Febra – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Febra.

            Febra este cea care ajută organismul să lupte cu boala şi din această cauză nu este bine să fie tratată, pentru că în acest fel se va scunde poate afecţiunea care există şi organismul luptă mai greu cu afecţiunea fără ajutorul febrei. În cazurile însă cu temperaturi mari se poate interveni, pentru scăderea febrei.

Se vor putea folosi următoarele plante medicinale: aloe, brustur, brustur dulce, buberic, busuioc, călin, ceapă, cerenţel, cimbru, ciuboţica cucului, coacăz negru, creţuşcă, fag, fumăriţă, ghinţură galbenă, iarbă grasă, iarbă neagră, isop, lămâi, măceş, măcriş iepuresc, năvalnic, obligeană, pătrunjel, plop negru, roiniţă, salcie, soc, sunătoare, trifoi roşu, trifoişte de baltă, turtă, ţintaură, urechelniţă, urzică mică, varză,  viţa de vie, vulturică.

Modul de folosire al plantelor medicinale:

Brustur (Arctium lapa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot folosi intern 2-3 căni de ceai. Extern cataplasme aplicate rece pe abdomen cu acest ceai.

Brustur dulce (Petasites hybridus) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot folosi intern 2-3 căni de ceai. Extern cataplasme aplicate rece pe abdomen cu acest ceai.

Buberic (Scrophularia nodosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura.

busuioc, 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura.

Călin (Viburnum opulus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura. Contribuie şi la diminuarea tusei.

Ceapă (Allium cepa) – se taie 3-4 cepe care se introduc în şosete care se trag în picioare şi peste acestea se mai pune o pereche de ciorapi de lână. Se lasă peste noapte.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura.

Cimbru (Satureja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura. Este un bun dezinfectant.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot folosi intern 2-3 căni de ceai. Extern cataplasme aplicate rece pe abdomen cu acest ceai. 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura.

Coacăz negru (Ribes nigrum) se consumă fructe proaspete câte 100g de 3 ori pe zi sau câte 1 linguriţă de sirop cu 100ml apă.

Creţuşcă (Filipendula ulmaria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura.

Fag (Fagus sylvaticus) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, contribuind la diminuarea febrei.

Fumăriţă (Fumaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura.

Ghinţură galbenă (Gentiana lutea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura.

Iarbă grasă (Portulaca oleracea) Cataplasme cu iarbă grasă macerată în oţet cu câteva grame de sare. Se ţin câteva ore pe tălpi. 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura.

Iarbă neagră (Calluna vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura.

Isop (Hysopus officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi. Foarte util în special la afecţiunile respiratorii, cunoscut încă din antichitate şi descris şi în Biblie.



Lămâi (Citrus lemoniu) se foloseşte sucul pus în orice ceai pentru vitamina C pe care o conţine. Acesta fiind un foarte bun antioxidant.

Măceş (Rosa canina) se poate consuma din seminţe 1 linguriţă pusă la 250 ml apă şi fiert pentru 5 minute apoi strecurat. Se consumă 3 căni pe zi, sau se poate folosi sucul sau chiar dulceaţa care este puternic vitaminizantă.

Măcriş iepuresc (Oxalis acetosella) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura. Este şi un diuretic.

Năvalnic (Phyllitis ocolopenobium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura.

Pătrunjel (Petroselinum crispus) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot folosi intern 2-3 căni de ceai. Extern cataplasme aplicate rece pe abdomen cu acest ceai. Este indicat mai ales pentru eliminarea toxinelor prin urină.

Roiniţă (Mellisa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura.

Salcie (Salix alba) – 1 lingură de scoarţă se fierbe timp de 5 minute în 250 ml apă şi apoi se mai pune 1 lingură de trifoi roşu (flori). Se acopere apoi 15 minute. Se strecoară. Se va consuma îndulcită cu miere (dacă nu există contra indicaţii) după gust. Se ia cu lingura câte 1 lingură pe oră, până la scăderea temperaturii

Soc (Sambucus nigra) 1-2 linguriţe de flori se vor pune mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.

Trifoi roşu (Trifolium pratense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura.

Trifoişte de baltă (Menyanthes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura.

Turtă (Carlina acaulis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura.

Ţintaură (Centaurium Umbellatum) -2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.

Urechelniţă (Sempervivum tectorium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura.

Urzică mică (Urtica urens) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura.

