Diazoxid IV 

Diazoxid IV 

Actiune terapeutica: Antihipertensiv

Categorie de risc pentru sarcina: C

Denumire comerciala: Hyperstat IV


MOD DE ACTIUNE

Actiune directa pe muschiul neted vascular, determinând vasodilatatie arteriolara si scaderea rezistentei periferice. Debut: 1-5 min. Timp pâna la efect maxim: 2-5 min. Durata: 3-12 h. Se excreta prin urina, în proportie de 50% netransformat.


INDICATII

Medicament de electie în crizele hipertensive (hipertensiunea arteriala maligna si non-maligna) la pacienti spitalizati (adulti si copii). Se poate administra si concomitent cu diuretice. Indicat la pacientii cu insuficienta renala, encefalopatie hipertensiva, hipertensiune complicata cu insuficienta ventriculara stânga, eclampsie. Ineficient în hipertensiunea indusa de feocromocitom.


CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate la medicament sau diuretice tiazidice. Tratamentul hipertensiunii arteriale compensatorii secundare coarctatiei de aorta sau suntului atrio-ventricular. Anevrism disecant de aorta.


PRECAUTII

La pacientii vârstnici poate fi necesara scaderea dozei datorita disfunctiilor renale. Administrarea înainte de nastere, poate determina la fat hiperbilirubinemie, trombocitopenie, alterarea metabolismului carbohidratilor. Utilizati cu prudenta în timpul lactatiei si la pacientii cu functii cerebrala si cardiaca modificate.


EFECTE ADVERSE

CV: hipotesiune (severa, poate determina soc), retentie de apa si sodiu, aritmii atriale si ventriculare, ischemie cerebrala si miocardica, modificari EKG, posibil IM , palpitatii, bradicardie, tahicardie supraventriculara, constrictie toracica. SNC: ischiemie cerebrala manifestata prin: inconstienta, convulsii, paralizie, confuzii. Cefalee, ameteala, somnolenta, euforie, anxietate. Respirator: dispnee. GI: G&V, diaree, anorexie, ileus, constipatie, pancretita acuta (rar). Altele: hipreglicemie, modificari neurologice tranzitorii, coma hiperosmolara la copii, surditate, reactii de hipersensibilitate, edem papilar, hirsutism, scaderea libidoului.


DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Bolus IV 

Criza hipertensiva 

Adulti: 1-3 mg/kg pâna la maxim 150 mg. Poate fi repetat la intervale de 5-15 min pâna la obtinerea TA dorite. Se poate apoi repeta la intervale de 4-24 h timp de 4-5 zile sau pâna la initierea terapiei antihipertensive orale. Copii: 1-3 mg/kg (30-90 mg/m 2 ) cu aceleasi intervale de administrare ca la adulti.


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Medicamentul se administreaza IV rapid pentru reducerea TA în spital, cu asigurarea masurilor de urgenta.


Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila