Lepicol – Constipatie Diaree Balonare Colon Iritabil

Dă Share să știe și altii!!
Shares

LEPICOL

COMPOZIȚIE

Formula originală Lepicol conține fibre solubile de psyllium (69%), inulină (30%), culturi probiotice (1%): Lactobacillus plantarum, L. rhamnosus, L. bulgaricus, L. acidophilus, Bifidobacterium bifidum.

Am ales să NU includem in formula Lepicol fibre insolubile! Fibrele insolubile rețin apa, deci dau volum și scad consistența scaunelor, însă capacitatea lor de a reține apa este net inferioară fibrelor de psyllium.

Pe de altă parte, fibrele insolubile au un efect de stimulare a colonului prin iritarea acestuia, similar cu laxativele iritante (senna).

Persoanelor care suferă de colon iritabil le recomand să evite fibrele insolubile, de tipul celor din tărâțe de grâu sau secară.

Aparent, acestea ajută prin stimularea colonului în episoadele de constipație, dar efectul iritant al fibrelor insolubile asupra peretelui colonului nu face decât să agraveze sensibilitatea acestuia.

De ce 5 culturi probiotice, nu una singură, sau 3, sau 7, sau mai multe? Cele 5 culturi incluse în formula originală Lepicol sunt combinația optimă pentru restabilirea florei bacteriene normale, echilibrate. Sunt peste 400 tipuri bacteriene care populează colonul în mod obișnuit, dar 90% din numărul bacteriilor “prietenoase” este dat de bacteriile din cele 5 tipuri de mai sus.

Repopularea colonului cu flora diversificată se produce în timp, iar cele 5 tipuri de bacterii sunt suficiente pentru a asigura și dezvoltarea altor tipuri bacteriene benefice organismului. Există și situații particulare când este necesar un aport de culturi probiotice mai diversificat. Pentru balonarea provocată de excesul de candida, de exemplu, am elaborat o formulă specială, care include 7 tipuri de bacterii.

LepicolLepicol

Fibrele complet solubile de psyllium nu sunt modificate de enzimele digestive, ajungând în colon, unde absorb/fixează o cantitate de apă de 25 de ori mai mare decât greutatea lor. Gelul format prin absorbția apei, amestecat cu reziduurile digestive, măresc volumul și dau o consistență optimă materiilor fecale. În caz de constipație, volumul crescut și consistența moale a conținutului intestinal fac evacuarea ușoară, fără a forța funcționarea colonului, așa cum o fac laxativele (de regulă iritante sau stimulante prin mecanisme chimice, care dau dependență).

Fibrele de psyllium acționează delicat asupra peretelui intestinal “murdar”sau ”îmbâcsit” de plăcile mucoide (formate din mucusul secretat în exces și bacterii potențial patogene), îndepărtîndu-le și permițând repopularea peretelui cu bacterii sănătoase.

Gelul format de fibrele de psyllium este totodată un mediu optim de creștere a culturilor de bacterii “prietenoase”. Formula Lepicol conține atât cele mai importante 5 culturi de bacterii care asigură sănătatea colonului, cît și inulina, “alimentul” de care aceste bacterii au nevoie pentru a se dezvolta. Enzimele digestive ale omului nu acționează în nici un fel asupra moleculei de inulină, însă bacteriile de fermentație benefice organismului conțin enzime care descompun inulina în molecule de glucoză, sursa principală de energie pentru aceste bacterii.

În caz de constipație, primul beneficiu poate apare la câteva ore după prima doză de Lepicol administrată, prin acțiunea imediată a gelului format de fibrele de psyllium, gel care scade consistența reziduurilor din colon și crește volumul acestora. În unele cazuri de constipație severă e nevoie însă de 2-3 zile de administrare de Lepicol pentru a avea o primă golire “normală” ca volum și consistență.

În timp, colonul poate fi „reeducat” pentru a avea contracții peristaltice normale, dar acest efect dispare dacă dieta zilnică nu conține suficiente fibre, iar constipația poate recidiva.

