Hipertiroidie – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

HIPERTIROIDIE.

(Boala Basedow: adenomul toxic: Guşă Basedowificată: hipertiroidismul benign: hipertiroidismul de reacţie).

(este vorba despre excesul de hormoni tiroidieni).

Mai frecvent la femei dereglările glandei tiroide pot determina diferite tulburări: variaţii de greutate sau de dispoziţie şi multe alte neplăceri.

Simptome. La început excesul de hormoni are simptome foarte discrete ca iritare, stare de oboseală, tulburarea somnului şi intoleranţă la căldură. Alteori debutează cu forme mai grave. Simptomele sunt multiple: Creier- nervozitate, agresivitate labilitate psihică, vorbire precipitată uneori neinteligibilă, incapacitate de concentrare, goluri de memorie, insomnie, anxietate, depresie, stări confuzive, tremurături ale capului şi extremităţilor accentuate la emoţii, parestezii (furnicături în membre. Ochii- privire fixă, proeminenţă oculară. Ochii par ieşiţi din orbite (exoftalmia). Pielea- caldă şi umedă, transpiraţie, senzaţie permanentă de căldură, pot apare edeme în special la membrele inferioare. Firul de păr este foarte fragil sau poate apărea chelia. Unghiile se rup uşor şi dinţii se cariază repede. Muşchii-oboseală musculară. Dureri musculare şi osoase, deformări ale coloanei vertebrale la adulţi iar la copii oprirea creşterii. În special la femei apar tulburări osteo-articulare- reumatismul basewodian, periartrita umărului sau dureri permanente la coloana vertebrală. Se mai observă dureri matinale, masa musculară scade şi poate apare dificultate la mers. Inima- tahicardie- palpitaţii datorate creşterii ritmului cardiac. Uneori apare jenă şi dureri sau chiar dispnee(greutate în respiraţie) mai ales la efort. Tensiunea arterială maximă (sistolică) creşte în timp ce cea minimă (diastolică) scade. Se mai pot produce şi alte modificări la inimă. Tubul digestiv- apetit diminuat, sau chiar anorexie, cu scăderea importantă a greutăţii corporale. Tranzitul intestinal este accelerat, diaree provocată de accelerarea tranzitului intestinal. Greutatea scade, deşi pofta de mâncare se menţine sau chiar creşte deoarece caloriile sunt arse mai rapid. Ciclul menstrual normal. Viaţa sexuală dorinţa diminuată sau chiar deloc dispărând complet libidoul.

Tulburările metabolice cu metabolismul proteinelor exagerat ducând la distrugerea acestora şi scăderea în greutate. Grăsimile sunt intens arse şi acest lucru face să se piardă greutatea. Poate apare hiperglicemia pentru că glucidele se metabolizează mai greu. Se poate ajunge la diabet zaharat. Mai pot fi afectaţi ionii de calciu, magneziu, potasiu, iod.

Tratament: se face în funcţie de fiecare simptom în parte, deci tratamentul va trebui foarte atent dozat în funcţie de acestea.

 Echilibrare nervoasă în primul rând. Se vor îndepărta factorii de tensiune nervoasă care au favorizat sau produs apariţia hipertiroidismului.

Se poate interveni aici în funcţie de simptome cu o serie de plante: ciuboţica cucului, păducel, roiniţă, salvie, talpa gâştei, valeriană.

Pentru a produce hormonii necesari tiroida are nevoie de iod, care provine din alimentaţie. În mod normal această glandă produce exact cât trebuie, ea fiind reglată de creier. Hipofiza este o altă glandă care comandă tiroidei fabricarea de hormoni. Această reglare a tiroidei se face cu ajutorul tireostimulinei (TSH) hormon produs de hipofiză (care este situată la baza craniului. Când acest echilibru este dereglat întreg organismul sufere diferite modificări. Când produce prea mulţi hormoni sau mai puţini ceea ce va determina o serie de modificări ca slăbire, sau îngrăşare, excitaţii nervoase, insomnii, căderea părului, dificultăţi sexuale, oboseală musculară, etc. Numai restabilirea echilibrului poate rezolva această problemă. Medicina naturistă poate doar rezolva problemele care apar şi poate lua diferite măsuri în funcţie de dereglările care apar, fără să poată rezolva definitiv problema aceasta forte delicată, care se poate rezolva doar cu ajutorul medicamentelor sintetice, administrându-se hormoni sau antihormoni în funcţie de caz. Poate însă diminua substanţial manifestările nedorite şi în funcţie de simptomele neplăcute ivite să intervină tratând simptomele.

