Ficat – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Ficat.

Ficatul este unul din organele cele mai importante ale organismului uman. În afară de funcţia digestivă care constă în producerea bilei, celulele ficatului (hepatocite) trebuie să realizeze mai mult de 500 de funcţii metabolice şi de reglare esenţiale implicând glucidele, lipidele şi proteinele. Extrema bogăţie în vase de sânge, îi conferă un rol primordial în detoxifierea organismului de numeroase substanţe (alcool, medicamente, etc). Astfel transformă amoniacul provenit din catabolismul proteinelor în uree, un produs de excreţie mai puţin toxic. Când organismul este expus la anumite substanţe toxice, sau sufere de anumite afecţiuni hepatice, hepatocitele nu mai sunt în măsură să-şi îndeplinească corect funcţia. Se asistă uneori la distrugerea celulelor hepatice, cu repercusiuni atât asupra digestiei, cât şi asupra stării generale a organismului.

Atenţie! Celula hepatică are nevoie de 6 luni pentru regenerare, deci în cazurile de afecţiuni se va insista pentru continuarea unui tratament adecvat de mai lungă durată pentru a permite ficatului să se regenereze, pentru a nu mai apare recidive. Altfel sunt posibile recidive dese şi mai grave.

Afecţiunile ficatului sunt foarte multe şi variate. În toate afecţiunile ficatului însă se pot folosi plantele medicinale pentru ajutorul care pot să-l dea în obţinerea vindecării. Nu se renunţă însă la medicamentele indicate de medicul specialist şi se vor lua şi acestea concomitent cu tratamentul cu plante.

Ficatul secretă de la 500-1000 ml fiere în timpul unei zile- cantitatea de fiere este mai mare atunci când omul consumă ca aliment carnea.

Plante medicinale ce se pot folosi la afecţiunile ficatului şi vezicii biliare: afin, aloe vera, anason, anghinare, armurar, avrămească,  boz, brustur, calomfir, cerenţel, cicoare, cimbru, coada şoricelului, dracila, dud, fragi, ghimber, ghinţură, grâu, isop, lămâie, leuştean, lichen de Islanda, limba boului, linariţă, lumânărică, măceş, măcriş, măr, mărul lupului, măslin, morcov, morinda, muşeţel, nalbă, orz, păpădie, păstârnac, pelin, pir, porumb, prune, pufuliţă cu flori mici, revent, ridiche neagră, rostopască, rotunjoară, rozmarin, scânteiuţă, schinel, scorţişoară, sfeclă roşie, siminoc, spanac, sparanghel, splinuţă, sporiş, sunătoare, şofran, tei, trifoi de baltă, turiţă mare, ţelină, ţintaură, unguraş, urzică, usturoi, vânătă, vişin, zmeură.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afin (Vaccinus myrtylis), Se folosesc fructele crude, uscate sau sub diferite forme pentru efectul tonic ce-l au asupra ficatului, mai ales în cazurile când omul a avut o hepatită sau face tratamente cu citostatice. Se poate folosi perioade lungi de timp.

Aloe (Aloe vera) se foloseşte gelul de aloe pentru efectul de curăţire a ficatului. Se poate folosi 2-3 luni conform indicaţiilor producătorului. Ajută la dezintoxicarea ficatului.

Anason (Pimpinella nisum) este indicat pentru faptul că ajută la digestie şi prin aceasta face o mai uşoară muncă pentru ficat. 1-2 linguriţe de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma după mese şi 3 căni.

Anghinare (Cynara scolamus) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se bea dimineaţa la trezire jumătate apoi cealaltă jumătate se consumă înainte de masa de la amiază. Se stă după acest ceai culcat pe partea dreaptă timp de 30 minute. Se poate face în acest fel o cură de 30 de zile. Este unul din ceaiurile care produc o puternică dezintoxicare a organismului, în special al ficatului.

Armurar (Silibum marianum) o linguriţă şi jumătate-2 linguriţe se macină cu râşniţa de cafea şi se pun imediat la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2 căni pe zi. Prima se consumă înainte de micul dejun, apoi se stă culcat pe partea dreaptă 30 minute, restul în 2 reprize cu 30 minute înainte de mesele principale. Se indică să se stea 30 minute culcat pe partea dreaptă. Se face acest lucru timp de 15 zile, apoi 15 pauză şi se poate relua din nou. Este forte bun hepato-protector. Ajută şi la refacerea celulară a ficatului.

Avrămească (Graţiola officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 200 ml vin alb şi se fierb timp de 5 minute. Se bea în cursul zilei cu linguriţa. Ajută la drenarea bilei.

Boz ( Sambucus ebulus) 20 g de frunze mărunţite se pun la 1 litru de oţet. Se ţin timp de 10 zile agitând des. Se strecoară şi se va consuma câte 1 lingură de 3 ori pe zi. Este indicat pentru curăţirea vezicii şi eliminarea pietrelor.