În caz de diaree, conținutul colonului are un exces de apă, iar tranzitul este accelerat, ca urmare a efectului stimulant al factorilor care au produs episodul acut asupra peretelui intestinal. Fibrele de psyllium fixează apa în exces, iar gelul format neutralizează toxinele care au declanșat episodul diareic. Administrarea singulară de probiotice, practicată uneori în cazurile de diaree, în intenția de a repopula colonul cu bacterii “prietenoase”, este ineficientă datorită evacuării prea rapide a conținutului din colon. Asocierea de culturi probiotice cu psyllium și inulina (“aliment” pentru bacteriile benefice organismului) permit restabilirea treptată a vitezei de înaintare a conținutului de-a lungul tubului digestiv și a echilibrului florei bacteriene din colon.

Dacă episodul diareic nu se ameliorează în 24 ore adresati-vă medicului! Sunt situații în care simpla administrare de Lepicol este insuficientă – de exemplu toxiinfecții alimentare grave, care pot evolua până la deshidratare și dezechilibre metabolice severe.

În caz de balonare, cel mai adesea cauza este un dezechilibru al florei intestinale, cu creșterea florei de putrefacție și scăderea florei normale, de fermentație. Este nevoie de 2-3 săptămâni de administrare consecventă a 20g de Lepicol zilnic, pentru a restabili echilibrul bacterian din colon.

În cazul unui colon iritabil, Lepicol redă consistența normală a scaunelor atât în perioadele de constipație, cât și în timpul episoadelor diareice. Mai mult, gelul format din fibrele de psyllium hidratate curăță delicat colonul, fără a-l irita, așa cum se poate întâmpla în cazul fibrelor insolubile. Amestecul de inulină și culturi probiotice din gelul rezultat după administrarea Lepicol vor restabili echilibrul bacterian, protejând colonul de agresiunea germenilor potențial patogeni.

Recomandări de administrare

În primul rînd, este important de reținut că Lepicol este un produs natural și efectele benefice pot apărea după un timp mai îndelungat (câteva zile). Pe de altă parte, răspunsul fiecărui organism la administrarea concomitentă de fibre și culturi probiotice este extrem de variat, deci doza eficace diferă destul de mult de la un individ la altul; severitatea și vechimea problemelor digestive este de asemenea un factor care pot influența răspunsul organismului lai administrarea Lepicol.

Recomandarea noastră este să începeți cu 10g (2 lingurițe sau un plic) seara, urmată de aceeași cantitate în dimineața zilei următoare. Dacă nu apare vreo îmbunătățire, măriți temporar doza la 15 g (3 lingurițe sau un plic și jumătate) începînd cu a doua seară, până aveți un scaun matinal normal, două zile consecutiv, după cate reveniți la doza obișnuită (10g de două ori pe zi).

Este important să știți, de asemenea, că o cură de “epurare” a colonului, cu eliminarea completă a plăcilor mucoide și reechilibrarea florei intestinale este un proces de durată (1-2 luni pentru “curățare” și aproximativ o lună pentru stabilizarea florei sănătoase). Dacă opriți administrarea Lepicol volumul scaunelor va scade după câteva zile, iar dacă păstrați alimentația săracă în fibre și bogată în proteine și grăsimi (carne de porc, vită, oaie, brânzeturi fermentate etc.) problemele digestive vor reapare treptat.

Lepicol poate fi administrat o perioadă îndelungată fără riscuri și fără a produce dependență. Pentru refacerea florei colonului sau pentru o cură de detoxifiere completă este recomandată administrarea de Lepicol timp de 3 luni, câte 20 zile în fiecare lună, urmate de o pauză de 10 zile. Dacă aveți un episod de constipație sau diaree izolat, e suficientă administrarea a 1-3 doze de Lepicol (2 lungurite a câte 5 g), însoțite de o dietă adecvată, pentru a restabili tranzitul intestinal normal.

HIDRATAREA este esențială pentru actiunea eficientă a Lepicol. De aceea este recomandat să consumați 250 ml de apă (sau suc de fructe, deși personal recomand apa) pentru fiecare linguriță (5g) de Lepicol, iar consumul zilnic de apă să fie de minim 2 litri.

Lepicol se administrează cu 20-30 de minute înainte de masă.

Ca mod de preparare, amestecați 10g de Lepicol (2 lingurițe sau un plic) cu un pahar cu apă sau suc de fructe, după care beți restul de apă sau suc până la cantitatea recomandată de 500 ml.O alternativă la amestecul cu apă este laptele sau iaurtul. Puteți prepara dimineața un shake cu lapte, sau amestecați Lepicol cu cereale și lapte. Gustarea astfel pregatită este de preferat să o consumați cu 20-30 de minute înaintea mesei propriu-zise.

