Prospect Pravator

Sharing

Prospect: Informaţii pentru utilizator

Cuprins

PRAVATOR 20 mg Comprimate

Pravastatină sodică

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

– Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

– Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor
persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.

– Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Pravator 20 mg
Pravator 20 mg

 

Ce găsiţi în acest prospect:

1. Ce este Pravator şi pentru ce se utilizează

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Pravator

3. Cum să utilizaţi Pravator

4. Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează Pravator

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Pravator şi pentru ce se utilizează

Pravastatina sodică, substanţa activă din Pravator, aparţine clasei de medicamente numite statine (sau inhibitori de HMG-CoA reductază). Acesta previne producerea de colesterol de către ficat şi, prin urmare, reduce nivelul de colesterol şi al altor grăsimi ,trigliceride, în corpul dumneavoastră. Atunci când există niveluri excesive de colesterol în sânge, colesterolul se acumuleaza pe pereţii vaselor de sânge şi le blochează.

Aceasta determină rigidizarea arterelor sau ateroscleroza si poate duce la:

– dureri în piept (angină pectorală), atunci când un vas de sânge din inimă este parţial blocat,

– un atac de cord (infarct miocardic), atunci când un vas de sânge din inimă este complet blocat,

– un accident vascular cerebral, atunci când un vas de sânge din creier este complet blocat.

Acest medicament este utilizat în 3 situaţii:

În tratamentul nivelurilor ridicate de colesterol şi de grăsimi în sânge

Pravator este utilizat pentru a reduce nivelurile ridicate de colesterol “rău” şi pentru a creşte nivelul de colesterol “bun” din sânge atunci când modificările dietei şi exerciţiile fizice nu au reuşit să facă acest lucru în mod corespunzător.

In prevenirea bolilor inimii şi vaselor de sânge

• Dacă aveţi un nivel crescut de colesterol în sânge şi factori de risc ce favorizează producerea acestor boli (fumaţi, sunteţi supraponderal, aveţi nivel crescut de zahăr în sânge sau tensiune arterială mare, faceţi puţine exerciţii fizice), Pravator este utilizat pentru reducerea riscului de boli de inimă şi de vase de sânge şi pentru reducerea riscului de deces din cauza acestora.

• Dacă aţi avut deja un accident vascular cerebral sau un infarct miocardic sau dacă aveţi dureri în piept (angină pectorală instabilă) şi chiar dacă aveţi un nivel normal de colesterol, Pravator este utilizat pentru reducerea riscului de a avea un alt atac de cord sau accident vascular cerebral în viitor şi pentru a reduce riscul de deces din cauza acestora.

După transplantul de organe

Dacă aţi avut un transplant de organe şi aţi primit medicamente pentru a împiedica organismul dumneavoastră să respingă transplantul, Pravator este folosit pentru a reduce nivelurile crescute de grăsimi din sânge.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Pravator
Nu utilizaţi Pravator

– dacă sunteţi alergic la pravastatină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui
medicament (enumerate la punctul 6) (o reacţie alergică include: erupţii cutanate, urticarie, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor şi/sau picioarelor sau dificultăţi de respiraţie).

– dacă sunteţi gravidă, planificaţi să deveniţi gravidă sau dacă alăptaţi;

– dacă aveţi o afecţiune a ficatului (boală activă de ficat);

– dacă câteva rezultate ale analizelor de sânge indică valori anormale ale funcţiilor ficatului
(valori crescute ale enzimelor ficatului din sânge).

Atenţionări şi precauţii

înainte să luaţi Pravator, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

– dacă aveţi o afecţiune a rinichilor

– dacă funcţia glandei tiroide este scăzută

– dacă aveţi istoric de boală de ficat

– dacă consumaţi frecvent cantităţi mari de alcool etilic

– dacă dumneavoastră sau oricine din familia dumneavoastră aveţi tulburări musculare cauzate de o boală ereditară;

– dacă aveţi probleme musculare cauzate de un alt medicament care aparţine grupului de statine (inhibitor de HMG CoA reductazei) sau de medicamente care aparţin grupului cunoscut sub numele de fibraţi (vezi Pravator împreună cu alte medicamente).

Dacă dumneavoastră aţi avut oricare dintre aceste afecţiuni, medicul dumneavoastră va trebui să vă efectueze analize ale sângelui înainte şi, posibil, în timpul tratamentului cu Pravator pentru a stabili riscul dumneavoastră de a avea efecte adverse musculare. De asemenea, este posibil să fie necesar ca dumneavoastră să efectuaţi aceste analize ale sângelui dacă aveţi 70 de ani sau mai mult.