În cazul persoanelor care sufere de deficit hormonal administrarea de hormoni poate să restabilească greutatea normală ajutând în acest fel la slăbire. Dacă însă glanda funcţionează normal şi se vor da hormoni pentru a slăbi, atunci afectează inima. Deci nu se poate pune problema de a slăbi întotdeauna cu ajutorul hormonilor tiroidieni.

Exoftalmie (ochi ieşiţi din orbite), slăbirea exagerată, creşterea în volum a tiroidei  arată clar că este vorba despre Basedow, care va trebui tratat cu medicamente. Nodulii pot fi trataţi însă şi naturist atunci când apar.

Se vor putea folosi următoarele plante medicinale: alge marine, cimbru, coacăz negru, dalac, drobiţă, dumbravnic, fragi, ghimpe, ghinţură, hamei, isop, lemn dulce, levănţică, măghiran, mărar, măselariţă, măturice, nuc, nufăr alb, păducel, păpădie, roiniţă, rostopască, rozmarin, sânziene, schinduf, sparanghel, sunătoare, talpa gâştei, valeriană.

Modul de folosire al plantelor medicinale:

Alge marine se pot folosi la orice mâncare în orice cantitate ajutând să se asimileze mai mult iod. De asemenea se pot pune extern sub formă de cataplasme în fiecare seară.

Cimbru (Satureja hortensis) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este util atunci când apar şi infecţii la diferite nivele fiind util în distrugerea germenilor patogeni. De asemenea extern se pot pune comprese cu acest ceai pentru a reface circulaţia sângelui la nivelul gâtului când este perturbată. Se pune compresă pe tot gâtul.

Coacăz negru (Ribes nigrum) se indică folosirea fructelor intern pentru efectul deosebit pe care-l are asupra organismului de complectare cu vitamine. Se poate folosi şi sub formă de sirop, dulceaţă, etc. se indică în special la cei care au făcut sau fac radiaţii sau chiar tratamente chimice pentru cancer.

Dalac (Paris guadrifolia) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este foarte util la această afecţiune. Se poate pune şi compresă externă pe partea din faţă a gâtului în fiecare seară.Se face şi gargară de 2 ori pe zi.

Drobiţă (Genista tinctoria) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate face şi compresă sau chiar cataplasmă cu această plantă. De asemenea se va putea face gargară de 2-3 ori pe zi.

Dumbravnic (Melittis melissopgyllum) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.



Fragi (Fragaris vesca) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este o plantă cu acţiune astringentă.

Ghimpe (Xanthium spinosum) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Are şi acţiune antibiotică şi se poate face şi gargară de 2-3 ori pe zi.

Ghinţură (Gentiana lutea) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este indica în special la cei care au şi afecţiuni digestive, pentru că ajută la mărirea secreţiilor stomacale şi biliare.

Hamei (Humulus lupulus) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este indicat în special atunci când este asociată şi nervozitatea.

Isop (Hisopus officinalis) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate face şi gargară zilnic.

Lemn dulce (Glycyrriza echinata) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate lua şi sub formă de praf câte un vârf de cuţit, măcinat fin cu râşniţa de cafea de 3 ori pe zi.

Levănţică (Lavandula angustifolia) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este indicată în special pentru calmare nervoasă şi se pot face şi băi relaxante.

Măghiran (Majorana hortensis) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se indică pentru efectul antibiotic făcându-se şi gargară.

Mărar (Anthum gruveolens) se macină seminţe cu râşniţa de cafea şi se va lua câte o jumătate de linguriţă de 3 ori pe zi. Este indicat mai ales ca un mijloc ajutător în special pentru femeile care sufere şi de anumite dereglări  ginecologice, deoarece conţine estrogen natural.

Măselariţă (Hiosciamus niger) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 1cănă pe zi. Se indică în special pentru efectul calmant care-l are.

Măturice (Sarothamus scoparius) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate face gargară de 2-3 ori pe zi sau se pun comprese cu rol de diminuare al durerilor.

