Hipertensiunea arterială – Tratament Naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ

            Creşterea presiunii sângelui în artere debutează cel mai des între 30-35 de ani.

Stadiile hipertensiunii arteriale

-Stadiul 1 : presiunea arterială crescută fără semne de alterări organice cardio-vasculare.

-Stadiul 2: presiunea arterială crescută cu semne de hipertrofie cardio-vasculară (hipertrofie vasculară stângă şi artere retiniene îngroşate) dar fără alte semne de suferinţă organică.

-Stadiul 3: presiune arterială crescută şi leziuni organice atribuite hipertensiunii: cardiomegalie, insuficienţă ventriculară stângă, accidente vasculare cerebrale, encefalopatie, retinopatie şi nefropatie hipertensivă. Pe fondul hipertensiunii pot să apară o serie de simptome ca ameţeli, bufeuri, palpitaţii, transpiraţii reci, etc.

Dieta hiposodată constă în reducerea aportului de sare la 3-5 g pe zi. Restricţiile mai mari sunt necesare în hipertensiunile maligne şi complicate. Dieta hiposodată reduce adesea tensiunea arterială, iar în formele uşoare de hipertensiune, mai ales la obezi, poate normaliza valorile tensionale. Alături de scăderea în greutate restricţia de sodiu constituie singura măsură terapeutică necesară în aceste cazuri.

tratament naturist ajutatoare in cazul hipertensiunii arteriale:

Se va testa fiecare plantă şi este preferabil să se facă tratament cu 2-3 plante concomitent pentru că este vorba despre un tratament de lungă durată şi nu se poate face tratament cu aceleaşi plante timp mai mare de 15 zile, după care se vor schimba cu altele.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: anghinare, ardei gras, armurariu, brusture, cartof, ceapă, dovleac, fragi, hrean, isop, lămâie, leurdă, leuştean, mesteacăn, nemţişori de câmp, păducel, pătrunjel, pelin, pir, priboi, praz, roibă, roiniţă, salată, saschiu, secară, sfeclă roşie, sulfină, sunătoare, talpa gâştei, ţelină, ciobanului, troscot, usturoi, varză, vâsc, vişin, viţa -de-vie.

Modul de folosire al plantelor medicinale in hipertensiune arteriala

Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2 ceaiuri pe zi. Este indicat datorită faptului că ajută în cazurile uşoare de tensiune ridicată, ajutând să se dezintoxice corpul de toxine.

Ardei gras (Capsium anum) se consumă în alimentaţie ardei gras cât mai copt, datorită componentelor.

Armurariu (Sylibum marianum)- este planta care poate să regleze tensiunea arterială- Se pun 1 linguriţă de seminţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi. Ajută în toate cazurile la reglarea tensiunii arteriale. Seminţele sunt cele mai eficiente dar se poate folosi şi planta.

Brusture (Arctium lapa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară. Se vor consuma 2 căni pe zi. Ajută eliminând toxine din organism.

Cartof  (Solanum tuberosum) ar fi foarte bine să se consume suc de cartof crud cel puţin 100 ml pe zi împreună cu alte sucuri, dar şi cartoful fiert este util, ar fi foarte bine ca sucul de cartofi să se consume în părţi egale cu cel de varză şi să se consume în acest fel 200 ml de 3 ori pe zi cu 30 minute înainte de fiecare masă, câte 200 ml.

Ceapă (Alium cepa) se va consuma ceapă zilnic pentru că ajută la curăţirea arterelor şi venelor de depuneri. Este un bun curăţitor al vaselor de sânge, nu atât de puternic ca usturoiul dar suficient de puternic ca să, ajute chiar şi în cazurile grave.

Conopida (Brasica oleracea) – este cunoscută pentru efectele ei depurative, diuretice, fiind recomandată persoanelor care sufere de afecţiuni renale, este antianemică, decongestionantă şi energizantă. Constituie un adevărat medicament pentru diabetici, căci consumată în stare crudă, sau în diferite preparate culinare, are efect hipoglicemiant. Se indică în tratamentul adjuvant al acneei, astenii, ciroză, colici nefritice, constipaţie, flebite, infecţii intestinale. Folosită în alimentaţia curentă ajută la redresarea tensiunii arteriale atunci când are valori prea mari (hipertensiune). Acţionează de asemenea în bolile prostatei şi în ulcerele gastro-duodenale.

Dovleac ( Curcubita pepo) pulpa dovleacului se poate consuma fiartă sau chiar sub formă de suc împreună cu alte sucuri, ajutând în special în cazurile de obezitate sau pentru faptul că este un bun laxativ.

Fragi (Fragaris vesca) se consumă fructe proaspete sau sub diferite forme preparate- sirop, dulceaţă, gem, etc- frunze- infuzie, 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2 căni pe zi. Pe lângă minerale, vitamine, etc mai aduce şi o serie de principii active care pot ajuta chiar şi la scăderea tensiunii şi la constipaţie.

