Prospect Nebido – Testosteron Injectabil

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect: informatii pentru utilizator

1. DENUMIREA COMERCIALĂ A PRODUSULUI MEDICAMENTOS

Nebido Prospect

1000 mg/4 ml soluţie injectabilă

2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ

Un ml soluţie injectabilă conţine testosteron 157,9 mg sub formă de undecanoat de testosteron 250 mg.

Pentru excipienţi, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICĂ

Soluţie injectabilă.

Soluţie uleioasă, limpede, gălbuie.

4. DATE CLINICE

4.1. Indicaţii terapeutice

Terapia de substituţie cu testosteron pentru hipogonadismul masculin, după confirmarea deficienţei de testosteron în urma examinării clinice şi testelor biochimice (vezi pct. 4.4

Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare).

Nebido Prospect



Nebido Prospect

4.2. Doze şi mod de administrare

Administrare intramusculară.

Bărbaţi adulţi şi vârstnici

Se administrează injectabil o fiolă de Nebido (care corespunde la 1000 mg de undecanoat de testosteron) la fiecare 10 – 14 săptămâni. Această frecvenţă de administrare este eficientă în vederea menţinerii unei concentraţii suficiente de testosteron şi nu produce acumularea medicamentului.

Injecţiile trebuie efectuate foarte lent. Trebuie avut grijă ca injectarea de Nebido să se facă profund, la nivelul muşchiului fesier, respectând precauţiile obişnuite pentru administrarea intramusculară. O atenţie deosebită trebuie acordată pentru evitarea injectării intravasculare. Conţinutul unei fiole se va injecta intramuscular, imediat după deschiderea fiolei.

Iniţierea tratamentului

Concentraţiile plasmatice de testosteron trebuie măsurate înainte de începerea tratamentului şi în timpul iniţierii acestuia. În funcţie de concentraţiile plasmatice de testosteron şi de simptomele clinice, primul interval între administrări poate fi redus la minim 6 săptămâni, faţă de intervalul recomandat pentru tratamentul de întreţinere de 10-

14 săptămâni. Cu această doză de încărcare, vor putea fi atinse mai rapid concentraţii suficiente de testosteron la echilibru.

Tratamentul de întreţinere şi individualizarea acestuia

Intervalul dintre administrări trebuie să se încadreze între valorile recomandate de 10-14 săptămâni. Este necesară monitorizarea cu atenţie a concentraţiilor plasmatice de testosteron pe parcursul tratamentului de întreţinere. Este recomandabilă măsurarea concentraţiilor plasmatice de testosteron în mod regulat. Măsurătorile trebuie efectuate la

sfârşitul intervalului dintre două administrări şi trebuie avute în vedere simptomele clinice. Aceste concentraţii plasmatice trebuie să se încadreze în treimea inferioară a intervalului valorilor normale. Concentraţiile plasmatice mai mici decât valorile normale indică necesitatea reducerii intervalului dintre administrări. În cazul unor concentraţii plasmatice mari, poate fi luată în considerare o mărire a intervalului dintre administrări.

Copii şi adolescenţi



Nu este indicată utilizarea Nebido la copii şi adolescenţi şi nu a fost evaluată clinic administrarea la bărbaţi sub 18 ani.

4.3.Contraindicaţii

Utilizarea Nebido este contraindicată în: carcinoamele androgen-dependente de prostată sau de glandă mamară a bărbatului; tumori hepatice actuale sau în antecedente; hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi.

4.4.Atenţionări şi precauţii speciale

Nu se recomandă utilizarea Nebido la copii şi adolescenţi.

Nebido trebuie utilizat doar dacă hipogonadismul (hiper- şi hipogonadotrofic) a fost confirmat şi dacă înaintea iniţierii tratamentului s-a exclus altă etiologie care ar putea fi responsabilă de simptomatologie. Insuficienţa testosteronică trebuie diagnosticată pe baza semnelor clinice (regresia caracterelor sexuale secundare, modificări ale aspectului corpului, astenie, scăderea libidoului, disfuncţie erectilă etc.) şi confirmată prin două măsurări separate ale concentraţiilor sanguine de testosteron.