Consideraţii ale unor renumiţi nutriţionisti (de notorietate mondială)

‘Considerăm ca digestia dificilă şi evacuarea lentă este consecinţa obiceiurilor alimentare moderne, ca urmare, cele mai multe dintre aceste probleme pot fi prevenite’

‘Majoritatea populaţiei adulte au intre 1,5 şi 7 kg de materii fecale parţial digerate în colon. Deşeurile înmagazinate în colon au o toxicitate ridicată, putând provoca depresie imunitară, balonare şi constipaţie, cu scăderea dramatică a unor nutrienţi şi încetinirea metabolismului’

‘Afecţiunile cronice sunt consecinţa evoluţiei intr-o perioadă lungă de timp. Circa 80% din pacienţii care se adresează medicului au afecţiuni cronice. Societatea Americană pentru Cancer afirmă că sunt necesari 20 de ani pentru producerea unui unui cancer până la apariţia semnelor clinice. Ce produc oamenii de azi în intestinul gros? Nu subestimaţi niciodată importanţa unui colon curat.’

Eşti ceea ce mănânci. Poate veţi spune că e doar o veche zicală, dar, ca mai toate zicalele, are şi un sâmbure de adevăr. Aparatul nostru digestiv este esenţial prin capacitatea sa de a transforma alimentele în substanţe necesare organismului. Mai mult, un aparat digestiv sănătos este vital pentru starea generală de bine. O serie intreagă de afecţiuni, de la boli cronice precum cancerul până la multe din alergiile moderne, pot avea un punct de plecare din aria digestivă.

Mulţi experţi consideră că impactul reziduurilor alimentare în colon se poate accentua de-a lungul timpului, afectând tranzitul prin colon şi limitând cantitatea de substanţe nutritive care poate fi absorbită din alimentele ingerate.

Constipaţia e o problemă a stilului de viaţă occidental. În prezent, la fel sunt colonul iritabil, diverticulita, dependenţa de laxative, fisurile anale, hemoroizii, tranzitul intestinal lent, oboseala cronică, balonarea etc. E doar o coincidenţă? Educaţia, înţelegerea şi folosirea cunoştinţelor dobândite ne pot ajuta să depăşim problemele digestive cu care ne confruntăm zi de zi.

Cum funcționează colonul? Colonul este penultima parte a tubului digestiv, întinzându-se de la valva ileo-cecală până la rect. Are o lungime de 1,7 – 1,8 m şi este poziţionat în abdomen în formă de cadru. Colonul conţine în mod obişnuit, la adult, între 1,5 şi 7 kg de resuri alimentare nedigerate sau parţial digerate, substanţe neabsorbite în intestinul subţire, celule moarte de pe tot tractul digestiv, substanţe eliminate de organism prin bilă (metabolizate şi apoi excretate de ficat) şi o floră microbiană bogată.

Funcţiile colonului. Rolul colonului este în principal de depozit temporar al resturilor rezultate în urma digestiei alimentelor, împreună cu celelate elemente menţionate mai sus. Pe măsura înaintării spre rect, aceste resturi de chim intestinal se transformă în bolul fecal pe care le evacuează prin unul sau două scaune zilnic. Transformarea constă în principal în amestecul cu mucus, bacterii din flora intestinală şi celule moarte, concomitent cu absorbţia de apă, electroliţi, vitamine din grupul B şi K, glucoză (rezultată din descompunerea celulozei).

Flora microbiană a colonului. La naştere, colonul nu conţine microbi. Odată cu alimentaţia, tubul digestiv este populat treptat cu tulpini bacteriene care vor forma în timp flora intestinală obişnuită. Flora microbiană a colonului la adult este constituită din floră de fermentaţie şi floră de putrefacţie în funcţie de procesele bio-chimice în care sunt implicate. Flora bacteriană de fermentaţie are un raport simbiotic cu organismul gazdă, generând acestuia substanţe nutritive valoroase: vitamine din grupul B şi K, acid folic etc. Mai mult, prin competiţia pentru resursele nutritive, flora de fermentaţie împiedică multiplicarea bacteriilor patogene. Prin contrast, flora de putrefacţie scindează proteine rămase nedigerate şi generează amoniac, amine şi alte substanţe cu potenţial nociv asupra organismului. Amoniacul rezultat este absorbit din colon şi transportat în ficat, unde este neutralizat în uree. Din descompunerea triptofanului (un aminoacid) rezultă indol şi scatol, care dau mirosul specific materiilor fecale.