Nuc (Juglans regia) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate face gargară de 2-3 ori pe zi sau se pun comprese cu rol astringent. Ajută la diminuarea secreţiilor şi conţine mult iod care este asimilat de organism şi poate ajuta la reglarea glandei. Se pot face şi o serie de preparate cu acest arbore. Se iau pereţii despărţitori de la 1 kg de nuci coapte. Se mărunţesc şi se pun cu 500 ml alcool de 70 de grade. Se ţin timp de 15 zile la temperatura camerei, agitând des pentru omogenizare. Se strecoară apoi şi se pun în sticluţe mici la rece. Se pune 1 lingură din acesta la 100 ml de apă şi se ia de 3 ori pe zi, înainte de mese. Este foarte bun pentru reglarea activităţii tiroidei.

Nufăr alb (Nymphaea alba) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se indică şi gargară de mai multe ori pe zi pentru dispariţia senzaţiei de sufocare.

Păducel (Crataegus monogyna) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este indicat datorită rolului de întărire al inimii în special la cei care sufere şi de afecţiuni ale inimii. Se pot face şi gargare de mai multe ori pe zi, sau se pun comprese pe partea din faţă a gâtului.

Păpădie (Taraxacum officinalis) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se indică pentru rolul depurativ care-l are atât asupra ficatului cât şi a întregului organism.

Roiniţă (Melissa officinalis) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se indică la cele cu dureri sau care au nervozitate marcantă.

Rostopască (Chelidonium majus) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 1 cană pe zi. Se poate folosi în special pentru rolul care-l are în formele mai grave şi mai ales în combinaţie cu alte plante.

Rozmarin (Rozmarinus officinalis) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se foloseşte şi la gargară, senzaţii de sufocare sau pentru rolul de calmant nervos.

Sânziene (Asperula odorata) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se face şi gargară de 3-4 ori pe zi şi compresă externă pentru vindecarea afecţiunii. Este planta care se foloseşte cel mai des împreună cu nuc sau chiar singură.

Schinduf (Trigonela foenum graecum) seminţele de schinduf sunt foarte utile pentru reglarea glandelor inclusiv a tiroidei şi pancreasului. Se ia câte un vârf de cuţit din praf obţinut din seminţe cu ajutorul râşniţei de cafea de 3 ori pe zi. Se pune sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Se face acest lucru cu 30 minute înainte de mesele principale. Este o plantă folosită încă din antichitatea cea mai veche pentru tonifierea organismului şi o serie de afecţiuni nervoase sau metabolice. Se mai poate face şi în felul următor: Se pune 1 linguriţă de seminţe măcinate la 250 ml apă şi se lasă pentru 12 ore la temperatura camerei la macerat. Se pun apoi la fiert şi când dau în clocot se iau de pe foc, se acopere şi se lasă să se răcească. Se strecoară şi dacă se doreşte se consumă îndulcit cu miere. Se pot consuma 2 căni pe zi.

Scoruş- (Sorbus aucuparia) fructe  2 linguri de fructe se pun la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi 12 ore, acoperit. Se strecoară şi se bea ăn cursul zilei, pentru reglarea activităţii glandei se va folosi în cură de 30 zile, apoi o pauză de 7 zile şi se poate relua.

Sparanghel (Asparagus officinalis) se poate consuma în orice aliment pentru că ajută foarte mult la vindecarea afecţiunii.

Sunătoare (Hipericum perforatum) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate face şi gargară. Este o plantă care contribuie la buna funcţionare a glandei şi totodată contribuie la calmarea nervoasă, fiind şi dezinfectantă şi chiar antibiotică.

Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se indică pentru efectul de calmare al întregului organism.

Valeriană (Valeriana officinalis) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este cel mai puternic sedativ. Se găseşte şi sub formă de tinctură.

