Conjunctivita – Tratament Naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Conjunctivita.

 Conjunctivita este o boala oculara foarte frecventa, in special la copii, care se caracterizeaza prin inflamarea mucoasei conjunctive.

Cauze: Conjunctivitele sint produse de microbi obisnuiti sau de microbi care imbolnavesc in mod special conjunctiva.

Factori de risc: Fumul, praful, corpii straini conjunctivali, gazele toxice sint considerati factori favorizanti importanti in producerea conjunctivitelor.

Tipuri: Dupa aspectul clinic, conjunctivitele sint: – catarale (conjunctiva este inflamata) – purulente (pe linga inflamatie este prezenta si o secretie purulenta, alb galbuie) – pseudomembranoase (este prezenta o secretie fibrinoasa cu false membrane) – nodulare – eruptive

Simptome: Bolnavul acuza usturimi, senzatia de arsura oculara, senzatia de “nisip in ochi”, mincarimi, intepaturi.

Ochiul fiind un organ foarte gingaş este bine să fie tratat doar după ce se consultă un medic de specialitate şi tratamentele care se fac să se facă sub supraveghere medicală.        

Se interzice frecarea ochiului şi se vor lua măsuri de igienă care prevăd ca fiecare bolnav să aibă prosop personal, deoarece boala poate fi transmisibilă, ba poate fi transmisibilă şi de la un ochi la celălalt. De aceia este indicat ca pe ochiul bolnav să nu se folosească acelaşi prosop care este folosit la cel sănătos.

            Metodele de tratament naturist constau în spălături sau cataplasme şi de cele mai multe ori dacă sunt bine făcute vă scapă de această afecţiune. În unele cazuri în care este vorba despre ciuperci (candidoze, etc) umezeala chiar compresele nu fac decât să mărească suferinţa. După fiecare compresă care se va pune se va lua apoi un tampon steril din vată şi se usucă foarte bine ochiul pentru a nu se păstra umezeala. De cele mai multe ori o spălare a ochiului cu apă cu săpun este cea care ajută la vindecare mai bine ca orice alt tratament. Nu acelaşi lucru se poate spune în cazurile în care este vorba de o infecţie cu microbi sau o inflamaţie, care se poate trata cu comprese. În general compresele nu se vor aplica mai mult de 15-20 minute şi maximum de 3-4 ori pe zi, urmate de tamponarea ochilor cu tampoane sterile care asigură faptul că ochiul s-a „uscat” de surplusul de apă de la compresă.

Diagnostic:

Cind bolnavul prezinta asemenea simptome, trebuie sa se prezinte la medicul specialist oftalmolog, care la examenul clinic al ochilor constata congestia (inflamarea cu inrosirea) de diferite grade a conjunctivei, care respecta zona din jurul corneei. In plus, se mai constata prezenta unei secretii conjunctivale care poate fi variabila ca aspect in functie de felul microbului ce a produs boala, dar si de gravitatea bolii. Secretia conjunctivala poate fi mucoasa, mucopurulenta, purulenta, fibrinoasa cu false membrane si, in functie de aspectul si de caracteristicile sale, medicul recomanda si alte analize pentru a stabili cu precizie cauza bolii,respectiv microbul sau microbii implicati, tocmai pentru a aplica un tratament adecvat.

Tratament:

Tratamentul este de competenta medicului specialist oftalmolg, care decide conduita terapeutica. Tratamentul local al conjunctivitelor consta in instilarea in ochi a diferite medicamente sub forma de picaturi. In unele forme de conjunctivite, cind este nevoie, medicul recomanda antibiotice. Aplicarea picaturilor in ochi se face in conditii de igiena perfecta. Pesoana care aplica picaturile se va spala pe miini cu apa si sapun inainte de fiecare aplicare. La copil, picaturile le va aplica mama, copilul acceptind mai usor manevra din partea unei persoane in care are incredere. Bolnavul va da capul pe spate iar cel ce aplica picaturile va indeparta cu degetul mare si aratatorul de la mina stinga pleoapele, iar cu pipeta tinuta vertical in mina dreapta va picura 3-4 picaturi de medicament pe conjunctiva, avind grija sa nu le toarne peste cornee.

