Bosentan

Bosentan

Actiune terapeutica: Vasodilatator

Categorie de risc pentru sarcina: X

Denumire comerciala: Tracleer


MOD DE ACTIUNE

Bosentan este primul dintr-o noua clasa de medicamente. Bosentan este un antagonist specific si competitiv al receptorilor ET a si ET b endoteliali. Bosetanul este fixat rapid de proteinele plasmatice (mai mult de 98%). Nivelul plasmatic maxim: 3-5 ore. Nivelul de platou: 3-5 zile.


INDICATII

Cresterea rezistentei la efort si scaderea hipertensiunii arteriale pulmonare la cei cu simptome încadrate în clasa III sau IV.


CONTRAINDICATII

În disfunctii hepatice moderate sau severe, sau crestere de peste 3 ori a nivelelor transaminazelor. În sarcina, asociat cu ciclosporina sau glyburid, hipersensibilitate la bosetan sau unul dintre componentele sale. Lactatia.


PRECAUTII

Exista posibilitatea aparitiei unor leziuni hepatice majore si anomaliilor congenitale daca este folosit în timpul sarcinii. Folositi cu precautie în afectiunile hepatice. Daca bosentanul se reintroduce, începeti cu doza de start si verificati nivelul transaminazelor cu 3 zile înainte si la 3 zile dupa. Daca cresterea transaminazelor este însotita de G&V, febra, durere abdominala, icter, letargie si oboseala, cresterea bilirubinei de 2 sau mai multe ori, opriti tratamentul.


EFECTE ADVERSE

CV: bufeuri, hipotensiune, palpitatii, edemul membrelor inferioare. Diverse: cefalee, nazofaringita, modificarea functiei hepatice, anemie, dispepsie, oboseala, prurit.


DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Comprimate 

Hipertensiune arteriala pulmonara 

Initial: 62.5 mg de 2 ori/zi timp de 4 saptamâni; apoi se cresc dozele de întretinere la 125 mg de 2 ori/zi; la persoanele sub 40 kg si peste 12 ani dozele initiale si de întretinere sunt de 62.5 mg de 2 ori/zi.


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Medicamentul are 2 reactii adverse principale; lezari hepatice majore si leziuni fetale. Toate reactiile adverse trebuiesc Anuntate imediat. Medicamentul nu vindeca complet însa amelioreaza simptomele bolii. Folositi metode contraceptive eficiente; utilizati o forma aditionala celei hormonale. Administrati conform prescriptiei celelalte medicamente si efectuati toate testele de laborator necesare.


Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila