Cetirizin

Sharing
 

Cetirizin hidroclorit
Actiune terapeutica: Antihistaminic de generatia a doua, piperazina
Categorie de risc pentru sarcina: B
Denumire comerciala:


Zyrtec


 
 

MOD DE ACTIUNE

Potent antagonist al receptorilor H 1 . Bronhodilatator usor care protejeaza împotriva bronhospasmului indus de histamine. Este absorbit rapid dupa administrarea orala. Alimentele întârzie atingerea nivelului maxim în ser dar nu scad cantitatea totala de medicament absorbita. Penetreaza slab bariera hematoencefalica, însa se întâlnesc nivele crescute tegumentare. T ½: 8,3 ore (mai mult în cazul pacientilor în vârsta sau al celor cu disfunctii hepatice sau renale). Este eliminat în cantitate mare nemetabolizat în urina (95%); 10% este eliminat prin fecale.


 
 

INDICATII

Ameliorarea simptomelor asociate cu rinitei alergice sezoniera, rinita alergica perena, urticarie cronica idiopatica, la adulti si copii peste 2 ani.


 
 

CONTRAINDICATII

Alaptare. La pacientii hipersensibili la hidroxizina. La copii mai mici de 6 ani cu disfunctii hepatice sau renale.


 
 

PRECAUTII

Utilizati cu precautie în cazul efectuarii activitatilor ce necesita atentie sporita datorita efectului posibil sedativ.


 
 

EFECTE ADVERSE

Cele pentru antihistaminice. Cele mai fecvente efecte adverse sunt somnolenta, xerostomia, fatigabilitatea, faringita si ametelile.


 
 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Sirop, comprimate
Rinita alergica sezoniera sau perena, urticarie cronica

Adulti si copii peste 12 ani, initial: în functie de severitatea simptomelor, 5 sau 10 mg 1/zi. Copii 6-11 ani: 5 sau 10 mg 1/zi. Copii 2-5 ani: 2,5 mg 1/zi, pâna la un maxim de 5 mg pe zi (2,5 mg la 12 ore). La pacientii sub 12 ani cu functie renala scazuta (C CR 11-31 mL/min), la pacientii hemodializati (C CR < 7 mL/min) si la cei cu disfunctii renale se folosesc 5 mg 1/zi.


 
 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Se poate administra cu sau fara alimente; alimentele scad riscul de aparitia a discomfortului gastric. Anuntati medicului orice reactie adversa. Evitati consumul de alcool, deprimante SNC sau alte antihistaminice. Evitati expunerea prelungita sau excesiva la lumina solara directa sau artificiala. Stabiliti factorii declansatori si evitati contactul cu acestia.


 
   
 

Sharing

Lasă un comentariu

Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.