Prospect Lipanthyl Supra 160mg – Reduce Colesterolul Lipidele

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Lipanthyl Supra 

160 mg, comprimate filmate cu eliberare modificată

Fenofibrat

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–          Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–          Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–          Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–          Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Lipanthyl Supra şi pentru ce se utilizează
 2. Înainte să utilizaţi Lipanthyl Supra
 3. Cum să utilizaţi Lipanthyl Supra
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Lipanthyl Supra
 6. Informaţii suplimentare
Lipanthyl Supra ProspectLipanthyl Supra Prospect

 1.       CE ESTE LIPANTHYL SUPRA ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Lipanthyl Supra aparţine unui grup de medicamente, cunoscute sub denumirea de fibraţi. Aceste medicamente sunt folosite pentru a reduce nivelul grăsimilor (lipidelor) din sânge. Aceste grăsimi sunt de exemplu cunoscute sub numele de trigliceride.

Lipanthyl Supra, împreună cu o dietă cu aport redus de grăsimi şi alte tratamente alternative precum exerciţiile fizice şi pierderea în greutate, este folosit pentru a reduce nivelul grăsimilor din sânge.

2.         ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI LIPANTHYL SUPRA Nu utilizaţi Lipanthyl Supra

 • Dacă suferiţi de afecţiuni hepatice sau renale severe sau de afecţiuni ale vezicii biliare;
 • Dacă sunteţi alergic(ă) (hipersensibil (ă)) la fenofibrat sau la oricare dintre ingredientele Lipanthyl Supra;
 • Dacă, în trecut, razele solare sau cele ultraviolete v-au provocat o reacţie alergică (fotoalergie) sau afecţiuni ale pielii în timp ce foloseaţi fibraţi sau un medicament anti- inflamator numit ketoprofen;
 • Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi;
 • Dacă aveţi sub 18 ani;
 • Dacă suferiţi de pancreatită acută sau cronică (inflamaţie a pancreasului care cauzează dureri abdominale) în cazul în care nu este provocată de un nivel ridicat al unor grăsimi din sânge (hipertrigliceridemie).

 Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Lipanthyl Supra

Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi acest medicament:

 • Dacă aveţi orice fel de probleme renale sau hepatice;
 • Dacă suferiţi de pancreatită (inflamaţie a pancreasului care are ca rezultat dureri abdominale);
 • Dacă suferiţi de hipotiroidism (activitate diminuată a glandei tiroide).

Recomandări importante privind efectele musculare:Contactaţi imediat medicul dumneavoastră dacă suferiţi dureri musculare inexplicabile, sensibilitate sau slăbiciune musculară. Acest lucru se datorează faptului că, în situaţii rare, există riscul unei afecţiuni musculare grave, inclusiv a unui colaps muscular care poate provoca afecţiuni renale. Medicul dumneavoastră poate efectua o analiză a sângelui pentru a verifica starea masei musculare înainte şi după începerea tratamentului.

Anumiţi pacienţi prezintă un risc mai mare de a suferi un colaps muscular. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă vă regăsiţi în una din următoarele situaţii:

 • Suferiţi de afecţiuni renale;
 • Suferiţi de afecţiuni ale glandei tiroide;
 • Aveţi peste 70 de ani;
 • Aţi avut vreodată afecţiuni musculare în timpul tratamentului cu medicamente pentru scăderea colesterolului numite “statine” (precum simvastatin, atorvastatin, pravastatin, rosuvastatin sau fluvastatin) sau cu fibraţi (precum fenofibrat, bezafibrat sau gemfibrozil);
 • Dumneavoastră sau membrii familiei dumneavoastră suferiţi de o afecţiune musculară ereditară.

Riscul unei afecţiuni musculare poate fi crescut dacă Lipanthyl Supra este luat împreună cu medicamente pentru scăderea colesterolului numite “statine” (precum simvastatin, atorvastatin, pravastatin, rosuvastatin, fluvastatin). Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre aceste medicamente.

 Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Vă rugăm în mod special să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi deja:

 • anti-coagulante pentru subţierea sângelui (de exemplu, warfarină);
 • alte medicamente folosite pentru a controla nivelul lipidelor (grăsimilor) din sânge (de exemplu, medicamente cunoscute sub numele de “statine” sau “fibraţi”). Utilizarea unei “statine” (de exemplu simvastatin, atorvastatin) în acelaşi timp cu Lipanthyl Supra poate creşte riscul afecţiunilor musculare;
 • ciclosporină (un imunosupresor).

 Utilizarea Lipanthyl Supra cu alimente şi băuturi

Luaţi comprimatul cu un pahar cu apă. Este important să luaţi comprimatul împreună cu alimente, deoarece acesta nu va acţiona la fel de bine pe stomacul gol.

 Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi sau credeţi că aţi putea fi gravidă sau dacă încercaţi să rămâneţi gravidă. Nu utilizaţi Lipanthyl Supra dacă sunteţi gravidă.

 Alăptarea

Nu utilizaţi Lipanthyl Supra dacă alăptaţi sau dacă intenţionaţi să vă alăptaţi copilul. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Lipanthyl Supra

Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la anumite glucide, contactaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament.

Dacă sunteţi alergic(ă) la lecitină din soia, alune sau ulei de arahide, nu luaţi Lipanthyl Supra deoarece conţine lecitină din soia

Lipanthyl Supra conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă ala unele categorii de glucide, vă rugăm să îl întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

 3. CUM SĂ UTILIZAŢI LIPANTHYL SUPRA

Utilizaţi întotdeauna Lipanthyl Supra exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza obişnuită pentru adulţi este de un comprimat filmat cu eliberare modificată Lipanthyl Supra 160 mg pe zi, în timpul mesei. Dacă în prezent luaţi o capsulă de Lipanthyl 200 mg puteţi schimba doza la un comprimat de Lipanthyl Supra 160 mg.

Este important să luaţi comprimatele în timpul mesei, deoarece nu vor acţiona la fel de bine dacă le luaţi pe stomacul gol. înghiţiţi comprimatele întregi, cu un pahar de apă.

 Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Lipanthyl Supra

Dacă aţi luat din greşeală mai mult Lipanthyl Supra decât trebuia sau dacă altcineva a utilizat medicamentul dumneavoastră, contactaţi cea mai apropiată secţie de urgenţă a unui spital sau spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Lipanthyl Supra

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi doza următoare la următoarea masă şi apoi continuaţi să luaţi comprimatele în mod obişnuit. Dacă sunteţi îngrijorat(ă) în legătură cu acest lucru discutaţi cu medicul dumneavoastră.

 Dacă încetaţi să luaţi Lipanthyl Supra

Nu întrerupeţi administrarea acestui medicament decât la recomandarea medicului dumneavostră, sau în cazul în care nu vă simţiţi bine din cauza medicamentului. Acest lucru este necesar datorită faptului

că nivelul ridicat al colesterolului necesită tratament pe o perioadă îndelungată. Vă rugăm să reţineţi că trebuie de asemenea să continuaţi dieta cu aport redus de grăsimi în timp ce luaţi Lipanthyl Supra.

Dacă medicul dumneavoastră vă întrerupe medicamentul, nu păstraţi comprimatele rămase decât în cazul în care medicul vă indică acest lucru. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

 4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Lipanthyl Supra poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.Unii pacienţi au prezentat următoarele reacţii adverse în timpul tratamentului cu fenofibrat:

 Reacţii adverse frecvente (între 1 din 10 şi 1 din 100 de pacienţi):

 • Dureri de stomac, greaţă, vărsături, diaree şi balonare
 • Valori crescute ale unor enzime din sânge

 Reacţii adverse mai puţin frecvente (între 1 din 100 şi 1 din 1,000 de pacienţi):

 1. Pancreatită (inflamarea pancreasului, ce cauzează dureri abdominale)
 2. Tromboembolism: embolism pulmonar (cheaguri de sânge la nivelul plămânilor ce cauzează dureri toracice şi dispnee), tromboză venoasă profundă (cheag de sânge la nivelul piciorului ce cauzează durere, roşeaţă sau umflare)
 3. Reacţii precum erupţii cutanate, mâncărimi, erupţii roşiatice pe piele
 4. Valori uşor crescute ale creatininei (substanţă excretată de rinichi)
 5. Litiază biliară
 6. Dureri musculare, inflamaţii musculare, crampe şi slăbiciune musculară
 7. Dureri de cap
 8. Apetit sexual scăzut

 Reacţii adverse rare (între 1 din 1,000 şi 1 din 10,000 de pacienţi):

 1. Hepatită (inflamarea ficatului), cu simptome precum icter uşor (îngălbenirea pielii şi a albului ochilor), dureri de stomac şi mâncărimi
 2. Căderea părului
 3. Scăderea valorilor hemoglobinei (pigmentul ce transportă oxigenul în sânge) şi scăderea numărului de celule albe
 4. Sensibilitate crescută la razele solare, la lampa cu ultraviolete sau la solare
 5. Hiperemie facială/roşeaţă, furunculi sau umflături solide la nivelul pielii
 6. Valori uşor crescute ale ureei (substanţa excretată de rinichi)

în cadrul experienţei după punerea pe piaţă a medicamentului, unii dintre pacienţi au prezentat şi (frecvenţa acestor reacţii adverse este necunoscută): boli cronice ale ţesuturilor pulmonare, colaps muscular.

în cazul în care prezentaţi o stare neobişnuită de discomfort, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă, sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ LIPANTHYL SUPRA

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Lipanthyl Supra după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Lipanthyl Supra

–          Substanţa activă este fenofibratul. Un comprimat filmat cu eliberare modificată conţine fenofibrat 160 mg.–          Celelalte componente sunt: nucleu- lactoză monohidrat, laurilsulfat de sodiu, povidonă K 25, crospovidonă, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearilfumarat de sodiu; film- alcool polivinilic, dioxid de titan (E 171), talc, lecitină din soia, gumă xantan.

Cum arată Lipanthyl Supra şi conţinutul ambalajului

Lipanthyl Supra se prezintă sub formă de comprimate filmate alungite, de culoare albă, marcate cu „160” pe una dintre feţe şi cu logo-ul „Fournier”pe cealaltă faţă.

Este disponibil în cutii cu unul, respectiv 3 blistere a câte 10 comprimate filmate cu eliberare modificată.

 Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Laboratoires Fournier S.A.

28, Bd Clemenceau 21000 Dijon Franţa

Producătorul

Recipharm Fontaine Rue de Pres Potets,

21121 Fontaine-les-Dijon Franţa

Acest prospect Lipanthyl Supra a fost aprobat în august 2010

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close