Cum tratam conjunctivitele?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

CE ESTE CONJUNCTIVITA?

Conjunctivita reprezinta inflamatia conjunctivei, membrana transparenta ce captuseste pleoapele la interior si acopera globul ocular pana la marginea corneei, cu rol de protectie, cat si in a le mentine umede. Constituie cea mai comuna infectie a ochiului, ce poate sa apara atat la adulti, cat si la copii. Nu este o afectiune grava daca se trateaza corespunzator. Boala poate sa apara initial la un ochi pentru ca apoi, in 2-3 zile sa afecteze ambii ochi.

CARE SUNT SIMPTOMELE SI SEMNELE CONJUNCTIVITEI?

Simptomele sunt reprezentate de senzatie de corp strain (“nisip in ochi”), lacrimare abundenta, jena oculara, senzatie de arsura oculara (in conjunctivita produsa de diversi iritanti) sau mancarime (in formele alergice).

Semnele obiective (cele observate de pacient): ochiul rosu (la nivelul albului ochiului si pe interiorul pleoapelor), secretii oculare abundente (alb-galbui, verzui etc) ce formeaza uneori adevarate cruste deasupra genelor (in conjunctivita bacteriana). De obicei, vederea nu este afectata, decat atunci cand boala se complica cu infectii ale corneei (kerato-conjunctivita), apare fotofobia si scaderea acuitatii vizuale. In conjunctivita copilului pot sa apara in acelasi timp si infectii la nivelul urechilor.

De cate tipuri poate fi conjunctivita si care este diferenta dintre ele?

Poate fi produsa de virusuri, bacterii, substante iritante (praf, fum, sampoane, clorul din apa de piscina), diversi alergeni (substante ce produc alergii). Exista si cauze favorizante: igiena defectuoasa, caldura, umezeala. Evolutia conjunctivitei poate fi variabila: favorabila la tratament, recidivanta, sau se poate croniciza.

De asemenea, in functie de evolutie se descriu conjunctivite acute, supraacute, subacute si cronice.

Cand pacientul constata aparitia unor semne si simptome din cele descrise mai sus, trebuie sa mearga la medicul oftalmolog pentru un consult si NU sa urmeze sfaturile celor din jur sau sa mearga la farmacie pentru tratament.

Tratamentul profilactic necesita izolarea persoanelor suspecte si contactilor, cat si o igiena corespunzatoare.



Tratamentul depinde de cauza care a produs conjunctivita!

Ideal, la consultul oftalmologic ar trebui recoltata secretie conjunctivala si ulterior analizata, in scopul identificarii cat mai exacte a cauzei. De multe ori, pacientii ajung la medicul specialist oftalmolog dupa ce si-au administrat deja coliruri sau chiar unguente cu antibiotice si/sau antiinflamatoare, facand nerelevanta recoltarea de probe.

Diagnosticul diferential se face cu toate afectiunile oculare cu ochi rosu, unele fiind grave, de aceea este foarte importanta vizita la oftalmolog pentru tratamentul corect.

CONJUNCTIVITA VIRALA

Conjunctivitele virale sunt afectiuni extrem de frecvente, ce trebuie suspectate in cazul epidemiilor din colectivitati aglomerate (scoli, spitale, gradinite), mai ales vara si la cei ce frecventeaza bazinele de inot. Calea de transmitere a conjunctivitelor virale poate fi aeriana, prin particule respiratorii contaminate, prin contact direct mana-ochi sau prin apa din piscine insuficient clorinate.

Simptomatologia conjunctivitei virale nu este una specifica, insa exista semne care o diferentiaza de alte tipuri de conjunctivite sau alte patologii care se manifesta cu ochi rosu. Intelegerea diferentelor dintre boli nu inseamna ca pacientul nu trebuie sa se prezinte la medicul oftalmolog sau ca este posibila automedicatia. Un ochi rosu nu inseamna intotdeauna conjunctivita, iar o conjunctivita tratata necorespunzator poate duce la complicatii severe oculare.

Aspectul clinic este in mare parte format din:

  • Ochi rosu (aspect unilateral initial cu bilateralizare rapida);
  • Lacrimare excesiva (poate exista si in toate celelalte patologii oculare cu ochi rosu);
  • Secretie oculara apoasa (in conjunctivita bacteriana, secretia este purulenta);
  • Mancarime intensa (semn ce poate sa apara si in conjunctivita alergica);
  • Edem palpebral;
  • Adenopatie preauriculara (nodul limfatic ce poate fi palpat in fata urechii) sensibila la palpare – semn constant prezent, ce nu apare in alte patologii.

In momentul in care semnele oculare sunt acompaniate de leziuni cutanate veziculare specifice, cel mai probabil conjunctivita este cauzata de virusul Herpes sau varicelo-zosterian, iar tratamentul trebuie sa fie adresat acestor patologii.

Complicatii

In mod normal, conjunctivita virala este un proces autolimitat si cu evolutie favorabila. Exista insa si cazuri in care o banala conjunctivita virala se poate asocia cu manifestari generale (febra faringo-conjunctivala) sau se poate complica la nivel ocular cu aparitia keratitei virale. Keratita reprezinta inflamatia corneei (strat transparent central ce acopera irisul si pupila) si are manifestari mult mai zgomotoase (scaderea vederii, sensibilitate la lumina, durere oculara intensa) ce pot trena mai multe luni pana la vindecare completa.