Experienţa administrării Nebido la la pacienţii vârstnici de peste 65 de ani este limitată. În prezent, nu există un consens în privinţa valorilor de referinţă ale testosteronului în funcţie de vârstă. Totuşi, trebuie avut în vedere faptul că, în mod fiziologic, concentraţiile plasmatice de testosteron scad odată cu înaintarea în vârstă.

Examenul medical

Înainte de iniţierea terapiei cu testosteron, la toţi pacienţii trebuie efectuată o examinare clinică amănunţită pentru a se exclude riscul existenţei unui cancer de prostată. La pacienţii care primesc terapie cu testosteron, monitorizarea atentă şi regulată a prostatei şi a sânilor trebuie efectuată conform metodelor recomandate (tuşeu rectal şi dozare de PSA

plasmatic) cel puţin o dată pe an şi de două ori pe an la pacienţii vârstnici şi la cei care prezintă un risc crescut (cei cu factori de risc clinici sau familiali).

În afara măsurării concentraţiei de testosteron, la pacienţii aflaţi pe terapie de lungă durată cu androgeni, trebuie verificaţi periodic următorii parametri biochimici: hemoglobina, hematocritul şi testele funcţionale hepatice.

Având în vedere variaţia valorilor de referinţă între diferite laboratoare, toate dozările de testosteron trebuie efectuate la acelaşi laborator.

Tumori

Androgenii pot accelera progresia cancerului de prostată aflat în stadiu subclinic şi al hiperplaziei benigne de prostată.

Nebido trebuie folosit cu prudenţă la pacienţii cu cancer, care au risc crescut de hipercalcemie (şi hipercalciurie asociată) datorită metastazelor osoase. Se recomandă monitorizarea periodică a concentraţiilor serice de calciu la aceşti pacienţi.

Au fost raportate cazuri rare de tumori hepatice, benigne şi maligne, la pacienţii care primeau tratament de substituţie cu testosteron.

Alte afecţiuni

La pacienţii cu insuficienţă hepatică, renală sau cardiacă sau boală coronariană, tratamentul cu testosteron poate determina complicaţii severe manifestate prin edeme, cu sau fără insuficienţă cardiacă congestivă. În acest caz, tratamentul trebuie oprit imediat. Nu există studii efectuate pentru a demonstra eficienţa şi siguranţa acestui medicament la pacienţii cu afectare renală sau hepatică. Prin urmare, tratamentul de substituţie cu testosteron trebuie folosit cu prudenţă la aceşti pacienţi.

Ca regulă generală, trebuie întotdeauna respectate limitările utilizării de injecţii intramusculare la pacienţii cu coagulopatii congenitale sau dobândite.

Nebido trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cu epilepsie şi migrenă, deoarece aceste afecţiuni pot fi agravate.

La pacienţii trataţi cu androgeni la care se obţin concentraţii plasmatice normale de testosteron cu terapie de substituţie, se poate ameliora sensibilitatea la insulină.

Anumite semne clinice : iritabilitatea, nervozitatea, creşterea în greutate, erecţii prelungite sau frecvente, pot indica expunerea excesivă la androgeni, necesitând ajustarea dozelor.

Poate fi potenţată apneea în somn preexistentă.

Atleţii care primesc terapie de substituţie cu testosteron pentru hipogonadism masculin primar sau secundar trebuie preveniţi asupra faptului că acest medicament conţine o substanţă activă care poate produce reacţie pozitivă la testarea antidoping.

Androgenii nu sunt potriviţi pentru stimularea dezvoltării musculare la persoanele sănătoase sau pentru creşterea capacităţii fizice.

Tratamentul cu Nebido trebuie întrerupt definitiv dacă simptomele de expunere excesivă la androgeni persistă sau reapar pe parcursul terapiei cu dozele recomandate.