Varză (Brasica oleracea) se strivesc foi de varză şi se pun în mai multe straturi pe gât apoi se înfăşoară cu un fular. Se face acest lucru în fiecare seară. Se poate de asemenea consuma suc de varză în special cu suc de morcovi crud obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe. Se poate adăuga şi puţin suc de morcovi. Ar fi foarte bine să se consume zilnic perioade mai lungi de timp câte 200 ml suc din acesta de 3 ori pe zi. Conţine şi acesta suficient iod şi poate ajuta la reglarea glandei iar extern contribuie la diminuarea guşei

Atenţie la pierderea de calciu. Cele care au folosit mult timp medicamente pentru această afecţiune pot să piardă o mare cantitate de masă osoasă (de exemplu tiroxina- un hormon ce se dă la această afecţiune). Luaţi în acest caz suplimente de calciu. Şi mai ales nu evitaţi soarele. Faceţi eventual preventiv tratamente pentru osteoporoză. Este mai uşor să faci un tratament preventiv pentru orice boală decât să tratezi o afecţiune gata instalată şi uneori cronică (veche).

Se poate folosi seminţe de mărar din care se iau câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, măcinate.





În funcţie de gravitatea afecţiunii se va opta pentru 1-3 ceaiuri sau se vor administra chiar tincturi cu diferite doze în funcţie de manifestările care sunt prezente.

Se administrează de asemenea tinctură de iod extern prin tamponarea pielii din jurul gâtului cu 2-3 picături de tinctură de 2 ori pe zi.

Se dă de asemenea în alimentaţie sare iodată. Se mai poate lua câte 2 picături de tinctură de iod diluate la 250 ml lichid(ceai, lapte, etc) de 3 ori pe zi în cazurile mai grave.

Sunt indicate de asemenea nucile verzi sub formă de tinctură. Se face din nuci care au dimensiunea de maxim 1,5 cm. Şi se va face o dulceaţă. Se poate de asemenea prepara şi tinctură din care se va lua 10 picături de 2-3 ori pe zi.

Infecţiile banale pot fi tratate cu o serie de plante medicinale: arnică, brad, brânca ursului, busuioc, busuioc sălbatec, busuioc, cătină, ceapă, coacăz roşu, curcubeţică, dumbravnic, echinaceea, iarbă neagră, măr, merişor de munte, molid, mur, muşeţel, nalbă, praz, strugurii ursului, usturoi, vulturică.

Modul de folosire al plantelor medicinale:

Arnică (Arnica montana) se indică folosirea tincturii câte 5 picături de 3 ori pe zi, diluat cu 100 ml apă şi luat înainte de mese cu 30 minute. Extern se poate pune compresă cu tinctură diluată în funcţie de toleranţă. În general se indică 1 linguriţă la 100 ml apă. Compresa se pune rece. Se face zilnic. Este şi un bun dezinfectant şi totodată antibiotic.

Brad (Abies alba) se pot folosi : cetina, vârfuri de ramuri cu muguri, conurile tinere, verzi, Se pun 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierb timp de 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma pentru efectul antibiotic câte 3 căni pe zi. Totodată se poate pune şi compresă externă cu acest preparat, dar în general se folosesc mai mult pentru efectul antibiotic.

Brânca ursului (Heracleum spondylium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Sau se face gargară de 3-4 ori pe zi.

Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Sau se face gargară de 3-4 ori pe zi.

Busuioc sălbatec (Prunella vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Sau se face gargară de 3-4 ori pe zi.

Cătină (Tamarix ramosissima) 1 linguriţă de fructe zdrobite se pune la 250 ml apă clocotită. se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Sau se face gargară de 3-4 ori pe zi. Se poate lua şi ulei de cătină care se găseşte la toate magazinele naturiste. Se ia conform indicaţiilor producătorului.

Ceapă (Alium cepa) se consumă în orice parte a anului (anotimp) inclusiv iarna. Se poate consuma crudă atât verde cât şi bulb, sau se fac diferite preparate culinare. Este un antibiotic foarte bun.

Coacăz roşu (Ribes rubrum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 1cană pe zi. Sau se face gargară de 3-4 ori pe zi. Fructele se pot consuma ca vitaminizante ale organismului.



Curcubeţică (Aristolochia clematis) mărul lupului. 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară se face gargară de 3-4 ori pe zi.

Dumbravnic (Melittis melissophllum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Sau se face gargară de 3-4 ori pe zi.

Echinacea (Echinacea pupurea) există tinctură la toate magazinele naturiste care este foarte bine dacă se va folosi conform indicaţiilor producătorului.

Iarbă neagră (Calluna vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Sau se face gargară de 3-4 ori pe zi.

Măr (Mallus pumilla) fructele se consumă în orice cantitate fiind foarte indicate să se consume crude sau sub formă de suc zilnic, pentru efectul vitaminizant pe care-l are. Se consumă şi seminţele.