Varză (Brasica oleracea) Cataplasme cu foi de varză strivite sau la care s-au tăiat nervurile. Se pun călduţe, apoi se înveleşte cu un cearşaf cald.

Viţa de vie (Vitis vinifera) 1 linguriţă de frunze se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni şi de asemenea se pot pune comprese externe.

Vulturică (Hieracium pilosella) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai şi extern se pot pune cataplasme pe piept cu scopul de a reduce temperatura.

În cazul în care apare setea imperioasă provocată de temperatura ridicată se va consulta setea.

Alte tratamente.

Tratament extern:

Cataplasme cu lut cald.

Ciorapi muiaţi în oţet sau alcool se pun în picioare şi se ţin câteva ore sau toată noaptea.

Băi calde cu 2-3 grade sub temperatura corpului.

Băi calde de picioare cu esenţă de pin sau decocturi din plantele de mai sus şi eventual şi comprese pe frunte şi ceafă.

Se umezeşte un prosop cu apă rece şi se înveleşte bine tot corpul. Se înveleşte apoi în pături, pentru a transpira şi a scădea temperatura.

Cataplasme cu brânză de vaci care are un efect curativ excepţional în toate bolile inflamatorii şi stările febrile; se pune pe o pânză un strat de brânză de vaci, apoi acesta se aplică pe regiunea gambelor şi eventual ceafă şi frunte.

Fricţiuni uşoare şi comprese cu oţet aplicate la gambe (calde în diluţie cu apă), se pot aplica şi pe frunte şi ceafă de asemenea.

Inhalaţii cu aburi din plante aromate de 10 minute- se aplică de 2 ori pe zi.

-Ceai combinat: se pune câte 50 g de plante din următoarele: fructe măceş, miez de lămâie, frunze roiniţă, frunze verbină, lămâiţă. Se ia 1 linguriţă din acest amestec măcinat şi se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă în cursul zilei între mese.

-Ceai combinat: câte 50 g din următoarele plante: flori soc, flori tei, ţintaură, păpădie(fără rădăcină), coajă salcie, conuri hamei, Se macină 1-2 linguriţe din acest amestec. Se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi din acest ceai.





Tinctura de aloe.

Preparată de Dacia Plant.

Acţiuni: intern tonic general, expectorant, laxativ, stimulent al digestiei, stimulent al imunităţii, antihelmitic, cicatrizant, emenagog, regenerant, calmant, depurativ, coleretic şi colagog.

Extern: antiinfecţios, antiseptic, cicatrizant, calmant, răcoritor.

Indicaţii:

Intern: indigestie, greaţă, afecţiuni digestive şi hepatice în general, dureri ale stomacului, congestie hepatică, adjuvant în cancerul gastric, amenoree, hemoroizi, tuberculoză, febră, dureri de cap, astmă, viermi intestinali.

Extern: eczeme, hemoroizi, riduri, afte, arsuri, înţepături de insecte, tăieturi şi alte leziuni ale pielii, iritaţii tegumentare, umflături şi congestii, gonoree.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tinctura de muguri de plop.

Populus nigra.

Acţiuni.

Intern: antibacterian şi antifungic, antiinflamator, antiseptic intestinal şi urinar, antiviral, diuretic, depurativ, febrifug, hemostatic mediu, inhibă formarea şi dezvoltarea tumorilor, favorizează procesele de regenerare, reglator al activităţii hormonale, reântineritor, stimulent imunitar bun.

Extern: antiseptic, stimulent al imunităţii locale, cicatrizant, favorizează cicatrizarea estetică, inhibă proliferarea celulelor maligne, anticandidozic, antihemoroidal.

Indicaţii.



Intern: gripă şi guturai, dureri de gât, bronşită, amigdalită, tuse, cistită, infecţii renale, dureri de cap, accese de febră, gută, reumatism, afecţiuni tumorale benigne, boală canceroasă, ulcer gastric, enterită, colită de fermentaţie şi de putrefacţie, diaree, adjuvant în intoxicaţiile alimentare.

Extern: cicatricele inestetice, tumorile exteriorizate, cancerul de piele, pentru revitalizarea şi menţinerea sănătăţii, hemoroizi şi fisuri anale.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tinctura de obligeană.