Flora de fermentaţie reprezintă minim 85% din numărul total de bacterii ale unui colon sănătos, procesele fermentative fiind localizate predominant în primele două treimi ale colonului. Bacteriile de putrefacţie sunt predominante în colonul descendent şi reprezintă maxim 15% din flora intestinală normală.

Înaintarea resturilor de-a lungul colonului se face prin mişcările peristaltice date de contracţiile musculaturii netede din peretele acestuia. Eficienţa acestor contracţii depinde de o serie întreagă de factori:

  • consistenţa conţinutului, dată în principal de cantitatea de apă neabsorbită;
  • volumul conţinutului intestinal, distensia pereţilor stimulează contracţia musculaturii
  • compoziţia conţinutului, unele substanţe având rol stimulator intens (laxativele de contact, unele toxine eliberate de bacterii patogene) sau un efect stimulator moderat (celuloza, hemiceluloza, lignina)

Pasajul resturilor alimentare prin colon, de la intrare până la momentul defecaţiei, durează în mod normal 8 – 24 ore. Dacă evacuarea resturilor din colon este mai frecventă de 4 – 6 ore, putem vorbi de tranzit intestinal accelerat (diaree); dacă resturile rămân neevacuate mai mult de 48 ore, suntem în situaţia unui tranzit lent (constipaţie).

 

Cum apar cele mai frecvente afecţiuni ale colonului?

Tranzitul intestinal accelerat este răspunsul musculaturii colonului la stimuli puternici, cum sunt, de exemplu, toxinele produse de unele bacterii patogene (în intoxicaţii alimentare). Contracţiile spastice ale musculaturii netede accelerează progresia conţinutului intestinal de-a lungul tubului digestiv, împiedicând absorbţia suficientă a apei şi stimulând şi mai mult contracţiile, prin umplerea intestinului.

În sindromul de colon iritabil, episoadele de diaree (= tranzit accelerat) sunt rezultatul unei sensibilităţi crescute a peretelui colonului, care reacţionează prin contracţii masive la cel mai mic stimul iritant.

Tranzitul intestinal lent apare cel mai frecvent ca urmare a unei diete necorespunzătoare, prin cantitate insuficientă de fibre. Fără fibre, resturile alimentare au un volum redus şi o consistenţă crescută, fibrele fiind cele care reţin apa în interiorul intestinului. Mai mult, fibrele fiind substrat nutritiv pentru bacteriile de fermentaţie, o dietă săracă în fibre, dar bogată în proteine duce la scăderea numărului bacteriilor de fermentaţie şi creşterea numărului celor de putrefacţie. Deci, scaun mai puţin, cu volum mai mic şi consistenţă crescută, dar gaze mai multe. Aşa apar constipaţia şi balonarea.

Conţinutul intestinal de consistenţă mai tare poate forţa peretele intestinal, producând dilatări ale acestuia “în deget de mănuşă”, cunoscute sub numele de diverticuli.Diverticuloza este acea stare patologică în care numeroşi diverticuli apar de-a lungul colonului, iar inflamarea acestora poartă numele dediverticulită.

Mai mult, staţionarea prelungită a resturilor în colon are un efect toxic local (la nivelul colonului) şi general, atât prin compuşi alimentari neabsorbiţi, cât şi prin produşii proceselor de putrefacţie. Polipii intestinali sunt rezultatul contactului prelungit al mucoasei cu aceste substanţe, şi sunt consideraţi a fiind o stare pre-canceroasă

Consistenţa crescută a resturilor din colon, în timp, mai au şi alte efecte nedorite: evacuarea forţată conduce în timp la slăbirea ţesuturilor din zona anală şi apariţia de fisuri; presiunea crescută din abdomen, repetată cu ocazia eforturilor prelungite de a evacua conţinutul favorizează dilatarea venelor din jurul orificiului anal, conducând la apariţia hemoroizilor.

