Gingivita – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Gingivita.

            Inflamaţie a gingiei, mai ales dintre dinţi, ca urmare a unor mici leziuni (frecatul cu peria de dinţi sau leziuni datorate unor particule tari ce se mestecă în gură). Poate fi de natură iritativă, toxică sau infecţioasă; se manifestă prin congestie, sângerare, ulceraţii, etc. Gingivita atrofică senilă, biomutică, catarală.

Tratamente:

În primul rând va trebui să se apeleze la un medic stomatolog pentru rezolvarea diferitelor probleme care sunt prezente, apoi se va insista pe rezolvarea problemelor din sfera digestivă şi asigurarea organismului cu suficiente vitamine.

Profilaxie:

Trebuie să spun că în ultima perioadă de timp s-au inventat o serie de accesorii care nu erau cu ceva timp înainte şi care ajută foarte mult la obţinerea unei igiene a danturii mai bună. Este suficient să amintesc aici de aţa dentară care nu s-a prea folosit şi nu se foloseşte decât de foarte puţină lume cu toate că este una dintre metodele cele mai simple pentru obţinerea unei igiene, Scobitorile provoacă de multe ori răniri ale gingiei, dar nu acelaşi lucru îl face aţa dentară.

Aţa dentară este ieftină şi foarte eficientă. Cu ajutorul ei se poate debarasa de orice resturi alimentare care ajung între dinţi. Este necesar să fie folosită după fiecare masă. Se poate învăţa folosirea ei chiar şi de către copii. Încercaţi să vedeţi cât este de eficientă şi veţi vedea că este cel mai simplu mijloc de curăţire (nu scobitoarea ci aţa dentară).

Apoi mai trebuie spus că este necesar să se spele dinţii cu foarte mare atenţie după fiecare masă. Înainte era cunoscut faptul că dacă se consumă mere veţi avea dinţi frumoşi. Se vor consuma fructe pentru că au multă vitamina C apoi pentru că fac un masaj blând dinţilor. Dar trebuie totuşi să se spele pe dinţi după fiecare masă.

Periuţa de dinţi- cea mai bună este cea electrică, dar şi celelalte sunt foarte bune. Trebuie să se folosească însă doar atât timp cât perii acesteia sunt intacţi. Este necesară deci schimbarea periuţei de dinţi de fiecare dată când s-a uzat. Nu este un lux să schimbaţi periuţa de dinţi cel puţin o dată pe lună ci este o necesitate.

De asemenea trebuie să se cunoască faptul că dacă pe periuţa de dinţi rămân resturi alimentare acestea se vor altera şi microbii care se formează vor fi introduşi în gură şi prin aceasta vă poate îmbolnăvii. Este necesar ca aceste periuţe de dinţi după folosire să fie bine spălate şi chiar dezinfectate cu o serie de ceaiuri din plante medicinale care au rolul de a distruge microbii. Fără acest lucru veţi obţine o serie de îmbolnăviri tocmai datorită faptului că vă spălaţi pe dinţi, pentru că pe periuţa de dinţi sunt microbi care-i introduceţi în cavitatea bucală şi se poate să-i înghiţiţi.

Apa de gură cu lemn dulce, tinctura de propolis şi foarte multe alte plante medicinale sunt tot atâtea mijloace care vă ajută să aveţi dinţi frumoşi şi sănătoşi.

Se poate să curăţaţi dinţi de asemenea o dată la 7 zile cu suc de lămâie şi cu sare. Pentru aceasta este suficient să se pună în sucul de lămâie 1 lingură de sare şi cu acest lichid pus pe periuţa de dinţi să vă spălaţi temeinic o dată pe săptămână, pentru evitarea depunerii tartrului.

Fiţi atenţi însă şi la pastele de dinţi pentru că există foarte multe şi unele excelente care vă ajută să aveţi dinţi de invidiat.

Este nevoie însă de vizita la un stomatolog cel puţin de 2 ori pe an pentru a preveni o serie de afecţiuni care se pot evita prin vizita şi tratamentul stomatologului.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, anin, cerenţel, cimbru, coada calului, coada racului, coada şoricelului, dracila, fragi, fumăriţa, ghimber, gutui, lemn dulce, măr, mărul lupului, mătreaţa bradului, mentă, mur, muşeţel, nalbă, pătrunjel, portocală, salvie, scorţişoară, scoruş de munte, scumpie, smochine, şofran, şovârf, stejar, sulfină, sunătoare, tătăneasă, turiţă mare.



Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afin (Vaccinum myrtylis) se folosesc frunzele. 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se clăteşte gura de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Este utilă mai ales în cazul sângerărilor sau când există germeni microbieni.

Anin (Alnus glutinosa) se folosesc frunzele. 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se clăteşte gura de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Este utilă mai ales în cazul sângerărilor sau când există germeni microbieni. Are mult tanin şi este util acest tratament tocmai datorită taninului.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Este utilă în hemoragii şi candida fiind foarte eficientă.

Cimbru (Tymus vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se clăteşte gura de mai multe ori pe zi. Este foarte utilă în toate afecţiunile în care sunt implicaţi germeni patogeni.

Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Este utilă pentru multele minerale pe care le conţine.

Coada racului (Potentila anserina) se folosesc frunzele. 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se clăteşte gura de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Este foarte utilă în infecţii având efect antibacterian.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se clăteşte gura de mai multe ori pe zi. Este foarte utilă în toate afecţiunile în care sunt implicaţi germeni patogeni. Conţine azulenă care distruge foarte mulţi germeni patogeni.

Dracila (Berberis vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Are efect antibacterian şi de calmare a durerilor.

Fragi (Fragaria vesca) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Este utilă pentru rolul dezinfectant şi de calmarea durerii.

Fumăriţa (Fumaria officinalis) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se clăteşte gura de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se poate folosi la toate afecţiunile gingiei.

Ghimber (Zinghiber officinalis) se rade rădăcină câte o jumătate de linguriţă şi se ţine în gură. Este utilă la durerile de gingii şi pentru efectul antibiotic.

Gutui (Cydonia oblongata) se fierbe seminţe de gutui 1 linguriţă la 250 ml apă timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se clăteşte gura. Este utilă pentru efectul emolient care-l au mucilagiile din acest fruct.

Lemn dulce (Glycyrriza echinata) se roade în gură lemn dulce de mai multe ori pe zi, pentru întărirea gingiei şi pentru efectul care-l are de refacere a gingiei.

Măr (Mallus pumilla) se consumă mere crude care au efect foarte bun în curăţirea dinţilor şi apărarea gingiei de o serie de germeni.

Mărul lupului (Aristolochia clematitis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Are efect antibacterian, dar nu se înghite pentru că este toxic.

Mătreaţa bradului (Usnea barbata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Are efect antibacterian, se poate folosi după fiecare masă.

Mentă (Mentha piperita) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Are efect antibacterian, răcoritor şi se mai poate folosi şi pentru a dispare mirosul neplăcut.

Mur (Rubus fruticosus) 1 linguriţă de frunze şi rămurele tinere mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Se poate folosi în afecţiunile gingiei, pentru întărirea ei, chiar şi de către copii.





Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Are un bun efect antibacterian. Se poate folosi de mai multe ori pe zi, chiar de către copii.

Nalbă (Malva crispus)  linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Are un bun efect emolient.

Pătrunjel (Petroselinum crispus) se mănâncă frunze de pătrunjel după mâncăruri care miroase, pentru a ascunde mirosul neplăcut sau se folosesc la clătirea gurii în diferite ape de gură. Rădăcina de pătrunjel se poate da la copiii care le cresc dinţii pentru a roade în gură şi a le calma durerile.

Portocală (Citrus auratium) se foloseşte sucul de portocală consumat câte 200 ml pe zi, pentru întărirea gingiilor. Este util datorită vitaminei C care o are.

Salvie (Salvia officinalis)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Are efect antibacterian, cicatrizant şi este indicat în toate afecţiunile gingiei.

Scorţişoară (Cinnamomum ceylonicum) se pune o linguriţă de scoarţă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi fără să se mai strecoare se clăteşte gura de mai multe ori pe zi. Este utilă în sângerări şi în diferite afecţiuni bacteriene având efect antibiotic.

Scoruş de munte (Sorbus aucuparia) se consumă fructele crude pentru efectul de întărire al gingiei.

Scumpie (Cotinus coggygria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Are efect antibacterian, cicatrizant şi este indicat în toate afecţiunile gingiei.

Smochine (Ficus cariaca) se dau la copii să le mănânce pentru întărirea gingiilor.



Şofran (Crocus sativus) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se clăteşte gura de mai multe ori pe zi, pentru afecţiunile gingiei.

Şovârf (Origanum vulgare)  linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Are efect antibacterian putând fi folosit la toate afecţiunile gingiei.

