Cum procedam cu copiii de 10 si 12 luni?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Luna 10

Pregateste-ti pantofii sport!

In jurul acestei varste, copiii sunt de obicei extrem de mobili. Asa esti si tu – urmarindu-ti continuu copilul. Abilitatile sale in a se misca include: se tarasc repejor, merg repede in patru labe, din sezut se ridica imediat si invers, si eventual merg. Nu te baza pe faptul ca ai asigurat unele zone ale casi si ca nu mai este in pericol. Treaba lui acum este sa se miste, sa cerceteze si sa invete. Treaba ta este sa fii permanent cu un pas in urma lui.

“Zburatorul”

O masuta de cafea este tocmai potrivita pentru ca bebelusul tau sa se catere pe ea, sa incerce sa zboare sau sa faca cativa pasi incercand sa-si mentina echilibrul. Poate sa se intinda dintr-o parte a mobilierului din sufragerie catre alta. Este foarte satisfacator deoarece bebelusul tau poate acum sa vada un obiect si sa se deplaseze catre el pentru a-l ajunge. Eventual, poate sa-l tina intr-o manuta si aplecandu-se, sa apuce cu cealalta o jucarie interesanta aflata pe jos. Priveste-I fata atunci cand merge sau sta nesustinut. Este un triumf…chiar daca a facut doar cativa pasi.

Despre premergatoare (rotomobil)

I-ai cumparat probabil copilului tau un premergator. Parerile in legatura cu folosirea premergatoarelor sunt impartite. Unii parinti le blesteama. Din punct de vedere al dezvoltarii , expertii sustin ca premergartoarele nu-i ajuta pe copii sa-si insuseasca cunostintele necesare pentru invatarea mersului; folosindu-le, copilul isi foloseste muschii intr-un mod diferit. De fapt, premergatorul ii permite copilului sa face unele lucruri inainte de a fi suficient de dezvoltat pentru a face lucrul respectiv cu forte proprii. De asemenea, numarul accidentelor cauzate de folositea lui este mult mai mare comparativ cu cel provocat de oricare alta jucarie, in mod special daca este utilizat in apropierea scarilor sau in bucatarie in apropierea aragazului.

Aceste exemple par sa demonstreze ca premergatorul este nesigur, dar ideea este ca el permite copilului sa se deplaseze rapid oriunde doreste. Odata ce copilul este capabil sa stea in poponet, premergatorul ofera avantajul atingerii diferitelor obiecte fara ajutor. Combinat cu o curiozitate excesiva, premergatorul il poate pune pe copil in situatii de nesiguranta.

Acestea fiind zise, poti decide daca sa-I cumperi sau nu copilului tau un premergator, dar ai putea apoi sa-l gasesti impingand un scaun sau alt obiect mare, cu ajutorul caruia se va si deplasa. Este o mica diferenta deoarece aceste obiecte sunt grele si nu au roti, astfel ca viteza de deplasare cu ajutorul lor este mult mai mica comparativ cu premergatorul.

Nu merge de-a busilea?

Daca bebelusul tau nu se taraste sau nu incearca sa se agate de ceva pentru a se ridica in picioare, incepi sa-ti faci griji in legatura cu dezvoltarea sa. Este un lucru normal pentru unii bebelusi care nu sunt interesati de unele activitati care implica miscarea, fiind multumiti sa se joace linistiti, in tacere. Acesti bebelusi pot fi buni observatori ai altor copii mult mai activi – privesc permanent si culeg informatii.

Exista sanse ca bebelusul tau sa inceapa sa mearga de-a busilea curand. Aminteste-ti – unii bebelusi nu merg de-a busilea – multi se tarasc pe fundulet sau pe genunchi, sau inventeaza un alt mod de a ajunge din punctul A in punctul B. Altii se agata direct de cate un obiect, se ridica in picioruse si merg tinandu-se de mobila. Odata ce acesti copii incep sa se deplaseze, incearca sa invete cum sa se miste mai repede (si se misca cu o viteze mai mare decat alti copii care au inceput sa se deplaseze mai devreme).