De sănătatea colonului nostru depinde, aşadar, sănătatea intregului organism. O dietă adecvată, cu suficiente fibre, şi un aport de probiotice din iaurturi ar trebui să fie suficiente pentru acest obiectiv. Stilul de viaţă modern, cu mese luate la repezeală, fără un orar regulat, alimentele procesate industrial şi mâncarea de tip “fast food” sunt principalii inamici ai sănătăţii noastre. Dacă vă este prea greu să corectaţi în totalitate aceste obieceiuri, sau aveţi deja probleme din categoria celor expuse mai sus, formula Lepicol a fost special concepută pentru a vă ajuta în aceste situaţii.

Ingrediente

Cele trei ingrediente folosite în compoziţia Lepicol provin din surse naturale. Nici unul dintre ingrediente nu este absorbit în sânge, neavând efecte secundare. Numeroase studii de specialitate recomandă administrarea concomitentă a celor trei ingrediente, efectul lor combinat asupra menţinerii sănătăţii colonului fiind superior administrării lor separate.

Culturile probiotice

Primul set de ingrediente la care voi face referire sunt cele cinci culturi probiotice distincte incluse în formula Lepicol. Sunt în mod comun cunoscute ca “bacterii prietenoase” care populează tractul digestiv. Există miliarde de asemenea “bacterii prietenoase” care sunt cruciale pentru sănătatea ta!

În fapt, mai mult de 10.000 de studii din întreaga lume vin să confirme faptul că aceste miliarde de “bacterii prietenoase” sunt foarte importante pentru sănătatea colonului tău. Ideea este că, aceste culturi nu trebuie să se epuizeze.

Sunt foarte multe “specii” diferite ale acestor tipuri de bacterii “bune” şi este general acceptat faptul că pentru un tranzit intestinal bun colonul tău are nevoie prezenţa lor. Ca în multe alte domenii ale vieţii în care trebuie menţinut un anumit echilibru şi funcţionarea colonului tău trebuie să fie echilibrată. Şi în flora colonului sănătos există bacterii “rele”, însă acestea nu vor produce nici un efect negativ atâta vreme cât bacteriile “bune” sunt mai multe numeric decât cele rele. Estimările specialiştilor sugerează că într-un colon sănătos bacteriile “rele” nu trebuie să depăşească numeric 15% din total.

Aceste bacterii bune reprezintă baza unei flore echilibrate şi diversificate şi au ca efect combaterea simptomelor constipaţiei şi diareei în egală măsură. Dacă prezinţi simptome ale unui dezechilibru în funcţionarea normală a tractului digestiv, este foarte probabil ca nivelul bacteriilor “prietenoase” prezente în flora colonului să fie scăzut.

Există mai mulţi factori care contribuie la epuizarea nivelului optim de bacterii “prietenoase” prezente în flora colonului tău. Antibioticele reprezintă una dintre principalele cauze, la fel ca şi apa clorinată (de la robinet), excesul de alcool, steroizi, intoleranţele alimentare, drojdiile în exces şi folosirea îndelungată a antiinflamatoriilor nesteroidiene. Stresul, de asemenea, poate juca un rol important. Aşadar, sunt multe feluri în care bacteriile “prietenoase” pot fi atacate.

Este un fapt dovedit că persoanele care suferă de constipaţie şi/sau diaree prezintă un nivel foarte scăzut de bacterii „bune”. Vestea bună este că daca găsim un mod de a redresa balanţa dintre bacteriile „bune” şi cele „rele” prezente în flora colonului, atunci simptomele se pot diminua semnificativ. Blocajul vine însă din faptul că nu este întotdeauna simplu şi suficient să creştem nivelul acestor bacterii “prietenoase”prin consumarea bio-iaurturilor sau a suplimentelor cu probiotice. Motivul îl reprezintă modul în care se comportă aceste “bacterii prietenoase” în flora colonului.

Pentru început, aceste bacterii “bune” trebuie să aibă un mediu stabil, o floră echilibrată, pentru a supravieţui şi a performa optim. Asta înseamnă scaune bine formate şi suficient hidratate. Acest lucru presupune ca bacteriile “bune” să fie reţinute pe peretele colonului, iar bacteriile “rele” să fie înglobate şi eliminate odată cu materiile fecale.