Lacrimile amestecate cu medicamentul care se scurg pe obraz se aduna intr-un tampon de vata curat tinut in unghiul intern al ochiului. In conjunctivitele grave (cum este cea gonococica), se recurge si la un tratament cu antibiotice pe cale generala. In conjunctivitele alergice, se administreaza in plus cortizon local si general. In conjunctivitele cu secretii abundente, se recomanda efectuarea de spalaturi conjunctivale cu acid boric 4% sau alte antiseptice slabe. Se procedeaza astfel: bolnavul tine capul pe spate, iar cel care face spalatura (spalat pe miini cu apa si sapun si apoi dezinfectat cu alcool medicinal) desface pleoapele si stoarce deasupra ochiului tamponul de vata muiat in solutia cu care se face spalatura.



Preventie: Profilaxia conjunctivitelor consta in aplicarea cu strictete a regulilor de igiena individuala. La bolnav, sint necesare masuri speciale pentru ca secretia de la ochiul bolnav sa nu ajunga la ochiul sanatos si la alte persoane din jur. Pentru aceasta, bolnavul se va spala pe miini de mai multe ori pe zi, de fiecare data cind este nevoie curatarea si ingrijirea lor. Bolnavul trebuie sa aiba prosop, perna si batista strict personale, lucru important atit pentru protectia lui, cit si a persoanelor din jur.

Recomandari:
Ce NU trebuie sa se faca intr-o conjunctivita? – Nu trebuie sa se lege ochiul, pentru ca pansamentul duce la stagnarea secretiei si la imbolnavirea corneei, complicatie grava care poate provoca pierderea vederii .Conjunctivita este inflamarea conjunctivei ochilor, ca urmare a patrunderii bacteriilor, virusilor sau ciupercilor in ochi.
De asemenea, se pot produce conjunctivite alergice, ca urmare a iritarii ochilor cu praf, polen sau unele substante chimice (vapori, aerosoli etc.).

Reducerea cantitatii de alimente consumate, renuntarea la orice efort, chiar si la miscarile bruste cu capul.
De asemenea, nu trebuie sa se bea alcool de nici un fel si sa se renunte la alimentele sarate, acre sau picante.

tratament naturist
Se pun una-doua lingurite de flori de albastrele intr-un vas si se oparesc cu 200 ml apa in clocot. Se lasa o ora, apoi se strecoara.
Cu aceasta infuzie se pun comprese pe ochi.
Se oparesc doua-trei linguri de musetel (flori si partea ierboasa) cu 200 ml apa in clocot.
Se lasa o ora, bine acoperita, infuzia rezultata, apoi se strecoara si se spala ochii cu aceasta.
Peste o jumatate pahar de coaja de castravete verde, proaspat decojita, se toarna 300 ml apa in clocot.
Se adauga si o jumatate lingurita bicarbonat de sodiu.
Cu preparatul rezultat se pun comprese la ochi.

            Inflamaţie a membranei conjunctivale a ochiului. Se manifestă prin mâncărimi şi înroşirea ochiului, lăcrimare, senzaţie de „nisip în ochi”. Poate apărea şi o sensibilitate la lumină.

