Exista solutii contra depresiilor?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Tot mai multi oameni isi pierd echilibrul sufletesc. Cauza: extenuarea nervoasa provocata de oprelistile vietii. Iar cand sufletul se imbolnaveste, mintea incepe sa nasca monstri. Cei care recunosc din vreme simptomele au sanse sa se salveze, inainte de a se prabusi in abis.

. Un veritabil „infarct” sufletesc care ne ia prin surprindere, declansand, adesea, un veritabil infarct coronarian. Motiv serios sa nu luam depresiile (chiar si trecatoare) in gluma, ci sa luptam eficient contra lor. O lupta care nu se duce doar cu medicamente, ci mai ales cu un mod intelept de a ne organiza viata, mai cumpatat si mai relaxat

Din punct de vedere social, impactul bolii este alarmant: numarul bolnavilor depresivi creste razant. Cifre exacte nu pot fi comunicate, pentru ca bolile psihice au confidentialitatea protejata, dar medicii psihiatri stiu din experienta cotidiana ca uriasa presiune financiara (a lipsurilor, in Romania), dublata de teama pentru locul de munca si siguranta zilei de maine, a explodat in ultimul timp, creand un excedent de epuizare nervoasa, care duce la boala psihica.
     Depresia “dobandita” (nu cea mostenita pe linie de familie) poate fi relativ usor vindecata, atunci cand simptomele ei sunt recunoscute la timp. Cu cat cel amenintat sau cel bolnav isi recunoaste mai repede starea, cu atat mai usor si-o poate domina si imbunatati.

 Caile de “stapanire” a depresiei sunt variate: crearea unor spatii “de libertate”, in care sa incapa altceva decat munca si obligatiile cotidiene, practicarea consecventa a unui sport (cele mai noi cercetari dovedesc ca efortul fizic declanseaza o “stare de bunastare a sufletului”), terapia cu plante (sunatoarea si extractele ei), terapia cu lumina, practicile crestine (rugaciune, spovedanie si impartasanie), contactul cu oameni care se confrunta cu aceeasi problema (discutarea deschisa e primul pas catre rezolvare) si – in cazul cand starea de boala se agraveaza – recurgerea rapida la un medic specialist.

Este de la sine inteles ca toti oamenii care sufera de stari depresive incearca sa gaseasca o iesire din acest impas, dar din pacate nu toate caile duc la rezultatul dorit. In disperarea lor, multi isi cauta salvarea in alcool, droguri sau medicamente sau isi fac din activitatea profesionala singurul scop al vietii, crezand ca prin munca neintrerupta vor putea scapa de „pustiul” care-i bantuie. Pe durata lunga, toate aceste „strategii de evadare” neadecvate nu fac decat sa adanceasca si mai mult starea de deprimare in care se afla.
     La cele stiute deja, astazi va propunem cateva remedii imprumutate din practicile orientale, perfectionate si adaptate de medici europeni.



Astazi, specialistii in domeniu sunt convinsi de faptul ca stresul ne ameninta sanatatea – si nu numai pe cea fizica, ci si pe cea sufleteasca. Daca invatati sa va relaxati efectiv, veti fi mai plini de energie si va veti regasi linistea interioara si echilibrul. Dupa cum demonstreaza cercetarile efectuate, tehnicile de relaxare va ajuta sa luptati impotriva starii de frica, a deprimarii si a tulburarilor de somn

Metoda nr. 1

Intrarea in starea de coerenta cardiaca

(sa invatam sa ne dominam inima)
     

  • Respirati de cateva ori, lent si profund. Lasati-va atentia sa va insoteasca suflul pana la capatul expiratiei si luati o mica pauza inaintea inspiratiei urmatoare.
       
  • Dupa ce ati intrat in ritmul respirator, imaginati-va ca aerul va iese si va intra prin inima. Fiecare inspiratie o umple de energie si fiecare expiratie alunga toxinele din corp. Metoda a fost experimentata in Franta, cu urmari notabile: dupa o luna de antrenament (o jumatate de ora pe zi), grupul de depresivi aflati sub control a dat semne de vindecare: tensiunea psihica a scazut, “hormonul tineretii” (DHEA) a crescut in procent de 100%, in vreme ce procentul de cortisol (hormonul stresului), asociat cu imbatranirea pielii, pierderea memoriei si a puterii de concentrare, a scazut cu 23%.