Brustur (Arctium lappa)- 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este foarte bun ca antitumoral şi pentru drenarea ficatului, ajutând la curăţirea ficatului.

Calomfir (Tanacetum balsamita) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat în special atunci când este asociată o pierdere de sânge sau există diaree. Are un marcant efect antibiotic. 3 linguri de rădăcină se pun cu puţin alcool pentru 24 ore. Se complectează cu vin roşu de struguri. Se ţine timp de 10 zile agitând des. Se strecoară şi cine doreşte poate să pună 100 g miere. Se va lua 1 lingură de 3 ori pe zi în boli de stomac, ficat, inimă, stimulent digestiv şi tonic general.

Cicoare (Cichorium intybus) 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Se pot folosi de asemenea şi florile. Din rădăcină prăjită se poate face o cafea. Se prăjeşte rădăcina apoi se transformă în praf şi se face cafea ca şi cu praf de cafea. Se pot consuma 2-3 cafele din acestea pe zi.

Ajută la drenarea ficatului eliminând toxinele din organism.

Cimbru (Tymus vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este totodată un bun antibiotic, poate unul dintre cele mai puternice. Se poate folosi şi în diferite combinaţii.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) 2 linguriţe de flori se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi înainte de mese. Are un efect antibiotic şi este un protector al ficatului. Are acţiune stimulentă asupra ficatului, mărind secreţia biliară, calmând totodată colicile şi spasmele.

Dracila (Berberis vulgaris) 50g de plantă mărunţită se pune la 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine timp de 15 zile agitând des, apoi se strecoară. Se iau câte 20 picături diluate de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale. Este util în toate afecţiunile ficatului

Dud (Morus alba)- 1 linguriţă de coajă de dud se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute, apoi se strecoară. Este foarte util să fie folosit de cei care au ficatul gras sau care acumulează apă în exces.

Fragi (Fragaria vesca) se consumă fructe crude sau sub formă de suc câte 50-200 ml de 3 ori pe zi. Este foarte indicat în cazurile de icter, pietre la vezică, etc.

Ghimber (Zinghiber officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Se indică atunci când este prezentă o lipsă de poftă de mâncare şi o slăbiciune a organismului. Este o plantă aromată care se poate folosi şi sub formă de tinctură sau extract. Se găseşte la orice magazin de specialitate şi se va folosi în acest caz conform indicaţiilor producătorului. Se poate folosi la orice mâncare pentru aromatizare.

Ghinţură (Genţiana asclepia)  1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Ajută şi la redarea poftei de mâncare.

Ghinţură galbenă (Genţiana lutea)– 3 linguri de pulbere de rădăcină se pun cu puţin alcool cât să se umezească. Se ţine acoperit 24 ore. După aceia se complectează până la 1 litru cu vin roşu. Se lasă timp de 10 zile agitând des recipientul. După cele 10 zile se strecoară. Se va putea pune şi 100 g miere. Se ia câte 1 lingură înainte de mese ca tonic. Nu se dă copiilor. Indicat pentru tonic, combate gripa, accentuează pofta de mâncare, stimulează funcţia hepatică şi sistemul nervos.



Grâu (Triticum aestivum) cel mai bine este să se consume grâu seminţe încolţite câte 100 g pe zi, în cure de lungă durată ajutând organismului cu o serie de vitamine şi oligoelemente. Se poate folosi perioade lungi de timp. Se mai poate folosi sub formă de uruială fiert cu puţină apă şi amestecat cu miere după gust. De asemenea se indică şi pâinea neagră.

Isop (Hysopus officinalis)1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Ajută la stimularea secreţiei biliare şi la curăţirea ficatului şi are de asemenea un efect antibiotic. Conţine acid acetilo- salicilic care este foarte util mai ales la inflamaţii.

Lămâie (Citrus limoniu) se indică consumul sucului de lămâie care deşi este acru în organism are o reacţie alcalină. Se poate consuma pentru că are şi multă vitamina C care ajută ca antioxidantă. Se poate de asemenea consuma pulpa şi coaja de la lămâie care se taie mărunt şi se fierbe cu 250 ml apă până se moaie. Se poate consuma zilnic câte un astfel de ceai contribuind la stimularea secreţiei biliare şi la dizolvarea calculilor care pot fi pe canalele hepatice. Se poate de asemenea face şi o cură cu suc de lămâie. Se începe în prima zi prin consumul sucului de la o lămâie, apoi în fiecare zi se mai adaugă o lămâie, până se ajunge să se consume 10 lămâi pe zi, după care se scade cu o lămâie pe zi. Este foarte eficient în cazul în care se doreşte curăţirea canalelor hepatice. De asemenea sucul de lămâie se poate asocia la orice ceai. Se poate îndulci cu miere polifloră în toate cazurile (în afară de diabet).