Este o tulburare frecventă caracterizată printr-o inflamare a conjunctivei, o membrană fină, vascularizată, ce tapetează interiorul pleoapelor şi globii oculari. Conjunctivita se poate localiza la unul sau ambii ochi, la interval de câteva zile. Se manifestă prin mâncărime şi prin senzaţie de nisip sub pleoape. Simptomele sunt deranjante, dar nu provoacă nici un fel de diminuare a vederii. Ochiul devine roşu şi lăcrămează. Apar apoi secreţii purulente, bolnavul trezindu-se dimineaţa cu genele lipite. Această inflamaţie poate avea mai multe cauze. Atunci când are origine bacteriană, necesită tratament cu un antibiotic de uz extern. Conjunctivitele alergice sunt provocate de cele mai multe ori de polen sau de unele produse cosmetice (lacul de unghii de exemplu la o femeie care are obiceiul să se frece la ochi). Tratamentul face apel la antialergice care se iau pe cale orală. În cazul infecţiilor cu viruşi tratamentul este mult mai dificil şi de mai lungă durată.

Tratament.

 

            Se pot folosi următoarele plante medicinale: afine, albăstrele, cartof, cătină, cerenţel, cimişir, coacăz negru, coada calului, coada şoricelului, corn, dovleac, echinaceea, fenicul, gălbenele, gutui, linariţă, muşeţel, nalbă mare, nuc, păducel, pătlagină, salată, salvie, silur, soc, sulfină, tei, turiţă mare, varză, virnanţ,  viţa de vie.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afine (Vaccinum myrtillus), corn (Cornus mas) din frunzele acestea se poate face un decoct. 2 linguriţe de frunze se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute. Se filtrează şi se fac spălături la ochi sau comprese.

Albăstrele (Centaurea cyanus)- 1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se filtrează foarte bine. Se aplică apoi comprese pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.

Cartof (Solanum tuberosum) se pun felii proaspăt tăiate pe ochii închişi pentru a calma iritaţia şi durerea. De câte ori este nevoie.

Cătină (Tamarix ramosissima) se indică folosirea fructelor crude, suc, sirop, etc.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rizomi mărunţiţi se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe ochii închişi de mai multe ori pe zi. Are şi o acţiune astringentă foarte puternică.

Cimişir (Buxus sempervirens) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se pun comprese călduţe pe ochii închişi. Are şi acţiune antibiotică.

Coacăz negru (Rubus nigra) 1 linguriţă de frunze mărunţite e pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe ochii închişi de mai multe ori pe zi. Este şi astringentă.

Coada calului (Equisetum aevense)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se pun comprese călduţe pe ochii închişi.





Coada şoricelului (Achillea mileffolium) 1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se filtrează foarte bine. Se aplică apoi comprese pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.

Corn (Cornus mas) se folosesc ca şi afinele- frunze.

Dovleac (Curcubita pepo)- pulpă se mixează şi se aplică apoi pe ochii închişi. Se ţin 30 minute de 3 ori pe zi.

Echinaceea (Echinaceea purpurea) se pun 20 picături de tinctură (se găseşte la orice magazin naturist în 250 ml apă care a fost fiartă apoi răcită. Se amestecă apoi şi se moaie un pansament steril. Se pun comprese pe ochii închişi de mai multe ori pe zi. Este un tratament foarte eficient. În cazul în care apare lăcrimarea abundentă opriţi tratamentul şi spălaţi ochiul cu multă apă.

Fenicul (Foeniculum vulgare)-peste 1 linguriţă de seminţe mărunţite sau măcinate se pune 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se filtrează bine şi se pot face băi sau spălături oculare de mai multe ori pe zi folosind ceaiul călduţ.

Gălbenele (Calendulla officinalis) 1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat şi călduţ.

Gutui (Cydonia oblongata) se taie fructul mărunt şi se pune la 250 ml apă să fiarbă până se moaie. Fructul se poate consuma şi cu apa filtrată se pun comprese pe ochi pentru efectul calmant şi emolient.

Linariţă (Linaria vulgaria)  1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat



Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se filtrează foarte bine. Se aplică apoi comprese pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.

Nalbă mare (Althea officinalis) 1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat. Sau 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară.

Nuc (Juglans regia) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe ochi.

