Prospect Coenzima Q10 – La ce foloseste ?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Coenzima Q-10

Ce este coenzima Q10

Coenzima Q10 este o substanta secretata de organism in mod natural, cu dubla actiune. Pe de-o parte, te ajuta sa fii energica, iar pe de cealalta parte are un efect antioxidant puternic, protejand organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi care distrug celulele sanatoase.

In acest fel, coenzima Q10 actioneaza si pentru incetinirea procesului de imbatranire, mentinand sanatatea inimii, a creierului, intarind sistemul imunitar si prevenind aparitia cancerului.

Pe masura ce imbatranesti, organismul produce din ce in ce mai putina coenzima Q10, de aceea este nevoie sa o iei din suplimente nutritive sau din alimente, realizand o schimbare in dieta ta zilnica.

Coenzima Q10 este o substanţă asemănătoare vitaminelor, care controlează eficienţa prin care celulele generează energie.

Aşa cum motorul unei maşini are nevoie de scânteie pentru a se aprinde, celulele noastre depind de coenzima Q10 pentru a produce energie. Persoanele care folosesc coenzima Q10 în mod regulat simt diferenţa. Nu este un efect similar celui dat de băuturile energizante sau al cafelei. Energia crescută pe care o simţi atunci când iei un supliment alimentar de coenzima Q10 este permanentă, nu dispare după scurt timp. La câteva săptămâni după ce ai început administrarea vei observa că vei obosi mai greu. Vei avea suficientă energie atunci când revii de la serviciu, pentru a te juca alături de cei mici. Vei dori să mergi cu bicicleta sau cu rolele, în loc să te prăbuşeşti în pat.

Ubichinona sau Coenzima Q10 este o substanta prezenta in toate celulele organismului, de importanta majora in procesul de alimentare cu energie a celulelor, indispensabila desfasurarii normale a proceselor biologice si biochimice si a carei carenta genereaza dereglari in reactiile de oxido-reducere ce se desfasoara la nivel celular, cu consecinte dintre cele mai diverse in functionarea organismului. In cazul in care organismul nu dispune de necesarul de coenzima (chiar si atunci cand cantitatea de Co Q10 scade cu numai 25% fata de normal), apar semnele insufucientei cardiace, hipertensiunii si ale altor numeroase boli.

Prospect Coenzima Q10



Prospect Coenzima Q10



Coenzima Q10 este sintetizata in organism in cantitatea necesara pana la varsta de 30 de ani. Odata cu imbatranirea scade in timp si cantitatea de Co Q10 din organism, impunadu-se suplimentarea ei prin hrana si respectiv prin utilizarea suplimentelor naturale cu aceasta substanta. Co Q10 este adeseori clasificata ca facand parte din grupa vitaminelor. Structura sa aminteste de cea a vitaminei E, insa efectul antioxidant este mult mai puternic. Din punct de vedere biochimic, Co Q10 are rol de generator si reglator de energie la nivelul mitocondriilor, acele centrale minuscule ale celulelor unde se sintetizeaza moleculele de acid adenozintrifosforic, combustibilul cu cea mai mare incarcatura de energie produs de organismul uman.



Inca din anii “80, in urma unor cerecetari efectuate in SUA s-a ajuns la concluzia ca tratamentul cu Co Q10 aduce ameliorari considerabile in cazul mai multor categorii de boli de inima, avand efect benefic asupra tuturor formelor de cardiomiopatie. Mai tarziu, cercetatorii italieni au constatat ca in urma administrarii acestui supliment natural la un numar de peste 1000 de persoane bolnave de inima, la 80% dintre ele au aparut semne certe de ameliorare.

In anul 1990, in cadrul simpozionului desfasurat la Roma, avand ca tema coenzima Q10, dr. W.V. Judy a prezentat rezultatele cercetarilor sale de mai multi ani, el administrand zilnic 100 mg Q10 unor pacienti care anterior au suferit un infarct miocardic. Lotul cercetat era alcatuit din 180 pacienti din clasa IV (intr-un stadiu al bolii deosebit de grav). Ulterior, bolnavii au fost inpartiti in doua grupe distincte a cate 90 de persoane. Pacientii din prima grupa au primit in continuare numai medicamente traditionale, iar cei din grupa a 2-a au primit pe langa acestea si 100 mg Q10 periodic. Fiind observati pe parcursul mai multor ani, s-a constatat ca numarul deceselor a fost considerabil mai mic in grupa celor care au primit Coenzima Q10. Pana la sfarsitul celui de-al 6-lea an au decedat toti pacientii tratati cu medicamente traditionale. In schimb, 40% dintre cei care au primit Q10 au supravietuit, la acesti bolnavi constatandu-se semne certe de ameliorare la numai 12 luni dupa inceperea tratamentului. La acesti pacienti a crescut capacitatea functionala a inimii si s-a redus considerabil predispozitia pentru infarct.

Conform concluziei dr. Judy, aceste experiente clinice derulate in timp au demonstrat cu certitudine faptul ca insuficienta cardiaca si predispozitia pentru infarct miocardic pot fi cauzate intr-o buna masura de carenta cronica de Q10.