Hrean (Armoracia rusticona) rădăcină rasă cu miere este cea mai indicată, dar se poate folosi şi fiert pentru rolul antibiotic. Activează secreţiile stomacale, pancreatice, ale ficatului, etc.

Isop (Hysopus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pentru rolul dezinfectant şi de reglarea tensiunii. Este planta care este indicată şi în Biblie.

 Lămâia  (Citrus lemon) este foarte eficientă şi în acest caz. Se va stoarce pentru aceasta sucul de la o lămâie într-un pahar, după care se va tăia felii coaja. Se fierbe apoi în 250 ml apă până ce coaja se moaie. Se strecoară după răcire peste suc. Se poate consuma zilnic cel puţin un pahar pe zi din acesta, care are calitatea de a da foarte multă vitamina C şi care curăţă totodată arterele de depuneri scăzând şi colesterolul totodată.

-Se taie două lămâi mărunt într-un vas şi se acopere cu un pahar şi jumătate de zahăr. Lăsaţi la macerat timp de 6 zile. În a şaptea zi beţi sucul care rezultă, în tot cursul zilei nu mai consumaţi absolut nimic doar apă. Se repetă peste alte două zile în care se poate mânca normal. La fel se mai lasă două zile în care se mănâncă normal. În total se va face acest lucru de 3 ori. De fiecare dată în ziua în care beţi sucul nu mai mâncaţi absolut nimic. După fiecare zi de consum de suc a doua zi şi în celelalte se fierbe 500 g de lapte cu 5 linguriţe de zahăr şi după răcire se pune în acest lapte sucul de la o jumătate de lămâie. Se bea dimineaţa la trezire în fiecare zi din zilele în care nu consumaţi sucul de lămâie.

Lemn dulce (Glycyrriza echinata)- 2 linguriţe se pun la 1 litru de apă şi se fierb pentru 10 minute. Se strecoară şi se consumă în cursul unei zile. Nu se recomandă femeilor gravide.

Leurdă (Allium ursinum) 1-2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma 1-2 căni pe zi. Este utilă şi la viermi intestinali şi pentru mărirea peristaltismului intestinal. Ajută şi la reglarea tensiunii şi la curăţirea arterelor şi venelor de depuneri, curăţindu-le.

Leuştean (Levisticum officinalis) rădăcină- 1 linguriţă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi sau frunze în orice aliment sau cu diferite alte frunze verzi salată. Este utilă pentru dezintoxicarea organismului fiind indicată în special împreună cu alte plante pentru efectul laxativ şi de curăţire a organismului de toxine. Se indică mai ales la cei care sunt nevoiţi să consume cantităţi mari de medicamente, ajutând să poată fi mai uşor acceptate de organism şi combătând efectele nedorite.

Mesteacăn (Betula verrucosa) are saponozide, rezine, mucilagii, etc. Poate combate cu mare succes bolile renale şi de asemenea o serie întreagă de infecţii ale aparatului uro-genital. Se va pune 2 linguriţe de frunze bine mărunţite de mesteacăn la 250 ml de apă în clocot. Se va lăsa apoi acoperit 20 de minute şi se va strecura. Se adaugă la acesta obligatoriu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar.  Se lasă apoi 6 ore şi se poate abia atunci consuma.  Cu 4 linguriţe de plantă preparate identic, se obţine un ceai concentrat care se poate consuma în cursul zilei. La acest ceai este obligatoriu să se pună un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar înainte de a se consuma. Se indică ca diuretic fiind cel mai util ceai, în plus are capacitatea de a elimina acidul uric, colesterolul în exces şi multe alte toxine. Pentru aceste efecte deosebite se indică a fi folosit în: afecţiuni renale, vezicale chiar calculoză renală ,(fiind foarte utilă combinaţia cu coada racului în acest caz), scleroză, afecţiuni cardiace, diabet. În plus este un antiinflamator cutanat şi articular putând fi folosit cu succes la artroze, reumatism, hipertensiune, edemele cardiace, boli de ficat, dereglări uremice. Foarte important este faptul că distruge stafilococul auriu fiind deci şi un excelent antibiotic.

Se mai poate folosi seva, mugurii, coaja, ameţii. Seva este extraordinară la afecţiuni renale sau oculare. Intern seva se ia te 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se pot face cure de lungă durată.



Nemţişori de câmp (Consolida regalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi în combinaţie cu alte plante.

Păducel (Crataegus monogyna) frunze cu flori-  1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi în combinaţie cu alte plante.

Tinctură 50 g de frunze mărunţite şi flori se vor pune la 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei în sticle închise ermetic agitând des. Se strecoară şi se va folosi câte 10 picături-1 linguriţă de 3 ori pe zi, diluat la 100 ml apă. Se ia înainte de mese, pentru faptul că ajută la refacerea inimii şi scade tensiunea arterială. Fructe- 2 linguriţe de fructe mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute apoi se strecoară. Se poate face şi tinctură ca mai sus dar din 100 g fructe la 250 ml alcool alimentar. Se administrează tot ca şi cea din frunze şi flori.

