Dextroamfetamina
Actiune terapeutica: Stimulent SNC
INDICATII Terapeutice
- Deficit de atentie cu hiperactivitate la copii între 3-16 ani.
- Narcolepsie. Narcolepsia, denumita popular “boala somnului”, este o afectiune cronica a sistemului nervos central, primul si cel mai evident simptom al sau fiind dormitul prea mult pe perioada zilei. Mai exact, persoanele cu narcolepsie se confrunta cu o somnolenta excesiva in timpul zilei si cu episoade intermitente si incontrolabile de a adormi in timpul zilei. Aceste atacuri bruste de somn pot aparea in timpul oricarui tip de activitate in orice moment al zilei.
MOD DE ACTIUNE
Are efect SNC mai puternic si actiune periferica mai scazuta decât amfetaminele; dextroamfetamina are mai putine efecte adverse CV. Dupa administrarea PO, se absoarbe complet în 3 h. Durata, PO, 4-24 h. T ½, adulti: 10-12 h; copii 6-8 h. Se excreta în urina. Acidifierea creste excretia, în timp ce alcalinizarea urinei o scade.
Categorie de risc pentru sarcina: C
Denumire comerciala: Dexedrine
CONTRAINDICATII
Lactatia. Folosirea în obezitate.
PRECAUTII
Potential ridicat de abuz. Folosirea pe termen lung poate determina dependenta. Nu se recomanda administrarea capsulelor retard la copii sub 6 ani cu deficit de atentie, si a comprimatelor la copii sub 3 ani. Dozele pentru narcolepsie nu a fost determinate la copii sub 6 ani. La administrarea tabletelor în deficit de atentie si narcolepsie, prima doza se administreaza dimineata si alte 1-2 doze adiitionale la intervale de 4-6 h. Ultima doza se administreaza cu 6 h înainte de culcare. Daca se administreaza inhibitori de MAO, se asteapta 14 zile dupa oprirea tratamentului pâna la începerea administrarii dextroamfetaminei.
DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE
Capsule cu eliberare prelungita, comprimate
Deficit de atentie la copii
Copii 3-5 ani: 2,5 mg/zi; se creste doza cu 2,5 mg/zi la intervale de 1 saptamâna pâna se obtine un raspuns optim. Copii peste 6 ani: 5 mg 1-2 ori/zi, crescând doza cu 5 mg/zi la o saptamâna pâna al obtinerea raspunsului optim. Dozele rar depasesc 40 mg/zi.
Narcolepsie
Adulti si copii peste 12 ani, initial: 10 mg/zi, crescând doza cu 10 mg/saptamâna. Doza se reduce daca apar efecte adverse. Copii, 6-12 ani, initial: 5 mg/zi; doza se creste cu 5 mg/saptâmana pâna la obtinerea efectelor dorite, fara a depasi 60 mg/zi.
OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE
Nu striviti si nu mestecati comprimatele. Ultima doza se administreaza cu 6 h înainte de culcare. Evitati activitatile ce necesita atentie sporita pe durata tratamentului. Masurati saptamânal greutatea corporala, pentru a va asigura ca nu apar scaderi semnificative. La copii masurati înaltimea si ritmul de crestere. Asigurati o alimentatie corespunzatoare pentru a preveni scaderile ponderale.