Dextroamfetamina

Sharing

 

Dextroamfetamina
Actiune terapeutica: Stimulent SNC
Categorie de risc pentru sarcina: C
Denumire comerciala: Dexedrine


 

MOD DE ACTIUNE

Are efect SNC mai puternic si actiune periferica mai scazuta decât amfetaminele; dextroamfetamina are mai putine efecte adverse CV. Dupa administrarea PO, se absoarbe complet în 3 h. Durata, PO, 4-24 h. T ½, adulti: 10-12 h; copii 6-8 h. Se excreta în urina. Acidifierea creste excretia, în timp ce alcalinizarea urinei o scade.


 

INDICATII

Deficit de atentie cu hiperactivitate la copii între 3-16 ani. Narcolepsie.


 

CONTRAINDICATII

Lactatia. Folosirea în obezitate.


 

PRECAUTII

Potential ridicat de abuz. Folosirea pe termen lung poate determina dependenta. Nu se recomanda administrarea capsulelor retard la copii sub 6 ani cu deficit de atentie, si a comprimatelor la copii sub 3 ani. Dozele pentru narcolepsie nu a fost determinate la copii sub 6 ani. La administrarea tabletelor în deficit de atentie si narcolepsie, prima doza se administreaza dimineata si alte 1-2 doze adiitionale la intervale de 4-6 h. Ultima doza se administreaza cu 6 h înainte de culcare. Daca se administreaza inhibitori de MAO, se asteapta 14 zile dupa oprirea tratamentului pâna la începerea administrarii dextroamfetaminei.


 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Capsule cu eliberare prelungita, comprimate 
Deficit de atentie la copii 
Copii 3-5 ani: 2,5 mg/zi; se creste doza cu 2,5 mg/zi la intervale de 1 saptamâna pâna se obtine un raspuns optim. Copii peste 6 ani: 5 mg 1-2 ori/zi, crescând doza cu 5 mg/zi la o saptamâna pâna al obtinerea raspunsului optim. Dozele rar depasesc 40 mg/zi. 
Narcolepsie 
Adulti si copii peste 12 ani, initial: 10 mg/zi, crescând doza cu 10 mg/saptamâna. Doza se reduce daca apar efecte adverse. Copii, 6-12 ani, initial: 5 mg/zi; doza se creste cu 5 mg/saptâmana pâna la obtinerea efectelor dorite, fara a depasi 60 mg/zi.


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Nu striviti si nu mestecati comprimatele. Ultima doza se administreaza cu 6 h înainte de culcare. Evitati activitatile ce necesita atentie sporita pe durata tratamentului. Masurati saptamânal greutatea corporala, pentru a va asigura ca nu apar scaderi semnificative. La copii masurati înaltimea si ritmul de crestere. Asigurati o alimentatie corespunzatoare pentru a preveni scaderile ponderale.


 

Sharing

Acum esti aici: Home » Dextroamfetamina