Prospect Esprital – Esti in depresie si vrei un tratament antidepresiv?

Scapa de depresie si anxietate  folosind acest tratament antidepresiv  cu Esprital. Citeste efectele adverse si dozajul recomandat.

Antidepresiv Esprital Prospect : Informatii pentru utilizator

ESPRITAL Prospect

ESPRITAL  15 Pastile antidepresive filmate, 15 mg

Esprital pentru tratament antidepresiv
Esprital – pentru tratament antidepresiv

 ESPRITAL 30 Pastile antidepresive filmate pentru depresie , 30 mg

 ESPRITAL 45 Pastile antidepresive   filmate, 45 mg

Informaţiile despre utilizare trebuie citite cu mare atentiei.

Pastrati acest prospect Esprital, deoarece s-ar putea sa aveti nevoie sa-l recititi.

In cazul in care aveti nelamuriri, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament esprital v-a fost recomandat dumnevoastra personal si nu trebuie sa il dati si altora. Le-ar putea dauna, chiar daca simptomele lor sunt la fel cu ale dumneavoastra. Se da pe baza de reteta.

Compozitia acestui antidepresiv:

Esprital 15

Un comprimat filmat contine mirtazapina 15 mg si excipienti: nucleu: lactoza monohidrat, hidroxipropilceluloza, amidon de porumb, celuloza microcristalina, amidon de porumb pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc; film: hipromeloza, macrogol 6000, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E172). talc.

Esprital 30

Un comprimat filmat contine mirtazapina 30 mg si excipienti: nucleu: lactoza monohidrat, hidroxipropilceluloza, amidon de porumb, celuloza microcristalina, amidon de porumb pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc; film: hipromeloza, macrogol 6000, dioxid de titan (E 171), oxid rosu de fer (E172), oxid galben de fer (E172), talc.

Esprital 45

Un comprimat filmat contine mirtazapina 45 mg si excipienti: nucleu: lactoza monohidrat, hidroxipropilceluloza, amidon de porumb, celuloza microcristalina, amidon de porumb pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc; fim: hipromeloza, macrogol 6000, dioxid de titan (E171), talc.

Descrierea produsului:

 • Esprital 15: comprimate filmate ovale, de culoare galbena cu sant median pe una din fete.
 • Esprital 30: comprimate filmate ovale, de culoare rosu brun cu sant median pe una din fete.
 • Esprital 45: comprimate filmate ovale, de culoare alba.

Grupa farmacoterapeutica: alte antidepresive.

 1. Ce este Esprital si pentru ce este utilizat?

Esprital (mirtazapina) face parte din cadrul medicamentelor antidepresive si este un agent antidepresiv utilizat pentru tratamentul bolilor legate de depresie.

Prezenta unor astfel de semne, ca

 • incapacitatea pacientului de a se bucura,
 • tulburarile miscarilor,
 • dereglarile de somn (trezirea devreme), insomnie
 • pierderea in greutate sunt cunoscute a creste probabilitatea unui raspuns pozitiv.

Alte simptome ale depresiei care apar in plus sunt:

 • disparitia oricarui interes,
 • tendintele suicidale
 • schimbarile bruste de dispozitie.

Efectul Esprital incepe sa se manifeste. in mod obisnuit, dupa 1-2 saptamani de tratament.

 1. înainte de a utiliza Esprital    

Nu utilizati Esprital:

 • daca sunteti hipersensibil (alergic) la substanta activa sau la oricare excipient al medicamentului.

Aveti grija deosebita cu Esprital:

Deprimarea măduvei osoase, care se manifesta de obicei printr-o scadere a numaruiui de celule albe, a fost inregistrata la utilizatorii de mirtazapina.

Acest efect apare de obicei dupa 4-6 saptamani de tratament, dar este in general reversibil, dupa intreruperea tratamentului.

Posibile simptome sunt febra, durere in gat, stomatita si alte simptome ce indica o infectie. Daca apar aceste manifestari neplacute, tratamentul antidepresiv trebuie intrerupt si efectuate alte investigatii.

