Guşa endemică – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

GUŞA ENDEMICĂ.

Creşterea în volum a glandei tiroide. Guşa este răspândită pe tot globul. Se găsesc însă regiuni în care guşa apare nu numai sporadic, la unele persoane, ci la un mare procent de locuitori. Aici este vorba despre guşa endemică. Guşa poate să fie simplă, fără producerea semnelor funcţionale, cel mult suferinţe locale, prin creşterea sa şi prin comprimarea organelor vecine- tulburări în deglutiţie, sau în respiraţie. În asemenea cazuri este indicată extirparea ei.

(distrofia endemică tireopată. D.E.T.).

Se pot trata cu următoarele plante medicinale: alge marine, corn.

D.E.T. gradul 1.(guşa simplă).

Tratamentul profilactic: este foarte simplu şi constă în administrarea în alimentaţie a sării cu iodură de potasiu.

În cazurile în care se doreşte suplimentarea cu iod se mai poate pune câte o picătură de iod la 250 ml apă de 3 ori pe zi. De asemenea este suficient să se consume nuci care au şi ele suficient iod (250 ml nuci pe zi.).

Tratament curativ: se va unge extern cu tinctură de iod de 2 ori pe zi, aplicându-se câteva picături pe partea din faţă a gâtului. Se mai poate asocia şi cu comprese calde sau cataplasme cu varză aplicate pe gât.

Cataplasme cu argilă puse peste zi. Intern se poate lua argilă zilnic.

În cazurile în care acestea nu dau rezultatul scontat se mai poate adăuga şi gargară cu sânziene.

Ceai complex: seminţe anason, rădăcină de lemn dulce, rădăcină păpădie, rădăcină săpunariţă, roiniţă, fumăriţă. Se amestecă toate aceste plante ân părţi egale. Se macină cu râşniţa de cafea şi se vor pune 2 linguriţe de plantă praf la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma îndulcit cu miere câte 2 căni pe zi.

Nu se vor consuma alcool, carne, cafea şi condimente.



Dacă nu se obţine rezultatul scontat se va aplica tratamentul chirurgical.

D.E.T. gradul 2 (tulburări în funcţia glandei tiroide şi a celorlalte glande endocrine).

Tratament profilactic: cea mai bună cale de urmat este împiedicarea acestor tulburări. Tratamentul curativ se adresează insuficienţei tiroidiene, hipertiroidismului , insuficienţei ovariene, etc.

D.E.T. gradul 3. diverse tulburări distrofice, debilitate mintală, surdo-mutism, cretinism, etc, este de preferat să se aplice tratamentul medicamentos instituit de medicul specialist şi internarea în spitale de specialitate.

Tratamente în toate cazurile:

În toate cazurile se consumă numai sare iodată.

Se vor evita stările conflictuale şi în unele cazuri este foarte bine dacă se schimbă mediul familiar sau chiar se fac anumite excursii la munte.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: alge marine, aloe, ciuboţica cucului, coada calului, coada şoricelului, corn, grâu, iarbă neagră, lichen de Islanda, nuci, orz, ovăz, pătrunjel, roiniţă, salvie, sânzâiene, schinduf, scoruş, spanac, stejar, sunătoare, talpa gâştei, varză.

Modul de folosire al plantelor medicinale:

Alge marine se pot folosi algele care se găsesc la orice magazin naturist. Acestea se folosesc câte 1 linguriţă de alge de 2-3 ori pe zi, puse în diferite mâncăruri şi consumate fără altă preparare. Se pot transforma în praf cu ajutorul râşniţei de cafea fiind mai uşor de consumat. Sunt foarte utile ajutând la buna funcţionare a glandei, aducându-i un bun stimulent.

Aloe (Aloe vera) se indică folosirea gelului care se găseşte la magazinele naturiste. Se poate consuma cum indică producătorul.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă pentru efectul de liniştire pe care-l conferă. Există în comerţ la magazinele naturiste şi preparate din această plantă. În acest caz se va respecta indicaţia producătorului.

Coada calului (Equisetum arvense) se poate lua praf, obţinut cu râşniţa de cafea din planta uscată. Se pune un vârf de cuţit de praf în gură şi se lasă timp de 5 minute apoi se înghite. Se poate face de 3 ori pe zi, aducând organismului o serie de minerale. Extern se aplică cataplasme cu planta fiartă şi aplicată caldă seara şi dacă se suportă se poate ţine până dimineaţa.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de flori se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese cu ceai cald sau cataplasme cu planta fiartă pusă între două bucăţi de pânză.





