Conjunctivite alergice – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Conjunctivite alergice.

În afară de conjunctivita primăvăratică care este datorată în special polenului de plante există şi foarte multe altele datorită altor alergeni. În acestea este absolut obligatoriu să se facă tratamentul de către medicul alergolog şi suplimentar se pot face cu acordul dânsului şi următoarele tratament naturist.

Există şi alţi alergeni care pot afecta ţesutul conjunctiv- în special cei casnici, care se găsesc în fiecare gospodărie (spori, praf, acarieni, etc) mai ales acolo unde există covoare, carpete, mochete, etc.

Conjunctivite foarte interesante au şi iubitorii de animale, mai ales cei care au în casă pisici (părul de pisică provoacă alergii) sau acvarii cu peşti, purici de baltă cu care-i hrănesc au un potenţial alergic ridicat. De asemenea în sfera oculară se mai pot întâlni şi manifestări locale ale alergiilor alimentare sau ale celor medicamentoase. Familia conjunctivitelor alergice este doar o ramură din numeroasele conjunctivite care pot exista cu totul diferite- conjunctivitele microbiene, virale, etc.

}n principiu tratamentul este acelaşi ca şi la conjunctivita primăvăratică dar în aceste situaţii este nevoie şi de tratament de la medicul alergolog.

Profilaxia- se poate realiza prin evitarea contactului cu alergenii, ceea ce pentru conjunctivită este de multe ori foarte complicat.

Tratament naturist.

Se tratează mai ales intern, cu plante medicinale, alimente :i ape minerale cu efecte antialergice. De asemenea se folosesc extern plante medicinale cu efecte antihistaminice, calmante şi antiinflamatoare.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afine, albăstrele, cartof, cătină, cerenţel, cimişir, coacăz negru, coada calului, coada şoricelului, corn, dovleac, echinaceea, fenicul, gălbenele, gutui, linariţă, măceş, mentă, muşeţel, nalbă mare, nuc, păducel, pătlagină, salată, salvie, silur, soc, sulfină, tei, trei fraţi pătaţi, turiţă mare, varză, virnanţ,  viţa de vie.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afine (Vaccinum myrtillus), corn (Cornus mas) din frunzele acestea se poate face un decoct. 2 linguriţe de frunze se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute. Se filtrează şi se fac spălături la ochi sau comprese.

Albăstrele (Centaurea cyanus)- 1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se filtrează foarte bine. Se aplică apoi comprese pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.



Cartof (Solanum tuberosum) se pun felii proaspăt tăiate pe ochii închişi pentru a calma iritaţia şi durerea. De câte ori este nevoie.

Cătină (Tamarix ramosissima) se indică folosirea fructelor crude, suc, sirop, etc.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rizomi mărunţiţi se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe ochii închişi de mai multe ori pe zi. Are şi o acţiune astringentă foarte puternică.

Cimişir (Buxus sempervirens) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se pun comprese călduţe pe ochii închişi. Are şi acţiune antibiotică.

Coacăz negru (Rubus nigra) 1 linguriţă de frunze mărunţite e pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe ochii închişi de mai multe ori pe zi. Este şi astringentă.

Coada calului (Equisetum aevense)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se pun comprese călduţe pe ochii închişi.

Coada şoricelului (Achillea mileffolium) 1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se filtrează foarte bine. Se aplică apoi comprese pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.

Corn (Cornus mas) se folosesc ca şi afinele- frunze.

Dovleac (Curcubita pepo)- pulpă se mixează şi se aplică apoi pe ochii închişi. Se ţin 30 minute de 3 ori pe zi.

Echinaceea (Echinaceea purpurea) se pun 20 picături de tinctură (se găseşte la orice magazin naturist în 250 ml apă care a fost fiartă apoi răcită. Se amestecă apoi şi se moaie un pansament steril. Se pun comprese pe ochii închişi de mai multe ori pe zi. Este un tratament foarte eficient. În cazul în care apare lăcrimarea abundentă opriţi tratamentul şi spălaţi ochiul cu multă apă.

Fenicul (Foeniculum vulgare)-peste 1 linguriţă de seminţe mărunţite sau măcinate se pune 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se filtrează bine şi se pot face băi sau spălături oculare de mai multe ori pe zi folosind ceaiul călduţ.

Gălbenele (Calendulla officinalis) 1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat şi călduţ.

Gutui (Cydonia oblongata) se taie fructul mărunt şi se pune la 250 ml apă să fiarbă până se moaie. Fructul se poate consuma şi cu apa filtrată se pun comprese pe ochi pentru efectul calmant şi emolient.

Linariţă (Linaria vulgaria)  1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat

Măceş (Rosa canina) fructe- este cel mai bogat produs natural în vitamina C din lume, vitamina C intervenind în blocarea evoluţiei proceselor alergice. Se administrează câte un ceai de 3 ori pe zi. Se pune o linguriţă de fructe mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate îndulci cu miere după gust dacă nu există contraindicaţii.





Mentă dulce (Mentha viridis) este recomandată în special ca adjuvant în cazul conjunctivitelor şi blefaritelor alergice însoţite de mâncărimi foarte puternice. Are efecte calmante şi antipruginoase. Se aplică infuzia din frunzele acestei plante pe pleoape sub formă de compresă. 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară.

Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se filtrează foarte bine. Se aplică apoi comprese pe ochii închişi de mai multe ori pe zi. Are efecte antihistaminice şi calmante, fiind un bun adjuvant în conjunctivitele alergice acute. Se poate face chiar perioade lungi de timp.