Exista 10 tipuri obisnuite de Coenzima Q, dar dintre ele, numai Coenzima Q 10 face parte din structura celulelor umane. Este cunoscut faptul ca in cazul diverselor afectiuni ale miocardului, (cardiomiopatii), rata de supravietuire peste cinci ani este foarte mica in absenta unui transplant de inima care este deosebit de costisitor (in SUA costul operatiei se ridica la 150.000 $). Din fericire, astazi exista o solutie alternativa: in Romania, desi foarte putini oameni cunosc efectele terapeutice ale acestei substante, Coenzima Q10 de cea mai buna calitate se poate procura prin reteaua de distributie CaliVita. Uneori si specialistii dovedesc lacune semnificative in ceea ce priveste CoQ10, in contextul in care numeroase cercetari internationale au dovedit cu prisosinta eficacitatea utilizarii acestui supliment natural.

Se recomanda administrarea de Co Q10 si in cazuri de oboseala, apatie, scaderea contractilitatii miocardului. In Japonia, CoQ10 este utilizata atat in tratamentul bolilor cardiovasculare, dar si pentru fortificarea sistemului imunitar. De asemenea, cercetatorii japonezi au ajuns la concluzia ca ubichinona poate favoriza si vindecarea ulcerului duodenal.

Co Q10 a dovedit proprietati curative si in afectiunile aparatului respirator, in astmul bronsic si diverse alergii. Efecte benefice ale tratamentului cu Coenzima Q10 au fost observate si in psihiatrie, cu precadere in tratamentul schizofreniei si al bolii Alzheimer. S-au obtinut rezultate incurajatoare si in incetinirea procesului de imbatranire, combaterea obezitatii si a infectiilor provocate de Candida Albicans, in tratamentul sclerozei multiple, al diabetului si al unor afectiuni dentare.

 

În ultima vreme, coenzima Q10 a câştigat mai mult teren decât orice alt supliment pentru vitalitate. Oamenii de toate vârstele folosesc substanţa pentru a avea acces la o stare de bine. Persoanele în vârstă se pot bucura de o viaţă activă după pensionare. Chiar şi cei care suferă de parodontoză şi probleme ale inimii beneficiază de binefacerile coenzimei Q10. Aceasta asigură extra energie pentru celulele musculare, regenerează ţesuturile şi buna funcţionare a sistemului imunitar. Mai mult, în SUA şi câteva state europene Coenzima Q10 este folosită pentru tratarea bolilor cronice ale inimii.

Nu surprinzător, descoperirea acestei substanţe este privită ca un pas foarte important în ştiinţa modernă, iar cercetări din ce în ce mai extinse sunt susţinute an de an pentru a descoperi noi aplicaţii ale acestui important nutrient.

Coenzima Q10 are multiple beneficii pentru sanatate, insa cel mai cunoscut dintre acestea este efectul antiimbatranire, de aceea este folosita in tot mai multe cosmetice.

Pentru ca dupa varsta de 25 de ani, organismul tau produce tot mai putina coenzima Q10, ai nevoie sa suplinesti deficitul din alte surse, cum sunt alimentele.

Afla ce produse alimentare nu au voie sa lipseasca din dieta ta, daca vrei sa ai un ten lipsit de riduri.





Ce produse contine coenzima Q10?

Carne de vita

Carnea de vita este printre cele mai bune surse de coenzima Q10, sustin specialistii in nutritie. Prajirea face ca o parte din acest oxidant sa se piarda, de aceea se recomanda fierberea carnii sau gatirea la temperaturi mai mici de 115 grade Celsius.

Carne de pui

O alta sursa pentru coenzima Q10 este carnea de pui. Cantitatile nu sunt la fel de mari ca cele din carnea de vita, insa puiul este o varianta la indemana.

Organe de animale
Inima, ficatul si rinichii sunt cele trei tipuri de organe cu un continut ridicat de coenzima Q10. Specialistii sustin ca inimile de vita si de porc prezinta cel mai ridicat nivel al acestei substante nutritive (113mg/kg), in timp ce ficatul si rinichii au si ele o cantitate deloc neglijabila, aproximativ 50 de mg/kg.



Uleiuri

Uleiurile reprezinta o alta sursa buna care te protejeaza impotriva imbatranirii inainte de vreme datorita nivelului de coenzima Q10. Cele mai bune in acest sens sunt uleiul de soia, cel de rapita, de susan, de masline, de seminte de bumbac si de porumb. Uleiurile din floarea si cel de sofranel.

Peste

Sardinele, sepia, macroul, tonul, heringul, somonul sau fructele de mare au un aport important in sanatatea organismului datorita cantitatilor moderate spre mari ale acestui antioxidant puternic. Anghila, pastravul si pestii plati contin numai o cantitate mica de coezima Q10.

Nuci si seminte

Fa-ti un obicei ca in fiecare zi sa ai o gustare formata din diferite tipuri de nuci (alune, migdale, fistic, nuci verzi) sau diverse tipuri de seminte, cum este cel de susan, de exemplu. Aceste oleaginoase, pe langa alte substante, contin si coenzima Q10 in diferite cantitati.

Oua



Ouale reprezinta un alt aliment care nu trebuie sa iti lipseasca din dieta daca vrei sa ai un look mereu fresh. Pe langa coenzima Q10, un ou ii ofera organismului tau si proteinele de care are nevoie, precum si aminoacizii esentiali in refacerea muschilor.

Legume

Coenzima Q10 se gaseste si in surse vegetale, printre cele mai importante dintre aceastea numarandu-se spanacul, usturoiul, conopida, broccoli, cartofii dulci, morcovii si ardeiul gras. Se recomanda consumarea lor in stare proaspata sau fiarta.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close