Păducel (Crataegus monogyra) 1 linguriţă  de plantă mărunţită (flori şi frunze) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat

Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat

Salată (Lactuca sativa) -2 linguriţe de salată se fierb la 250 ml apă timp de 15 minute. Strecuraţi. Se lasă să se răcească la temperatura camerei şi se pun comprese pe ochii închişi. Se pot pune de mai multe ori pe zi, câte 15-30 minute.

Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat.

Silur (Euprhrasia officinalis) 1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat şi călduţ.

Soc (Sambucus nigra) 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la  250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat.

Sulfină (Melilotus officinalis)- 2 linguriţe de flori se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se filtrează apoi prin vată şi se pot face instilaţii în ochi sau spălături. Este indicată mai ales în cazurile când este nevoie de un antibiotic. Are rol antiseptic puternic, calmant şi antiinflamator.

Tei (Tylia tomentosa) 1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat

Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat



Varză (Brasica oleracea)Suc proaspăt de varză bine filtrat se pune în fiecare ochi câte 2-3 picături de 2-3 ori pe zi.

Virnanţ (Ruta graveolens) 1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat

Viţa de vie (Vitis vinifera) –se pune suc obţinut primăvara de la viţa de vie. Se pune în fiecare ochi câte 2-3 picături de mai multe ori pe zi. Este bine să fie puţin încălzit în prealabil la temperatura corpului.

Ceai combinat- se face un amestec din: gălbenele 2 linguri, virnanţ 1 linguriţă, coada calului 3 linguri, frunze de nuc 3 linguri, nalbă mare 2 linguri, petale de trandafir 2 linguri. Se folosesc 2 linguriţe din amestec la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi 15 minute: Se strecoară şi se fac comprese pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.

-Reţetă: se pun 1 vârf de cuţit de silur, 1 vârf de cuţit de albăstriţă şi 1 vârf de cuţit de sulfină. Se pun toate în 500 ml apă clocotită. Se ţin 15 minute, apoi se decantează şi apoi se filtrează. Se ia un păhărel special pentru spălarea ochilor (de la farmacie. Se pune lichidul obţinut, când ajunge la temperatura corpului în acest borcan. Se dă capul pe spate în aşa fel ca ochiul să fie inundat cu acest lichid apoi se deschide ochiul, pentru a intra acest lichid în ochi. Nu se face ceaiul mai tare pentru că atunci ustură. Se ţine timp de 10 minute, ochiul deschis în acest lichid pentru a putea fi spălat. Se va face acest lucru de 2 ori pe zi. În plus se mai pot face si comprese cu acest ceai de mai multe ori pe zi. Compresele se pun la temperatura corpului sau puţin mai calde. În nici un caz nu se pun reci. Se poate face acest tratament până la vindecare.

Propolis. Se pune o bucăţică de propolis brut (1-2 grame) în puţină apă. Se amestecă bine cu o lingură până ce apa devine la culoare galbenă. Se strecoară apoi şi se vor pune în fiecare ochi câte 2-3 picături. Această soluţie ustură, dar vindecă foarte repede.

Miere diluată cu puţină apă (o parte miere şi 2 părţi apă fiartă şi apoi răcită) se pune în fiecare ochi câte 2-3 picături. La fel ustură dar vindecă.

-Colir antiinflamator. Se curăţă 2 cepe mari roşii, se fierb timp de 15 minute în 200 ml apă, la foc mic cu capacul pus. Se lasă apoi să se răcească şi se strecoară. Se adaugă 1 linguriţă de miere. Cu această soluţie se pot spăla ochii infectaţi şi apoi se pune cu o pipetă în ochi 2-3 picături în fiecare ochi. Preparatul ţinut 3 ore la temperatura camerei sau 24 ore la frigider devine toxic. Se interzice la cei care au alergie la unul din produsele acestea. Remediul este cu atât mai activ cu cât este mai proaspăt. Pentru a evita iritarea este indicat ca după preparare să fie lăsat o oră şi apoi administrat.

Gălbenuş de ou şi făină de secară– se face din acestea o pastă care se aplică pe ochii închişi. Vindecă conjunctivita.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close