Nalbă mare (Althea officinalis) 1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat. Sau 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară.

Nuc (Juglans regia) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe ochi.

Păducel (Crataegus monogyra) 1 linguriţă  de plantă mărunţită (flori şi frunze) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat

Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat

Salată (Lactuca sativa) -2 linguriţe de salată se fierb la 250 ml apă timp de 15 minute. Strecuraţi. Se lasă să se răcească la temperatura camerei şi se pun comprese pe ochii închişi. Se pot pune de mai multe ori pe zi, câte 15-30 minute.

Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat.



Silur (Euprhrasia officinalis) 1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat şi călduţ.

Soc (Sambucus nigra) 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la  250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat.

Sulfină (Melilotus officinalis)- 2 linguriţe de flori se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se filtrează apoi prin vată şi se pot face instilaţii în ochi sau spălături. Este indicată mai ales în cazurile când este nevoie de un antibiotic. Are rol antiseptic puternic, calmant şi antiinflamator.

Tei (Tylia tomentosa) 1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat

Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. De regulă acest remediu se bea pe stomacul gol, câte un litru în cure de 40 de zile. Este recomandat ca adjuvant în toate tipurile de alergie, fiind folosit ca atare cu un real succes în conjunctivita alergică.

Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat

Varză (Brasica oleracea)Suc proaspăt de varză bine filtrat se pune în fiecare ochi câte 2-3 picături de 2-3 ori pe zi.

Virnanţ (Ruta graveolens) 1 linguriţă  de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează. Se fac spălături la ochi de 2-3 ori pe zi cu ceaiul bine filtrat

Viţa de vie (Vitis vinifera) –se pune suc obţinut primăvara de la viţa de vie. Se pune în fiecare ochi câte 2-3 picături de mai multe ori pe zi. Este bine să fie puţin încălzit în prealabil la temperatura corpului.

Ceai combinat- se face un amestec din: gălbenele 2 linguri, virnanţ 1 linguriţă, coada calului 3 linguri, frunze de nuc 3 linguri, nalbă mare 2 linguri, petale de trandafir 2 linguri. Se folosesc 2 linguriţe din amestec la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi 15 minute: Se strecoară şi se fac comprese pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.



-Reţetă: se pun 1 vârf de cuţit de silur, 1 vârf de cuţit de albăstriţă şi 1 vârf de cuţit de sulfină. Se pun toate în 500 ml apă clocotită. Se ţin 15 minute, apoi se decantează şi apoi se filtrează. Se ia un păhărel special pentru spălarea ochilor (de la farmacie. Se pune lichidul obţinut, când ajunge la temperatura corpului în acest borcan. Se dă capul pe spate în aşa fel ca ochiul să fie inundat cu acest lichid apoi se deschide ochiul, pentru a intra acest lichid în ochi. Nu se face ceaiul mai tare pentru că atunci ustură. Se ţine timp de 10 minute, ochiul deschis în acest lichid pentru a putea fi spălat. Se va face acest lucru de 2 ori pe zi. În plus se mai pot face si comprese cu acest ceai de mai multe ori pe zi. Compresele se pun la temperatura corpului sau puţin mai calde. În nici un caz nu se pun reci. Se poate face acest tratament până la vindecare.

Apă de Olăneşti- în staţiunea balneară din ud. Vâlcea există peste 30 de izvoare cu ape minerale, multe dintre ele pentru cura internă. Unele dintre acestea au efecte dovedite în cazul bolilor alergice. Atenţie însă administrarea acestor ape cu calităţi terapeutice foarte puternice se poate face numai sub îndrumarea medicilor specialişti din staţiune. De regulă cura de 18 zile, făcută cu aceste ape, sub îndrumarea competentă a medicului balneolog, este suficientă pentru limitarea sau chiar eliminarea complectă a alergiei pentru o perioadă îndelungată de timp. Vă recomandăm tratamentul în această staţiune pentru combaterea conjunctivitei alergice.

Propolis. Se pune o bucăţică de propolis brut (1-2 grame) în puţină apă. Se amestecă bine cu o lingură până ce apa devine la culoare galbenă. Se strecoară apoi şi se vor pune în fiecare ochi câte 2-3 picături. Această soluţie ustură, dar vindecă foarte repede.

Miere diluată cu puţină apă (o parte miere şi 2 părţi apă fiartă şi apoi răcită) se pune în fiecare ochi câte 2-3 picături. La fel ustură dar vindecă.

-Colir antiinflamator. Se curăţă 2 cepe mari roşii, se fierb timp de 15 minute în 200 ml apă, la foc mic cu capacul pus. Se lasă apoi să se răcească şi se strecoară. Se adaugă 1 linguriţă de miere. Cu această soluţie se pot spăla ochii infectaţi şi apoi se pune cu o pipetă în ochi 2-3 picături în fiecare ochi. Preparatul ţinut 3 ore la temperatura camerei sau 24 ore la frigider devine toxic. Se interzice la cei care au alergie la unul din produsele acestea. Remediul este cu atât mai activ cu cât este mai proaspăt. Pentru a evita iritarea este indicat ca după preparare să fie lăsat o oră şi apoi administrat.

Gălbenuş de ou şi făină de secară– se face din acestea o pastă care se aplică pe ochii închişi. Vindecă conjunctivita.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close