Calea de administrare

Nebido trebuie injectat intramuscular. Experienţa a demonstrat că prin administrarea foarte lentă se poate evita apariţia reacţiilor de scurtă durată (senzaţie imperioasă de tuse, accese de tuse, dificultăţi respiratorii) care, în rare cazuri, apar în cursul sau imediat după injectarea soluţiilor uleioase.

4.5.Interacţiuni cu alte produse medicamentoase, alte interacţiuni

Anticoagulante orale

S-a raportat că testosteronul şi derivaţii săi cresc activitatea anticoagulantelor orale. Pacienţii care primesc anticoagulante orale necesită monitorizare atentă, mai ales la iniţierea şi la finalul terapiei cu androgeni. Se recomandă intensificarea monitorizării timpului de protrombină şi a determinărilor INR-ului.

Alte interacţiuni

Administrarea concomitentă de testosteron şi ACTH sau glucocorticoizi poate accentua formarea de edeme; prin urmare, aceste substanţe active trebuie administrate cu prudenţă, mai ales la pacienţii cu afecţiuni hepatice sau cardiace sau la pacienţii predispuşi la formarea de edeme.

Interacţiuni cu testele de laborator: Androgenii pot scădea concentraţiile proteinei de legare a tiroxinei ducând la scăderea concentraţiei plasmatice de T4 total şi creşterea captării de

T3 şi T4 pe răşini. Cu toate acestea, concentraţiile hormonilor tiroidieni liberi rămân nemodificate şi nu există semne clinice de disfuncţie tiroidiană.

4.6.Sarcina şi alăptarea

Nu este indicată utilizarea Nebido la femei; acesta nu trebuie utilizat la femei însărcinate sau care alăptează.





4.7.Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nebido nu are efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

4.8.Reacţii adverse

Cea mai frecventă reacţie adversă observată a fost durerea la locul injectării (10%). Următoarele reacţii adverse au fost raportate în studiile clinice ca având o posibilă legătură cu Nebido (conform sistemului de clasificare HARTS Body System and Dictionary Term):

* Sistem/aparat Frecvent* (>1/100, < 1/10 )
) Digestiv Diaree

Aparat locomotor

D

Dureri la nivelul membrelor inferioare, artralgii
i Sistem nervos n Ameţeli, hipersudoraţie, cefalee
c  
a Aparat respirator Tulburări respiratorii

u Pielea şi anexele acesteia

z

a

Acnee,

dureri mamare, ginecomastie, prurit, tulburări cutanate

* Urogenital

)

Dureri testiculare, Tulburări prostatice

Tulburări generale şi la locul de

Dadministrare

Hematoame subcutanate la locul injectării

i

*) Din cauza dimensiunii reduse a eşantionului din studii, frecvenţa fiecărui eveniment advers raportat ca având posibilă legătură cauzală cu administrarea medicamentului a

determinat încadrarea acestora cel puţin la categoria frecvent (>1/100).

În literatură au fost raportate următoarele reacţii adverse ale medicamentelor care conţin testosteron:

Sistem/aparat Reacţii adverse
Tulburări hematologice şi limfatice Rare cazuri de policitemie (eritrocitoză)
Tulburări de metabolism şi nutriţie Creştere în greutate, dezechilibre electrolitice (retenţie de sodiu, clor, potasiu, calciu, fosfat anorganic şi apă) în timpul tratamentelor de lungă durată sau a celor cu doze mari
Aparat locomotor Crampe musculare
Sistem nervos Nervozitate, ostilitate, depresie
Sistem respirator Apnee de somn
Tulburări hepatobiliare În cazuri foarte rare: icter şi anomalii ale testelor funcţionale hepatice
Piele şi anexe Pot să apară diferite reacţii cutanate, inclusiv acnee, seboree, şi căderea părului (alopecie)
Aparat reproducător şi afecţiuni mamare Modificări ale libidoului, creşterea frecvenţei erecţiilor; terapia cu doze
 

