Furuncul – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Furuncul.

Abces cutanat plecat de la nivelul unei foliculite, produs de obicei de stafilococ care cu vremea se tumefiază şi întăreşte; este cald şi proeminează la exterior, unde apare un centru necrotic şi prin mici canale un puroi gălbui iese la exterior. Se formează mai ales pe gât şi fese, dar pot apare în oricare parte a corpului (cele de pe faţă sunt grave).

Calea de infecţie a furunculului poate fi murdăria corpului şi e favorizată de unele afecţiuni digestive sau pulmonare (ca diabetul). Un conglomerat de furuncule formează furunculul antracoid sau carbuncul.      

Se pot trata cu următoarele plante medicinale: arnica, bănuţi, brad, brustur, busuioc sălbatec, cartof, ceapă, cicoare, coacăz negru, crin alb, dreţe, echinaceea, grâu, in, ipcărige, lăsnicior, lumânărică, mărul lupului, măslin, măceş, nalbă, nap, nuc, păpălău, pătlagină, pecetea lui Solomon, pin, pochivnic, porumb, săpunariţă, schinduf, sclipeţi, soc, trei fraţi pătaţi, volbură, vulturică, zămoşiţă.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Arnica (Arnica montana) 1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese calde cu scopul de a colecta puroiul. Se stoarce apoi puroiul şi se continuă cu comprese până la vindecarea complectă.

Bănuţi (Bellis perenis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese calde cu scopul de a colecta puroiul şi se continuă până se sparge, apoi se stoarce şi se continuă cu comprese reci.

Brad (Abies alba) se poate folosi cetina, ramuri tinere sau mugurii. Se mărunţesc bine. Se pun 1 lingură la 500 ml apă şi se fierb până scade apa la jumătate, apoi se strecoară. Intern se va consuma 2-3 căni cu înghiţituri mici pe zi şi extern se pune compresă aplicată caldă local. Se poate folosi şi răşina aplicată pe un pansament şi aplicată local de 2 ori pe zi şi lăsată în funcţie de toleranţa individual

Brusture (Arctium lapa) se foloseşte rădăcina. 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute. Se strecoară şi cu acest lichid se pun comprese de mai multe ori pe zi. Planta strecurată se poate pune pe o bucată de tifon şi se aplică sub formă de cataplasmă locală caldă în cazul în care se doreşte colectarea puroiului mai rapid.

Busuioc sălbatec (Prunella vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese calde cu scopul de a colecta puroiul şi se continuă până se sparge, apoi se continuă cu comprese reci.

Busuioc (Ocinum basilicum)-Se pun 2 linguriţe de busuioc la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Cartofi (Solanum tuberosum) (tuberculi) se fierb în apă până se moaie şi se pun apoi calzi pe abces. Se pot pune simplu tăiaţi doar sau pasaţi transformaţi în pastă. Se pot amesteca şi cu făină albă de grâu.

Ceapă (Allium cepa) se poate folosi bulbul. Se taie mărunt apoi se pune în 250 ml apă cam 3-4 linguri de ceapă tăiată. Se fierbe timp de 10 minute apoi se strecoară. Cu lichidul astfel obţinut se spală local. Ceapa după strecurare se poate transforma în pastă şi se aplică cu ajutorul unei bucăţi de tifon local. Este foarte bun mai ales în faza de colectare când se pune cald.



Cicoare (Cychorium intybus) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Coacăz negru (Rubus nigra) 2 linguriţe de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Crin alb (Lilium candidum) 2 linguriţe de plantă mărunţită (bulb sau flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Dreţe (Lysimachia nummularia) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Echinacea (Echinacea purpurens) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Grâu (Triticum aestivum) se poate fierbe sămânţa şi după ce s-a muiat se sfarmă şi se aplică local cataplasmă caldă. Este indicată pentru colectarea puroiului. Se pot de asemenea face băi cu 500 g de tărâţe de grâu care se pun într-un sac de pânză peste care se lasă să curgă apa în cadă. Se stă în cadă apoi pentru efectul emolient. Este util să se aplice cald pentru colectarea puroiului.