Merişor de munte (Vaccinun vitis-idaea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Sau se face gargară de 3-4 ori pe zi. Fructele se pot folosi ca vitaminizante, zilnic.

Molid (Picea albis) se pot folosi : cetina, vârfuri de ramuri cu muguri, conurile tinere, verzi, Se pun 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierb timp de 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma pentru efectul antibiotic câte 3 căni pe zi. Totodată se poate pune şi compresă externă cu acest preparat, dar în general se folosesc mai mult pentru efectul antibiotic.

Mur (Rubus fruticosus) 1 linguriţă de plantă mărunţită (ramuri tinere şi frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Sau se face gargară de 3-4 ori pe zi.

Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă clocotită. se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Sau se face gargară de 3-4 ori pe zi. Este unul dintre cele mai folosite ceaiuri pentru efectul antibiotic.

Nalbă (Malva crispus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Sau se face gargară de 3-4 ori pe zi. Se pot pune şi comprese externe pe faţa gâtului, chiar peste noapte dacă se suportă.

Praz (Allium porrum) se consumă în orice parte a anului (anotimp) inclusiv iarna. Se poate consuma crudă atât verde cât şi bulb, sau se fac diferite preparate culinare. Este un antibiotic foarte bun.

Strugurii ursului (Arctostaphylos uwa-ursi) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Sau se face gargară de 3-4 ori pe zi. Produce totodată şi mărirea diurezei.

Usturoi (Alium sativum) se consumă în orice parte a anului (anotimp) inclusiv iarna. Se poate consuma crudă atât verde cât şi bulb, sau se fac diferite preparate culinare. Este un antibiotic foarte bun.

Vulturică (Hieracium pilosella) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Sau se face gargară de 3-4 ori pe zi.

În cazurile în care acest tratament nu dă rezultate se va putea lua tinctură de propolis câte 2 picături la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi. Aceste picături se vor pune pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură apoi se înghit. Se vor lua tot înainte de mesele principale.

Pentru întărirea imunităţii se poate pune într-un borcan de 800 g o cantitate de 200 g de polen de albine peste care se va pune 200 ml de suc de lămâie. Se acopere pentru 2 ore apoi cu o lingură se va căuta să se sfarme fiecare grăuncior de polen. După ce s-a sfărâmat polenul, se va pune 10 g de lăptişor de matcă şi apoi se complectează cu miere polifloră până la umplerea borcanului.

Se ţine la rece bine astupat şi se va lua de 3 ori pe zi câte o linguriţă cu 15 minute înainte de mesele principale. Cei care doresc pot să pună la acest preparat şi 30 g de tinctură de echinaceea. Înainte de administrare se va amesteca foarte bine pentru că are tendinţa să se stratifice. Se va lua până la terminare, apoi se poate face o pauză de 7 zile şi se mai poate face o porţie. La acesta se poate adăuga şi 200 g de nuci m-cinate caz în care se poate pune într-un borcan de 1 litru. De administrat şi în acest caz se va da tot câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Însă numai înainte de mesele principale.

În cazurile în care nu se obţine rezultatul scontat după 30 zile de tratament se va opta pentru intervenţia chirurgicală.



Tulburările hepato- digestive. Icterul: acesta se va trata cu toată atenţia Hipertiroidismul va fi tratat de preferinţă cu iod şi se va da o alimentaţie cu multe calorii, cu exces de glucide şi proteine, săracă în grăsimi. Se va da sucuri de legume şi fructe care au foarte multe vitamine foarte necesare. Se dă şi plante anti- microbiene.

Diabet: se va trata cu atenţie.

În sarcină se va da doar iod şi după sarcină se va face tratament.

Hipertermia va fi combătută cu împachetări reci cu comprese pe regiunea gâtului sau prin luarea de praf de coajă de salcie câte o linguriţă de praf care se va pune sub limbă pentru 10 minute, după care se va înghiţii. La fel se poate da şi troscot, care de asemenea are foarte mult acid salicilic.

Se mai pot folosi extern cataplasme cu argilă rece umedă cu plante sub formă de ceai sau foi de varză aplicate pentru 3-6 ore de 2-3 ori pe zi. Acestea se aplică pe regiunea gâtului.