mari de preparate cu testosteron, în mod obişnuit reduce sau opreşte, reversibil, spermatogeneza, ducând astfel la scăderea dimensiunii testiculelor;

terapia de substituţie cu testosteron pentru hipogonadism poate determina în rare cazuri erecţii persistente, dureroase (priapism), tulburări prostatice, cancer

de prostată **, obstrucţii urinare

Tulburări generale şi la locul de administrare

Dozele mari sau administrarea pe termen lung de testosteron cresc uneori

incidenţa retenţiei hidrice şi edemelor;

pot să apară reacţii de hipersensibilitate

**) Datele despre riscul de cancer de prostată asociat cu terapia testosteronică sunt neconcludente.

4.9.Supradozaj

După supradozaj nu este necesară nici o altă măsură terapeutică specială în afară de oprirea terapiei cu medicament sau de reducerea dozei.

5. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

5.1. Proprietăţi farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: Androgeni, 3-oxoandrosten (4) derivaţi

Cod ATC: G03B A03

Undecanoatul de testosteron este un ester al androgenului natural, testosteronul. Forma activă, testosteronul, rezultă prin clivarea catenei laterale.

Testosteronul este cel mai important hormon androgen al bărbatului, fiind sintetizat în principal la nivelul testiculelor, şi, într-o mai mică măsură, la nivelul corticosuprarenalei.

Testosteronul este responsabil pentru apariţia caracteristicilor masculine în timpul perioadei fetale, în prima copilărie şi la pubertate, iar după aceea pentru menţinerea fenotipului masculin şi a funcţiilor androgen-dependente (de ex. spermatogeneza, glandele sexuale accesorii). De asemenea, îndeplineşte diverse funcţii, de ex. la nivelul pielii, muşchilor, scheletului, rinichiului, ficatului, măduvei osoase hematogene şi SNC.

În funcţie de organul ţintă, spectrul acţiunilor testosteronului este în principal androgenic (de ex. prostată, vezicule seminale, epididim) sau de stimulare a anabolismului proteic (muşchi, os, hematopoieză, rinichi, ficat).



La nivelul unora dintre organe, efectele testosteronului se manifestă după conversia periferică a testosteronului în estradiol, care se leagă apoi de receptorii estrogenici de la nivelul nucleului celulelor ţintă, de ex. hipofiza, ţesutul adipos, creierul, oasele şi celulele testiculare Leydig.

5.2. Proprietăţi farmacocinetice

Absorbţie

Nebido este un preparat retard de undecanoat de testosteron, cu administrare intramusculară şi care evită astfel fenomenul de prim-pasaj hepatic. În urma injectării intramusculare de undecanoat de testosteron sub formă de soluţie uleioasă, compusul este eliberat treptat din preparatul retard şi este clivat aproape în totalitate în testosteron şi acid undecanoic. O creştere a concentraţiilor de testosteron peste valorilor bazale poate fi înregistrată timp de o zi după administrare.

Starea de echilibru

După prima injecţie intramusculară cu 1000 de mg de undecanoat de testosteron la bărbaţi cu hipogonadism, s-au obţinut după 7 zile valori medii de Cmax de 38 nmol/l (11 ng/ml). Cea de-a doua doză s-a administrat la 6 săptămâni după prima injecţie şi s-au atins concentraţiile maxime de testosteron de aproximativ 50 nmol/l (15 ng/ml). S-a menţinut un interval constant de 10 săptămâni între doze pe parcursul următoarelor 3 administrări şi s-a atins starea de echilibru între a 3-a şi a 5-a administrare. La echilibru, valorile medii ale Cmax şi Cmin de testosteron au fost de aproximativ 37 nmol/l (11 ng/ml) şi, respectiv, 16 nmol/l (5 ng/ml). Variabilitatea intra- şi inter-individuală mediană (coeficientul de variaţie,

%) a valorilor Cmin a fost de 22% (interval: 9-28%) şi, respectiv, 34% (interval: 25-48%).