Metoda nr. 2

Expunerea la lumina zilei

     De cativa ani, depresiile numite si “hibernale” (foarte raspandite in tarile nordice) sunt tratate prin expuneri matinale la lampi electrice foarte puternice. Asta pentru ca lumina stimuleaza o zona a creierului – numita hipotalamus – care controleaza toti hormonii. Ea actioneaza, deci, asupra apetitului, a sexualitatii, a somnului, asupra starii de spirit si a dorintei de a actiona. Dar iata ca studii realizate recent dovedesc ca luminozitatea naturala a unei zile de toamna sau iarna, chiar si innorata, este de cinci ori mai puternica decat iluminatul electric. Deci, toti citadinii – inchisi in apartamentele sau in birourile lor – sunt lipsiti iarna de lumina suficienta.

Sfatul specialistilor: daca suferiti sau va simtiti amenintati de depresie, selectati zilnic zonele luminoase din preajma locului in care traiti si munciti – terase, curti, parcuri, anumite ferestre cu expunere catre soare -, pentru a practica o baie constienta de lumina naturala (durata o stabiliti singuri, in functie de imprejurari, dar nu trebuie sa coboare – in mai multe reprize – sub un total de o jumatate de ora). In mod special, suferinzilor li se recomanda sa-si organizeze week-end-uri “luminoase”, consumate in spatii mai largi, in zone cu mai multa lumina, fie ele la munte, la tara sau la o margine de oras. In fond, nu este decat un indemn la intoarcerea catre viata “naturala” de altadata, cand, mai legat de muncile fizice (taranii sunt arareori depresivi), omul traia mult mai mult in lumina directa a soarelui si a zilei.

Metoda nr. 3

Acupunctura

     Fara sa fie o tehnica “revolutionara” (e practicata de peste 5000 de ani), acupunctura e tot mai mult luata in consideratie de catre medicina “oficiala”, care n-o mai considera o cenusareasa, ci, mai degraba, o fosta cenusareasa transformata in printesa. Recent, un experiment desfasurat la Universitatea Harvard a dovedit ca un ac plasat pe un anume punct de pe degetul aratator blocheaza anxietatea. Gratie tehnicilor de vizualizare a creierului pe monitoare de calculator, s-a putut observa ca zonele creierului care controleaza senzatiile de frica si spaima au fost efectiv blocate. Concluzia: depresiile pot fi si ele ameliorate prin aceasta metoda. Apelati, deci, cu incredere la medicii acupuncturisti existenti si la noi. Eficienta sau ineficienta tratamentului va fi o dovada a competentei sau incompetentei lor. (Adresati-va medicilor specialisti.)

Metoda nr. 4

Alergati, alergati, alergati!

     Miscarea fizica nu doar ca trateaza depresia, dar o si previne. Un studiu intreprins de cercetatorii de la Duke University din SUA a comparat efectele medicamentului Zoloft (un antidepresiv foarte puternic) cu efectele jogging-ului (alergare la pas) pe doua grupuri de pacienti. La capatul a patru luni, nu s-a constatat nici o diferenta intre cele doua grupuri: administrarea medicamentului si alergarea au avut acelasi efect. Dar la capatul unui an, un sfert din pacientii tratati cu Zoloft au recazut in depresie, in vreme ce 92% dintre “alergatori” erau in plina forma.
     Doza minima de exercitii recomandate este de 20 de minute de efort sustinut, de trei ori pe saptamana. Si nu fiti descurajati daca sunteti sedentari. Si in cazul miscarii fizice, pofta vine mancand. Totul e sa incercati.





Metoda nr. 5

Omega 3, alimentul fericirii

     In China si Japonia, depresiile sunt de 20 de ori mai putin frecvente ca in Europa. De ce? Pentru ca asiaticii consuma mai mult peste decat noi. Iar pestele este bogat in omega 3, acizi grasi care reprezinta constituentii esentiali ai creierului, pe care organismul este incapabil sa-i fabrice singur. Omega 3 se gasesc in alge, in anumiti pesti (somon, macrou, ton, sardele) ca si in ulei de colza, nuci si legumele verzi. Si nu doar ca alimentatia noastra este saraca in omega 3, dar noi consumam in exces alti acizi grasi, omega 6, prezenti in carnea animalelor de crescatorie si in aproape toate uleiurile vegetale. In tarile occidentale, se ingereaza de zece ori mai mult omega 6 decat omega 3, iar faptul acesta provoaca reactii inflamatorii, care agraveaza maladiile cronice: cancer, boli cardiovasculare, artrita…
     O concluzie se impune: fiecare individ, depresiv sau nu, e obligat – daca tine la sanatate – sa-si reechilibreze alimentatia, renuntand in cat mai mare masura la carne in favoarea pestelui. O solutie o reprezinta si preparatele pe baza de omega 3, prezente in farmacii sub forma de suplimente alimentare.