Pătrunjel (Petroselinum crispus) frunze crude adăugate la salate sau mâncăruri, de asemenea se mai poate infuzie, 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Rădăcina- decoct îndelung 500g de rădăcină mărunţită se va pune la 1 litru de apă şi se fierbe până scade apa la jumătate. Se strecoară şi se consumă în cursul unei zile. Sau suc cu alte legume şi fructe, 150 ml suc de morcovi cu 50 ml suc de pătrunjel, sau tot în aceleaşi proporţii cu varză sau cartofi fiind unul dintre sucurile foarte tari. Se indică pentru faptul că ajută la curăţirea rinichilor fiind indicat în special la cei care au tensiune datorită rinichilor.

Pelin (Asrtemisia absinthum), 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi în combinaţie cu alte plante. Este un stimulent al secreţiilor şi totodată are acţiune dezinfectantă.

Pir (Agropiron repens) rădăcina-  1 linguriţă de rădăcini şi rizomi se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, dup care se strecoară şi apa aceasta se aruncă. Peste aceleaşi plante se pune 250 ml apă şi se mai fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi apoi se lasă să ajungă la temperatura corpului când se va pune un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Datorită principiilor amare este foarte indicat deoarece ajută la mărirea secreţiilor stomacale, intestinale, pancreatice, etc şi în plus ajută şi la curăţirea renală. Se indică în special celor care au hipertensiune datorită rinichilor care nu funcţionează corect.

Priboi (Geranium macrorrhizum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi în combinaţie cu alte plante. Ajută la diminuarea tensiunii arteriale.

Praz (Allium porum) crud în alimentaţie, suc cu alte sucuri, fiert în orice mâncare, fiind de ajutor pentru faptul că stimulează secreţiile, este diuretic, dezinfectant şi chiar laxativ. Suplimentar mai conţine şi minerale şi chiar vitamine foarte utile organismului.

Roibă (Rubia tinctorum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi în combinaţie cu alte plante. S e indică mai ales celor cu cancer şi care au probleme renale fiind indicat chiar şi pentru mărunţirea calculilor.

Roiniţă (Melissa officinalis)  1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi în combinaţie cu alte plante. Se utilizează mai mult pentru faptul că ajută la calmarea nervoasă şi pentru că este un diuretic uşor de suportat de către orice bolnav.

Salată (Lactuca sativa) se consumă frunze crude în salate sau fierte în orice mâncare- conţin o substanţă care ajută la calmarea durerilor, este laxativ şi ajută în timpul tratamentului foarte mult datorită diurezei pe care o produce.

Saschiu (Vinca minor) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi în combinaţie cu alte plante. Se foloseşte în special la cazurile mai grave sau chiar la cancer.

Secară (Secale cereale) seminţe- decoct sau încolţite sau mlădiţe tinere se scoate sucul, se foloseşte pentru că ajută la curăţirea arterelor şi venelor şi prin aceasta contribuie la funcţionarea inimi mai bine. Se mai foloseşte în general de către oamenii mai în vârstă pentru multele substanţe, aminoacizi, etc.

Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) crudă în salate sau fiartă, se poate consuma în orice cantitate fiind diuretică, laxativă şi totodată furnizează sângelui o serie de substanţe care pot contribui la refacerea sângelui la parametri normali. Se poate lua cel mai bine suc proaspăt împreună cu suc de morcovi şi de varză fiind în acest caz foarte utilă. Se ia câte 200 ml de combinaţie de sucuri de 3 ori pe zi cu 30 minute înainte de mesele principale. Se prepară chiar înainte de folosire şi se consumă imediat pentru a nu avea timp să se oxideze lucru care trebuie evitat..

Sulfină (Melilotus officinalis) plantă înflorită- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi în combinaţie cu alte plante. Este indicată pentru faptul că ajută la curăţirea arterelor şi venelor de depuneri şi reface circulaţia sângelui ajutând şi la funcţionarea inimi.

Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi în combinaţie cu alte plante. Se poate folosi şi tinctura câte 10picături- 1 linguriţă diluată la 100 ml apă. Se găseşte la toate magazinele naturiste. Se indică datorită faptului că ajută la scăderea tensiunii arteriale şi nervoase. Se poate folosi şi uleiul (există şi acesta în magazinele naturiste) şi se poate lua 1 linguriţă dimineaţa pentru cei cu constipaţie sau probleme diverse în sfera digestivă.

Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi în combinaţie cu alte plante. Se poate folosi şi tinctura câte 10picături- 1 linguriţă diluată la 100 ml apă. Se găseşte la toate magazinele naturiste. Se foloseşte mai mult pentru calmare nervoasă dar şi pentru cei care au palpitaţii sau diferite afecţiuni datorate stresului.

