Colestipol

Sharing

Colestipol

Actiune terapeutica: Antihiperlipemiant
Categorie de risc pentru sarcina: B 
Denumire comerciala: Colestid

MOD DE ACTIUNE

O rasina anionica care leaga acizii biliari din intestin, formând un complex insolubil excretat în fecale. N u este absorbit în tractul GI. Debut: 1-2 zile; efect maxim: 1 luna. Revenirea la valorile colesterolului de dinainte de terapie: 1 luna.

INDICATII

Terapie adjuvanta în hiperlipoproteinemie (tip IIA si IIB) pentru reducerea colesterolului seric la pacientii ce nu raspund adecvat la dieta.

CONTRAINDICATII

Obstructie completa sau atrezie a ductului biliar.

PRECAUTII

Utilizati în sarcina doar daca beneficiile depasesc riscurile. Folositi cu precautie în lactatie si la copii. Copii sunt mai predispusi la acidoza hipercloremica desi dozele nu au fost stabilite. Pacientii peste 60 ani au risc crescut de aparitia efectelor secundare GI si efecte adverse nutritionale. Daca complianta este buna si efectele secundare acceptabile însa efectul dorit se obtine cu 2-16 g/zi comprimate, se ia în calcul terapia combinata sau tratamentul alternativ. Granulele se gasesc sub forma de produs cu aroma de portocala.

EFECTE ADVERSE

GI: constipatie, G&V, diaree, hemoragie GI, anorexie, steatoree, distensie / crampe abdominale, scaune moi, indigestie, hemoragie / durere rectala, melena, hemoragii hemoroidale, ulcer duodenal hemoragic, ulceratie peptica, iritatie GI, disfagie, pancreatita, diverticulita, colecistita, colelitiaza. CV: durere toracica, angina, tahicardie. SNC: migrena sau durere sinusala, anxietate, vertij, insomnie, oboseala, tinitus, sincopa, parestezie. Hematologic: echimoze, anemie, diateza hemoragica data de hipoprotrombinemie. Alergice: urticarie, dermatita, astm, eruptie. Musculoscheletal: mialgii, artralgii, artrita. Renal: hematurie, disurie. Diverse: uveita, oboseala, libido crescut, dispnee, edem, slabiciune, edem al mâinilor / picioarelor, osteoporoza, calcificari în arborele biliar si vezica biliara, acidoza hipercloremica la copii.

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

GRANULE 
Antihiperlipemiant 
Adulti, initial: 5 g 1-2 ori/zi; apoi poate creste la 5 g/zi la intervale de 1-2 luni. Doza totala 5-30 g/zi în 1 sau 2-3 doze egale. 
COMPRIMATE 
Adulti, initial: 2 g de 1-2 ori/zi. Doza poate creste cu 2 g de 1-2 ori zilnic, la intervale de 1-2 luni. Doza totala: 2-16 g/zi una sau mai multe doze    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Luati cu 30 min înaintea mesei de seara, deoarece sinteza de colesterol este mai mare seara. Luati celelalte medicamente cu 1 h înainte sau 4 h dupa masa, pentru a reduce interferenta în absorbtie. Nu luati niciodata în forma uscata. Granulele se amesteca cu 90 ml suc de fructe, lapte, apa, bauturi carbogazoase, suc de mere, supa, cereale, pulpa de fructe pentru a masca gustul neplacut si a preveni iritarea sau blocarea esofagiana de catre rasina.

Clatiti paharul cu o cantitate mica de lichid pentru a va asigura ca întreaga cantitate de medicament a fost luata. Comprimatele se înghit întregi (nu le taiati, sfarâmati, sau mestecati); se iau cu apa sau alte lichide.

Consumati cantitati adecvate de lichide, fructe si fibre pentru a diminua efectul de constipatie al medicamentului. Anuntati efectele adverse. Continuati dieta restrictiva în grasimi si colesterol, programul regulat de exercitii, renuntarea la fumat si scaderea în greutate în scopul reducerii colesterolului. Valorile serice ale colesterolului revin la valorile anterioare tratamentului în timp de o luna daca se întrerupe terapia.

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Colestipol
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!