Dexmetilfenidat | Prospecte.Net

Dexmetilfenidat

Sharing

 

Dexmetilfenidat
Actiune terapeutica: Stimulent SNC
Categorie de risc pentru sarcina: C
Denumire comerciala: Focalin


 

MOD DE ACTIUNE

Nu se cunoaste mecanismul de corectare al deficitelor de atentie. Se presupune ca blocheaza recaptarea de catre neuronul presinaptic a noradrenalinei si dopaminei si creste eliberarea mediatorilor în spatiul extraneuronal. Se absoarbe rapid. Nivele maxime: 1-1,5 h. Alimentele prelungesc timpul pâna la atingerea nivelelor maxime. Se metabolizeaza în ficat; 90% excretat prin urina; T ½, eliminare: aprox. 2,2 h.


 

INDICATII

Se administreaza ca si componeta a terapiei ADHD.


 

CONTRAINDICATII

Pacienti cu anxietate severa, tensiune, agitatie. Nu se administreaza la pacienti cu glaucom, ticuri motorii, istoric familial de sindrom Tourette, în tratamentul cu inhibitori MAO sau la mai putin de 14 zile dupa oprirea tratamentului cu inhibitori MAO (pot apare crize hipertensive). Nu se foloseste în tratamentul depresiei severe sau pentru prevenirea / tratamentul fatigabilitatii.


 

PRECAUTII

Se foloseste cu prudenta la pacientii cu antecedente de dependenta de droguri sau alcoolism. Utilizarea cronica abuziva poate determina toleranta si dependenta psihica cu modificari de comportament. Abuzul parenteral poate duce la episoade psihotice. În timpul sevrajului este necesara monitorizarea atenta deoarece poate apare depresie severa. La copiii cu psihoze pot apare agravarea tulburarilor de comportament si de gândire. Se foloseste cu precautie în timpul lactatiei, si în cazul afectiunilor ce pot fi agravate de cresterea TA sau AV.

Afla mai multe despre...
Prospect Immunine 600 UI - Factod de coagulare IX uman

 

EFECTE ADVERSE

SNC: iritabilitate, insomnie, ameteli, cefalee, sindrom Tourette (rar), psihoze toxice (rar), stari depresive tranzitorii, crize convulsive la cei cu antecedente de epilepsie sau modificari EEG. GI: dureri abdominale, anorexie, G&V. CV:tahicardie, aritmii, palpitatii, modificari ale TA. Dermatologc: rash, dermatita exfoliativa, eritem multiform cu vasculita necrozanta, purpura trombocitopenica. Hematologic: leucopenie, anemie, Oftalmic: dificultati de acomodare, tulburari de vedere. Altele: febra, artralgii, caderea parului, sindrom neuroleptic malign (rar).


 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Comprimate 
ADHD 
Copii peste 6 ani, ce nu au mai primit metilfenidat, initial: 2,5 mg de 2 ori/zi. Doza se poate creste cu câte 2,5-5 mg pâna la maxim 20 mg/zi (10 mg de 2 ori/zi). Modificarile dozei se fac la intervale de 1 saptamâna. Copii peste 6 ani, în tratament cronic cu metilfenidat: doza initiala de dexmetifenidat va fi ½ din doza de metilfenidat administrata. Doza maxima recomandata: 20 mg/zi (10mg de 2 ori/zi).

Afla mai multe despre...
Prospect Diurex

    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Medicamentul se administreaza la micul dejun sau prânz pentru a evita tulburarile somnului. Medicamentul poate determina toleranta sau dependenta psihica. Nu întrerupeti brusc tratamentul de lunga durata; consultati medicul si reduceti dozele numai la indicatiile acestuia. Atentie la efectuarea activitatilor ce necesita atentie sporita, deoarece medicamentul produce oboseala, lipsa coordonarii, ameteli. Înregistrati greutatea de 2 ori/saptamâna. Anuntati modificarile semnificative; pot apare scaderi în greutate. Anuntati aparitia modificarilor de comportament sau atentie; Anuntati aparitia oricaror S&S ale efectelor secundare.


 

Sharing

Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Încarc...

Lasă un comentariu

Solve : *
29 + 11 =


Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acum esti aici: Home » Dexmetilfenidat