Beţi în fiecare dimineaţă câte o cană de apă caldă în care aţi pus sucul de la o lămâie. Se poate face în cure de lungă durată în toate afecţiunile ficatului.

Leuştean (Levisticum officinalis) este foarte eficient să se pună în mâncare această frunză sau rădăcină pentru ca să ajute la stimularea secreţiei biliare.

Lichen de Islanda (Cetraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Se indică în cazurile când se asociază la afecţiune şi o infecţie fiind una dintre plantele cu puternică acţiune antibiotică. Este utilă chiar şi în cazurile de cancer.

Limba boului ((Anchusa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat în toate bolile de ficat.

Linariţă (Linaria vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Se indică pentru efectul de stimulare a secreţiilor şi totodată este un protector al ficatului.

Lumânărică (Verbascum phlomoides) se pun 50 g flori în 250 ml rachiu şi se ţin 15 zile agitând zilnic de mai multe ori. Se strecoară apoi se ia câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Este foarte util în gălbinare.

Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de fructe zdrobite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se filtrează bine. Contribuie la dizolvarea pietrelor care există în vezica biliară şi totodată la curăţirea ficatului, aducând totodată multă vitamina C. Se poate chiar şi fierbe timp de 5 minute. Sau se poate consuma sirop sau chiar dulceaţă.

Măcriş (Rumex acetosa) 2 linguriţe se pun la fiert în 200 ml lapte timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă în cazul icterului timp de 10 zile dimineaţa. Se poate consuma şi crud fiind un bun pansament pentru ficat. Conţine acid folic şi potasiu lucru foarte util la afecţiunile ficatului. E diuretic.

Măr (Mallus pumilla) se indică sucul de mere în special cu suc de morcovi câte 2-300 ml pe zi, în cure de 30 zile. Ajută atât la vitaminizare cât şi la refacerea celulei hepatice.

Mărul lupului (Aristolochia clematis) 1/2 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se va consuma diluat cu orice alt ceai în cursul zilei. Se va testa însă dacă nu cumva produce efecte negative (greaţă, vărsături, etc). Este o plantă toxică şi nu se foloseşte în cantitate mai mare sau mai mult de 15 zile după care se face o pauză de 15 zile şi se poate relua. Acest ceai este util să se folosească tot aşa şi la clisme care se vor face zilnic cu apă la temperatura corpului. Ajută la distrugerea microbilor şi chiar a viruşilor. Extern se pot face băi cu o mână de plantă mărunţită la 5 litri de apă fiartă timp de 15 minute, apoi strecurată în cadă. Se pot face băi zilnic.

Măslin (Olea europea) se poate consuma ulei presat la rece câte 1 lingură în fiecare dimineaţă pentru a se ajuta la curăţirea canalelor din ficat şi vezică. De asemenea se poate consuma la orice alte mâncăruri contribuind la scăderea colesterolului „rău” din organism. În cazurile în care produce greaţă se poate folosi împreună cu suc de lămâie. Stimulează de asemenea secreţia vezicei biliare.

Mesteacăn (Betula verrucosa) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se filtrează bine. Contribuie la dizolvarea pietrelor care există în vezica biliară şi totodată la curăţirea ficatului, având o acţiune puternică chiar contra stafilococilor sau altor microbi sau virusuri. Se poate lua şi în diferite combinaţii. Se pune 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar la o cană de ceai. Este totodată un bun diuretic contribuind la eliminarea apei din organism. Mugurii- 1 linguriţă se pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă 15 minute apoi se strecoară. Se poate consuma 3 căni pe zi. Există în comerţ şi extract din aceştia (se ia conform indicaţiilor producătorului). Se indică mai ales în boli hepatice cu colici.

Morcov (Daucus carota) sucul de rădăcină se indică în toate afecţiunile ficatului câte 200 ml de 3 ori pe zi, producând mărirea secreţiei şi refacerea ficatului. Seminţele 50 g se pun în 250 ml alcool de 70 grade. Se ţine apoi timp de 15 zile şi se strecoară. Se va lua câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi diluată în toate afecţiunile ficatului. Este leacul care se dă în cazul icterului în Ardeal de lecuitorii populari.

Morinda citrifolia- un arbust tropical din care se fac extracte din fructe. Există în toate magazinele de profil. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului. Are foarte multe efecte printre care cităm: dezintoxicarea rapidă a ficatului şi a întregului organism, revitaminizare, efect antioxidant, refacere şi regenerare hepatică.

Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de flori se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este indicată în cazurile în care sunt afecţiuni microbiene, muşeţelul având o puternică acţiune antimicrobiană. Se pot face cure de lungă durată.

Nalbă (Althea officinalis) 1 linguriţă de flori se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi planta sau rădăcina. Are o importantă acţiune emolientă.

