Lariam de ce a fost interzis?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Lariam

Lariam poate afecta psihicul persoanelor.

Mii de soldaţi britanici sunt supuşi unui risc crescut de psihoză şi suicid, deoarece Ministerul Apărării de la Londra refuză să oprească administrarea unui controversat medicament anti-malarie, interzis recent de către armata SUA, dezvăluie The Independent.

Meflochina – cunoscută mai adesea sub numele de Lariam – a fost de multă vreme subiectul avertismentelor, din cauza efectelor sale asupra sănătăţii mentale.

Pe fondul temerilor din ce în ce mai accentuate cu privire la pericolele pe care le presupune utilizarea medicamentului – legat de un şir de sinucideri şi de crime – armata americană a interzis în această lună utilizarea sa în cazul forţelor speciale. Decizia a venit după ce administrarea medicamentului a fost legată de uciderea, de către un soldat american, a 16 civili afgani.



Cu toate acestea, avertizează The Independent, soldaţilor britanici le este în continuare administrat Lariam – medicament descris de doctori drept un echivalent modern al ‘Agentului Portocaliu’ (substanţă chimică folosită de SUA în Războiul din Vietnam, n.red.), din cauza toxicităţii sale.

Vorbind pentru The Independent, un fost ofiţer medical superior britanic a acuzat Ministerul Apărării de ignorarea avertismentelor repetate cu privire la pericolele administrării acestui medicament.

‘În ultimii 12 ani am declarat că este vorba de un medicament potenţial periculos, deoarece, deşi cei mai mulţi oameni îl pot lua fără probleme, există persoane care se confruntă cu dificultăţi, iar din aceştia un număr mic pot avea tulburări psihotice. Deoarece există alternative, mai sigure şi la fel de eficiente, ar trebui să trecem la acestea, însă am vorbit în van’, susţine lt.-col. Ashley Croft, expert în tratarea malariei, care a servit timp de peste 25 de ani în Royal Army Medical Corps

Doxiciclina şi Malarone sunt medicamente sigure, la fel de eficiente în prevenirea malariei, adaugă ofiţerul în rezervă.

Lariam



Lariam

Meflochina este de obicei administrată soldaţilor care operează în Africa sub-sahariană, în anumite părţi ale Americii de Sud şi în Asia de Sud-Est. Potrivit lui Croft, circa 2.500 de soldaţi primesc anual acest medicament.





Lariam a fost dezvoltat de către armata SUA în anii ’70 şi aprobat de către US Food and Drug Administration (FDA) în 1989. Deşi medicamentul a devenit un remediu popular pentru prevenirea şi tratarea malariei, în ultimii ani el a fost înlocuit treptat cu medicamente mai noi, cum ar fi Malarone. Deşi majoritatea medicilor britanici recomandă civililor care călătoresc în străinătate alternative la Lariam, cu mai puţine efecte secundare, militarii britanici nu prea au de ales în privinţa sa.

Acest lucru se întâmplă, în pofida faptului că armata americană interzice Lariam din motive de siguranţă. Un ordin emis la începutul acestei luni de către Comandamentul Forţelor Speciale din SUA prevede că ‘personalul medical va înceta imediat prescrierea şi utilizarea meflochinei pentru profilaxia malariei’. De asemenea, ordinul menţionat avertiza că ‘halucinaţiile şi comportamentul psihotic pot apărea şi continua timp de câteva luni sau ani după utilizarea meflochinei’, dar şi că, în urma utilizării medicamentului, au fost raportate cazuri de ideaţie suicidară şi de suicid.



Decizia vine după ce un ordin al FDA din luna iulie forţa producătorii să eticheteze medicamentul cu eticheta ‘black box’- cel mai puternic avertisment în privinţa riscurilor pentru sănătate.

În Marea Britanie, deşi soldaţii continuă să ia Lariam, Ministerul Apărării a ordonat ca medicamentul să nu mai fie administrat personalului din forţele aeriene şi scafandrilor, date fiind riscurile specifice acestor activităţi. În ultimele sale recomandări pentru comandanţi, din 2013, Ministerul avertizează asupra ‘riscurilor semnificative de efecte secundare care pot afecta concentrarea şi coordonarea’, asociate cu administrarea medicamentului, dar şi asupra faptului că orice membru al personalului de specialitate care va lua acest medicament va fi considerat inapt să-şi îndeplinească activităţile timp de trei luni.

Roche, compania care produce Lariam, a avertizat cu peste 10 ani în urmă asupra riscului de sinucidere asociat cu administrarea medicamentului. Mai recent, în luna iulie, într-o scrisoare adresată medicilor din Irlanda, Dr. Maria Luz Amador, director medical al companiei, a avertizat că medicamentul ‘poate induce tulburări neuropsihiatrice potenţial grave’ şi că au fost raportate cazuri în care persoanele s-au confruntat cu ‘halucinaţii, psihoze, suicid, gânduri de suicid şi comportament auto-distructiv’. Cu toate acestea, compania a insistat că beneficiile administrării medicamentului ‘depăşesc riscul potenţial al tratamentului şi că Roche îşi menţine poziţia că nu există nicio relaţie de cauzalitate între tendinţa de suicid, sinucidere sau auto-vătămare şi Lariam’.



 

Daca starea ta e neasteptat de buna – te miri si tu – mergi la dulapiorul de medicamente si citeste prospectul pilulelor pe care le tii pentru zile si mai negre. Te vei ingrozi de-a dreptul. Exista cateva pastile cu efecte greu de imaginat. Partea rea e ca sunt medicamente absolut banale.

In afara de “dureri de cap” sau “stomac deranjat”, vei da peste manifestari de-a dreptul ciudate, cum ar fi psihozele din senin, manifestari proprii psihopatilor ori tipice unui dependent de jocuri .

