Dextroamfetamina

Sharing

 

Dextroamfetamina
Actiune terapeutica: Stimulent SNC
Categorie de risc pentru sarcina: C
Denumire comerciala: Dexedrine


 

MOD DE ACTIUNE

Are efect SNC mai puternic si actiune periferica mai scazuta decât amfetaminele; dextroamfetamina are mai putine efecte adverse CV. Dupa administrarea PO, se absoarbe complet în 3 h. Durata, PO, 4-24 h. T ½, adulti: 10-12 h; copii 6-8 h. Se excreta în urina. Acidifierea creste excretia, în timp ce alcalinizarea urinei o scade.


 

INDICATII

Deficit de atentie cu hiperactivitate la copii între 3-16 ani. Narcolepsie.


 

CONTRAINDICATII

Lactatia. Folosirea în obezitate.


 

PRECAUTII

Potential ridicat de abuz. Folosirea pe termen lung poate determina dependenta. Nu se recomanda administrarea capsulelor retard la copii sub 6 ani cu deficit de atentie, si a comprimatelor la copii sub 3 ani. Dozele pentru narcolepsie nu a fost determinate la copii sub 6 ani. La administrarea tabletelor în deficit de atentie si narcolepsie, prima doza se administreaza dimineata si alte 1-2 doze adiitionale la intervale de 4-6 h. Ultima doza se administreaza cu 6 h înainte de culcare. Daca se administreaza inhibitori de MAO, se asteapta 14 zile dupa oprirea tratamentului pâna la începerea administrarii dextroamfetaminei.


 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Capsule cu eliberare prelungita, comprimate 
Deficit de atentie la copii 
Copii 3-5 ani: 2,5 mg/zi; se creste doza cu 2,5 mg/zi la intervale de 1 saptamâna pâna se obtine un raspuns optim. Copii peste 6 ani: 5 mg 1-2 ori/zi, crescând doza cu 5 mg/zi la o saptamâna pâna al obtinerea raspunsului optim. Dozele rar depasesc 40 mg/zi. 
Narcolepsie 
Adulti si copii peste 12 ani, initial: 10 mg/zi, crescând doza cu 10 mg/saptamâna. Doza se reduce daca apar efecte adverse. Copii, 6-12 ani, initial: 5 mg/zi; doza se creste cu 5 mg/saptâmana pâna la obtinerea efectelor dorite, fara a depasi 60 mg/zi.


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Nu striviti si nu mestecati comprimatele. Ultima doza se administreaza cu 6 h înainte de culcare. Evitati activitatile ce necesita atentie sporita pe durata tratamentului. Masurati saptamânal greutatea corporala, pentru a va asigura ca nu apar scaderi semnificative. La copii masurati înaltimea si ritmul de crestere. Asigurati o alimentatie corespunzatoare pentru a preveni scaderile ponderale.


 

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Lasă un comentariu

Solve : *
12 + 30 =


Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acum sunteti aici: Home » Dextroamfetamina