Ţelina (Apium graveolens) renor hepatic, tonic al sistemului nervos şi hipotensor, acţionând şi asupra epitelului renal, determinând creşterea urinei eliminate. Stimulează activitatea de drenare a bilei, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat. Se fierb 3 linguri de rizomi mărunţiţi la 1 litru de apă timp de 20-30 minute. Strecuraţi şi apoi beţi 2 căni pe zi. Se pot folosi şi frunzele- 4 linguri de frunze mărunţite se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.

Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi în combinaţie cu alte plante. Se poate folosi şi tinctura câte 10picături- 1 linguriţă diluată la 100 ml apă. Ajută la scăderea valorilor tensionale.

Troscot-(Poligonum aviculare) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Are foarte mult acid acetilosalicilic, fiind indicat din această cauză celor cu dureri asociate sau care sunt nevoiţi să consume aspirină sintetică, aceasta fiind o aspirină naturală fără efecte negative.

Usturoi (Alium sativum) 2-3 căţei de usturoi.

-Se poate face un preparat din 50 g de usturoi curăţat şi mărunţit care se va pune la 250 ml alcool alimentar de 70˚ şi se va ţine timp de 15zile agitând zilnic. Se va începe o cură cu acest usturoi după modelele orientale care s-au dovedit foarte valoroase. Dimineaţa în prima zi se va consuma 1 picătură din această tinctură. A doua zi se va consuma 1 picătură dimineaţa şi una la amiaz. A treia zi se va consuma 1 picătură dimineaţa, una la amiaz şi una seara. În ziua  a patra se va consuma 2 picături dimineaţa 1 la amiaz şi una seara. Ziua 5-a 5 picături, 2 dimineaţa 2 la amiaz şi 1 seara. Ziua a 6-a 6 picături. Se va creşte în acest fel în funcţie de gravitatea afecţiunii până la 15- 25 picături de 3 ori pe zi când este cantitatea maximă de tinctură. După ce se ia maximum stabilit timp de 3 zile se va scădea câte o picătură pe zi până se va ajunge la o singură, picătură pe zi. Este poate cea mai eficientă metodă de redresare a circulaţiei sângelui utilă în foarte multe dintre afecţiunile inimii sau de circulaţie.

Usturoi şi infuzie de mentă: 40 căţei de usturoi curăţiţi, se pun după zdrobire cu 100 ml alcool de 70° . Se va lăsa apoi la macerat timp de 15 zile, apoi se strecoară. Se diluează cu tot atâta infuzie de mentă care se face din 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă clocotită. Se va adăuga apoi exact câtă tinctură de usturoi s-a obţinut în sticlă după filtrare, dar numai după ce este rece infuzia. Se vor lua apoi 10-15 picături din acest preparat de 2-3 ori pe zi la 30 minute, după mesele principale.

-Se consumă zilnic câte o jumătate de pahar de suc de sfeclă roşie dimineaţa şi o jumătate de pahar seara. Se poate face în acest fel o cură de lungă durată.

            Se poate aplica de oricine indiferent de ce medicamentaţie foloseşte sau ce afecţiuni mai are în organism. Este singura cură care se poate lua de absolut orice bolnav cardiac sau care are o cât de mică dereglare la nivelul acestor afecţiuni ale inimii sau vaselor de sânge.

Durata acestei cure se va stabili la fiecare în parte.

Varză (Brasica oleracea) crudă în salate sau sub formă de suc împreună cu suc de morcovi, cartofi, etc fiind foarte utilă în tratarea afecţiunii. Conţine crudă şi foarte multe enzine necesare organismului. Se poate consuma zilnic câte 100 ml de 3 ori pe zi. În combinaţie cu alte sucuri se poate folosi şi mai mult. Este un suc diuretic foarte util la această afecţiune.

Vâsc (Viscum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se lasă pentru 8 ore la macerat, apoi se încălzeşte până la 40 grade şi se strecoară, punându-se într-un termos. Se consumă în cursul întregii zile cu înghiţituri mici. Este planta cel mai des utilizată deoarece ajută foarte eficient la diminuarea valorilor tensionale. Se poate folosi şi cu alte plante asociate (roiniţă, păducel, traista ciobanului, etc) Se poate de asemenea folosi şi tinctura câte 10 picături- 1 linguriţă de 3 ori pe zi, diluată la 100 ml apă şi luată cu 30 minute înainte de mesele principale.

Vişin (Cerasus vulgaris) fructe crude consum sau se fac cure de minimum 500 g de fructe o perioadă de 20 zile- cozile se fierb 1 linguriţă la 250 ml apă timp de 5 minute apoi se strecoară. Este un efect foarte bun diuretic obţinut cu acest fruct.

Viţa -de-vie (Vitis vinifera) frunze mărunţite 1 linguriţă se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5-10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, pentru efectul diuretic, pentru curăţirea arterelor de depuneri şi pentru scăderea tensiunii arteriale.

