Conjunctivita infecţioasă.
Este cel mai adesea de natură bacteriană şi ca atare se tratează cu antibioticele prescrise de medicul de specialitate. Însă în cazul conjunctivitelor infecţioase rezistente la terapia clasică, de un real ajutor s-au dovedit a fi anumite tratament naturist. Acestea se bazează pe remedii naturale pentru mărirea imunităţii, precum şi pe plante cu efect antibacterian. De asemenea sunt recomandate câteva aplicaţii externe cu plante antiseptice.
Intern.
Tinctura de vâsc (Vâscum album) este un puternic imunostimulent. Se administrează în cure de 21 de zile, câte 50 picături de 3 ori pe zi diluate cu 100 ml apă.
Uleiul volatil de cimbru (Tymus vulgaris) administrat intern, câte 3-5 picături de 2 ori pe zi, are efecte antibiotice. Se face un tratament de 7-10 zile cu ulei de cimbru administrat în miere în această doză, urmat de 5 zile de pauză, după care, dacă mai este nevoie se poate relua.
Ulei de cătină (Hippophae rhamnoides) se iau 30 de picături de 2 ori pe zi, înaintea meselor principale. Este un preţios adjuvant în terapia majorităţii bolilor oculare. În cazul conjunctivitei infecţioase are efecte imunostimulente şi o uşoară acţiune antibiotică.
Extern.
Petale de trandafir (Rosa damascena) 2 linguriţe de petale de trandafir se opăresc cu jumătate de pahar de apă şi se lasă să stea jumătate de oră, după care se filtrează. Cu preparatul rezultat se pun comprese pe pleoape care se ţin timp de 15 minute. Aplicaţia se repetă de 2 ori pe zi, având efecte antiinfecţioase puternice, fiind recomandată nu doar în cazul conjunctivitei, ci şi al blefaritei sau chiar al herpesului ocular.
Apa de Sărata Monteoru- în celebra staţiune din Jud. Buzău se află aşa-numitul „izvor pentru ochi”- o apă sărată cu efecte antiinflamatoare oculare şi antiseptice remarcabile. Cu această apă se fac spălături ale ochilor de 2 ori pe zi.
Conjunctivita- prevenire.
Conjunctivita (sau ochii roşii) este forma cea mai comună de iritaţie oculară, mai precis inflamarea membranei transparente care acoperă albul ochiului. Aceasta se înroşeşte, provoacă usturime, roşeaţă şi/sau scurgeri care fac ca în timpul somnului pleoapele să se lipească. Boala apare ca rezultat al unor răniri, infecţii, corp străin în ochi, al unei alergii sau expuneri la substanţe iritante, fum de ţigară sau gaze de eşapament.
Cum să prevenim apariţia conjunctivitei?
Încurajaţi membrii familiei să utilizeze propriul prosop.
Protejaţi-vă ochii cu ochelari dacă lucraţi în medii cu praf, fum sau clor.
Dacă sunteţi predispus la infecţii oculare consumaţi câte 5 porţii de fructe şi legume zilnic pentru a vă creşte rezistenţa.
Cum tratăm conjunctivita pe cale naturală?
Evitaţi să vă atingeţi ochii şi spălaţi-vă des pe mâini. Schimbaţi des prosoapele şi aşternuturile.
Excludeţi din dietă produsele lactate, ceaiul şi cafeaua dacă iritaţia oculară este persistentă.
Folosiţi suplimente de ulei de luminiţă, vitaminele A,B,E şi flavonoide. Pentru conjunctivita infecţioasă folosiţi o soluţie de spălare a ochilor pe bază de acid boric.
Îmbăiaţi ochii cu ceai de silur. Fierbeţi pe foc mic infuzia timp de 10 minute pentru a steriliza lichidul, apoi răciţi şi strecuraţi printr-un tifon curat într-un păhărel de ochi steril.
Pentru a spori imunitatea faceţi o infuzie dintr-un amestec de silur, echinacea, brusture şi lemn dulce. Beţi o cano o dată sau de 2 ori pe zi, timp de o săptămână.