In (Linum usitatissimum)- se fierb seminţele în lapte apoi se aplică local sub formă de cataplasmă de 2-3 ori pe zi, pentru colectare şi spargere.

Ipcărige (Gypsophila paniculata) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Lăsnicior (Solanum dulcamara) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Lumânărică (Verbascum phalmoides) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Mărul lupului (Aristolochia clematis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Măslin (Olea europea) se poate pune sub pansament ulei pentru muierea locală.

Măceş (Rosa canina) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Nalbă (Althea officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Nap (Brasica naous) se rade şi se aplică pe furuncul fiert şi cald pentru colectare şi după spargere şi stoarcere se pune rece şi crud doar ras sub pansament care se poate ţine 12 ore.

Nuc (Juglans regia) Pentru grăbirea colectării se pisează sâmburi de nuci şi se amestecă cu făină şi smântână formând o pastă care se aplică local.





 

Păpălău (Pysalis alkekengi) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Pătlagină (Patlagina lanceolata) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare. Se poate aplica şi frunză proaspătă sub pansament mai ales după ce s-a spart.

Pecetea lui Solomon (Polygonatum odoratum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Pin (Pinus silvestris) se poate folosi cetina, ramuri tinere sau mugurii. Se mărunţesc bine. Se pun 1 lingură la 500 ml apă şi se fierb până scade apa la jumătate, apoi se strecoară. Intern se va consuma 2-3 căni cu înghiţituri mici pe zi şi extern se pune compresă aplicată caldă local. Se poate folosi şi răşina aplicată pe pansament şi lăsată în funcţie de toleranţa individuală.

Pochivnic (Asarum europaeum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Porumb (Zea majs) se mai poate face tot pentru acest lucru o mămăliguţă mai tare care se pune pe o pânză şi se aplică pe locul respectiv caldă. Se acopere cu ceva de lână, pentru a menţine mai mult timp căldura locală. Ajută la maturare.

Săpunariţă (Saponaria ofrficinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.



Schinduf (Trigonela foenum graecum) 2 linguriţe de plantă mărunţită (se preferă seminţele) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Sclipeţi (Potentilla erecta) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Soc (Sambucus nigra) 2 linguriţe de plantă mărunţită (flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Volbură (Convolvulus anversis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Vulturică (Hieracium pilosela) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

Zămoşiţă (Hibiscum trionum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se umezeşte un pansament şi se aplică îmbibat în acest ceai pentru 2 ore. Se schimbă cu alt pansament înmuiat cu ceai din acesta cald, până se sparge furunculul. Se stoarce apoi puroiul având grijă să nu mai rămână deloc şi se poate spăla local tot cu acest ceai şi se pune apoi un alt pansament cu acest ceai. Se face până la vindecare.

PLASTURE “VARVARA” CONTRA FURUNCULELOR

Compozitie:

Un galbenus de ou proaspat, o lingura de lapte dulce caldut, o lingura de miere de albine.

Aceste ingrediente se amesteca pentru a obtine o masa omogena. Se adauga faina de griu, atit cit sa se obtina o coca potrivit de moale, din care se vor face 3-4 turtite de marimea circumferintei furunculului.



Partea care se aplica pe buba se unge cu ulei de floarea soarelui; partea exterioara va fi acoperita cu o bucata de tifon steril, fixata printr-un bandaj si mentinuta o ora pe furuncul. Se inlocuieste cu cite una din celelelte turtite, care se vor pastra la frigider pe masura folosirii lor.

Esenţe.

Ca tratament se recomandă esenţele cu efecte antiinflamatoare şi dezinfectante.

Intern. Înghiţiţi câte 2 picături de ulei volatil de lămâie sau mai bine de cuişoare, de 2-3 ori pe zi, timp de 10 zile.

Comprese. Faceţi o combinaţie din uleiurile volatile de muşeţel şi arbore de ceai; câte 5 picături din fiecare. Amestecaţi-le cu o lingură de apă minerală călduţă. Înmuiaţi un tifon steril în soluţie, aplicaţi-l pe furuncul şi menţineţi câteva minute. Repetaţi tratamentul de 3 ori pe zi.

Bine de ştiut. Dacă starea furunculului nu se modifică în bine în următoarele 2-3 zile, consultaţi un medic.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close