Corn (Cornus mas)  se pot consuma fructe pentru efectul de reglare al activităţii glandei tiroide. Se pot consuma câte 100 g de fructe proaspete sau dacă nu 1 linguriţă de fructe uscate se pun la 250 ml apă după ce se zdrobesc. Se lasă pentru 8 ore în apă la temperatura camerei, apoi se pun la fiert pentru 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma. Este bine să fie consumate 3 căni pe zi. Se pot consuma la 15-20 minute după fiecare din cele 3 mese câte 1 cană.

Grâu (Triticum aestivum) se indică folosirea grâului germinat, câte 100 g de 3 grâu pe zi, împărţit în trei porţii care se vor consuma înainte de mese cu 15 minute. Se pune 100 g de seminţe în apă pentru 8 ore, apoi se scurg de apă şi se spală cu atenţie, de mai multe ori pe zi. Este bine să se facă acest lucru în fiecare zi cu altă cantitate, pentru că abia după 4-7 zile este germinat. Se consideră că este cel mai util atunci când colţul care creşte atinge 1 cm. În toată această perioadă se spală de mai multe ori pe zi, cu multă apă, pentru a nu avea gust neplăcut. După germinare, cei care doresc pot să macine aceste seminţe germinate cu maşina de carne şi apoi se poate adăuga suc de lămâie şi miere după gust, sau se pot consuma aşa cum sunt. Au foarte multe vitamine, oligoelemente şi mai ales enzime care sunt foarte indicate pentru refacerea activităţii glandei.

Iarbă neagră (Colluna vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi cu acest ceai, apoi se aruncă. Nu este indicat să se înghită acest ceai pentru că poate fi toxic.

Lichen de Islanda (Cetraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi cu acest ceai, apoi se înghite. Este un ceai cu puternic efect antibiotic cu care se poate face gargară şi apoi se înghite.

Nuci (Juglans regia) nucile reglează activitatea tiroidei. Se scot pereţii care separă miejii de la 1 kg de nuci (aveţi nevoie de un pahar plin cu asemenea pereţi (de 100g) Se pun aceştia şi se mărunţesc sau chiar se macină cu râşniţa de cafea. Se pune apoi acest praf sau după sfărâmare într-o sticlă şi peste ei se pune 500 ml alcool alimentar de 70 grade. Se lasă apoi la macerat la loc întunecos şi în sticlă învelită în hârtie timp de 15 zile, agitând de câteva ori pe zi. Se strecoară apoi şi se pune la rece în sticlă bine închisă. Se ia câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi cu 15 minute înainte de fiecare masă. Se poate face acest tratament timp de 2 luni timp în care se reglează activitatea tiroidei. După o pauză de 7 zile, dacă mai este nevoie se repetă.

Orz (Hordeum vulgare) se indică folosirea sucului obţinut din mlădiţe tinere, care se obţine din plante care au înălţimea de 20-30 cm. Cu ajutorul storcătorului de fructe, după mărunţire şi amestecare cu puţină apă. Se poate de asemenea folosi seminţe germinate zilnic, pentru efectul de reglare al glandei.

Ovăz (Avena sativa) se indică folosirea sucului obţinut din mlădiţe tinere, care se obţine din plante care au înălţimea de 20-30 cm. Cu ajutorul storcătorului de fructe, după mărunţire şi amestecare cu puţină apă. Se poate de asemenea folosi seminţe germinate zilnic, pentru efectul de reglare al glandei.



Pătrunjel (Petroselinum crispus) se indică pentru 2 motive. În primul rând pentru efectul care-l are asupra organismului datorită fito-hormonilor pe care-i are şi care contribuie la reglarea glandulară şi pentru efectul de dezintoxicare al organismului foarte puternic. Se poate folosi atât rădăcina cât şi frunzele. Se pot folosi cel mai bine sub formă de sucuri obţinute proaspăt. Caz în care se va consuma doar câte 10-20 ml de 3 ori pe zi în amestec cu alte sucuri, sau chiar crud şi mărunţit înainte bine. Fiert se poate de asemenea folosi însă are un efect mult mai slab.