Este de departe mai important sa-ti sustii bebelusul in interesele sale particulare decat sa-l fortezi sa faca ceva inainte ca el sa fie gata pentru acea actiune. Daca inca esti ingrijorata de lipsa de interes a bebelusului tau in a se deplasa, vorbeste cu medicul pediatru care iti poate face o evaluare ⬠ care probabil te va face sa-ti gasesti linistea. Sfatul nostru: bucura-te cat mai poti de liniste si de faptul ca nu trebuie inca sa fugi dupa el in permanenta.



Jocul de-a “Cucu-Bau”

In aceasta luna memoria bebelusului tau are de facut un pas important. Atunci cand nu te vede, isi dezvolta capacitatea innascuta de a-si aminti ca existi. Exista cateva jocuri pe care copilul tau le joaca cu placere si care il vor ajuta sa inteleaga notiunea de permanenta a obiectelor.

Daca inca nu ai inceput sa te joci de-a “cucu-bau” cu copilul tau, fa-o! Multi bebelusi adora sa-si ia paturica preferata, sa-si acopere capul cu ea si apoi sa o dea la o parte, pentru asi vedea parintii zambind. Le place mult ca atunci cand au capul acoperit sa spui ceva de genul “Unde o fi plecat …..?” daca nu incepe el jocul cu o paturica, incearca sa-ti acoperi tu ochii cu mainile. Te va imita cu siguranta, va veti distra copios, si in acelasi timp el va invata ceva.

Un alt joc interesant pentru bebelus este sa-i ascunzi un obiect pe care-l indrageste sub o patura. Va invata ca trebuie sa ridice patura pentru a obtine obiectul.

Acum ca a invatat cate ceva in legatura cu permanenta obiectelor, va reactiona in alt mod atunci cand ii spui “la revedere”. Cand se desparte de parinti, el stie ca existi si esti undeva fara el. Este foarte important ca tu si persoana care-l ingrijeste sa-I explicati ca te vei intoarce intotdeauna la el. Va trece de aceasta faza cu ajutorul si dragostea ta.

Semnalizarea

Probabil ca va mai trece o luna sau doua pana cand bebelusul tau va rosti primul sau cuvant, dar el comunica si acum cu tine in felul sau. Puteti invata fiecare semnal transmis de bebelusul vostru pentru a intelege ceea ce doreste el. Il puteti invata si voi cum sa semnalizeze.

Daca se afla intr-un scaun inalt si vrea sa fie luat de acolo, poti de exemplu sa-l inveti sa-si ridice bratele, acesta fiind un semnal al dorintei sale. Desigur, in acelasi timp explica-i si prin cuvinte ceea ce incearca sa-ti spuna “Ce incerci sa-mi spui? Vrei sa te iau din scaun? Vrei sa cobori?”

Un alt mesaj foarte obisniut este “pa” facut cu manuta. Atunci cand te desparti de bebelus, adresat-i un salut cu mana si spune-I ca pleci dar va veti revedea mai tarziu. La inceput, bebelusul va face si el cu manuta dupa deva timp de la despartire, deoarece el este preocupat in a asimila informatia si apoi o va pune in practica. Mai tarziu, iti va face si el cu manuta de “pa,pa”.

Luna 11

Impartirea?”

Poate ca scenariul ti se pare familiar… esti cu copilul tau intr-un grup de alti copii, te uiti cum se joaca impreuna cu un alt copil de varsta lui. Copilul tau se joaca cu o jucarie iar celalalt copil se uita. Inevitabil, celalalt copil va incerca sa i-o ia, impingandu-ti copilul. Copilul tau o va lasa din mana, se va supara, va plange si se va uita la tine cerand ajutor. Vei sari si tu si celalalt parinte. Unul dintre voi va propune “Sa incercam sa o impartim”.

>

Acest tip de copii sunt, dupa cum afirma expertii “egocentrici”. Copii sunt convinsi ca pamantul se invarte in jurul lor si sunt incapabili sa gandeasca altfel. Din pacate, diplomatia lor nu a fost inca cizelata – ei nu sunt capabili sa inteleaga cum sa imparta.

Asta nu inseamna ca este o pierdere de vreme pentru tine sa incerci sa-i explici copilului ca va trebui sa astepte pana sa se joace cu jucaria, sau sa-i spui ca nu este “in regula” daca ii ia jucaria altui copil. Este una din experientele prin care copilul trece si din care va invata in interactiunea lui cu alti copii. Acum, este treaba lui sa-si realizeze scopul si cercetarea lumii. Si asta se desavarseste in timpul jocului.