Orz (Hordeum vulgare) se indică folosirea sucului de orz verde. Se va lua câte 20 ml suc de 3 ori pe zi. Ajută atât pentru vitaminizare cât şi pentru efectul de refacere al celulei hepatice.

Păpădie (Taraxum officinale) sub formă de salate se poate consuma în perioada de primăvară sau sub formă de infuzie. 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Rădăcina se poate pune 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate de asemenea folosi tijele florale câte 10 tije pe zi în cure de 20 zile. Ajută la curăţirea ficatului şi a vezicii biliare stimulând eliminarea secreţiilor.

Păstârnac (Pastinaca sativa) sub formă de suc obţinut din rădăcină sau frunze. Se poate consuma câte 100 ml de 3 ori pe zi, în cure de 15-30 zile. Este depurativ al sângelui, drenează ficatul şi rinichii fiind şi cu efect antimicrobian.

Pelin (Artemisia absinthum) se ia o linguriţă de praf în amestec cu miere cu 15 minute înainte de fiecare masă timp de 15 zile. Se poate de asemenea face un ceai 1 linguriţă de praf de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, timp de 15 zile. Este indicat în toate formele de hepatite şi chiar la icter. Este un dun dezinfectant şi măreşte secreţia vezicii foarte eficient.

Pir (Agropiron repens) 2 linguriţe de rizomi mărunţiţi se pun la 250 ml apă clocotită. Se lasă 15 minute apoi se aruncă această apă. Se pune din nou altă apă (250 ml) clocotită. Se lasă apoi 15 minute. Se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este un bun drenor al ficatului. Se poate folosi consecutiv timp de 15 zile după care se face o pauză de 15 zile şi se poate relua. Se poate folosi şi la combinaţii.

Porumb (Zea mays) se poate folosi uleiul din germeni de porumb câte 1 lingură dimineaţa la trezire. În cazul în care nu se suportă se ia împreună cu suc de lămâie, pentru ca să taie greaţa. Din mătase de porumb 1-2 linguriţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, pentru efectul diuretic pe care-l are. Se indică în cazurile în care s-a acumulat prea mult lichid în organism. Se poate folosi în diferite combinaţii.

Prune (Prunus domestica) se pot consuma prune uscate. Se pun 6-8 prune uscate la 250 ml apă şi se lasă de seara până dimineaţa când se consumă fructele şi se bea lichidul. Este indicat la cei care sufere de constipaţie. Reface de asemenea celula hepatică împreună cu alte plante. Se poate consuma însă şi sâmburele de prună (miezul) după ce se sparge. Se consumă 7-9 sâmburi pe zi. Conţine vitamina B 17 care ajută chiar şi în cazurile de cancer. Nu se supradozează.

Pufuliţă cu flori mici (Epilobium parviflorium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Ajută la refacerea celulei hepatice şi eliminarea toxinelor. Revent pisat cu suc de lămâie şi ţuică de casă se foloseşte câte 1 linguriţă la icter.

Revent (Rheum palmatum) se poate folosi 1 linguriţă de rădăcină la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi, pentru stimularea evacuării secreţiilor din vezica biliară. Se poate consuma 30 zile după care se va face o pauză de 15 zile şi se poate relua. Este şi un bun diuretic şi ajută şi la constipaţie fiind totodată şi laxativ.

Ridiche neagră (Raphanus sativus niger) se iau 1-2 linguriţe de suc obţinut din rădăcină. Se foloseşte înaintea meselor fiind un drenor excepţional al ficatului contribuind chiar la diminuarea calculilor biliari sau eliminarea lor. Stimulează funcţia hepatică, antiscorbutic, conţine iod şi are şi acţiune antiseptică.

Rostopască (Chelidonium majus) o jumătate de linguriţă de praf de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă în cursul zilei câte o lingură din oră în oră. Nu se supra dozează, pentru că o cantitate mai mare este toxică. Are acţiune antispastică asemănătoare papaverinei calmând durerile de ficat şi ajută la creşterea secreţiei biliare. Ajută în special când este vorba despre afecţiuni cronice sau chiar canceroase. Se poate folosi şi în diferite combinaţii. În toate ceaiurile pentru ficat în toate ţările în Farmacologie există această plantă în diferite combinaţii pentru afecţiunile ficatului şi vezicii biliare. Se poate folosi şi tinctura care există în magazinele specializate, caz în care se respectă indicaţiile producătorului.

-Rostopasca– 2 linguri se pun la 1 litru de vin şi lasă la temperatura camerei pentru 10 zile. Se strecoară apoi şi se mai pune la acest preparat 200 g de miere. Se ia din acest preparat câte 1 lingură de 3 ori pe zi, preferabil înainte de mese cu 15 minute.

Rostopasca conţine o substanţă coptizina care are acţiunea de a stimula mişcarea de contracţie a vezicii biliare. Este însă foarte important să nu se depăşească doza prescrisă pentru că în acest caz poate avea efecte toxice.

Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, pentru efectul de drenare a ficatului şi vezicii biliare.

Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi înainte de mesele principale de fiecare dată. Este foarte util pentru curăţirea ficatului în special cu alte plante.

Scânteiuţă (Anagallis erecta) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Ajută la refacerea celulei hepatice.

Schinel (Cnicus benedictus) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se împarte în mai multe reprize care se vor lua înainte de mesele principale. Ajută la refacerea ficatului şi stimulează şi pancreasul şi secreţia biliară. Se poate folosi timp de 15 zile consecutiv apoi se face o pauză.

Scorţişoară (Cinnamomum ceylonicum) se foloseşte sub formă de praf care se pune în diferite preparate culinare. Contribuie la stimularea secreţiei biliare.

Sfeclă roşie (Betula vulgaris) se pune în amestec cu suc de castravete. Se bea 200 ml de 3 ori pe zi în acest amestec pentru eliminarea pietrelor de la vezica biliară. Ajută chiar şi la diminuarea lor. Se poate folosi şi cu suc de lămâie. Ajută şi la formarea globulelor roşii şi refacerea ficatului, din acest motiv se indică în toate terapiile de cancer (toate formele) mai ales atunci când se folosesc citostatice. Se poate lua perioade lungi de timp.





Siminoc (Helichrysum arenarium) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se împarte în mai multe reprize care se vor lua înainte de mesele principale. Stimulează secreţiile.

Spanac (Spinaceae oleraceae) se poate folosi sub formă de ceai din frunze. Mai multe frunze se pun la fiert în 250 ml apă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Au acţiune diuretică şi ajută la ameliorarea diferitelor afecţiuni ale ficatului.

Sparanghel (Asparagus officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Ajută la refacerea celulei hepatice. Se poate folosi timp de 30 zile. Se face o pauză apoi se poate relua.

Splinuţă (Solidago vrigaurea) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Sporiş (Verbena officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Sunătoare (Hypericum perforatum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Ajută în toate stările inflamatorii contribuind şi la liniştire nervoasă care de multe ori este prezentă în aceste afecţiuni. Stimulează de asemenea secreţiile. Se va consuma după mese.

Şofran (Crocus sativus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este mult folosit în Orient în toate afecţiunile ficatului.

Tei (Tylia tomentosa) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se indică pentru calmarea durerilor şi stimularea secreţiilor.

Trifoi de baltă (Menyanthes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Stimulează secreţiile.

Turiţă mare (Agrimonium eupatoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Stimulează secreţiile. Ajută la eliminarea calculilor din organism. Nu se supra dozează pentru că pot să producă eliminarea calculilor foarte rapid producând colici.

Ţelina (Apium graveolens)- este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos şi hipotensor, acţionând şi asupra epitelului renal, determinând creşterea urinei eliminate. Stimulează activitatea de drenare a bilei, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat. Se fierb 3 linguri de rizomi mărunţiţi la 1 litru de apă timp de 20-30 minute. Strecuraţi şi apoi beţi 2 căni pe zi. Se pot folosi şi frunzele- 4 linguri de frunze mărunţite se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.

Ţintaură (Centaurium umbellatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Ameliorează afecţiunile ficatului prin creşterea secreţiilor. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.

Unguraş (Marubium vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Măreşte secreţia biliară, ajutând la decongestionarea ficatului.

Urzică (Urtica dioica)  2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma zilnic 3 căni ajutând la decongestionarea ficatului

Usturoi (Alium sativum) 3 căţei de usturoi se pun la 200 ml lapte şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară şi se bea dimineaţa în cure de lungă durată. Cei care au greutate în exces trebuie să consume câte 3-4 căţei de usturoi zilnic. Este un bun antibiotic. De asemenea este un bun vasodilatator.

Vin cu vânătă (Solanum melongena). Se pune într-un litru de vin 200 g de vânătă fără coajă tăiată mărunt. Se ţine apoi timp de 10 zile. Se strecoară. Se poate consuma câte 1 lingură înainte de fiecare masă.

Vişin (Cerasus vulgaris) se folosesc cozile de la vişine 1 linguriţă la 250 ml apă fiert timp de 10 minute apoi strecurat. Se folosesc datorită faptului că sunt cu acţiune puternic depurativă, diuretică.

Zmeura (Rubus idaeus) frunze verzi se pisează şi se pun cataplasme pe regiunea ficatului peste noapte sau în cazul durerilor.