Roiniţă (Melissa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi cu acest ceai, apoi se înghite. Este un ceai care se indică în special pentru efectul de calmare pe care-l are asupra organismului.

Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi cu acest ceai, apoi se înghite. Intern se poate consuma 2-3 căni cu efect de reglarea glandei şi are încă foarte multe efecte pozitive pentru organism datorită şi fitohormonilor care-i are. În acest caz se indică să se folosească sub formă de praf. Se poate obţine din plantă uscată cu ajutorul râşniţei de cafea. Se pune 1 linguriţă sau chiar o jumătate de linguriţă sub limbă pentru 10 minute timp în care se umezeşte cu saliva din gură şi este o parte asimilat de glandele din gură apoi este înghiţit cu apă. Se face de 3 ori pe zi.

Sânzâiene (Galium mullugo) 2 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi cu acest ceai, apoi se înghite cu înghiţituri mici. Este ceaiul sau planta cea mai des utilizată cu bune rezultate în această afecţiune.

Schinduf (Trigonela foenum graecum) se folosesc seminţele care se macină cu râşniţa de cafea. Se pune 1 linguriţă sau chiar o jumătate de linguriţă sub limbă pentru 10 minute timp în care se umezeşte cu saliva din gură şi este o parte asimilat de glandele din gură apoi este înghiţit cu apă. Se face de 3 ori pe zi.

Este indicat în special la cei care sufere suplimentar şi de dereglări ale pancreasului.

Scoruş (Sorbus aucuparia) Există şi o plantă care este mai puţin cunoscută şi anume scoruşul. Fructele acestui arbust sunt foarte utile la aceste afecţiuni pentru că conţin iod care este foarte bine asimilat de către organism. În trecut guşa se trata cu fructe negre de scoruş, pentru că nu există nici o plantă care să conţină atâta iod ca şi scoruşul. Se poate prepara pentru mai mult timp. Un kg de fructe date pe răzătoare se mestecă cu un kg de zahăr. Din acest amestec se ia câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se poate face şi 2-4 linguri de scoruşe mărunţite se pun într-un termos cu 300 ml de apă clocotită. Se astupă apoi termosul până a doua zi, când se bea dimineaţa jumătate şi seara cealaltă jumătate, fără să se strecoare. Se bea cu înghiţituri mici. Este bine să fie făcut acest lucru timp de 2 luni.  Împreună cu tinctura de nuci aduce vindecarea după 2 luni de tratament în aproape toate afecţiunile tiroidiene.

Spanac (Spinaceae oleraceae) se consumă suc obţinut din frunze proaspete. Se pot consuma în orice cantitate este suportată de organism. Este indicat în special la cei care au o greutate mai mare sau care doresc să elimine din toxinele acumulate de organism. Nu se indică celor care sufere de gută. Se pot pune extern cataplasme cu frunze proaspete.

Stejar (Quercus robur) compresa sau cataplasmă cu coajă de stejar. Se mărunţeşte coaja şi se pune 2 linguri de coajă la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se aplică fără să se mai strecoare cataplasme pe gât. Cei mai gingaşi care nu pot suporta acest tratament pot să strecoare şi să aplice comprese muiate în ceai de mai multe ori pe zi. Se pun compresele calde. Aceasta ajută la micşorarea guşei.

Sunătoare (Hipericum perforatum) 2 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi cu acest ceai, apoi se înghite cu înghiţituri mici. Are şi efect de liniştire nervoasă.



Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 2 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi cu acest ceai, apoi se înghite cu înghiţituri mici. Se indică mai ales datorită efectului de calmare nervoasă în toate cazurile.

Varza (Brasica oleracea) Se poate consuma în toate cazurile moare de pe varză acră, câte 2-3 căni pe zi în cure de lungă durată. Împachetări cu varză crudă foi zdrobite se pun pe regiunea gâtului în mai multe straturi. Se lasă de seara până dimineaţa.

Se mai pot în toate cazurile aplicaţii cu argilă care se pun pe toată partea din faţă a gâtului şi se păstrează toată noaptea.

Se vor consuma produse marine: peşti, crustacei, etc.

Alimente care conţin iod: ceapă, conopidă, creson, morcovi, napi, nuci, pere, roşii, struguri, varză, usturoi.

Timp de 10 zile câte 3 picături de iod, 1 după fiecare masă diluat în ceai sau apă. Se face apoi o pauză de 10 zile şi se va relua din nou.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close