Distribuţie

La bărbaţi, testosteronul circulant seric se leagă în proporţie de aproximativ 98% de proteina de legare a hormonului sexual (SHBG) şi de albumină. Doar testosteronul liber este considerat biologic activ. După administrarea intravenoasă de testosteron la bărbaţii vârstnici, timpul de înjumătăţire plasmatică al testosteronului a fost de aproximativ o oră şi s-a măsurat un volum de distribuţie aparent de aproximativ1,0 l/kg.

Metabolism

Testosteronul, obţinut prin clivarea esterului de undecanoat de testosteron, este metabolizat şi eliminat similar cu testosteronul endogen. Acidul undecanoic este metabolizat prin ß- oxidare similar cu ceilalţi acizi carboxilici alifatici. Cei mai importanţi metaboliţi activi ai testosteronului sunt estradiolul şi dihidrotestosteronul.

Eliminare

Testosteronul este metabolizat extensiv hepatic şi extrahepatic. După administrarea de testosteron radiomarcat, aproximativ 90% din radioactivitate se elimină urinar, sub formă de glucuronoconjugat şi sulfat, iar 6% se elimină în fecale după efectuarea circuitului enterohepatic. Metaboliţii urinari includ androsteronul şi etiocolanolonul. În urma administrării intramusculare a acestui preparat retard, rata de eliberare are un timp de înjumătăţire plasmatică de 90±40 zile.

5.3.Date preclinice de siguranţă

În studiile toxicologice nu s-au evidenţiat alte efecte în afara celor care pot fi explicate de caracteristicile hormonale ale Nebido.

S-a observat că testosteronul nu este mutagenic in vitro, folosindu-se modelul mutaţiei inverse (testul Ames) sau celule ovariene de hamster. A fost evidenţiată o legătură între tratamentul cu androgeni şi anumite cancere în studiile pe animale de laborator. Datele experimentale la şobolan au evidenţiat creşterea incidenţei cancerului de prostată după tratamentul cu testosteron.

Este cunoscut faptul că hormonii sexuali favorizează dezvoltarea anumitor tumori induse de agenţi carcinogenetici cunoscuţi. Semnificaţia clinică a acestei obsevaţii nu este cunoscută.

Studiile de fertilitate la rozătoare şi la primate au evidenţiat faptul că tratamentul cu testosteron poate afecta fertilitatea prin inhibarea spermatogenezei, de o manieră dependentă de doză.

6. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE

6.1. Lista excipienţilor

Benzoat de benzil, ulei de ricin rafinat

6.2. Incompatibilităţi

În lipsa studiilor de compatibilitate, acest medicament nu trebuie amestecat cu alte medicamente.

6.3. Perioada de valabilitate



3 ani.

Produsul trebuie utilizat imediat după deschiderea fiolei.

6.4. Precauţii speciale pentru păstrare

Nu sunt necesare condiţii speciale de păstrare.

6.5. Natura şi conţinutul ambalajului

Cutie cu o fiolă de sticlă brună de 5 ml care conţine 4 ml soluţie injectabilă.

6.6 Instrucţiuni privind pregătirea produsului medicamentos în vederea administrării şi manipularea sa

Soluţia pentru injectare intramusculară trebuie să fie inspectată vizual înainte de utilizare;

se vor utiliza doar soluţiile clare, fără precipitat.

Medicamentul este de unică folosinţă; soluţia neutilizată trebuie aruncată.

7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

Schering AG

Mullerstrasse 178, D-13342, Berlin, Germania

8. NUMĂRUL DIN REGISTRUL PRODUSELOR MEDICAMENTOASE

6205/2006/01

9.DATA AUTORIZĂRII SAU A ULTIMEI REAUTORIZĂRI

Autorizare – Februarie 2006

10.DATA REVIZUIRII TEXTULUI

Ianuarie 2005

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close