Dacă aţi avut în timpul tratamentului crampe musculare sau dureri musculare inexplicabile, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Pravator dacă dumneavoastră:

– aveţi insuficienţă respiratorie severă.

În timp ce luaţi acest medicament medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu atenţie dacă aveţi diabet zaharat sau aveţi risc de a dezvolta diabet zaharat. Sunteţi susceptibil pentru riscul de a dezvolta diabet zaharat, dacă aveţi un nivel ridicat de zaharuri şi grăsimi în sânge, sunteţi supraponderal şi aveţi tensiune arterială crescută.

Pravator împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Atunci când sunt combinate cu Pravator, medicamentele indicate mai jos pot duce la un risc crescut de a dezvolta probleme musculare (vezi Reacţii adverse posibile).

Este important să vă informaţi medicul dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent oricare dintre următoarele medicamente:

– medicamente cunoscute sub numele de fibraţi (de exemplu gemfibrozil şi fenofibrat) care scad nivelul grăsimilor din sânge.

– medicamente care scad imunitatea organismului (ciclosporină).

– medicamente care tratează infecţii provocate de bacterii (antibiotice, cum ar fi eritromicina sau claritromicina).

– un alt medicament care scade nivelul de colesterol din sânge (acid nicotinic).

Dacă utilizaţi, de asemenea, un medicament care scade nivelul de grăsimi din sânge (răşină care leagă acizii biliari cum ar fi colestiramina sau colestipol), pravastatina trebuie să fie luată cu cel puţin o oră înainte sau la patru ore după ce aţi luat răşina. Acest lucru se datorează faptului că răşina poate afecta absorbţia pravastatinei dacă cele două medicamente sunt luate împreună.

Este important să spuneţi medicului dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le luaţi, inclusiv cele pe care le-aţi cumpărat fără prescripţie medicală.

Pravator împreună cu alimente şi băuturi

Acest medicament poate fi administrat cu sau fără alimente. Nu utilizaţi Pravator în cazul în care consumaţi cu regularitate cantităţi mari de alcool etilic.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Nu luaţi Pravator în timpul sarcinii. Dacă descoperiţi că sunteţi gravidă, trebuie să informaţi imediat medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Nu luaţi Pravator dacă intenţionaţi să alăptaţi, pentru că acest medicament trece în laptele mamei.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Pravator nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Dacă vă confruntaţi cu ameţeli, tulburări de vedere sau vedere dublă în timpul tratamentului, evitaţi să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Pravator conţine lactoză

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament.

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Medicul dumneavoastră vă va consilia cu privire la un regim alimentar sărac în grăsimi care trebuie continuat pe toată perioada de tratament.

Luaţi Pravator o dată pe zi, preferabil seara, cu sau fără alimente. înghiţiţi comprimatul cu o cantitate suficientă de lichid (de exemplu un pahar cu apă).

Cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră v-a recomandat altfel, doza uzuală este:

Pentru scăderea valorilor crescute ale colesterolului sau grăsimilor din sânge

Doza recomandată este de 10-40 mg pravastatină, administrată o dată pe zi, preferabil seara. Doza zilnică maximă este de 40 mg pravastatină.

Pentru a preveni afecţiunile inimii şi ale vaselor de sânge

Doza recomandată este de 40 mg pravastatină, administrată o dată pe zi, preferabil seara.

După transplant

Doza recomandată este de 20 mg pravastatină, administrată o dată pe zi. Doza poate fi crescută până la 40 mg pravastatină. Medicul dumneavoastră vă va spune ce doză trebuie să luaţi.

Dacă luaţi concomitent un medicament care slăbeşte sistemul imunitar (ciclosporină), medicul vă va prescrie o doză iniţială de 20 mg o dată pe zi. Doza poate fi crescută până la 40 mg de către medic.
Medicul dumneavoastră vă va spune ce doză trebuie să luaţi.

Modificarea dozelor în caz de afecţiuni ale rinichilor sau ficatului

Medicul dumneavoastră vă va prescrie o doză mai mică.

Copii (cu vârsta cuprinsă între 8 şi 13 ani) şi adolescenţi (cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani) cu valori ale colesterolului în sânge crescute ereditar (hipercolesterolemie familială heterozigotă)

Doza recomandată este de 10-20 mg pravastatină administrată o dată pe zi la copii cu vârsta cuprinsă între 8 şi 13 ani şi de 10-40 mg pravastatină administrată o dată pe zi la adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani.