 

Vin pentru scăderea tensiunii: 2 linguri de vâsc măcinat se pun la 1 litru de vin alb. Se ţin timp de 10 zile, apoi se strecoară. Se va lua din acest vin 100 ml de vin pe zi împărţit în trei porţii. Se poate consuma atât înainte cât şi după masă.

Dieta- este foarte importantă. Se vor evita toate preparatele care conţin sare, deoarece este foarte important să se reducă cantitatea de sare din alimentaţie. De asemenea se vor evita grăsimile saturate. În schimb se vor consuma grăsimi nesaturate, în special uleiurile vegetale obţinute prin presare la rece. Carnea se va consuma în cantităţi moderate. Se va consuma de asemenea cât mai mult calciu sub diferite forme. Se includ în alimentaţie cereale integrale, fasole, linte, etc. Se va consuma mult potasiu. Alimente bogate în potasiu: roşiile, legumele uscate, bananele, perele prunele, portocalele, cartofii, etc. Se va reduce sau chiar suprima cafeaua, alcoolul şi în special ţigările.

Preparate naturiste pentru hipertensiunea arteriala

Un preparat care este de asemenea util în majoritatea afecţiunilor inimii este tinctura de păducel cu vâsc şi roiniţă.

Preparare ;

Se va face din fiecare din plante separat tinctură. Se vor pune pentru aceasta 50 g de plantă măcinată cu râşniţa de cafea fin în 250 ml alcool alimentar de 70˚. Se va ţine timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des recipientele care trebuie să fie închise ermetic.

Se filtrează apoi ceea ce se obţine. Se pune pentru 24 ore în sticle la rece, pentru decantare. Se va lua apoi partea de la suprafaţă, fără reziduu. Se pune în sticle în cantităţi egale pentru fiecare plantă în parte. Este bine să se amestece aceste plante în cantitate de 10-20 ml din fiecare tinctură în parte.





Administrare : după ce se amestecă cele trei tincturi în părţi egale se va începe tratamentul.

Este foarte bine să se cunoască faptul că Păducelul contribuie la o mai bună activitate a muşchiului cardiac reglând totodată tensiunea. Vâscul de asemenea reduce tensiunea şi curăţă arterele de depuneri. Roiniţa este pentru a avea un efect mai bun în ceea ce priveşte calmarea nervoasă. În această privinţă există şi talpa gâştei sau valeriană care de asemenea pot să fie preparate ca tincturi şi se pot adăuga la aceste tincturi, mai ales în cazul în care se cere să fie administrat unor persoane mai nervoase sau care au parte de mai mult stres.

Se va lua pentru aceasta din tinctura iniţială câte 10 picături de 3 ori pe zi în diluţie cu 100 ml apă. Se ia înainte de masă. Se verifică tensiunea. În cazul în care scăderea tensiunii este prea ne semnificativă, se va mări cantitatea de vâsc să zicem cu încă 10 ml la sticluţă şi în acest fel prin tatonări se va putea în final stabili doza necesară pentru fiecare pacient în parte. Este foarte important atunci când se va face acest tratament să se verifice tensiunea cât mai des pentru a se vedea efectiv cum reacţionează organismul. Se poate în funcţie de foarte multe date să se modifice tensiunea (stres, nervozitate, alimentaţie), aşa că se va putea vedea pentru fiecare care este doza necesară. Se poate face tratament o perioadă mai lungă. Se vor reduce totuşi concomitent în funcţie de reacţia organismului o serie de medicamente care se iau pentru reducerea tensiunii arteriale cu acordul medicului curant.

            Se mai pot face diferite tincturi din multe alte plante însă acestea sunt cele mai eficiente şi preparatele acestea se pot păstra timp de 2 ani la rece. Este deci o metodă foarte simplă, care este mai uşor de aplicat. Este destul de dificil pentru cineva să ia cu el sticluţe de ceai pentru ca să consume zilnic. Este mult mai simplu să porţi o sticluţă mică cu tinctură din care se poate lua imediat gata preparat.

Repaus psihic necesar persoanelor cu hipertensiune arteriala

Repausul care are două componente importante. Trebuie lămurit bolnavul asupra bolii cu discernământ şi să nu se sperie de fiecare dată când i se ia tensiunea, pentru că atunci cu certitudine va fi mult mărită. Deci nu trebuie privită cu teamă şi nelinişte actul luării tensiunii. Se va căuta ca fiecare bolnav care sufere de tensiune arterială cronică să aibă propriul său aparat de măsură a tensiunii şi să-şi facă un grafic luându-şi tensiunea de mai multe ori pe zi la ore fixe.

            În al doilea rând se vor modifica condiţiile de muncă şi trai, pentru a solicita mai puţin sistemul nervos şi aparatul cardio-vascular (eforturi, temperaturi înalte). Este bine să poată beneficia din când în când de câte o cură de odihnă (de 2 ori pe an) de cel puţin 10 zile.

