Dihidroergotamina

Sharing

 

Dihidroergotamina
Actiune terapeutica: Antimigrenos
Categorie de risc pentru sarcina: X
Denumire comerciala:


 

MOD DE ACTIUNE

Blocant al receptorilor alfa-adrenergici si stimulent direct al musculaturii netede vasculare din vasele sanguine periferice si cerebrale, prevenind astfel debutul migrenelor. Are activitate blocanta adrenergica puternica, mai putin vasoconstrictoare, determina mai putin G&V si are mai putine efecte ocitocice decât ergotamina. Mai eficace administrat în stadiile precoce ale migrenei.


 

INDICATII

IV, IM, SC: tratamentul migrenelor acute cu sau fara aura. Tratamentul episoadelor acute repetate de cefalee. Folosit în special atunci când se doreste un efect rapid sau când nu se pot folosi alte cai de administrare. Spray nazal: tratamentul cefaleelor migrenoase cu sau fara aura.


 

CONTRAINDICATII

Lactatie, sarcina, boli vasculare periferice, boala coronariana, HTA, disfunctii renale sau hepatice, sepsis, hipersensibilitate, malnutritie, prurit sever, prezenta infectiilor. Nu se foloseste spray-ul nazal în profilaxia migrenelor, sau în tratamentul migrenelor din hemiplegii sau de origine bazilara.


 

PRECAUTII

Nu se administreaza concomitent cu inhibitori puternici ai CYP3A4 (inclusiv inhibitori de proteaze si antibiotice macrolide). Siguranta si eficacitatea nu au fost stabilite în trat la copii. Pacientii vârstnici pot fi mai afectati de vasoconstrictia periferica ce apare datorita hipotermiei. Administrarea prelungita poate determina ergotism sau gangrene. Daca pacientul acuza cefalee puternica se modifica doza; se foloseste o doza crescuta la reaparitia cefaleei.


 

EFECTE ADVERSE

Parenteral. CV: rar, spasm coronarian, ischiemie miocardica tranzitorie, IMA, tahicardie ventriculara, fibrilatie ventriculara, complicatii fibrotice dupa tratamentul îndelungat. 
Spray nazal. SNC: ameteala, confuzie, parestezii. GI: G&V, diaree, uscaciune a gurii. Respirator: rinite, faringite, sinuzite. Altele: reactii locale, oboseala, astenie, senzatii de caldura.


 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

IM, IV, SC 
Cefalee migrenoasa 
Adulti, initial: 1 mg (1 mL) la primele semne de migrena; se repeta la 1 h pâna la un total de 3 mg (3 mL) pentru administrarea IM/SC, în 24h; sau 2 mg (2 mL) în 24 h IV. Nu se depasesc 6 mg/saptamâna. 
Spray nazal 
Cefalee migrenoasa acuta 
Administrare unica de 0,5 mg spray în fiecare nara, urmata dupa 15 min de o alta administrare de 0,5 mg spray în fiecare nara, în total 2 mg.


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

La administrarea spray-ului nazal, se umple pompita prin apasarea de 4 ori. Nu se congeleaza si nu se pastreaza la rece injectia sau spray-ul nazal. Flacoanele cu solutie injectabila se feresc de lumina si caldura. Se administreaza numai daca sunt clare si incolore. Se administreaza numai la debutul migrenei, conform indicatiilor; au efect mai bun când se administreaza precoce. Nu se întrerupe brusc tratamentul. Dupa administrare, se recomanda repaus la pat 1-2 h, într-o camera întunecata. Anuntati prezenta extremitatilor reci, a amortelilor (pentru prevenirea gangrenei), si a altor efecte adverse, ca si lipsa raspunsului la medicatie. Pastrati evidenta cefaleelor. Observati împrejurarile debutului, alimentele sau alte evenimente declansatoare.


 

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Dihidroergotamina
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!