Stejar (Quercus robur) 1 linguriţă de scoarţă mărunţită se pune la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute şi se strecoară. Se fac spălături în cazurile în care există răni pentru efectul de strângere al gingiilor şi pentru taninul care-l are.

Sulfină (Melilotus albus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Are efect antibacterian, de refacere a circulaţiei sângelui şi cicatrizant.

Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Are efect şi de calmarea durerii şi cicatrizant.

Tătăneasă (Sympytum officinalis) se roade rădăcină în gură de mai multe ori pe zi, pentru cicatrizarea rănilor şi vindecarea afecţiunilor. Se poate folosi şi de către copii pentru creşterea dinţilor.

Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. Este indicată în special la cei mai în vârstă cu mai multe afecţiuni în special în sfera digestivă.          

Folosiţi cât mai des ceaiuri concentrate de plantele de mai sus. Acestea se pot folosi cu succes la această afecţiune. Se vor face spălături după fiecare masă în cazul afecţiunii şi se va continua până la deplina vindecare.

            Ceai complex: 2 linguri salvie, 2 linguri flori de gălbenele, 2 linguri flori de coada şoricelului, 2 linguri rădăcină de tătăneasă. Se macină toate acestea cu râşniţa de cafea. Se pune apoi 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi. Este indicat să se facă gargară după fiecare masă, până la trecerea afecţiunii. Plantele măcinate se ţin în borcane cu capac şi nu se macină mai multe o dată, pentru că îşi pierd din acţiune.

Nu uitaţi să folosiţi tinctura de propolis care este un antibiotic de excepţie şi care se va folosi punând 2 picături la fiecare 5 kg corp pe un miez de pâine, a se mestecă bine în gură, apoi se va înghiţii. Se face minimum 7-10 zile acest lucru de 3 ori pe zi, după fiecare masă, după ce v-aţi spălat pe dinţi.

Dacă vi s-au inflamat gingiile şi vă ustură, consumaţi suc de afine. Se bea de mai multe ori pe zi. Se clăteşte bine gura cu el. Se ţine mai mult în gură, apoi se înghite.

Sângerarea la nivelul gingiei se opreşte dacă se mestecă încet o coajă de portocală amestecat cu puţin zahăr, sau ghimbir mestecat cu puţin zahăr.

Gingiile inflamate se vindecă dacă se spală cu ceai de salvie şi cuişoare. Se pune 1 linguriţă de salvie mărunţită şi 2 cuişoare la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară şi se clăteşte gura cel puţin dimineaţa şi seara, dar se poate şi după fiecare masă-



Şofran- pudra de şofran are un efect antibacterian garantat. Se moaie un deget (umezit în prealabil) în pudră de şofran şi se masează cu el uşor gingia de mai multe ori pe zi. Se face până la vindecare.

Dermogent.

Preparat pentru tratarea afecţiunilor pielii- Uz extern.

Produs de Dacia Plant Sebeş.

Este o soluţie pentru uz extern cu efecte cicatrizante, antiinfecţioase şi regenerative epiteliale extrem de puternice. Remarcabil la acest produs este spectrul antimicrobian foarte larg. Dermogentul inhibă dezvoltarea sau chiar distruge ciupercile patogene, protozoarele, bacteriile şi anumiţi viruşi. Este ideal ca remediu de prim ajutor în tratarea rănilor şi arsurilor de gravitate mică şi medie, dar şi pentru a grăbi vindecarea intervenţiilor chirurgicale, pentru a eradica infecţiile persistente, a închide plăgile greu vindecabile.

Acţiuni: antiseptic al pielii foarte puternic şi cu spectru larg, antiseptic bucal şi faringian, antiseptic genital, antiinflamator puternic, antitumoral, astringent, calmant pentru piele, cicatrizant rapid, favorizează cicatrizarea estetică, măreşte viteza de regenerare a pielii şi a mucoaselor.

Indicaţii: răni (tăieturi, zgârieturi, împunsături, muşcături), răni infectate, pentru grăbirea vindecării intervenţiilor chirurgicale, preântâmpinarea infecţiilor, înţepături de insecte, afte, gingivită, acnee, hemoroizi, varice, tromboflebită, anexită, eczeme infecţioase, erupţii cutanate, tumori exteriorizate, cicatrici cheloide, tricomoniază, candida.

Precauţii şi contraindicaţii: Nu se fac aplicaţii pe răni deschise, pe ţesuturi sau mucoase iritate, mai ales cu tinctură ne diluată, deoarece pot apare dureri, senzaţii de arsură puternică, etc.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close