TRATAMENT CONJUNCTIVITA VIRALA







Tratamentul in conjunctivita virala se adreseaza ameliorarii simptomatologiei prin metode nespecifice si se bazeaza nu pe eradicarea agentului viral, ci pe ameliorarea simptomatologiei pacientului pana la remisia completa a bolii. Astfel ca antiviralele se utilizeaza cel mai frecvent in cazul in care etiologia este evidenta (Herpes, virusul varicelo-zosterian – cu asocierea de leziuni cutanate):

  • In cazul in care exista edem palpebral se recomada aplicarea de comprese reci pe pleoape;
  • Simptomatologia suparatoare precum ochi rosu, usturime, mancarime locala se combate prin utilizarea de picaturi cu vasoconstrictoare, antihistaminice si lacrimi artificiale;
  • Antibioticele locale ajuta la combaterea suprainfectiei;
  • In cazul in care apare si componenta corneana (keratita) se recomanda utilizarea antiinflamatoarelor steroidiene (cand s-a exclus etiologia herpetica sau varicelo-zosteriana).

Evolutia normala a unei conjunctivite virale este spre vindecare completa in maxim 15-20 zile.

Principala preocupare atat a pacientului, cat si a medicului trebuie sa o reprezinte impiedicarea raspandirii in colectivitati (fie ca este vorba de locul de munca, cabinete oftalmologice sau scoli).

CONJUNCTIVITA BACTERIANA

Conjunctivitele bacteriene pot sa apara dupa o perioada de incubatie de 2-3 zile, initial unilateral cu senzatie de corp strain si de intepaturi, al doilea ochi fiind afectat dupa 24-48 de ore. Vederea este normala, ochiul este rosu, lacrimos si prezinta o secretie mucoasa, muco-purulenta ce se “intareste” la baza genelor. In formele mai severe pot sa apara adevarate membrane pe conjunctiva ce tapeteaza interiorul pleopelor. Deseori pacientii se trezesc cu pleopele lipite dimineata.

Exista o mare varietate de germeni ce pot produce conjunctivita acuta bacteriana, mai frecvent Staphylococul, Streptococul, Chlamydia, Haemophilus influenza.



Se pot complica cu infectii corneene (keratite), afectarea cailor lacrimale, afectarea pleoapelor.

In tratamentul conjunctivitei bacteriene trebuie administrate coliruri (picaturi) cu antibiotic cu spectru larg, ce se aplica de 3-4 ori pe zi, in functie de gravitatea formei de boala, in formele acute chiar la interval de 1-2 ore, cu rarirea ulterioara a ritmului de administrare pe masura ce simptomele si semnele infectiei se atenueaza. Durata tratamentului este de 7-10 zile si uneori semnele si simptomele se agraveaza inainte de a se ameliora. Nu sunt indicate unguentele cu antibiotic deoarece produc stagnarea secretiilor, servind astfel ca mediu de cultura pentru germeni. Este contraindicata pansarea ochiului! Se pot folosi solutii antiseptice pentru spalarea ochiului, dar numai la indicatia medicului oftalmolog.

 

Uneori bacteria care determina conjunctivita este Chlamydia ce produce si boli cu transmitere sexuala. Aceasta forma de conjunctivita este mai frecventa la nou-nascuti, se transmite in timpul nasterii de la o mama infectata. Astfel conjunctivita la bebelusi imbraca o forma de conjunctivita purulenta si trebuie tratata in urgenta, chiar in maternitate. La copil si adult Chlamydia produce conjunctivita de piscina.

Aceasta forma de conjunctivita are o evolutie subacuta sau cronica in lipsa tratamentului, pacientul prezinta secretii muco-purulente, foliculi conjunctivali pe conjunctiva pleoapelor, se poate complica cu afectiuni corneene.

CONJUNCTIVITA ALERGICA

Conjunctivita alergica se poate concretiza in conjunctivita atopica acuta, aceasta fiind cea mai frecventa forma de alergie oculara, ea fiind rezultatul unei reactii de hipersensibilitate la antigene specifice, alergenii fiind: praf, polen, acarieni, fungi. Se manifesta prin senzatia de prurit (mancarime), de arsura, ochi rosu si secretie seroasa.

Tot in cadrul conjunctivitei alergice se incadreaza si conjunctivita primavaratica, ce afecteaza in mod special copiii cu o revenire a simptomelor primavara, care insa se estompeaza la pubertate.



Conjunctivitele alergice trebuie evaluate si de alergolog pentru a incerca determinarea agentului declansator (alergen). Se trateaza cu antihistaminice, colir si comprimate, colir cortizonic, comprese reci aplicate pe pleoape cu ochii inchisi si in special indepartarea alergenului.

Conjunctivitele prin uscaciune corneeana au aceeasi simptomatologie cu conjunctivita cronica, trebuie evaluata secretia lacrimala si daca este cazul boala de baza care a indus uscaciunea oculara.

In cazul conjunctivitei produse de substante iritante se spala ochii cel putin cinci minute cu apa curata, se evita expunerea in continuare la substanta iritanta. Simptomele ar trebui sa cedeze, in caz contrar prezentati-va de urgenta la medical oftamolog.

REGULI DE PREVENIRE A RASPANDIRII INFECTIEI:

Purtatorii de lentile de contact sunt expusi unui risc crescut de a face conjunctivite in cazul manipularii defectuoase a lentilelor si a unei igiene deficitare, la aceste persoane exista si riscul mai mare de complicatii cu keratite. Daca apar semnele si simptomele de conjunctivita, lentilele trebuie scoase imediat si aruncate impreuna cu solutia de pastrare si recipientul special.

Nu trebuie atins ochiul afectat, mainile se spala des cu apa calduta si sapun, intotdeauna inainte si dupa administrarea picaturilor, de evitat strangerea mainii cu alte persoane, prosoapele, lenjeria, fata de perna trebuie dezinfectate si folosite doar personal. Nu se utilizeaza produse de machiaj, de asemenea, acestea, nu trebuie imprumutate si trebuie schimbate periodic, nu se poarta lentile de contact.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close