Greutatea corpului in cazul hipertensiunii arteriale

Se va căuta să se aducă greutatea corpului în limite cât mai aproape de normal cu ajutorul alimentaţiei sau diferitelor ceaiuri şi nu prin metode foarte drastice care pot să deregleze foarte tare organismul. Cei care vreau să slăbească de foarte multe ori au anumite deficienţe în organism care vor trebui complectate şi poate şi în acest fel să se slăbească.

De asemenea se poate chiar administrându-se grâu încolţit sau tărâţe de grâu, împreună cu tinctură de soc şi se obţine şi o slăbire concomitent cu o suplimentare de minerale şi oligoelemente. Se pot obţine slăbiri cu sucuri de legume şi fructe care nu văduvesc organismul de anumite substanţe şi nu declanşează anumite boli, ci vindecă multe din afecţiunile existente în organism.

Retete naturiste pentru bolnavii de hipertensiune arteriala

Reţetă 1– tăiaţi în bucăţele mici 5 lămâi cu coajă cu tot. Se pun într-un borcan şi se lasă 12 ore. Se stoarce apoi într-o bucată de pânză, prin presare. Se adaugă tot atâta apă şi se pune la foc mic, fără să dea în clocot. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară şi se va consuma câte 50 ml de lichid dimineaţa şi 50 ml seara. Se poate îndulci cu miere dacă nu există contra indicaţii.

Reţetă 2: Se rade hrean şi la 50 g hrean ras se va pune 100 g miere de albine. Se amestecă până se omogenizează, se pune într-un borcan cu capac la rece. Se va lua în fiecare dimineaţă 1 linguriţă.

Reţetă 3: Se curăţă 1 căpăţână de usturoi, se spală apoi 3 lămâi şi se taie. Se dau prin maşina de tocat. Se pune apoi totul pe foc cu 1 litru de apă. Se fierbe timp de 1 oră. Se strecoară lichidul şi se pune în sticlă cu capac. Se ia apoi 1 lingură dimineaţa şi 1 lingură înainte de masa de prânz. Se face acest lucru zilnic timp de 21 de zile. Se poate face de 2 ori pe an.

Reţeta 4: Sirop: se curăţă şi se mărunţesc 100 g de usturoi. Se pune cu 200 ml apă la fiert. Se va lăsa până dă în clocot după care se acopere şi se lasă să se răcească acoperit. Se strecoară şi se pune într-o sticlă şi se pune peste acest lichid încă 200 g de miere. Se ţine la rece bine închis. Se va lua câte 2-3 linguri din acesta zilnic perioade lungi de timp.

Dieta in cazul bolnavilor cu hipertensiune arteriala

Mancarea va fi cu sare foarte puţină şi administrarea de sucuri de legume şi fructe. Se pot face sucuri din următoarele : arpagic, banană, bostan, cartof, castane, castravete, ceapă, cireşe, creson, dude, fasole verde, fragi, grep, hrean, lămâie, morcov, orz verde, pere, păpădie, păstârnac, pătlăgele vinete, pătrunjel, pepene roşu, pepene galben, piersici, portocale, praz, prune, ridiche, roşii, salată, sfeclă roşie, strugure, ţelină, usturoi, varză, zmeură.

De asemenea se vor consuma lactate, în special lapte ne fiert şi iaurt, caş, urdă,  care sunt foarte indicate pentru aportul de calciu, vitamine, etc.

Se poate face o cură cu must din struguri. Se va începe cu 250 ml pe zi şi treptat în funcţie de toleranţă şi de felul cum primeşte organismul acest produs se poate ajunge până la 2 litri pe zi.

Oţet de mere şi miere, se poate pune 2 linguri de oţet în 250ml apă şi se adaugă miere după gust dacă nu există contra indicaţii. Se pot consuma 5-6 căni zilnic preferabil înainte de mese. A se evita de cei cu aciditate sporita.

Dieta in cazul bolnavului de hipertensiune arteriala

Dieta trebuie sa fie urmatoarea:

Mâncăruri de evitat :  carne grasă, peşte gras, ficat, rinichi, creier, conserve. Grăsimi puţine, unt 20 g pe zi.  



Condimente (fără sare): hrean, ceapă, usturoi, plante aromatice,  sunt admise.

            Se evită de asemenea cafea, cola, sucuri prefabricate, alcoolul doar ocazional şi în cantitate mică.

Consumaţi zilnic zer. Acesta ajută la reducerea cantităţii de grăsime din sânge, scade nivelul colesterolului şi scade tensiunea arterială. Se poate consuma în orice cantitate.

Ceai pentru hipertensiune şi diabet. Se mărunţesc 50 g rizomi de pir (Agropyron repens), 50 g vâsc, 50 g flori şi frunze de păducel. Se macină toate cu râşniţa de cafea şi se pun într-un borcan cu capac. 1 linguriţă din acest praf se va pune la 250 ml apă rece. Se fierbe apoi timp de 10 minute. Se acopere şi apoi se consumă câte 1-2 linguriţe înainte de fiecare masă cu 15 minute înainte. Ceaiul se va păstra la rece.

