Prospect Lipanthyl Supra

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

  Lipanthyl Supra Prospect

160 mg, comprimate filmate cu eliberare modificată

 Fenofibrat

 Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–          Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–          Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–          Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–          Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

       

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Lipanthyl Supra şi pentru ce se utilizează
 2. Înainte să utilizaţi Lipanthyl Supra
 3. Cum să utilizaţi Lipanthyl Supra
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Lipanthyl Supra
 6. Informaţii suplimentare
Lipanthyl Supra Prospect
Lipanthyl Supra Prospect

 1.       CE ESTE LIPANTHYL SUPRA ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Lipanthyl Supra aparţine unui grup de medicamente, cunoscute sub denumirea de fibraţi. Aceste medicamente sunt folosite pentru a reduce nivelul grăsimilor (lipidelor) din sânge. Aceste grăsimi sunt de exemplu cunoscute sub numele de trigliceride.

Lipanthyl Supra, împreună cu o dietă cu aport redus de grăsimi şi alte tratamente alternative precum exerciţiile fizice şi pierderea în greutate, este folosit pentru a reduce nivelul grăsimilor din sânge.

2.         ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI LIPANTHYL SUPRA Nu utilizaţi Lipanthyl Supra

 • Dacă suferiţi de afecţiuni hepatice sau renale severe sau de afecţiuni ale vezicii biliare;
 • Dacă sunteţi alergic(ă) (hipersensibil (ă)) la fenofibrat sau la oricare dintre ingredientele Lipanthyl Supra;
 • Dacă, în trecut, razele solare sau cele ultraviolete v-au provocat o reacţie alergică (fotoalergie) sau afecţiuni ale pielii în timp ce foloseaţi fibraţi sau un medicament anti- inflamator numit ketoprofen;
 • Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi;
 • Dacă aveţi sub 18 ani;
 • Dacă suferiţi de pancreatită acută sau cronică (inflamaţie a pancreasului care cauzează dureri abdominale) în cazul în care nu este provocată de un nivel ridicat al unor grăsimi din sânge (hipertrigliceridemie).

 Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Lipanthyl Supra

Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi acest medicament:

 • Dacă aveţi orice fel de probleme renale sau hepatice;
 • Dacă suferiţi de pancreatită (inflamaţie a pancreasului care are ca rezultat dureri abdominale);
 • Dacă suferiţi de hipotiroidism (activitate diminuată a glandei tiroide).

 Recomandări importante privind efectele musculare:

Contactaţi imediat medicul dumneavoastră dacă suferiţi dureri musculare inexplicabile, sensibilitate sau slăbiciune musculară. Acest lucru se datorează faptului că, în situaţii rare, există riscul unei afecţiuni musculare grave, inclusiv a unui colaps muscular care poate provoca afecţiuni renale. Medicul dumneavoastră poate efectua o analiză a sângelui pentru a verifica starea masei musculare înainte şi după începerea tratamentului.

Anumiţi pacienţi prezintă un risc mai mare de a suferi un colaps muscular. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă vă regăsiţi în una din următoarele situaţii:

 • Suferiţi de afecţiuni renale;
 • Suferiţi de afecţiuni ale glandei tiroide;
 • Aveţi peste 70 de ani;
 • Aţi avut vreodată afecţiuni musculare în timpul tratamentului cu medicamente pentru scăderea colesterolului numite “statine” (precum simvastatin, atorvastatin, pravastatin, rosuvastatin sau fluvastatin) sau cu fibraţi (precum fenofibrat, bezafibrat sau gemfibrozil);
 • Dumneavoastră sau membrii familiei dumneavoastră suferiţi de o afecţiune musculară ereditară.

 Riscul unei afecţiuni musculare poate fi crescut dacă Lipanthyl Supra este luat împreună cu medicamente pentru scăderea colesterolului numite “statine” (precum simvastatin, atorvastatin, pravastatin, rosuvastatin, fluvastatin). Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre aceste medicamente.

 Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Vă rugăm în mod special să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi deja:

 • anti-coagulante pentru subţierea sângelui (de exemplu, warfarină);
 • alte medicamente folosite pentru a controla nivelul lipidelor (grăsimilor) din sânge (de exemplu, medicamente cunoscute sub numele de “statine” sau “fibraţi”). Utilizarea unei “statine” (de exemplu simvastatin, atorvastatin) în acelaşi timp cu Lipanthyl Supra poate creşte riscul afecţiunilor musculare;
 • ciclosporină (un imunosupresor).

 Utilizarea Lipanthyl Supra cu alimente şi băuturi

Luaţi comprimatul cu un pahar cu apă. Este important să luaţi comprimatul împreună cu alimente, deoarece acesta nu va acţiona la fel de bine pe stomacul gol.

 Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi sau credeţi că aţi putea fi gravidă sau dacă încercaţi să rămâneţi gravidă. Nu utilizaţi Lipanthyl Supra dacă sunteţi gravidă.

 Alăptarea

Nu utilizaţi Lipanthyl Supra dacă alăptaţi sau dacă intenţionaţi să vă alăptaţi copilul. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Lipanthyl Supra

Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la anumite glucide, contactaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament.

Dacă sunteţi alergic(ă) la lecitină din soia, alune sau ulei de arahide, nu luaţi Lipanthyl Supra deoarece conţine lecitină din soia

Lipanthyl Supra conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă ala unele categorii de glucide, vă rugăm să îl întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Acum se mai citeste