Acorus calamus.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: analgezic, antispastic, bactericid, calmant, carminativ (Elimină gazele intestinale), diaforetic, digestiv, diuretic şi depurativ, emenogog bun, febrifug, hemostatic, înlătură senzaţia de frig, stabilizează reacţiile auditive, stimulator foarte puternic al apetitului, aperitiv, reglator puternic al peristaltismului stomacal şi al secreţiilor stomacale, sudorific, tonic general, sedativ uşor, tonic nervos (acţionează favorabil asupra sistemului nervos central, îmbunătăţind memoria), vomitiv, mai ales în cantităţi mari, în cantitate mică este antivomitiv.

Extern.

Insecticid, revulsiv slab.

Indicaţii.

Intern: indigestie, digestie dificilă, atonie gastrică şi intestinală, hiposecreţie gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal, inapetenţă (Anorexie), anorexie phihică, colită, enterocolită, constipaţie atonă, constipaţie asociată stresului, hemoroizi, adjuvant în cancerul gastric şi intestinal, tulburări de auz, surditate, şoc psihic, isterie, anxietate (stări de frică fără motiv), nevroze, coşmaruri, insomnie, stări de depresie, melancolie, adjuvant în psihoze (schizofrenie- sindrom discordant, paranoia), dureri de cap şi migrene care apar pe fond de nervozitate şi stres, distonie neuro-vegetativă, diabet, hipometabolism, afecţiuni metabolice în general, gripă, convalescenţă, sinuzită, afecţiuni respiratorii cu tendinţa de cronicizare, răguşeală, tuse, bronşită, febră intermitentă, dizenterie (adjuvant), epilepsie, (adjuvant), astm,

reumatism, balonare, dereglări endocrine, nevralgie.

Extern: întărirea gingiilor (în parodontoză), dureri de cap şi migrenă, reumatism, pentru diminuarea dorinţei de a fuma.

Precauţii: nu este recomandată utilizarea în doze mai mari de 4 linguriţe pe zi, poate genera stări puternice de greaţă şi vomă, senzaţie de ameţeală. Există suferinzi de gastrită hiperacidă care nu se „împacă” cu planta, ea generând în cazul lor o accentuare a acidităţii gastrice.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tinctura de sunătoare.

Hypericum perforatum.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.



Acţiuni.

Intern: antiseptic, antiseptic urinar, diuretic, astringent, sedativ, cicatrizant, vermifug, vulnerar, antifebril, antiinflamator, hepatoprotector, ajută la regenerarea celulei hepatice, coleretic, colagog, antispastic, antianemic.

Extern: analgezic, antiseptic, cicatrizant, decongestionant, antiiritativ, calmant al mâncărimilor.

Indicaţii.

Intern: hepatită, ciroză (adjuvant), icter, diskinezie biliară, inflamaţia vezicii biliare, anemie, spasme gastrice, ulcer, indigestii, boli renale cronice (adjuvant), incontinenţă urinară, tonic uterin în tulburări menstruale, leucoree, hemoroizi, febre intermitente, dureri de cap, migrene, convulsii, sciatică, nevralgii faciale, hidropizie, dizenterie, varice, flebite, inapetenţă, isterie, epilepsie, junghiuri, icter, impotenţă, frigiditate, stări depresive, tulburări psihice şi nervoase asociate menopauzei, coşmaruri, enurezis, pavor nocturn, colită, enterocolită, rectocolită, distonie neuro-vegetativă.

Extern: zona zoster, dermatoze cu mâncărimi, răni, arsuri, în cosmetică pentru tenurile iritate, contra pruritului în alergii, eczeme.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Febrifug.

Aspirina vegetală. Uz intern.

Produs de Dacia Plant.

Acţiuni: febrifug, sudorific, antiinflamator. Antitrombotic (antiagregant plachetar), antialgic mediu, antitumoral slab, antimigrenos.

Indicaţii: stări gripale, viroze respiratorii, guturai, bronşite, pneumonie, afecţiuni însoţite de febre în general, tromboză, tromboflebită, accident vascular (profilaxie), afecţiuni tumorale (adjuvant).

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Alte recomandări şi observaţii: tratamentul cu acest preparat spre deosebire de cel cu aspirină de sinteză nu inhibă capacitatea naturală a organismului de a lupta cu infecţiile. De asemenea nu provoacă hemoragii gastrice sau alte tipuri de hemoragie internă (probleme frecvente la persoanele care iau doze mai mari de aspirină).

În bronşite şi gripe se asociază bine cu preparatele IMUNOSTIMULENT şi ANTGRIP, iar în tromboze cu preparatul TONIC VENOS.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close