E drept, aceste manifestari extreme apar foarte rar, insa, din moment ce sunt trecute in prospect (unele), probabilitatea de a te confrunta cu ele exista.

Tratamentul pentru banala gripa poate duce la psihoza

Tamiflu, pe care multi parinti il administreaza copiilor de la primul stranut, poate aduce cu sine surprize de proportii.

Printre efectele secundare pe care le poate avea se numara halucinatiile, psihoza si impulsivitatea. Au existat cazuri in care copii care fusesera tratati cu asa ceva au incercat sa sara pe geam, din masina in mers, fiind convinsi ca nu vor pati nimic.

Mai mult, au existat situatii in care adultii s-au sinucis sub influenta acestui medicament.

Desi rapoarte care mentioneaza aceste cazuri exista, in SUA, forul suprem in ceea ce priveste mediamentele, FDA, a decis ca Tamiflu este sigur chiar si in cazul nou-nascutilor si copiilor foarte mici.

Totusi, nu poate fi pusa la indoiala eficacitatea medicamentului, din moment ce pana si banala gripa ucide destui oameni anual.

Medicamentele pentru scaderea colesterolului pot duce la amnezie

Lipitor este cel mai vandut medicament pentru scaderea colesterolului la nivel mondial. Nici nu e de mirare, tinand cont in ce ritm se consuma alimentele prajite, cei in cauza administrandu-si-l in speranta ca vor goni bolile de inima.

Insa cati stiu ca acest medicament poate duce la slabirea memoriei? Si nu e vorba de un episod de genul “Unde am pus, oare, cheile?”, care poate afecta pe oricine, indiferent de cate diplome are in birou, ci de genul de amnezii la care nu stii cum sa reactionezi: “Unde sunt, cine e aceasta femeie care sustine ca e sotia mea?”, momente terifiante de-a dreptul.

Exact asta i s-a intamplat din senin unui barbat de 68 de ani, fost astronaut NASA. Dintr-un pensionar absolut normal, e drept, cu un trecut spectaculos, Duane Graveline s-a trezit ca nu mai stie cine e, unde se afla si ca nu-si recunoaste sotia. Din fericire, in cazul sau medicii si-au dat imediat seama care era cauza, iar in sase ore omului i-au revenit amintirile, indata ce a renuntat la medicament.

Medicul sau l-a convins, insa, peste un an, sa mai dea o sansa medicamentului. Episodul s-a repetat, tras la indigo.

Graveline este doar unul dintre sutele de cazuri raportate in SUA in urma administrarii mediamentului Lipitor sau a altora cu statine.

Medicament anti-malarie care te poate transforma in psihopat

Lariam este un medicament anti malarie care, din 2009, este prescris adesea turistilor. Si fortele armate americane aflate departe de casa il luau.

Mai multe cazuri de sinucidere au aparut insa in urma administrarii medicamentului, cazuri care, aparent, nu aveau nicio legatura.

O tanara studenta la Cambridge a fost gasita zacand intr-un sant in urma unei supradoze de droguri, un student irlandez a fost gasit spanzurat intr-un hotel din Vietnam, un avocat rapus de anxietate s-a aruncat de pe fereastra apartamentului sau din Londra, iar patru soldati intorsi din Afganistan si-au transformat casa in camp de lupta, ucigandu-si sotiile.

S-a descoperit ulterior ca, in toate cazurile, personajul central se intorsese dintr-o alta tara si ca luase Lariam, pentru a preveni malaria. Asta nu inseamna ca oricine ia acest medicament va deveni brusc un sinucigas sau un ucigas. Exista insa manifestari ciudate in multe dintre cazuri.

Jane Daehler, aflata intr-o excursie din Africa, a trebuit sa fie legata de scaun si trimisa acasa, convinsa fiind ca familia ei avea sa fie ucisa de monstri. Ajunsa acasa, a petrecut o luna intreaga sub psihoza indusa de Lariam.

In armata, inainte de a pleca in zone unde bantuie malaria, militarii, care cunosc efectele medicamentului, numesc zilele in care il iau “lunea maniaca” sau “miercurea salbatica”, facand referire exact la starile de psihoza induse.

Desi compania care produce Lariam, Hoffmann-La Roche, sustine ca doar unul din 10.000 de oameni are parte de efecte “secundare serioase”, studiile au aratat ca una din 140 de persoane si-a schimbat vizibil comportamentul.

In SUA, medicamentul nu mai este produs din 2009, armata intorcandu-se la doxicilina, insa Lariam se gaseste inca sub denumirea de mefloquina in alte parti ale lumii.

Medicamentele pentru Parkinson te pot transforma intr-un dependent de jocuri 

Mirapex sau pramipexole este un medicament prescris nu doar pentru Parkinson, dar si pentru migrenele de anumite tipuri, sindromul piciorului nelinistit ori chiar tulburarea bipolara. Insa asta nu-l face lipsit de efecte secundare.

Un suferind de Parkinson in varsta de 52 de ani s-a trezit ca a cheltuit 100.000 de dolari la jocuri, desi nu avusese aceasta patima niciodata.

O femeie din Pennsylvania, care lua acelasi tratament, de 62 de ani, s-a trezit dependenta de blackjack si tequila, desi nu avea antecedente. Lista ar putea continua inclusiv cu cei deveniti peste noapte dependenti de droguri.

De altfel, Mirapex nici nu este singurul mediament pentru Parkinson care are acest efect secundar. Asta, pentru ca cea mai eficienta cale de a trata boala este prin stimularea productiei de dopamina – care raspunde atat de starea de fericire, cat si de dependentele de tot felul.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close