Nu trebuie depăşită doza zilnică maximă de 40 mg de pravastatin. Medicul dumneavoastră vă va spune ce doză este potrivită pentru dumneavoastră.

Durata tratamentului

Medicul dumneavoastră vă va indica durata tratamentului cu Pravator. Acest medicament trebuie folosit foarte regulat şi pentru atât timp cât vă recomandă medicul dumneavoastră, chiar dacă este pentru un timp foarte lung. Nu întrerupeţi tratamentul de unul singur.

Dacă utilizaţi mai mult Pravator decât trebuie

Dacă aţi utilizat prea multe comprimate, mergeţi la cel mai apropiat spital sau anunţaţi-vă medicul.

Dacă uitaţi să utilizaţi Pravator

Pentru a nu uita să luaţi medicamentul, încercaţi să vă faceţi un obicei luându-l în fiecare zi la aceeaşi oră. Cu toate acestea, dacă aţi uitat să luaţi o doză luaţi una cât mai aproape de timpul pentru doza următoare. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Nu luaţi mai multe comprimate decât v-a recomandat medicul.

Dacă încetaţi să luaţi Pravator

Luaţi Pravator atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră. Dacă încetaţi să luaţi Pravator valorile colesterolului pot creşte din nou.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Încetaţi să luaţi Pravator şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă apare vreo durere musculară, sensibilitate, slăbiciune sau crampe, persistente sau inexplicabile mai ales, şi în acelaşi timp, vă simţiţi rău sau aveţi temperatură ridicată.

În cazuri foarte rare, problemele musculare pot fi grave (rabdomioliză) şi pot duce la boli grave de rinichi, ameninţătoare pentru viaţă.

Pot apare reacţii alergice severe cu debut brusc, inclusiv umflarea feţei, buzelor, limbii care pot provoca mari dificultăţi în respiraţie. Aceasta este o reacţie foarte rară care poate fi gravă şi dacă apare trebuie să-i spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Alte reacţii adverse

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)

– ameţeli, dureri de cap, tulburări ale somnului, insomnie (dificultăţi la adormire)

– tulburări ale vederii, vedere înceţoşată sau vedere dublă

– indigestie (digestie încetinită) /arsuri în capul pieptului, durere abdominală, greaţă/vărsături, constipaţie, diaree, flatulenţă

– mâncărimi, erupţie trecătoare pe piele, urticarie, probleme ale scalpului sau ale părului
(inclusiv căderea părului)

– tulburări la urinare, de exemplu durere, urinare frecventă, urinare frecventă în timpul nopţii

– tulburări ale funcţiei sexuale

– oboseală

– dureri musculare şi articulare.

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)

– tulburări ale simţului tactil, incluzând senzaţie de arsură/furnicături, amorţeală sau înţepături (parestezie)

– un anumit tip de afecţiune cronică a pielii (sindrom asemănător lupusului)

– inflamaţia pancreasului (pancreatită)

– colorarea în galben a pielii sau albului ochilor (icter), ţesuturilor sau a lichidelor din corp,
inflamaţia ficatului (hepatită), distrucţie bruscă, rapidă a tuturor ţesuturilor ficatului (necroză hepatică)

– inflamaţie a unuia sau mai multor muşchi care determină durere sau slăbiciune în muşchi
(miozită sau polimiozită); durere şi slăbiciune musculară

– inflamaţia tendoanelor, uneori însoţită de ruptura tendonului

– creşteri ale transaminazelor (un grup de enzime ale ficatului), care poate fi un semn de
probleme hepatice. Medicul dumneavoastră poate dori să efectueze teste pentru a le verifica periodic.

Alte reacţii adverse posibile:

• Coşmaruri;

• Pierderi de memorie;

• Depresie;

• Probleme de respiraţie, incluzând tuse persistentă şi/sau scurtarea respiraţiei sau febră.

• Diabet. Acest lucru este mult mai probabil, dacă aveţi un nivel ridicat de zaharuri şi grăsimi în sânge,

sunteţi supraponderal şi aveţi tensiune arterială crescută. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza în

timp ce luaţi acest medicament.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

5. Cum se păstrează Pravator

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Pravator

– Substanţa activă este pravastatina sodică. Fiecare comprimat conţine 10 mg şi 20 mg
pravastatină sodică.

– Celelalte componente sunt lactoză anhidră, stearil fumarat de sodiu, oxid galben de fer (E 172).
Cum arată Pravator şi conţinutul ambalajului

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare galben-închis spre galben, prevăzute cu o linie mediană de rupere pe una dintre feţe şi având imprimat P2 de o parte şi de alta a liniei mediane.