O stabilire atenta a dozelor precum si o monitorizare regulata este necesara la pacientii cu:

 • epilepsie sau afectare cerebrala organica, desi episoadele epileptice sunt rare In timpul tratamentului cu mirtazapina, asa cum rezulta din experienţa clinica.
 • insuficienta hepatica sau renala
 • bolile cardiace, cum sunt tulburarile de conducere intracardiaca, angina pectorala si infarctul miocardic suferit recent, care necesita precautiile obisnuite si atentie in timpul administrarii concomitente de alte produse medicamentoase,
 • hipotensiunea arteriala.

Ca si in cazul altor antidepresive, este necesara o atentie deosebita daca produsul este administrat la pacientii cu urmatoarele afecţiuni:

 • tulburări urinare, de exemplu creşterea in volum a prostatei (totuşi mirtazapina poate afecta mictiunea doar intr-o mica proporţie),
 • creşterea presiunii intraoculare (desi riscul este foarte mic in cursul tratamentului cu mirtazapina),
 • diabet zaharat.
 • Tratamentul trebuie intrerupt, in cazul apariţiei icterului.
 • In mod similar altor agenţi antidepresiv!, trebuie sa se tina cont de Urmatoarele evenimente:
 • In timpul tratamentului cu antidepresive, la pacientii cu boli mentale s-au observat exacerbarea simptomelor psihotice.
 • Daca se trateaza faza depresiva in cazul bolii maniaco-depresive, poate sa apara trecerea in faza maniacala.

Cu toate ca antidepresivele nu dau dependenta, o intrerupere brusca a tratamentului poate duce la greata, dureri de cap, depresie, anxietate si stare de neliniste.

Pacientii varstnici sunt adesea mai predispus,  la aparitia de reactii adverse la antidepresive. Reactiile mirtazapinei in combinatie cu alte SSRI sunt descrise in acest prospect.

Utilizarea altor medicamente in timpul acestui tratament antidepresiv.

Pacientii cu probleme ereditare rare ca intoleranta la galactoza, deficit de lactaza sau absorbtie deficitara de glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest produs.

Va rugam sa va adresaţi medicului dumneavoastra, chiar daca aceste situatii s-au intitnit In trecut in cazul dumneavoastra.

Administrarea Esprital cu alimente si bauturi

Aportul alimentar nu are influenta asupra absorbtiei mirtazapinei.

Sarcina la femei

Intrebati medicul dumneavoastra inainte de a utiliza orice medicament

Desi studiile la animale nu au aratat nici un efect negativ asupra fatului, siguranta utilizarii mirtazapinei la om, in timpul sarcinii nu a fost stabilita. Mirtazapina trebuie utilizata in timpul sarcinii numai daca este strict necesar.

Alaptarea

întrebati medicul dumneavoastra inainte de a utiliza orice medicament

Desi studiile la animale au aratat ca mirtazapina este excretată in cantitati mici in lapte, utilizarea mirtazapinei in timpul alaptarii nu este recomandata deoarece datele despre utilizarea in timpul alaptarii la oameni nu sunt disponibile.

Conducerea si utilizarea de masini

Esprital poate altera capacitatea de concentrare si atentia. in timpul tratamentului cu antidepresive, pacientii trebuie sa evite activitati potential periculoase care necesita atentie si capacitate de concentrare mai mare cum ar fi conducerea autovehiculelor si folosirea de utilaje. Aceste activitati nu sunt permise fara consimtamantul expres al medicului.

Informatii importante despre unii excipienţi ai Esprital

Nu exista precautii in legatura cu excipienti produsului.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa informati medicul dumneavoastra in legatura cu toate medicamentele pe care le luati sau le-ati luat, cu prescriptie sau fara prescriptie medicala.