Jocul in paralel

Primul mod in care se joaca copilul, inainte de a deveni minunea neastamparata de acum, este observandu-I pe cei din jurul lui. Asta se intampla de fiecare data cand il asezai intr-un scaunel in fata unei persoane (inclusiv in fata ta). Chiar daca nu a inceput sa se joace direct cu alti copii sau chiar daca se joaca cu jucariile in acelasi fel, participa activ la actiuni observandu-le.

Curand, dupa ce copilul a invatat sa stea in fundulet si sa-si foloseasca degetelele, se angajeaza intr-un alt fel de joc numit – jocul in paralel. Un exemplu de acest fel de joc este cel descris mai sus. Chiar daca nu par ca se joaca cu altcineva, stand alaturi, copii studiaza interactiunea altora cu jucariile, modul cum vorbesc alti copii (cu ei insisi) si astfel invata din ideile altora.

Similar cu scena descrisa mai sus, daca o fetita se joaca cu o masinuta, sunt mari sansele ca un alt copil sa doreasca sa se joace cu aceeasi masinuta. Trucul consta in rezolvarea problemei de catre parinti : sa echilibreze dorinta de a se juca a copilului cu obisnuitele altercatii intre copii. O modalitate este sa te asiguri ca ai mai multe jucarii disponibile atunci cand va alaturati unui grup de copii : masinute, mingii, papusi, “lego”..





Este important sa nu te grabesti sa-i oferi copilului o alta jucarie. Copii trebuie sa invete in interactiunea lor cu alti copii arta “impartirii” si negocierii.

Cand are nevoie de incaltaminte?

Fiecare parinte se simte usurat atunci cand vede ca copilul sau face primii pasi. Nu putem preciza exact cand se intampla aceasta. Unii incep sa mearga devreme, la 10 luni, in timp ce altii nu incep mai devreme de 16-17 luni. Indiferent de varsta, probabil ca ai primit o multime de sfaturi in legatura cu ajutorul pe care poti sa-l acorzi copilului tau in a face primii pasi, inclusiv daca are sau nu nevoie de incaltaminte.

In general, conform declaratiilor expertilor, este bine sa-i pui pantofiori imediat ce a inceput sa mearga pe langa mobila sau imediat ce a inceput sa faca primii pasi singur. Incearca sa-I cumperi pantofi cu talpa moale si flexibila dar care sa-i tina piciorul fix, sa nu alunece. Daca poti, tine-ti copilul descult daca vremea si terenul o permit, cat mai mult posibil pentru a-l ajuta sa-si intareasca picioarele, muschii, articulatiile. Multi parinti cumpara pentru copii incaltaminte mai devreme decat au nevoie acestia – este greu sa rezisti. Dar tine minte, piciorusul copilului poate creste cu o marime in mai putin de sase saptamani!

Alegerea, Stivuirea, Impartirea

Daca ai lasat vreodata la indemana copilului tau un cos cu lenjerie, ai descoperit probabil unul din vechile trucuri folosite de copii pentru a se distra. La aceasta varsta, ii fascineaza mutatul obiectelor, compararea marimilor si a formelor, sa puna obiectele in locul in care le-a gasit (grozav… dar nu e totul) si sa sorteze diferite feluri de obiecte.

Daca nu vrei sa folosesti pentru aceste activitati cosul cu rufele familiei, poti cumpara un cos pentru depozitarea si sortarea jucariilor, pentru a-l multumi. De asemenea, poti sa capeti cateva momente libere sa-ti bei cafeaua in timp ce bebelusul se joaca in tacere si incearca sa-si dea seama care este gaura potrivita in care poate sa incapa un obiect.

Vaccinarea impotriva varicelei

La examinarea medicala de luna viitoare, copilului tau ii poate fi administrat vaccinul impotriva varicelei. Acest nou vaccin ofera protectie impotiva unei suferinte de care multe dintre noi ne amintim din copilarie. Mai avem inca cateva cicatrice care sa ne aminteasca de aceasta boala. Dar, inca o data, problema parintilor este daca sa-I administreze copilului vaccinul sau sa-l lase sa faca aceasta boala si astfel sa obtina imunitatea? Este un subiect complicat, iar decizia o poti lua numai discutand cu medicul pediatru.