Cutie cu 4 blistere din PA-Al-PVC/Al a câte 7 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

RANBAXY (U.K.) LIMITED

Building 4, Chiswick Park, 566 Chiswick High Road

Londra W4 5YE, Marea Britanie

Fabricant

Terapia SA

Str. Fabricii nr.124, Cluj-Napoca, România

Pentru orice informaţii referitoare la acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

România
Terapia SA

Str. Fabricii nr.124, Cluj-Napoca, România
Acest prospect a fost revizuit în Februarie 2013

Prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

PRAVATOR 40 mg, comprimate

Pravastatină sodică

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

 • Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

 • Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

 • Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

  In acest prospect gasiti:

  1. Ce este Pravator 40 mg, comprimate şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Pravator 40 mg, comprimate

  3. Cum să utilizaţi Pravator 40 mg, comprimate

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Pravator 40 mg, comprimate

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE PRAVATOR 40 mg, COMPRIMATE SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

   Substanta activa este pravastatina. Pravastatina apartine unui grup de medicamente numit HMG-CoA reductaza inhibitori (cunoscut si sub numele “statine”). Actioneaza asupra lipidelor (grasimilor) cum ar fi colesterolul si trigliceridele din sange atunci cand regimul alimentar sau exerciţiile fizice au fost insuficiente.

   Pravator este recomandat la pacientii cu un nivel crescut al colesterolului si trigliceridelor. Colesterolul este o substanta care exista in organism si este necesara pentru buna functionare a acestuia. Totodata, daca colesterolul se acumuleaza in singe, se poate depozita pe peretii sau chiar bloca vasele de singe (arteroscleroza). Aceasta este una din principalele cauze al bolilor de inima cum sunt dureri in piept (angina) si atacuri de cord. Nivelul crescut de colesterol din singe poate fi scazut si pastrat la un nivel scazut cu o dieta corespunzatoare, exercitii fizice si medicamente.

   Daca ati avut probleme cu inima si un nivel crescut de colesterol, Pravator va va ajuta, alaturi de un regim alimentar, sa reduceti riscul unui atac de inima, reduce sansele de a suferi o operatie chirurgicala, creste vascularizarea si reduce riscul atacului ischemic tranzitoriu.

   Daca nu ati avut boli ale inimii dar aveti un nivel crescut al colesterolului, Pravator, alaturi de un regim alimentar va va ajuta sa reduceti riscul unui atac de cord, riscul unei operatii chirurgicale si va creste vascularizarea inimii, prelungindu-va viata.

  2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI PRAVATOR 40 mg, COMPRIMATE

   Nu utilizaţi Pravator

 • dacă sunteţi alergic la pravastatina sodică sau la oricare dintre celelalte componente ale Pravator (o reacţie alergică include: erupţii cutanate, urticarie, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor şi/sau picioarelor sau dificultăţi de respiraţie).

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Pravator

 • dacă sunteţi gravidă, planificaţi să deveniţi gravidă sau dacă alăptaţi;

 • dacă aveţi sau aţi avut boli hepatice; aţi avut vreodată sau aveţi rezultate ale analizelor de sânge care indică valori anormale ale funcţiilor ficatului;

 • dacă luati cantitati de alcool mari cu regularitate;

 • dacă aveţi sub 18 ani;

 • dacă aveţi intoleranţă la zaharuri

  Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua statine dacă:

 • aveţi insuficienţă respiratorie severă.

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală şi în special dintre cele enumerate mai jos:

 • medicamente care influenţează valoarea lipidelor (de exemplu, acid fibric sau derivaţi ai acestuia, acid nicotinic, colestipol, colestiramină);

 • medicamente imunomodulatore (ciclosporină).

Utilizarea Pravator cu alimente şi băuturi

Nu utilizaţi Pravator în cazul în care consumaţi cu regularitate cantităţi mari de alcool etilic.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu luati Pravator daca sunteti insarcinata sau planificati sa deveniti insarcinata şi daca alaptati.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Pravator nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Pravator

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza Pravator.

 1. CUM SĂ LUAŢI PRAVATOR 40 mg, COMPRIMATE

  Luati acest medicament conform indicatiilor medicului.Verificati in prospect care este doza minima sau cea maxima. Va rugam cititi prospectul cu atentie. Farmacistul sau doctorul va poate ajuta daca nu sunteti sigur.

