DEMENŢELE PRE-SENILE.
(boala Pick)
Demenţă- sindrom psihic grav caracterizat prin pierderea progresivă a capacităţilor cognitive. Bolnavul nu-şi mai poate folosi gândirea, de unde decurge restul tulburărilor manifestate prin acţiuni absurde, afinităţi puerile, etc. Demenţa poate fi datorită unui complex de factori între care cei mai cunoscuţi sunt: intoxicaţiile, infecţiile şi traumatismele craniocerebrale, etc.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: Ginko-Biloba, grâu, morcov, obligeană, ovăz, pătrunjel, secară, soia, zmeură.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Ginko-Biloba, -Se va lua câte un vârf de cuţit de praf de frunze măcinate cu râşniţa de cafea. Se vor ţine sub limbă pentru 10 minute după care se vor înghiţii cu puţină apă. Se va lua de trei ori pe zi înainte de mese. -O linguriţă de frunze mărunţite se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se vor lăsa acoperite pentru 15 minute după care se vor strecura. Se vor bea 3-4 ceaiuri din acestea pe zi În cure de lungă durată. -Tinctură din 20 g de plantă mărunţită pusă în 100 ml alcool alimentar de 70°, se vor ţine pentru 15 zile agitând des, după care se va strecura. Se va putea lua din această tinctură de 3 ori pe zi câte o linguriţă în bolile grave. Se va lua doar diluată cu apă din cauza alcoolului pe care-l conţine.
grâu, Grâu încolţit se va lua câte o lingură de trei ori pe zi în diferite afecţiuni. Această cantitate însă se poate mări tot în funcţie de toleranţa individuală.
Morcov (Daucus carota) Intern se va putea consuma câte 200ml de suc de mai multe ori pe zi. Se poate folosi în combinaţie cu alte sucuri fiind foarte indicat în aproape toate afecţiunile descrise mai sus. Se vor consuma în cure de mai lungă durată. În cazul în care apare o colorare a pielii, se va întrerupe această cură pentru câteva zile după care se va putea relua. Este semnul că este prea puternică acţiunea de epurare a organismului. Se ia acest suc doar înainte de mese. Este cel mai util dintre toate sucurile de legume.
Obligeană (Acorus calamus) Pulbere de rizom obţinută cu ajutorul râşniţei de cafea. Este bine să se macine doar atât cât se consumă atunci pe loc, deoarece dacă stă mai mult timp măcinată, îşi pierde din proprietăţi. Se poate lua în acest caz de 3-4 ori pe zi câte o jumătate de linguriţă de pulbere în majoritatea afecţiunilor interne.
Ovăz (Avena sativa) -Supă deasă cu seminţe de ovăz este meniul nordicilor şi este foarte sănătoasă aducând vindecarea în multe afecţiuni din cele de mai sus. Se recomandă chiar şi copiilor.
-Fulgii de ovăz sunt un aliment excelent la cei cu afecţiunile de mai sus. Se poate consuma şi de 3 ori pe zi. Aceştia au fosfor, calciu, magneziu şi sunt foarte uşor asimilabile. -Se vor fierbe 50 g de ovăz timp de 30 minute apoi se consumă. Este un laxativ şi un bun diuretic -Suc de mlădiţe de ovăz recoltate înainte de a ajunge să dea spicul. Se va putea păstra o perioadă mai lungă dacă se va pune peste acest suc după ce se filtrează bine puţin alcool alimentar, pentru a nu se altera. Se poate consuma din acest suc cantităţi oricât de mari în funcţie de toleranţa individuală şi de afecţiunea care se tratează. Se poate de asemenea amesteca cu alte sucuri de legume sau fructe. Se poate folosi o perioadă cât de lungă.
Pătrunjel (Petroselinum crispus) Suc din frunze. Se dau prin storcătorul de fructe sau dacă nu aveţi prin maşina de carne apoi se strecoară printr-o pânză. Se bea în maximum 30 minute de la preparare cu de două ori cantitatea de suc de morcov. -Pulbere din seminţe de pătrunjel măcinate cu râşniţa de cafea. Se ia o jumătate de linguriţă de 3 ori pe zi. Se ţine sub limbă pentru 15 minute apoi se înghite cu puţină apă.
Secară (Secale cereale) pâine de secară consumată zilnic. -1 lingură de pulbere de seminţe (făină) se pune cu 250 ml apă la temperatura camerei timp de 8 ore. Se strecoară şi se pot consuma în cursul unei zile 3 astfel de căni. Se va pune la încolţit şi se lasă să crească până la 10 cm după care se va tunde iarba. Se va trece prin storcătorul de fructe cu puţină apă de 2 ori pentru a scoate tot ce conţin. Se va pune apoi într-o sticlă la rece cu puţin alcool alimentar la suprafaţă pentru a nu se altera. Se va lua din acest preparat câte o linguriţă de trei ori pe zi înainte de mesele principale cu 15 minute. Tinctură – 200 ml suc obţinut din mlădiţe tinere de secară se va pune cu 100 ml alcool alimentar de 70°. Se lasă la rece. Se va lua câte o linguriţă de 3 ori pe zi.
Soia (Soja hipoida) –Laptele; 150g boabe se moaie la un litru de apă timp de 36 de ore. Se separă apoi lichidul de partea mâloasă care se reia pentru o nouă pulverizare şi care se amestecă din nou cu lichidul. Se pritoceşte şi se filtrează. Laptele acesta trebuie consumat în 24 ore.(după Jean Valnet- Tratamente cu legume şi fructe). -Soia consumată sub orice formă la fiecare masă este un tratament simplu şi foarte eficient
Zmeură (Rubus idaea) Se consumă fructul crud sau suc, siropuri, dulceţuri, etc. -1 linguriţă de muguri se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni din acestea pe zi. Există gata preparate de către Plantextract Cluj-Napoca. Se va respecta dacă se folosesc acestea indicaţiile din prospect.
Se poate încetini evoluţia bolii prin adăugarea de sucuri de legume zilnic în cantitate cât mai mare. Acestea conţin multe vitamine care fac ca evoluţia bolii să nu se mai producă sau dacă se mai produce această evoluţie este net mai lentă, faţă de cei care nu consumă aceste sucuri.
De asemenea se vor introduce plante cu fitohormoni: morcov, pătrunjel, muguri de zmeură, soia.
Grâu sau alte cereale încolţite sau chiar sucuri din mlădiţe tinere de cereale obţinute cu storcătorul de fructe.