Cură de dezintoxicare: dimineaţa la trezire se ia în gură 1 lingură de ulei de floarea soarelui cu care se clăteşte gura timp de 15 minute, fără să se înghită absolut nici o picătură (devine foarte toxic). Se aruncă la Wc-u şi se clăteşte foarte bine gura cu mai multe ape. Se spală bine pe dinţi. După ce se clăteşte gura cu uleiul, acesta trebuie să fie alb la culoare, în caz contrar înseamnă că nu s-a clătit cu suficientă forţă. Se face timp de 15 zile apoi se face o pauză de 7 zile şi în cazurile mai grave se poate repeta. Nu se va întrerupe tratamentul chiar dacă apar anumite tulburări, pentru că în acest caz înseamnă că tratamentul a fost eficient. Se dovedeşte util în toate afecţiunile ficatului, în boli cronice respiratorii, oboseală cronică, afecţiuni renale, ginecologice, intestinale, bolile pielii, afecţiuni articulare, flebite, tromboflebite, migrene, varice, etc.



Cură pentru curăţirea ficatului . Este poate una dintre cele mai ieftine şi eficiente cure care vă pot ajuta să curăţiţi ficatul. Este bine să fie făcută de 4 ori pe an (la schimbarea anotimpurilor) şi ţine 21 de zile. Se va tăia 30 g de vânătă (cam 3 linguri pline mari de supă) în feliuţe subţiri. Se pun fără coajă în 500 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute. Se lasă apoi acoperit timp de alte 10 minute şi se strecoară. Se consumă acest lichid împărţit în trei reprize înainte de mesele principale.

Reţeta 1: se pun 2 linguriţe rase de rădăcină de cicoare prăjită în 150 ml apă rece. După ce dă în clocot, se continuă fierberea încă 5 minute. Se lasă să se decanteze. Se bea o jumătate din cantitate dimineaţa, pe stomacul gol, iar cealaltă jumătate înaintea mesei de prânz. Este foarte utilă în hepatită cronică evolutivă, dischinezie biliară şi constipaţie.

Reţeta 2: 1 linguriţă de sunătoare, 1 linguriţă de gălbenele se pun în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea o jumătate din cantitate în jurul orei 18 şi cealaltă jumătate seara la culcare. Utilă în hepatite cronice, dischinezii biliare, constipaţie.

Cataplasme cu mămăliguţă. Este foarte bine să se aplice aceste cataplasme. Se face o mămăliguţă mai tare. Se taie o bucată de pânză de mărimea necesară (cât să acopere locul afectat şi să-l depăşească cu ceva). Se întinde pe această pânză în strat de 2-3 cm. Se pune pe suprafaţa ei puţină tămâie (este bună orice tămâie, cu condiţia să fie mărunţită foarte fin), aşa cum se pune sare pe o felie de pâine cu unt. Se aplică cât de caldă se suportă(să nu ardă). Se face acest lucru 10 seri la rând (după care se culcă.). Se face o pauză apoi de 7 zile şi se poate relua. Se va unge local cu orice unguent dacă pielea prezintă roşeaţă. Sunt foarte eficiente, pentru că această căldură ajută mult la dilatarea locală şi tămâia are şi ea rolul ei. Este un tratament simplu şi uşor de aplicat. Se aplică pe regiunea ficatului.

Vin 1: se ia 4,5 litri de vin roşu de struguri natural de la producător. Se pune pe foc să se fiarbă şi se ia spuma care se formează la suprafaţă. Se adaugă apoi în el: 9 linguri de albăstrele, 8 linguri de ţintaură, 7 linguri de ghimpe, 8 linguri de sulfină, 4 linguri de splinuţă, 1 lingură de pelin, 4 linguri de salvie, 2 linguri de anghinare, 4 linguri de coacăze negre, 4 linguri de păducel (frunze şi flori), 4 linguri de talpa gâştei, 4 linguri de pătlagină, 4 linguri de măghiran, 4 linguri de şovârf, 4 linguri de frunze de piersic, 2 frunze de aloe mărunţite, 2 linguri de unguraş, 3 linguri de cerenţel. Se fierbe tot acest amestec de plante timp de 20 minute în vin. Se lasă să se răcească, după care se adaugă 200 g miere curată. Se pune în sticle mai mici la rece. Se bea câte 50 ml de vin de 3 ori pe zi.

            Efectele încep să se vadă la 2 săptămâni. Se indică la convalescenţă, bătrâneţe, memorie scăzută şi toate bolile de uzură sau care vin o dată cu vârsta înaintată, dar tot aşa de bine se poate să fie consumat şi de către copii. Indiferent ce afecţiune aveţi (inimă, vase de sânge, ficat, etc) este foarte bun. Singurii care nu au voie să-l consume sunt cei care sufere de diabet şi în cazul lor se poate face fără miere şi pot beneficia şi ei de acest tratament.

            Cele 19 plante sunt eficiente la aproape toate afecţiunile interne.

Produsele apicole:

Mierea- este foarte utilă pentru regenerarea ficatului. Se poate lua câte 100 g pe zi, în cure de 20 zile, caz în care se va exclude zahărul din alimentaţie.