Metoda nr. 6

Comunicati fara conflicte

     Profesorul Alfred Gottman, un cercetator american din domeniul psihologiei, a creat “Love Lab” (laboratorul de dragoste), in care a filmat mai multe cupluri in timp ce-si vorbeau. Doar observandu-le comportamentul, a putut desemna cuplurile care aveau sa divorteze.
     Realitatea i-a dat dreptate in 90% din cazuri. El a putut astfel determina ceea ce a numit “cei patru cavaleri ai apocalipsei”, patru atitudini care in mod sigur vor duce la degradarea relatiilor cu cei apropiati. Iata-i: critica dura, dispretul, contraatacul verbal sau psihic, care duce la o escalada a violentei, in sfarsit, retragerea afectiva, cand il ignoram pe cel care ne ataca. Acelasi cercetator stabileste si principiile comunicarii non-violente, prin care afirmatiile dure, ultimative, de tipul: “Esti un mincinos netrebnic!”, trebuie inlocuite prin observatii obiective si precise de genul: “minciunile te injosesc si iti murdaresc sufletul”. Daca relatiile in care traiti (de familie, sociale, profesionale etc.) va ameninta psihic prin duritatea lor, incercati sa le discutati cu calm si nu sa le transformati in arme de lupta. Taisul lor ar putea sa va fie fatal.



Depresiile – 5 mituri

  • Antidepresivele te fac dependent si iti schimba caracterul
       In comparatie cu multe calmante, antidepresivele din ultima generatie de medicamente nu dau dependenta si nici nu sunt euforice (ca drogurile). Ele fac ca metabolismul creierului sa functioneze iarasi normal.
  • Depresivii au fete triste
    Nu dupa figura se cunoaste suferinta unui depresiv. In cazul multor bolnavi grav, mimica este rigida, asa ca tristetea i se percepe destul de greu. Multor depresivi le vine sa urle, fara sa poata plange.
  • Fiecare se confrunta cu cate o depresie. Trebuie sa le tii piept
       Indispozitiile si depresiile ocazionale seamana la o prima vedere cu cele grave, dar difera fundamental. Depresivii zac multa vreme in valea plangerii. Pentru ca metabolismul din creier le este tulburat, nu-si pot domina suferinta prin autodisciplina.
  • Terapia prin electrosocuri vatama creierulElectrosocurile reprezinta o terapie curenta in tratarea depresiilor grave. Dar creierul este supus unei anestezii usoare, produsa de un curent de pana la 120 wati (cat un bec), care stimuleaza metabolismul. Efectele secundare sunt mai scazute decat la administrarea de antidepresive. In ultima vreme, in Occident, terapia cu electrosocuri se practica ambulatoriu, la cererea pacientului.
  • Psihoterapia actioneaza mai bine decat pastilele si nu are efecte secundare
       Terapia “descarcarii” prin dialog are mare efect si e usor suportata. Din pacate, calitatea unor terapeuti e mai greu de dovedit decat calitatea pilulelor… In plus, psihoterapia poate declansa (ceea ce medicamentele antidepresive nu fac) dependenta sufleteasca fata de terapeut.

Eliberati-va respirand

     Nu numai tinuta si musculatura, ci si respiratia poate dezvalui multe despre starea interioara a unei persoane: un om vesel, relaxat si plin de energie respira profund si regulat, in timp ce unul deprimat, epuizat si descurajat respira, dimpotriva, plat (putin adanc) si superficial.
     Respiratia este una dintre „temeliile” sanatatii noastre fizice si sufletesti. Fara ea nu este posibila viata. Respiratia produce energia necesara tuturor proceselor de metabolism si ne ajuta, mai ales, sa ne incarcam cu oxigen – „combustibilul” proceselor biologice. Pentru a functiona optim, organele noastre au nevoie de o cantitate suficienta de oxigen, mai cu seama creierul. De aceea, lipsa de oxigen provoaca imediat oboseala intelectuala.
     Deci: daca respirati superficial si asimilati prea putin oxigen, capacitatea dvs. de concentrare si puterea vor slabi – un cerc vicios care apare exact in perioada cand sunteti depresivi, producand starea de indispozitie si scaderea imunitatii.
     Exercitiile pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza va vor ajuta sa deveniti mai atenti la modul cum respirati si sa va incarcati cu oxigen si energie.
Constientizati spatiile de respiratie
De regula, copiii mai respira (inca) in mod natural: in timpul respiratiei, abdomenul lor se ridica si se lasa usor. Prin respiratia abdominala, organismul se incarca foarte bine cu oxigen. Dar exista si alte spatii de respiratie de care puteti deveni constienti efectuand exercitiile ce urmeaza:
     

  • Culcati-va pe spate – complet relaxati -, de preferinta pe o suprafata solida, dar nu exagerat de tare. Picioarele sunt intinse sau indoite si sprijinite pe talpi. Asezati palmele – una langa alta – pe abdomen – dreapta deasupra si stanga dedesubtul ombilicului.
       