Preparate pentru hipertensiune arteriala

Tratament cu stafide: se trec prin maşina de tocat carne 100 g stafide, se adaugă peste ele un pahar cu apă rece şi se pun la fiert timp de 10 minute la foc mic. Se strecoară şi se storc. Se bea toată doza pe parcursul unei zile.

Tratament cu coacăze negre: se cumpără suc de coacăze negre sau se face o infuzie din fructe de coacăze negre. Se bea câte un sfert de pahar de 3-4 ori pe zi.

Tratament cu sfeclă roşie: foarte eficient este şi următorul amestec:

  • ½ pahar de suc de sfeclă roşie
  • ½ pahar de suc de lămâie.
  • 1 pahar cu miere de tei.

Se bea din acest amestec câte 1/3 de pahar la o oră după ce s-a servit masa.

 

Produse naturiste ce ajuta in tratarea hipertensiunii arteriale

Tonic herbs „Vitacore”- este un extract hidroalcoolic din fructe, flori şi frunze de păducel şi fructe de cătină. Este un tonic cardiac rtecomandat celor cu tensiunea arterială mare, tulburări de circulaţie cu tahicardie, palpitaţii, insuficienţă cardiacă. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului 

Calmoplanteste recomandat în cazurile de hipertensiune arterială şi nevroze. Se indică folosirea lui conform indicaţiilor producătorului .

Sedocalmeste de mare ajutor pentru cei cu hipertensiune arterială. Produs de Plantavorel Piatra Neamţ. Se va folosi conform indicaţiilor producătorului.

Nervosedinindicat celor care sufere şi de afecţiuni ca nevroze pe fondul unei tensiuni arteriale mari. Se va folosi conform indicaţiilor producătorului- 

Nutrisan HC ceai produs la laboratoarele Favisan şi indicat pentru reducerea colesterolului. Se va folosi conform indicaţiilor producătorului.

Colesteronat 120cps are în componența sa extracte de plante cu o acțiune puternică de reglare a metabolismului grăsimilor, având ca şi consecinţă reglarea valorilor trigliceridelor și ale colesterolului.

Capsule de usturoi, păducel, vâsc  – cu efect cardiotonic, hipotensor, vasodilatator. Se foloseşte conform indicaţiilor prospectului producătorului.

Vitaminele indicate la această afecţiune sunt în special : B3, C, E.

–  Vitamina B3 (niacina)- se găseşte în cereale integrale (grâu germinat, etc), pâine integrală, avocado, arahide, curmale, ciuperci, carne de peşte, de viţel şi vacă, drojdie de bere. Acesta diminuează colesterolul şi scad trigliceridele din sânge. Reglează de asemenea tensiunea arterială, previne ateroscleroza.

–  Vitamina C– se găseşte în: lapte, varză crudă, conopidă, gulii, sfeclă, spanac, morcovi, salată, păstârnac, mărar, praz, pătrunjel, sfeclă, ridichi, hrean, ceapă, ţelină, tomate, fasole verde, mazăre, linte, soia, cartofi, ardei, pepene, dovleac, drojdie de bere, de asemenea este prezent în toate fructele.. Neutralizează radicalii liberi, este laxativ, revigorează vasele de sânge refăcând elasticitatea lor. Scad nivelul colesterolului din organism.

–  Vitamina E– uleiuri vegetale de soia, porumb, floarea soarelui şi toate fructele oleaginoase. De asemenea se mai găseşte în: ficat de vită, rinichi, lapte, orez, germeni de grâu, drojfie de bere, gălbenuş de ou, etc. Aceasta are o acţiune antioxidantă, întăreşte imunitatea şi permite o mai bună irigare cu sânge a întregului organism.

            De asemenea o serie de minerale sunt foarte utile în tratarea acestei afecţiuni în special calciul, magneziu şi potasiu sunt cele mai utile.

Calciul : cele mai simple alimente care conţin calciu sunt cele din produsele lactate. Se preferă însă laptele proaspăt muls, pentru enzime, vitamine şi pentru că este foarte uşor de asimilat. În cel ne fiert se poate avea întreaga încredere că se asimilează mai uşor.

-Oasele de vită fierte mult timp în 2-3 ape şi apoi măcinate. Se ia câte o linguriţă de făină de oase de 3 ori pe zi.



-Clorocalcin- de la farmacie sau mai exact apa de pe var stins. Se va lua de asemenea diluat câte o linguriţă de 3 ori pe zi. Se poate face în cure de lungă durată.

Spanacul, coada calului, varza, carnea de peşte conţin de asemenea mult calciu.