Păstura. Se poate folosi zilnic perioade lungi de timp câte 1 linguriţă de mai multe ori pe zi. Este unul dintre bunii dezinfectanţi hepatici.

Polen de albine: se va putea lua câte 20 g –2 linguri pe zi. Se ia prima lingură dimineaţa la trezire şi a doua cu 15 minute, înainte de mesele principale. Se va avea grijă să fie foarte bine mărunţită în gură înainte de a fi înghiţită, pentru că fiecare grăuncior de polen este învelit în echină de către albine în timpul procesului de fabricaţie şi aceasta nu se poate dizolva de către organism. Se fac cure tot de 20 de zile.

Fructele şi legumele în refacerea celulei ficatului:

Agrişe- stimulează funcţiile ficatului. Se consumă în doze de 100-200 ml suc pe zi în 3-4 reprize.

Castraveţi- se consumă fiind un bun drenor al ficatului câte 100-200 ml de 3 ori pe zi.

Căpşunile– se consumă cel mai bine ca fructe proaspete în sezon câte 300-500 g sau chiar mai mult în funcţie de toleranţa individuală.

Cireşele– regenerează ţesutul hepatic mai ales în urma unei hepatite virale. Se pot face cure de 500 g de fructe pe zi sau chiar mai mult sau suc câte 100-200 ml de 3 ori pe zi.

se consumă cel mai bine ca fructe proaspete în sezon câte 300-500 g sau chiar mai mult în funcţie de toleranţa individuală.

Fragii: se consumă cel mai bine ca fructe proaspete în sezon câte 300-500 g sau chiar mai mult în funcţie de toleranţa individuală.

Gutui– se pot consuma crude sau în diferite feluri preparate, ajutând la regenerarea celulei ficatului. Se pot consuma, eventual fierte şi se pune apoi miere când s-a răcit, fiind foarte utilă în acest fel.

Lămâi- au efect deosebit în refacerea ficatului. Se pot consuma ca tare sau se fac diferite sucuri cu miere de albine şi apă după gust. Se vor bea sucurile acestea cu paiul pentru a nu distruge integritatea dinţilor.

Morcovii– se pot consuma cruzi, dar cel mai util este să se facă un suc cu aceste legume şi să se consume zilnic câte 600 ml împărţit în 3 porţii, luate înainte de mese.

Ridichi negre– se rad acestea şi se consumă la masă sau sub formă de suc împreună cu suc de mere sau de morcovi se consumă câte 20 ml de suc o dată în amestec cu alte sucuri. Se vor lua doar înainte de mese. Contribuie la curăţirea ficatului şi drenarea bilei.

Salata verde- consumată proaspătă are efecte foarte bune pentru restabilirea funcţiei ficatului. Se poate consuma 200-500 g o dată. Este utilă şi pentru calmarea durerilor interne.

Vişine- regenerează ţesutul hepatic mai ales în urma unei hepatite virale. Se pot face cure de 500 g de fructe pe zi sau chiar mai mult sau suc câte 100-200 ml de 3 ori pe zi.

se consumă cel mai bine ca fructe proaspete în sezon câte 300-500 g sau chiar mai mult în funcţie de toleranţa individuală.



Spirulina există la orice magazin naturist în diferite forme şi prezentări. Mai nou am ăzut produs de „Biofarm „ Bucureşti sub numele de Hepatoprotect. Este bine să se respecte indicaţiile producătorului.  Asigură buna funcţionare a ficatului chiar şi în cazul acumulării de toxine. Este deci indicată să se folosească chiar şi la cazurile de cancer sau când există nevoia de refacerea celulei hepatice sau de protecţia sa.  Se poate folosi perioade mai lungi de timp.

Liv 52 este un medicament indian care este indicat să se folosească în toate afecţiunile ficatului, atunci când se doreşte refacerea celulei hepatice. Se va folosi conform indicaţiilor producătorului.

Dieta în bolile de ficat (hepatite).

            În hepatite primul obiectiv al dietei este dezintoxicarea ficatului, uşurându-i astfel propriile sale eforturi de eliminare a toxinelor :prin piele (icter), scaun (decolorare) şi urină hipercromă. Dezintoxicările trebuie să fie blânde, datorită fondului general al organismului-lipsit de energie.

            Se folosesc alimente remedii: lămâi, cireşe, agrişe, pepene verde, prune, struguri, mere- sub formă de sucuri în prima parte a bolii, apoi sub formă de salate bine mărunţite. Se pot folosi cu succes şi legumele: spanac, salată, morcovi, gulii, ţelină, pătrunjel, fasole verde.

Legume cu celuloză dură- ca ridichile, varza, castraveţii, etc se vor folosi doar sub formă de sucuri.