Dacă peretele colonului nu prezintă breşe în coloniile de bacterii “bune”, atacul bacteriilor “rele”, care ar putea produce diverse infecţii, este complet ineficient. Dacă acest echilibru se clatină şi persoana prezintă diaree, adică mai mult de 3 scaune lichide sub forma unor pierderi de materii fecale, atunci putem considera că suplimentarea prin administrare orală cu probiotice devine ineficientă. Se pot produce breşe în coloniile de bacterii “bune”, acestea putând fi eliminate odată cu pierderile de materii fecale sub formă lichidă, în detrimentul bacteriilor “rele” care vin să “umple” golurile şi să creeze un avantaj numeric în favoarea bacteriilor “rele”.

Populaţiile de bacterii “prietenoase” se pot epuiza şi dacă tranzitul intestinal este prea lent, aceasta însemnând că flora colonului este neechilibrată, iar dezechilibrul hidric poate determina bacteriile “rele” să se înmulţească. Acesta este motivul pentru care am inclus un număr mare de bacterii “prietenoase” în formula Lepicol. Răspunsul complet nu este reprezentat doar de adăugarea mai multor bacterii “prietenoase”,de aceea trebuie să ne asigurăm şi că există un mediu propice pentru proliferarea acestor probiotice.

Suntem capabili să generăm acest mediu cu ajutorul unor fibre cu structură unică. Prima este o fibră specială cunoscută sub denumirea de inulină care ajută la protejarea şi hrănirea bacteriilor “bune” existente deja în colon. Acest nutrient este vital pentru sănătatea oricărui colon şi va fi detaliat în continuare.

Inulina

Acest ingredient poate fi găsit în multe tipuri de legume. Cele mai mari concentraţii se găsesc în anghinare, praz, ceapă, broccoli, varză şi cicoare. Inulina este foarte importantă pentru sănătatea colonului dumneavoastră pe termen lung, de aceea este de preferat să consumaţi legume. În fapt strămoşii noştri erau mari consumatori de inulină pe care şi-o procurau din agave (o specie de Aloe).

Inulina este o fibră care, odată consumată, trece nedigerată prin tractul digestiv până în colon. Desigur, nu este nimic remarcabil legat de acest aspect pentru că fibrele asta fac în mod obişnuit. Însă, odată ajunsă în colon inulina începe să aibă un comportament remarcabil – hrăneşte bacteriile deja existente.

Studiile arată că prin ingerarea a doar 5 grame de inulină creşte nivelul de bifidobacter (una dintre cele mai importante bacterii “prietenoase”) cu până la de 5 ori mai mult! Inulina poate fi un element vital în menţinerea echilibrului florei bacteriene la pacienţii cu afecţiuni inflamatorii ale colonului.

Desigur că procurarea zilnică a 5 grame de inulină poate fi dificilă, însemnând să ingeraţi cantităţi foarte mari de legume. Acesta este motivul pentru care am introdus inulina în formula Lepicol. Inulina din compoziţia Lepicol este extrasă din cicoare.

Remarcabil este şi faptul că inulina sub formă de pulbere este o structură stabilă chimic. Odată ingerată, poţi fi sigur că merge direct în colon unde ajută la cresterea numărului probioticelor.

Poţi spune acelaşi lucru despre toate probioticele pe care ai putea opta să ţi le procuri din iaurt sau alte suplimente alimentare. Însă probioticele administrate în acest fel pot fi distruse de aciditatea sucului gastric până ajung în colon.

De aceea este mult mai eficient să combinăm inulina cu probioticele – se ajută reciproc. Întotdeauna de-a lungul timpului s-au dovedit mai eficace luate împreună decât separat. Sinergia dintre probiotice şi inulină este dată de faptul că inulina reprezintă suportul nutritiv pentru dezvoltarea bacteriilor.

Un studiu recent al Universităţii din Dundee a evidenţiat faptul că folosirea pe termen scurt a terapiei combinate de inulină cu probiotice în cazurile de colite ulceroase a avut ca efect creşterea nivelului de bifidobacterii, fapt care a schimbat întregul tablou clinic al pacienţilor cu inflamaţii cronice care au primit această terapie. Este unul din principalele motive pentru care în orice produs în care folosesc probiotice includ şi inulina.

Aşadar, prelungirea vieţii probioticelor folosind inulina este primul pas în echilibrarea florei colonului.

Al doilea pas este reprezentat de găsirea unui mod de optimizare a timpului de tranzit intestinal pentru ca probioticele să poată repopula colonul.