            Cantitatea de calciu necesară organismului este mult mărită în timpul perioadei de creştere a primei copilării şi a pubertăţii, de asemenea la mame în timpul gravidităţii şi lactaţiei, când necesităţile copilului sunt acoperite, dacă este nevoie, din depozitele de calciu ale mamei.

 Vitamina D joacă un rol important în absorbţia calciului de către organism. În condiţii normale provitaminele D sunt transformate în vitamină D sub acţiunea soarelui.

            De asemenea absorbţia calciului este influenţată de raportul calciu- fosfor din alimentaţie. Raportul optim este de 1-2 în favoarea calciului. Remarcăm aici faptul că cortexul bobului de grâu din seminţele încolţite conţine acid fitic care reprezintă mai mult de jumătate din cantitatea de fosfor. De regulă toate seminţele cerealiere au fosfor, dar dacă se macină apoi se transformă în făină albă, aportul în fosfor este foarte mult diminuat.

            Un lucru foarte interesant se produce în organismul uman. Dacă se consumă spanac atunci cantitatea de calciu asimilată de către organism este egală cu cantitatea de spanac consumată. Acest lucru poate că nu a fost suficient exploatat de către cei care fac tratamente la osteoporoză sau alte afecţiuni în care este foarte importantă introducerea suplimentară de calciu. Dar şi bolnavii de inimă au nevoie de suplimente de calciu, fără de care nu se poate vorbi de vindecare.

Magneziu :se găseşte în cereale integrale, banane, cartofi, nuci, alune, fasole, spanac, avocado, brocoli, banane, citrice, legume uscate, orez, etc.

            Împreună cu calciul este un calmant natural. Intervine în metabolismul glucidelor, activează contracţia musculară, reglează activitatea inimii, împiedică formarea calcifierilor pe vasele de sânge. Simptomele deficitului de magneziu sunt: anxietate, confuzie, halucinaţii, alte manifestări psihotice, tremur muscular, mişcări involuntare, contracţii musculare necontrolate, tetanie, etc. Acest mineral ajută la o mai bună excreţie renală. Se cunoaşte faptul că o excreţie rapidă renală se produce numai în cazul creşterii cantităţii de magneziu din organism. De aici se poate vedea foarte bine că în cazurile de afecţiuni ale inimii, când este necesară o mai bună eliminare a toxinelor din organism, acest lucru poate fi influenţat şi cu ajutorul suplimentării acestui mineral.

Potasiu : se găseşte în banane, brocoli, caise, cartofi, conopida, fasole, linte, mazăre, morcovi, portocale, prune uscate, roşii, spanac. Peşte, carne de păsări, etc.

            Reglează presiunea arterială. Se indică în toate afecţiunile legate de tulburări ale acesteia. De asemenea se mai citează efectele deosebite pe care le are în activarea funcţiei renale. În cazul administrării în exces de magneziu şi potasiu nu se întâmplă decât o mai puternică eliminare a toxinelor din organism.

Tinctura de păducel Intern: tulburări de ritm cardiac (palpitaţii), boli degenerative ale inimii şi scleroză coronariană la persoanele în vârstă, ischemie cardiacă (adjuvant), adjuvant în angină pectorală, arterioscleroză, hipertensiune arterială, tensiune arterială oscilantă, circulaţie periferică deficitară, varice şi hemoroizi, tulburări congestive la menopauză, nevroză, nervozitate la copii şi adolescenţi, surmenaj la bătrâni, celulită, obezitate (adjuvant).

 Talpa gastei (Leonorus cardiaca) – calmant cardiac, calmant gastric, cicatrizant, diminuează stările de excitaţie cerebrală, expectorant, hipotensiv (acţionează mai degrabă în sens reglator), produce relaxarea vaselor sanguine care alimentează cordul şi într-o anumită măsură cordul în sine, tonic cardiac, tonic general

Tinctura de usturoi  hipotensiv, antitrombotic,  produce o scădere a colesterolului din sânge (de asemenea o scădere a trigliceridelor, lipoproteinelor şi fosfolipidelor serice), tonic vascular, vasodilatator, vermifug, antispastic, carminativ, coleretic, diuretic, febrifug, hipoglicemiant,  tonic nervos, tonic cardiac.

Contraindicaţii: nu se administrează intern persoanelor cu cataruri gastrice şi intestinale, în simptomele congestive pulmonare (tuse seacă, tuse sangvinolentă, stări febrile), deoarece accentuează starea iritativă. Nu se dă mamelor care alăptează- transmite mirosul şi gustul de usturoi.

Tinctura de vâsc tonic cardiac, hipotensiv, antispasmodic, calmant psihic blând şi eficient, citostatic, imunostimulator bun,  vermifug, diuretic.

Precauţii: supradozarea vâscului provoacă febră, frisoane, hipotensiune.

Contraindicaţii: vâscul este contraindicat persoanelor hipotensive, hipotone şi celor care sufere de angină pectorală.

Reglatens –  Reglator eficient al tensiunii oscilante. Uz intern.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close