Evacuarea reziduului trebuie să fie promptă şi regulată de aceia se vor face clisme mici (0,5 l ceai călduţ) pentru a evita purgaţiile, care sunt interzise. Este foarte importantă problema scaunului: ficatul bolnav nu poate anihila toxinele, astfel că ele se aglomerează în intestine- întârziind eliminarea (constipaţia) face ca aceste toxine să fie absorbite de ficat, îmbolnăvindu-l mai tare: se creează astfel un cerc vicios care menţine boala şi chiar o agravează. Din aceleaşi considerente, diureza trebuie şi ea accelerată prin sucuri depurative de castraveţi, sfeclă, ridiche neagră, morcovi, ţelină, leuştean, lămâi, mere, cireşe, grepfruit, păpădie, etc.

            Pe măsură ce boala se ameliorează se pot da alimente fierte- soteuri, pireuri, budinci- distribuite în mese dese şi mici cantitativ. Hrana prelucrată termic trebuie să depăşească 50%, pe măsura toleranţei organismului, putându-se ajunge la o proporţie de până la 80%. Este bine ca înainte de masă bolnavul să mestece bine bucăţele de morcovi ori ţelină crude sau frunze de pătrunjel până extrage tot sucul lor, iar pasta seacă rămasă se poate arunca.

            Treptat cu multă prudenţă se introduc proteine de origine animală şi chiar lipide; 1-2 ouă pe săptămână, carne slabă de pasăre (fără pieliţă), peşte slab (cod, şalău, ştiucă, etc), lapte acru sau dulce, brânză de vaci sau caş proaspăt, ulei crud, smântână proaspătă, mici cantităţi de unt proaspăt. Totul se fierbe, nimic nu se prăjeşte.

            Prin alimentaţie şi nu numai este important să se asigure o cantitate zilnică de vitamine, săruri minerale şi oligoelemente în care ficatul bolnav este deficitar. O enumerare sumară cuprinde: vitamina C, vitamina E(tocoferol), vitamina B6(piridoxina), drojdia de bere(crudă amestecată cu miere 2-3 linguriţe zilnic) calciu şi magneziu.

            Durata regimului este mare, un an, urmând ca şi după încheierea lui să se renunţe complet la procedeele culinare nedietetice. În timpul regimului sunt absolut interzise: carnea (cu excepţia celei de pui sau peşte, brânzeturi grase, fermentate, legume uscate ori cu celuloză dură (fasole, mazăre, linte, etc), aluaturi, nucile, alunele, cacao, cafea, condimente, orice fel de alcool, sucurile preparate în comerţ. Pâinea la început exclusă din dietă, poate fi introdusă treptat, pe măsura creşterii toleranţei.

Cataplasme cu mămăliguţă. Este foarte bine să se aplice aceste cataplasme. Se face o mămăliguţă mai tare. Se taie o bucată de pânză de mărimea necesară (cât să acopere locul afectat şi să-l depăşească cu ceva). Se întinde pe această pânză în strat de 2-3 cm. Se pune pe suprafaţa ei puţină tămâie (este bună orice tămâie, cu condiţia să fie mărunţită foarte fin), aşa cum se pune sare pe o felie de pâine cu unt. Se aplică cât de caldă se suportă(să nu ardă). Se face acest lucru 10 seri la rând (după care se culcă.). Se face o pauză apoi de 7 zile şi se poate relua. Se va unge local cu orice unguent dacă pielea prezintă roşeaţă. Sunt foarte eficiente, pentru că această căldură ajută mult la dilatarea locală şi tămâia are şi ea rolul ei. Este un tratament simplu şi uşor de aplicat. Se aplică pe regiunea ficatului.

Apa- este foarte important să nu se consume apă de la robinet ci doar apă de izvor pentru a feri organismul de efectul clorului din apă. În cazurile în care se consumă această apă se va pune la o sticlă de plastic de 2 litri 2 linguri de argilă (preferabil verde sau roşie). Se lasă apoi 24 ore acoperit doar cu tifon şi apoi se poate consuma după 12 ore apa aceasta fără de nici o teamă în privinţa calităţii deoarece argila este un puternic dezinfectant al apei. Se va consuma dacă există posibilitate doar apă din aceasta.

„Livecom”– preparat din plante oferă protecţie în disfuncţiile ficatului. Stimulează funcţiile de regenerare a ficatului, reduce acumularea trigliceridelor în celula hepatică, corectează şi controlează leziunile hepatice datorate infecţiilor şi efectele alcoolului şi drogurilor. Eficient în tratarea icterului şi hepatitelor virale, steatozei hepatice, regurgitează secreţia biliară, înlătură simptomele de anorexie şi greaţă.

Fierea de vită.

Este un leac excepţional pentru toate afecţiunile ficatului, bolile vezicii biliare, gălbinare şi constipaţie. Se iau 5-10g pe zi, adică 1-2 linguriţe, fie cu untdelemn fie cu lămâie.

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close