Gazele intestinale.
Puţine gaze sunt necesare pentru digestie, dar mărirea volumului acestora poate provoca disconfort, uneori dureri de cap şi chiar palpitaţii, acestea pot primi un caracter cronic.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: anason, busuioc, mărar, mesteacăn, muşeţel, pătlagină, pelin, violete.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Anason (Pimpinella anisum) 1 linguriţă de seminţe mărunţite se amestecă cu 1 linguriţă de miere. Se iau 1-2 linguriţe pe zi. Se poate însă fierbe timp de 5 minute 1 linguriţă de seminţe, apoi se strecoară. Se lasă ceaiul să se răcească până la călduţ şi apoi se îndulceşte cu miere. Mierea este utilă în toate afecţiunile digestive (dacă nu există contra indicaţii –Diabet).
Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană după fiecare din cele 3 mese principale ajutând datorită faptului că elimină gazele şi ajută la digestie.
Mărar (Anthum gruveoles) 1 linguriţă de seminţe de mărar se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, după mese. Sunt foarte utile pentru eliminarea gazelor.
Mesteacăn (Betula verrucosa) e pun 1 linguriţă de muguri de mesteacăn zdrobiţi la 250 ml apă. Se fierb timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma câte 1 cană după fiecare masă. Ajută la curăţirea organismului de toxine şi la eliminarea gazelor.
Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot bea câte 1 pahar după fiecare masă. Se poate face şi clismă cu acest ceai. Este foarte utilă folosirea acestei plante atunci când gazele provoacă colici sau chiar palpitaţii.
Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă seara şi dimineaţa la trezire se bea apa şi se consumă seminţele. Este foarte util în toate cazurile de gaze intestinale.
Pelin (Artemisia absinthum) se poate pune puţin praf de pelin în toate mâncărurile la cei care fac frecvent gaze. De asemenea se poate face praf din planta uscată cu ajutorul râşniţei de cafea. Se amestecă cu miere în părţi egale şi se ia o linguriţă de preparat din acesta după fiecare masă. De asemenea se poate pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se bea de către cei care au gaze. Efectul este destul de rapid.
Viorele (Viola odorata) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Este foarte util să se consume 2-3 căni pe zi. Este indicat în special la cei care gazele le produc tulburări de respiraţie.
Cărbune medicinal. Se poate lua câte 1 linguriţă de praf după fiecare masă. Acesta ajută la absorbţia gazelor şi dezinfectează intestinele şi stomacul.