Varicela este o boala moderata a copilariei. Ea este determinata de un virus. Are o perioada de incubatie de 12-21 zile (perioada de timp de la infectare pana la aparitia bolii). Este rara la copilul sub un an.



Este intotdeauna potrivit sa citesti o carte buna!

Chiar si cei mai activi copii se bucura ca din cand in cand sa se odihneasca, sezand pe genunchii mamei sau tatei si citind impreuna o carte buna. Modul de a citi poate sa includa rasfoirea paginilor, aratatul obiectelor, participarea prin bagarea degetelelor prin gaurele sau chiar indoirea colturilor cartii.

Chiar daca intreaga activitate poate dura numai cateva secunde, asta nu inseamna ca copilul nu va avea de castigat din aceasta experienta. Deocamdata, numai atata atentie poate acorda copilul acestei activitati. Daca veti continua sa cititi impreuna, vei descoperi ca pe masura ce va creste, va acorda mai mult timp acestei activitati.

Probabil ca iti va cere sa-i povestesti iar si iar acelasi lucru, care lui ii face placere. Cand se opreste pe un cuvant, la una din imagini sau la o anumita pagina, povesteste-I incetisor si cu rabdare. Probabil ca nu va repeta cuvantul dar asta nu inseamna ca nu-l intereseaza. Daca tu, sotul tau sau persoana care il ingrijeste ii veti citi cu dragoste si cu rabdare, nu numai ca ii va ajuta in dezvoltarea sa, inclusiv in invatarea unor cuvinte noi , dar va descoperi lumea cartilor si faptul ca a citi este un mod foarte placut de a-sa petrece timpul.

Luna 12

Primii pasi

Acel mare eveniment este pe aproape! In aceasta luna copilul dvs va face primii pasi singuri (desi – la fel de bine – s-ar putea sa mai astepte citeva saptamini sau luni pina la declasanrea maretului eveniment!) – asa ca nu va faceti griji daca nu devine un ‘mergaret’ in aceasta luna.Cei mai multi copii fac primele incercari de a merge – in virful picioarelor si cu talpitele indreptate in afara. Bineinteles ca nu doriti sa pierdeti sansa de a pastra pentru eternitate acele momente unice din viata copilului – asa ca tineti la indemana un aparat de fotografiat sau o camera video. Tot in aceasta perioasa, copilul dvs poate face primele tentative de a se hrani singur – desi ii va fi foarte greu sa duca mincare spre gura. Mincare poate ateriza in orice parte a fetii mai degraba decit in gurita!

Noi feluri de joaca

In aceasta luna probabil ca micutul va trece de la faza invatarii miscarilor fine (acum are deja formata apucatura tip “penseta” cu doua degetele) la exersarea muschilor mai mari. Unii copii de aceasta varsta se dedica pentru perioade foarte scurte de 2-5 minute (oh…doar atit!) unor activitati tacute – desi e foarte posibil ca activitatea favorita a copilului dvs sa nu fie chiar asa de tacuta…

De fapt – micuta/micutul considera ca este foarte distractiv sa arunce, sa zangane si sa doboare cam tot ce ii sta in cale. Va va ‘inmana’ o jucarie dupa care la fel de repede si de hotarit o va lua inapoi si adora sa puna diverse lucruri in tot felul de ‘containere’ si apoi sa le rastoarne. Jocul acesta e la fel de ‘gustat’ cind e cazul de oale si castroane – ii place sa puna cele mici in cele mari, sa le rastoarne – si sa faca mare tambalau cu toata acesta. (aveti niste vata de urechi pentru dvs si musafiri la indemana?)