  Medicamentul se prezinta sub forma de comprimate. Luati comprimatele cu apa inainte sau dupa masa. In cazul in care luati un medicament de tipul rasinilor care scad nivelul lipidelor cum ar fi colestiramina sau colestipol, luati Pravator cu cel putin o ora inainte sau cu 4 ore dupa ce ati luat aceste medicamente.

  Doza zilnica recomandata este de 10–40 mg Pravator o data pe zi seara inainte de culcare. Doza poate fi crescuta de medicul dumneavoastra, in functie de raspunsul pe care il aveti dupa administrarea acestui

  medicament. Initial, doctorul va poate prescrie o doza mai mica daca luati si alte medicamente, sunteti in virsta sau aveti probleme cu rinichii sau ficatul.

  Medicamentul va va ajuta sa va pastrati parametrii functionali si nivelul de lipide la un nivel corespunzator.

  Asigurati-va ca va continuati tratamentul cu regimul recomandat, exercitii fizice si stilul de viata pe care il impune medicatia.

  In timp ce luati acest medicament, nu luati alte medicamente fara a va consulta cu medicul.

  Medicul va poate cere sa faceti teste periodice de singe in timpul tratamentului cu Pravator, pentru a verifica nivelul colesterolului si pentru a verifica functiile ficatului.

  Discutati cu medicul despre consumul de alcool in timpul tratamentului.

  Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Pravator

  Nu luati mai multe tablete decit v-a recomandat medicul. Daca ati luat prea multe mergeti la cel mai apropiat spital sau anuntati medicul curant.

  Dacă uitaţi să utilizaţi Pravator

  Pentru a nu uita sa luati medicamentul, incercati sa va faceti un obicei luindu-l la aceasi ora in fiecare zi. Oricum, daca ati uitat sa luati o doza nu va ingrijorati, luati una cit mai aproape de timpul pentru doza urmatoare. Nu luati doua doze in acelasi timp.

 2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca orice alt medicament, Pravator poate cauza in unele cazuri unele efecte secundare. Evenimentele adverse care pot aparea sunt dureri musculare sau ale articulatiilor, urticarie, amorteli, dureri de cap, dureri in piept (nu s-au relatat probleme ale inimii).

  Consultati medicul imediat daca ati observat o reactie alergica imediat dupa ce ati luat medicamentul. O reactie alergica poate include eruptii, urticarie, mincarime, umfaturi ale fetei, buzelor, si/sau ale picioarelor, dificultati de respiratie.

  De asemenea, nu mai luati medicamentul si consultati medicul imediat, daca ati constatat urmatoarele:

  • dureri musculare neexplicabile/persistente cu sau fara colorarea urinei in roz;

  • pierderea apetitului cu ingalbenirea fetei si albirea ochilor;

  • crampe sau dureri abdominale, voma;

  • tulburari de somn, insomnii;

  • tulburari de vedere;

  • caderea parului;

  • singerari neobisnuite sau cresterea tendintei de singerare, sau vanatai.

   Alte efecte secundare care apar de obicei si nu necesita atentie medicala includ diaree sau constipatie, voma, greata si senzatie de oboseala.

   Alte reacţii adverse posibile

   • Tulburări ale somnului, incluzând insomnie şi coşmaruri;

   • Pierderi de memorie;

   • Tulburări sexuale;

   • Depresie;

   • Probleme de respiraţie, incluzând tuse persistent şi/sau scurtarea respiraţiei sau febră.

   Daca ati observat un efect nementionat in acest prospect sau daca sunteti nesigur de efectele acestui medicament, va rugam sa informati medicul sau farmacistul.

 3. PĂSTRAREA PRAVATOR 40 mg, COMPRIMATE

  A nu se lăsa la îndemana şi vederea copiilor.

  Nu utilizaţi Pravator 40 mg, comprimate după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere.

  Intrebaţi farmacistul cum să eliminati medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 4. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Pravator

 • Substanţa activă este pravastatina sodică.

 • Celelalte componente sunt lactoza anhidra, stearil fumarat de sodiu, oxid galben de fer (E 172).

Cum arată Pravator şi conţinutul ambalajului

Comprimatele sunt rotunde biconvexe, de culoare galben intens pana la galben, marcate cu P3 pe fata plana si cu linie mediana pe cealalta fata.

Cutie cu 4 blistere din PA-Al-PVC/Al a cate 7 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

RANBAXY (U.K.) LIMITED

Building 4, Chiswick Park, 566 Chiswick High Road Londra W4 5YE, Marea Britanie

Producator

Terapia SA

Str.Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, România

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2012

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Prospect Pravator
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!