Prospect Lipanthyl 200mg – Scaderea Colesterolului – Trigliceride

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Lipanthyl, medicament benefic in scaderea colesterolului, trigliceridelor, reactii adverse posibile, informatii suplimentare, mod de administrare …

Prospect Lipanthyl 200 M , capsule 200 mg

Fenofibrat

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–          Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–          Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–          Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–          Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devin gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Lipanthyl 200 M şi pentru ce se utilizează
  2. Înainte să utilizaţi Lipanthyl 200 M
  3. Cum să utilizaţi Lipanthyl 200 M
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Cum se păstrează Lipanthyl 200 M
  6. Informaţii suplimentare
lipanthyl-200-m-prospectlipanthyl-200-m-prospect

 1.       CE ESTE LIPANTHYL 200 M ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Lipanthyl 200 M aparţine unui grup de medicamente cunoscute sub denumirea de medicamente hipolipemiante (din clasa celor cunoscute sub denumirea de fibraţi). Acesta este utilizat pentru scăderea concentraţiilor de colesterol şi trigliceride din sângele dumneavoastră atunci când dieta săracă în grăsimi şi alte tratamente non-medicamentoase, cum ar fi scăderea în greutate şi exerciţiul fizic au eşuat. Lipanthyl 200 M poate determina frecvent creşterea concentraţiei de colesterol “bun”, numit HDL-colesterol sau lipoprotein colesterol cu densitate mare.

In urma efectuării unor analize de sânge, medicul dumneavoastră a descoperit că valorile concentraţiilor de colestrol şi trigliceride din sângele dumneavoastră sunt prea mari. Acestea sunt grăsimi (lipide). Este posibil ca dumneavoastră să nu fi prezentat nici un simptom. Această afecţiune se numeşte hiperlipidemie sau dislipidemie.

Concentraţia prea mare a colesterolului în sânge poate să determine creşterea riscului dumneavoastră de a face o boală cardiacă coronariană. Astfel, pe pereţii principalelor artere se poate depune un tip “rău” de colesterol numit lipoprotein-colesterol cu densitate mică (LDL). Aceasta poate determina blocarea vaselor de sânge importante de la nivelul inimii, creierului sau membrelor. De asemenea, concentraţiile crescute de trigliceride din sângele dumneavoastră pot creşte riscul de apariţie a bolii cardiace coronariene.

 2.             ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI LIPANTHYL 200 M Nu luaţi Lipanthyl 200 M

–          dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la fenofibrat sau la oricare dintre celelalte componente ale Lipanthyl 200 M.

–          dacă suferiţi de boli severe ale ficatului sau rinichilor,

–          dacă aveţi afecţiuni ale vezicii biliare sau o boală numită ciroză biliară,

–          dacă aţi suferit reacţii fotoalergice (reacţie alergică determinată de expunerea la lumină solară sau la lumină UV) sau reacţii fototoxice (leziuni ale pielii determinate de expunerea la lumină

solară sau la lumină UV) în timpul tratamentului cu fibraţi (medicamente care modifică concentraţiile lipidelor) sau ketoprofen (medicament antiinflamator).

–          dacă aveţi pancreatită acută sau cronică (inflamarea pancreasului)-de altă cauză decât creşterea în exces a grăsimilor din sânge,

–                dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi,Nu se administrează la copii şi adolescenţi.

 

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Lipanthyl 200 M

–                dacă suferiţi de boli ale ficatului sau dacă apar modificări ale testelor funcţiei hepatice

–                dacă aveţi insuficienţă renală,

–                dacă aveţi hipoalbuminemie,

–                dacă aveţi vârsta peste 70 ani

–                dacă aţi avut afecţiuni musculare,

–                dacă suferiţi de hipotiroidism (activitate diminuată a glandei tiroide),

–                dacă suferiţi de pancreatită (inflamaţie a pancreasului care determină durere abdominală)

–                dacă consumaţi alcool etilic în exces.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, mai ales:

–   dacă luaţi medicamente anticoagulante pentru a împiedica formarea cheagurilor de sânge (de exemplu warfarină).

–   dacă luaţi alte medicamente modificatoare ale concentraţiilor lipidelor sangvine (de exemplu, medicamente cunoscute sub denumirile de statine sau fibraţi).

–  dacă luaţi ciclosporină (un imunosupresor).

 Utilizarea Lipanthyl 200 M cu alimente şi băuturi

Lipanthyl 200 M trebuie administrat întotdeauna cu alimente.

 Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să ramâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Dacă alăptaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

 Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Informaţiile referitoare la influenţa Lipanthyl 200 M asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje nu sunt relevante.

 Informaţii importante privind unele componente ale Lipanthyl 200 M

Lipanthyl 200 M conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să îl întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

 3.                    CUM SĂ UTILIZAŢI LIPANTHYL 200 M

 Luaţi întotdeauna Lipanthyl 200 M aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza uzuală pentru adulţi este de 200 mg fenofibrat pe zi, în timpul unei mese.Este important să luaţi capsula în timpul mesei, deoarece nu va acţiona la fel debine dacă o luaţi pe stomacul gol. Tratamentul dislipidemiei trebuie efectuat pe o perioadă îndelungată. Nu încetaţi să luaţi medicamentul decât dacă medicul dumneavoastră vă spune acest lucru. De asemenea, trebuie să continuaţi o dietă săracă în grăsimi. Pentru a folosi în mod corect acest medicament este foarte important să faceţi controale medicale regulate.

 Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Lipanthyl 200 M

Dacă luaţi din greşeală mai multe capsule, sau dacă credeţi că un copil a înghiţit capsulele, mergeţi imediat la camera de gardă a celui mai apropiat spital sau spuneţi medicului dumneavoastră.

 Dacă uitaţi să utilizaţi Lipanthyl 200 M

Nu vă îngrijoraţi dacă uitaţi să luaţi o doză de Lipanthyl 200 M. Luaţi doza următoare în timpul mesei următoare şi continuaţi apoi administrarea ca de obicei. Dacă aţi uitat să luaţi medicamentul nu luaţi o doză dublă în acelaşi timp. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

4.             REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Lipanthyl 200 M poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

 Frecvenţele posibilelor reacţii adverse sunt definite după cum urmează:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 pacienţi)

Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi)

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi)

Rare (afectează mai puţin de 1 din 1 000 pacienţi)

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10 000 pacienţi)

Frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile)

Majoritatea pacienţilor nu vor prezenta reacţii adverse în timpul tratamentului. Dacă reacţiile adverse nu dispar după câteva zile sau dacă nu vă simţiţi bine în general, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua următoarea doză. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi dureri sau crampe musculare.

Reacţiile adverse raportate frecvent includ:

Tulburări gastro-intestinale: tulburări digestive, gastrice sau intestinale (durere abdominală, greaţă, vărsături, diaree şi balonare) de intensitate moderată.

Tulburări hepatobiliare: la unii pacienţi, se pot observa creşteri moderate ale concentraţiilor serice ale transaminazelor (enzime hepatice)

Reacţiile adverse raportate mai puţin frecvent includ:

Tulburări gastro-intestinale: pancreatită (boală inflamatorie a pancreasului)Tulburări hepatobiliare: apariţia litiazei biliare

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: reacţii cum ar fi erupţii pe piele, prurit (senzaţie de mâncărime), urticarie (băşici roşii apărute pe piele) sau reacţii de fotosensibilitate.

Tulburări vasculare: tromboembolism venos (embolism pulmonar, tromboza venelor profunde).

Reacţiile adverse rare raportate includ:

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: alopeciejcăderea părului),

Tulburări musculare: s-au raportat mialgie (durere musculară), miozită (inflamaţie a muschilor), crampe musculare, diminuarea forţei musculare

Tulburări hematologice: scăderea hemoglobinemieijcomponenta sângelui care transportă oxigenul), leucopenie (scăderea numărului celulelor albe din sânge)

Tulburări ale sistemului nervos: durere de cap, vertij, astenie sexuală (lipsa dorinţei de a face sex) Investigaţii diagnostice: creşterea creatininemiei şi a ureei serice (analize care reflectă funcţia rinichilor).

 

Reacţiile adverse foarte rar raportate includ:

Tulburări hepatobiliare: Foarte rar, s-a raportat hepatită (inflamaţie a ficatului) ale cărei simptome pot fi icter (colorarea în galben a pielii sau a ochilor), durere abdominală şi prurit (senzaţie de mâncărime)

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: fotosensibilitate cutanată cu eritem, vezicule sau noduli pe suprafeţele cutanate expuse la soare sau la lumină UV artificială (de exemplu, lămpi solare), în cazuri individuale, chiar şi după mai multe luni de utilizare fără probleme.

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv: au fost raportate cazuri de rabdomioliză (distrugerea muşchilor). De obicei, aceste reacţii sunt reversibile după întreruperea administrării tratamentului.

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale: pneumopatie interstiţială (o boală cronică a ţesutului pulmonar).

Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-l informaţi imediat pe medicul dumeavoastră sau pe farmacist.

 5.                    CUM SE PĂSTREAZĂ LIPANTHYL 200 M

 A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original

Nu utilizaţi LIPANTHYL 200 M după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 6.             INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Lipanthyl 200 M

 –          Substanţa activă este fenofibratul. O capsulă conţine fenofibrat (micronizat) 200 mg.–          Celelalte componente sunt: laurilsulfat de sodiu, amidon pregelatinizat, lactoză monohidrat, crospovidonă, stearat de magneziu, gelatină, dioxid de titan (E 171), oxid roşu de fer (E 172), eritrozină (E 127).

Cum arată Lipanthyl 200 M şi conţinutul ambalajului

Cutie cu un blister din PVC/Al cu 10 capsule.

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 15 capsule.

Este posibil ca nu toate formele de ambalaj să fie comercializate.

 Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Laboratoires Fournier S.A.

28, Bd Clemenceau,

21000 Dijon,

Franţa.

 Producătorul

RECIPHARM FONTAINE

Rue de Pres Potets, 21121 Fontaine-les-Dijon,

Franţa.

Acest prospect Lipanthyl a fost aprobat în ianuarie 2012

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close