Fibrele de psyllium

Acestea sunt fibre naturale ale unor plante care cresc în India. Îmi place să afirm despre aceste plante că sunt “Rolls Royce-ul” fibrelor, acestea generând cele mai solubile fibre cunoscute vreodată.

Aceasta este calitatea care le face atât de unice şi, din experienţa mea, sunt singurele fibre care pot ajuta la restabilirea echilibrului atât în cazurile de constipaţie cât şi de diaree.

În detaliu – când sunt amestecate fibrele de psyllium cu apă, acestea absorb de până la de 25 de ori greutatea lor. Ca rezultat se formează un gel moale de consistenţă vâscoasă. Acest gel are proprietatea de a curăţa delicat colonul şi a restabili echilibrul florei prin înglobarea bacteriilor “rele” şi eliminarea lor odată cu fecalele.

Multe alte formule pentru menţinerea echilibrului florei intestinale conţin fibre de psyllium combinate cu alte tipuri de fibre.Există însă unele tipuri de fibre care tind să fie prea abrazive, deci nerecomandate pentru cazurile cu diaree. De altfel, în cazuri de sensibilitate extremă a mucoaselor, fibrele sunt chiar contraindicate.

Psyllium, pe de altă parte, datorită gelului de consistenţă moale pe care îl formează în contact cu apa, trece prin sistemul digestiv şi îl curăţă mecanic la fel ca o bucată din piele de căprioară. Gelul este foarte fin şi eficient chiar şi în cazul celor mai sensibile intestine. Felul compact în care se formează acest gel, cu consistenţă omogenă, conduce la reţinerea excesului de apă în cazurile de diaree sau scaune moi.

(Datorită actiunii sale delicate, Lepicol are o serie de alte efecte benefice! De exemplu, în Marea Britanie Lepicol este folosit de persoanele cu pungi de colostomie (“anus contra naturii”). Prin felul în care acţionează, Lepicol ajută la captarea apei în exces, facilitând în felul acesta folosirea pungilor de colostomie.)

Aşadar formarea gelului din fibre de psyllium şi apă previne constipaţia ajutând tranzitul intestinal. Datorită capacităţii mari de retenţie a apei, pe parcursul traversării tubului digestiv, gelul format ajută la menţinerea hidratării optime şi nu permite deshidratarea materiilor fecale în colon. Astfel, scaunele dumneavoastră vor fi hidratate şi mai uşor de evacuat.

În acest fel, ingredientele din compoziţia Lepicol – fibrele de psyllium, inulina şi probioticele – au acţiune sinergică şi ajută la reglarea tranzitului intestinal, chiar dacă acesta este prea lent sau dimpotrivă, prea accelerat.

Beneficiile Lepicolului

Lepicol reglează tranzitul

Un tranzit intestinal lent înseamnă, de regulă, un conţinut intestinal de volum mic şi cu consistenţă crescută.

Fibrele de psyllium au capacitatea de a absorbi o cantitate de apă echivalentă cu de 20 de ori greutatea lor. Prin retenţia apei în intestin, fibrele măresc volumul conţinutului intestinal şi scad consistenţa acestuia, având drept consecinţă o evacuare mai uşoară.

Dacă Lepicol poate ajuta tranzitul intestinal lent, atunci cum te poate ajuta atunci când ai diaree? Acest lucru poate părea extrem de contrar. Totuşi, după ce adaugi apă la Lepicol, gelul moale care se formează şi care ajută la formarea bolului fecal ajută la încetinirea pierderilor de materii fecale prin consolidarea lor. Aceasta înseamnă că pre şi probioticele din Lepicol încep să-şi facă treaba, repopulând colonul cu bacterii sănătoase şi reechilibrând flora.Lepicol detoxifiază organismul

Stresul, oboseala cronică, dieta săracă în fibre şi mesele neregulate sunt tot atâtea motive pentru acumularea de reziduuri toxice în colon. Aditivi alimentari, substanţe chimice folosite în agricultură, zootehnie, industria cosmetica, metale grele şi altele intră în organism şi sunt eliminate prin colon, “groapa de gunoi” a organismului. La acestea se adaugă produsşii de metabolism toxici, rezultaţi în urma proceselor de fermentaţie din colon. Balonarea, constipaţia şi lipsa de energie sunt principalele semne ale intoxicării organismului cu toxinele acumulate în colon.