Facind ora de mers la somn mai usor de suportat…

Unul dintre micile luxuri legate de cresterea unui copil – este…timpul in care acesta doarme. Sa recunoastem ca in acest timp parintii isi mai reincarca putin (dar nu total…) bateriile. Insa – odata ce copilul se apropie de varsta de 1 an, s-ar putea sa opuna tot mai multa rezistenta acestei activitati… iar personalitatea lui crescanda si independenta pot face din ‘mersul la nani’ o activitate tot mai galagioasa si mai neplacuta pentru ambele parti…

Urmarind totusi rutina bine stabilita dinaintea somnului de noapte – care poate include o baita sau citirea unei povesti – in cele din urma s-ar putea sa accepte situatia… si sa adoarma. Este important sa reusiti sa pastrati consecventa in aceasta rutina. De exemplu – dati-i sa manince, faceti-i o baita, imbracati-l in pijamalute, jucati un joculet sau cititi-i dintr- carticica, cintati-i un cantecel … in cele din urma…puneti-l la somn. Orice activitate ati intreprinde, faceti-o consistent si in aceeasi ordine. Puteti alterna aceste activitati cu partenerul dvs (mama ii face baita, tata ii citeste o poveste sau invers) sau puteti pur si simplu sa alternati serile, in asa fel incit sa va acordati reciproc (mama si tata) un pic de ‘pauza’.



E greu de spus Pa!

Pana la aceasta varsta, copilul dvs a avut probabil mici crize de plans atunci cind nu a mai vazut prin preajma fetze cunoscute. Acest lucru este natural. Copilasul va iubeste si este dependent de dvs – asa ca va fi trist cind nu va mai simte prin preajma. Pentru a face “despartirile” mai usoare, rugati-va babysitter-ul sa ajunga devreme la dvs pentru a-i lasa timp micutului/micutei sa se acomodeze cu ea. Fiti ferm/a atunci cind plecati si nu prelungiti “agonia” cu tot felul de Pa-uri si pupici – plecati repede dupa un ferm sarut de ramas-bun. Odata ce veti dispare, lacrimile copilului se vor usca repede.

Este adevarat ca nu este usor, insa trebuie sa va ajutati copilul sa isi cistige independenta incetul cu incetul. Daca va cheama din alta camera, asteptati citeva minute pina sa ii executati “comanda”. Daca plecati intr-o alta incapere, strigati-l din camera respectiva insa nu veniti alergind de fiecare data cind “protesteaza”. Din moment ce independenta absoluta de mama si tata nu exista la bebelusi – este bine insa sa il faceti sa inteleaga ca poate sa se ‘bazeze” pe dvs si sa nu fie – totusi – indiferent la plecarile si sosirile dvs in preajma lui.

Invantind sa comunice

Desi in aceasta perioasa vocabularul copiilor consta in citeva cuvinte in afara de mama si tata, multi dintre ei sunt capabili sa faca “conversatie” – vorbind intr-o limba doar de ei stiuta. Este ca si cum ar vorbi limbi straine.

La un anisor, copilul dvs va fi in stare sa raspunda la intrebari si comenzi simple, mai ales daca ii mai dati si un ajutor folsindu-va in plus si semne cu mainile. De exemplu intrebati-va copilul “unde este gura?” si aratati-o. Sau incercati “Da-mi cana” si aratati-i cana. S-ar putea sa va raspunda in felul sau, folosindu-si propriile gesturi – ca de exemplu dind din cap pentru a spune “Nu”.

Profitati de receptivitatea copilului si incepeti sa il invatati primele maniere si cum sa se ajute de ele. Subliniati de fiecare data “Te rog” si raspundeti-i cu “Multumesc” si faceti din asezarea jucariilor la locul lor – o activitate de joaca in sine. Chiar daca inca nu va “prinde” ideea, nu e niciodata prea devreme pentru inceperea educatiei.

Dati fiecarui lucru un nume

Acum este la indemana dumneavoastra sa va ajutati copilul sa faca legaturile dintre obiecte si numele lor – si – cu cit faceti acest lucru mai des – cu atit mai repede ii va creste vocabularul. Nu incetati sa ii vorbiti si sa denumiti diversele lucruri care il inconjoara. Numarati treptele impreuna cu el cind le urcati si explicatii numele si culoarea fructelor la magazinul de alimente. Cititi-i o carticica si cereti-i sa arate cu minuta diverse obiecte sau personaje. Cereti-i parerea din cind in cind – intrebati-l daca vrea sa poarte sosetelele albastre sau rosii sau daca ar vrea sa se joace cu cuburile sau cu cerculetele. S-ar putea sa nu va raspunda, dar s-ar putea ca intr-o buna zi sa fiti placut surprinsa!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close