Reţeta 1: pastă din muguri de nuc cu miere– compoziţie: 100 g muguri de nuc, 200 ml apă, 150 g miere. Preparare: Mugurii se spală şi se fierb la foc domol până lichidul scade la jumătate. Se zdrobesc bine mugurii, se lasă să se răcească şi se adaugă mierea. Compoziţia se amestecă bine până la omogenizare, se pune într-un borcan, închis ermetic la rece. Se poate păstra doar 2-3 zile la temperatura camerei sau 14 zile la rece după care devine toxic. Administrare: copiii între 3-6 ani 1 linguriţă dimineaţa, între 6-12 ani 3 linguriţe pe zi, toate dozele se dau înaintea meselor. Se dă timp de 1 lună. Adulţii 3 linguri pe zi. Stimulează pofta de mâncare, accelerează metabolismul şi ajută la îngrăşare. Prin iodul ce-l conţin şi vitaminele B ajută la funcţionarea glandei tiroide, remediul fiind foarte folositor atât pentru prevenire cât şi pentru tratarea guşei endemice, de asemenea sporeşte rezistenţa la infecţii. Se dă şi la oboseală, slăbiciune, boli nervoase de tip astenic, insuficienţă glandulare şi sexuale. Contraindicaţii: nu se dă diabeticilor.

Pentru stimularea poftei de mâncare se vor administra plante amare, sub formă de ceaiuri sau vinuri: pelin, ţintaură, rădăcină de ghinţură, etc. de asemenea se vor da condimente în mâncare care ajută prin stimularea digestiei: ardei iute, piper, ghimber, etc.

Se va face de asemenea un tratament pentru stimularea imunităţii organismului în special cu Ginseng şi echinaceea. Se mai pot folosi produsele stupului: miere, polen, păstură, lăptişor de matcă, etc.

Se mai pot face băi cu uleiuri esenţiale aromatice care ajută şi ele la o mai rapidă redresare a corpului. În acest caz se indică uleiul esenţial de romaniţă şi santal care se pot folosi chiar şi la inhalaţii.

În toate cazurile se va aplica aceste tratamente împreună cu tratamentul instituit de medicul specialist, pentru că tratamentul naturist vine doar să ajute acest tratament nu să-l înlocuiască, cu atât mai mult cu cât va trebui aplicat o perioadă foarte lungă de timp, ori numai tratamentele cu produse sintetice nu se pot aplica luni şi ani de zile fără să provoace modificări greu de redresat.

Reţetă de tratament: se pune la fiert 1 litru de apă cu 2 linguri de ovăz seminţe şi 2 linguri de secară seminţe măcinate înainte cu ajutorul râşniţei de cafea. Se lasă să fiarbă 15 minute cu grijă pentru a nu da în foc, apoi se pune 4 linguriţe de sânzâiene galbene. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă în cursul zilei. În fiecare zi se face un nou preparat. Suplimentar se vor consuma ceaiuri pentru calmare nervoasă din talpa gâştei, păducel, roiniţă sau chiar valeriană în funcţie de starea bolnavului.

            Se poate obţine o frânare a funcţiei tiroidiene cu decoct din următorul amestec de plante medicinale: mesteacăn (Betula verucosa-frunze), păpădie (Taraxacum officinale- rădăcină), talpa gâştei (Leonorus cardiaca-plantă), valeriană (Valeriana officinalis- rădăcină) şi tei, (Tilia tomentosa-flori). Se pun 4 linguriţe de amestec la 1 litru de apă şi se fierbe 5 minute la foc mic. Se lasă acoperit 20 minute apoi se strecoară. Ceaiul astfel obţinut se bea între mese fracţionat în 4-5 doze.

            La tratamentul acesta se asociază o dietă fără alimente care conţin iod (peşte şi fructe de mare, ciuperci, ape iodate, sare iodată, etc) şi nutrienţii preponderent alcalini care dau reacţii alcaline în organism (lapte dulce crud, merele semidulci bine coapte, bananele, pepenii, castanele comestibile, fasolea şi mazărea uscate, dovleacul, dovleceii, nucile, alunele, grâu, tărâţe, etc).

            Se indică de asemenea u n regim de viaţă liniştit, fără eforturi intelectuale şi fizice mari şi cu evitarea emoţiilor şi a supărărilor.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close