  • Concentrati-va atentia asupra abdomenului si sesizati greutatea si caldura palmelor. Chiar si numai datorita faptului ca atentia dvs. se indreapta spre aceasta zona, veti incepe sa simtiti respiratia abdominala din ce in ce mai intens. Cand inspirati, abdomenul se ridica, cand expirati, se coboara.
       
  • Urmariti pur si simplu ridicarea si coborarea abdomenului, dar fara sa va fortati. Nu se pune problema sa „faceti” ceva cu respiratia dvs., ci doar sa simtiti cum curge.
       
  • Ramaneti cateva secunde la acest exercitiu de constientizare. Respiratia dvs. va deveni – probabil – mai profunda si mai linistita. Pentru asta nu trebuie sa faceti nici un efort, lasati sa se-ntample de la sine.
       
  • Dezlipiti acum palmele de pe abdomen si asezati-le mai sus si putin lateral, pe coaste. Apasarea lor este cat se poate de usoara.
       
  • Observati ce se-ntampla in momentul in care atentia dvs. se concentreaza asupra celor doua zone laterale ale corpului. Respiratia va curge mai intens intr-acolo, fara voia dvs. Poate reusiti sa simtiti si dilatarea sau contractarea sternului, in timp ce inspirati sau expirati. Aveti putina rabdare, chiar daca dureaza ceva mai mult.
       
  • Desprindeti usor palmele de pe coaste si asezati-le mai sus, pe piept, in asa fel incat varful degetelor sa atinga claviculele.
       
  • Concentrati-va acum asupra pieptului, si anume, a locului pe care se afla palmele dvs. Le simtiti greutatea? Dar caldura? Observati ce se-ntampla cu respiratia. Curge, probabil, mai intens in zona superioara a bustului. Poate simtiti cum se ridica si se lasa acesta in timp ce respirati.

Respiratia completa

     Exercitiul urmator provine din yoga, care – dupa cum se stie – are un efect armonizant asupra starii sufletesti si ajuta la combaterea depresiilor, a descurajarii si la stimularea bucuriei de a trai. El (exercitiul) va va ajuta sa exploatati in mod optim capacitatea plamanilor dvs.

Cum se procedeaza

  • Asezati-va pe o perna nu prea moale, cu picioarele incrucisate.
       
  • Fiti atenti ca sira spinarii sa ramana dreapta, iar umerii relaxati. Puneti o palma pe burta, cam la nivelul ombilicului, si pe cealalta pe piept. Inchideti ochii si lasati aerul sa patrunda si sa iasa in voie pe nas.
       
  • Expirati mai intai adanc si inspirati apoi incet aerul in abdomen, simtindu-l cum se ridica. Cand abdomenul s-a „umplut”, impingeti aerul in sus si observati cum se ridica, usor, coastele. In sfarsit, trageti aerul in sus, in zona toracica, si tineti-va respiratia cateva secunde.
       
  • Expirati apoi in aceeasi ordine: mai intai coboara abdomenul, apoi coastele si la urma pieptul. In felul acesta, se produce o miscare de respiratie ondulatorie, in valuri.
       
  • Efectuati exercitiul de cel putin 5 ori.

Cateva exercitii din terapia respiratorie

     Exercitiile care urmeaza fac respiratia mai profunda, relaxeaza trupul si sufletul si pot fi efectuate, fiind usoare, in orice moment al zilei.



Cum se procedeaza

     In timp ce exersati puteti sta in picioare, asezati sau culcati.
     

  • Ridicati bratele deasupra capului si intindeti-va din toate incheieturile. Observati ce se intampla cu respiratia. Daca mai si cascati pe deasupra, exercitiul este deosebit de eficient.
       
  • Inspirati adanc pe nas si expirati apoi pe gura. „Franati” aerul expirat, scotand un suierat (un „s” sau un „s”). Expiratia trebuie sa dureze cam de doua ori mai mult decat inspiratia.
       
  • Repetati exercitiul de trei ori.
       
  • Inspirati din nou pe nas si expirati pe gura. In timp ce iese aerul, pronuntati un „ooo”.
       
  • Repetati aceasta respiratie vocalica de minimum 3 ori.
       
  • Experimentati si cu alte vocale. In timp ce exercitiul cu „ooo” sau „uuu” are un efect calmant, iar cel cu „aaa” unul armonizant, cele cu „eee” sau „iii” sunt activizante. Fiti atenti la vibratiile produse – in functie de vocala – in diferitele zone ale corpului.
       

·  Atentie: in general, exercitiile de respiratie au un efect activizant si de aceea este bine ca ele sa se efectueze dimineata sau in timpul zilei, nu seara!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close