 • Mirtazapina nu trebuie administrata concomitent cu inhibitori de monoaminoxidaza (antidepresive – inhibitori MAO) sau timp de doua saptamani dupa intreruperea tratamentului cu acesti agenti.
 • Mirtazapina poate creste proprietatile sedative ale sedativelor inclusiv hipnoticelor. Este necesara atentie atunci cand se prescriu astfel de medicamente impreuna cu mirtazapina.
 • Mirtazapina poate potenta efectul alcoolului etilic asupra sistemului nervos central. Pacientii trebuie de aceea sfatuiti sa evite consumul de alcool etilic in timpul tratamentului cu mirtazapina.

Atunci cand mirtazapina este asociata cu alte medicamente cu eliberare de serotonina (de de exemplu, alte antidepresive) poate apare asa numitul sindrom serotoninergic.

Se manifesta prin hipertensiune arteriala, batai cardiace accelerate, inrosirea pielii cu senzatie de caldura etc. Daca acesta asociere este considerata necesara terapeutic, modificarile de doze trebuie efectuate cu atentie si trebuie monitorizate semnele de aparitie ale sindromului serotoninergic.

Nu au fost observate efecte clinice sau modificari ale farmacocineticii la oameni, la administrarea concomitenta a mirtazapinei cu litiul.

Concentratia mirtazapinei in sange (si in alte parti ale corpului) poate fi crescuta de inhibitorii de proteaza (agenti antivirali, de exemplu ritonavirsi indinavir), antifungicele azolice (ketoconazol), antibioticele de tipul eritromicinei, nefazodona (antidepresiv) sau cimetidina (medicament antiulceros). Cand aceste medicamente sunt adaugate la tratamentul cu mirtazapina, doza de mirtazapina trebuie scazuta.

Concentratia mirtazapinei in sange (si in alte parti ale corpului) poate fi scazuta de carbamazepina si fenitoina (antiepileptice) si rifampicina (antibiotic). Cand aceste medicamente sunt adaugate la tratamentul cu mirtazapina, doza.de mirtazapina trebuie crescuta. Mirtazapina determina o prelungire a timpului de coagulare la subiectii tratati cu warfarina mai ales la doze de 30 mg sau mai mari. Pacientii tratati cu warfarina si alte medicamente similare cu mirtazapina trebuie atent monitorizati.

La studiile efectuate pana acum, mirtazapina nu a influentat absorbtia, metabolismul si excretia urmatoarelor medicamente: risperidona (medicament pentru boli psihiatrice) sau paroxetina (antidepresiv), carbamazepina si fenitoina, amitriptilina (antidepresiv) si cimetidina.

2.Cum se utilizeaza Esprital antidepresiv?

Comprimatele trebuie inghitite intregi fara a fi mestecate, cu o cantitate suficienta de lichid.

Adulti: doza initiala este de 15 sau 30 mg, administrata, de obicei, seara.

Doza de intretinere este, de obice, intre 15 mg si 45 mg pe zi.

Pacienti varstnici; se recomanda aceleasi doze ca la adulti.

Modificarile, mai ales cresterea dozelor, trebuie efectuate cu prudenta si sub monitorizare stricta.

Copii si adolescenţi (sub 18 ani): deoarece siguranta si eficacitatea mirtazapinei nu au fost studiate la acesti pacienti, utilizarea nu este recomandata.

Atentie

Insuficienta renala sau hepatica:

Eliminarea mirtazapinei poate fi incetinita la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica. Acest lucru trebuie luat in considerare atunci cand mirtazapina este prescrisa pentru acesti pacienti sau raspunsul clinic este interpretat.

Esprital poate fi administrat numai o data pe zi. Acest medicament trebuie administrat o singura data de preferat inainte de culcare. Aceasta doza zilnica poate fi divizata in doua prize luate dimineata si seara. Doza cea mai mare se administreaza seara ia culcare.

Efectul antidepresiv al mirtazapinei devine evident de obicei dupa 1-2 saptamani de utilizare. Tratamentul cu o doza adecvata trebuie sa duca la un raspuns pozitiv in 2-4 saptamani.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila