Gingii sângerări.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, anin negru, cerenţel, salvie, scorţişoară, stejar, sulfină, sunătoare, tătăneasă.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Afin (Vaccinum myrtylis) se folosesc frunzele. 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se clăteşte gura de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Este utilă mai ales în cazul sângerărilor sau când există germeni microbieni.
Anin (Alnus glutinosa) se folosesc frunzele. 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se clăteşte gura de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Este utilă mai ales în cazul sângerărilor sau când există germeni microbieni. Are mult tanin şi este util acest tratament tocmai datorită taninului.
Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Este utilă în hemoragii şi candida fiind foarte eficientă.
Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Are efect antibacterian, cicatrizant şi este indicat în toate afecţiunile gingiei.
Scorţişoară (Cinnamomum ceylonicum) se pune o linguriţă de scoarţă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi fără să se mai strecoare se clăteşte gura de mai multe ori pe zi. Este utilă în sângerări şi în diferite afecţiuni bacteriene având efect antibiotic.
Stejar (Quercus robur) 1 linguriţă de scoarţă mărunţită se pune la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute şi se strecoară. Se fac spălături în cazurile în care există răni pentru efectul de strângere al gingiilor şi pentru taninul care-l are.
Sulfină (Melilotus albus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Are efect antibacterian, de refacere a circulaţiei sângelui şi cicatrizant.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Are efect şi de calmarea durerii şi cicatrizant.
Tătăneasă (Sympytum officinalis) se roade rădăcină în gură de mai multe ori pe zi, pentru cicatrizarea rănilor şi vindecarea afecţiunilor. Se poate folosi şi de către copii pentru creşterea dinţilor.
În toate aceste ceaiuri se poate pune o picătură sau 2 de piatră acră de la farmacie. Aceasta ajută la strângerea gingiei şi oprirea sângerării foarte eficient, împreună cu ceaiurile.