Prin acţiunea fibrelor de psyllium, Lepicol curăţă delicat mucoasa intestinală, eliminând depozitele mucoide toxice. Culturile probiotice din Lepicol restabilesc echilibrul intestinal, limitând prezenţa florei bacteriene de putrefacţie.

Lepicol stimulează imunitatea

Sistemul imunitar este format din celule şi proteine complexe, prezente în circulaţia sangvină şi toate ţesuturile. Rolul lor este acela de a recunoaşte, de a neutraliza şi de a elimina agenţii patogeni şi substanţele sau celulele alterate proprii organismului. Agenţii patogeni ce pot pătrunde în organism şi genera un răspuns al sistemului imunitar sunt: substanţe biologice (de exemplu toxine, veninuri etc.), virusuri, bacterii, fungi, paraziţi.

Organismul are bariere naturale de apărare împotriva agenţilor patogeni la nivelul pielii, pe tractul respirator şi digestiv.

Flora intestinală normală acţionează ca barieră la nivelul intestinului, împiedicând proliferarea germenilor cu poartă de intrare digestivă. Prin aportul suplimentar de culturi probiotice, Lepicol face mediul intestinal nefavorabil multiplicării agenţilor patogeni. În urma detoxifierii realizate cu Lepicol, mecanismele responsabile de identificarea şi eliminarea substanţelor nocive din organism acţionează la întreaga lor capacitate.

Lepicol scade colesterolul

Efectele laxativelor şi ale fibrelor solubile în general au fost studiate şi din punctul de vedere al rolului lor în scăderea nivelului de colesterol seric. Pe lângă beneficiile lor asupra colonului, fibrele de psyllium, cele mai solubile fibre cunoscute, sunt foarte eficiente şi în controlul nivelului de colesterol seric.

Iată modul în care acţiunea lor reduce nivelul de colesterol seric: Ca toate fibrele solubile, cele de psyllium au abilitatea de a lega acizii biliari. Acizii biliari, cu rol important în digestia grăsimilor, sunt sintetizaţi în organismul uman din colesterol. Atunci când se aduce un aport suplimentar de fibre solubile, un număr mare de acizi biliari sunt sintetizaţi şi în felul acesta scade nivelul de colesterol din sângele circulant.

Acest efect este foarte subtil, dar chiar şi aşa are acţiune asupra scăderii nivelului de colesterol seric.

În urma acestor studii asupra efectului fibrelor de psyllium privind scăderea nivelului de colesterol, Food and Drug Administration [ Food and Drug Administration (FDA)= Autoritatea responsabilă pentru omologarea produselor alimentare şi a medicamentelor în Statele Unite] în SUA a introdus pe lista produselor de scădere a colesterolului fibrele solubile.

În general, studiile au arătat că prin ingerarea zilnică a 10 grame de Psyllium se poate scădea semnificativ nivelul de colesterol seric şi de asemenea nivelul de LDL (“colesterol rău”). 10 grame de Psyllium echivalează cu 7 grame de fibre solubile.

Lepicol reglează glicemia

Fibrele de psyllium ajută de asemenea la menţinerea nivelului normal de glucide din sânge

Potrivit unui studiu al medicilor specialişti din Iran, fibrele de psyllium reglează şi menţin nivelul normal de glucide din sânge în cazul pacienţilor cu diabet zaharat de tip II.

Acest studiu dublu orb, placebo-controlat, a avut ca respondenţi 36 de pacienţi cu diabet zaharat de tip II. Înainte de începerea studiului, pacienţii erau trataţi cu medicamente specifice şi erau sub dietă strictă. Acest fapt nu a fost schimbat pe parcursul derulării studiului. Participanţii la studiu au fost aleator repartizaţi într-un grup care primea 5,1 grame de fibre de psyllium zilnic şi într-un alt grup care primea celuloză.

Medicii au măsurat nivelul glicemiei la începutul studiului şi apoi la fiecare două săptămâni, pe parcursul celor opt săptămâni de derulare. Nivelul de colesterol total, HDL, LDL trigliceride şi insulină au fost măsurate de asemenea la începutul şi la finalul studiului.

După opt săptămâni de tratament, metabolizarea glucozei la pacienţii care luau psyllium a crescut până la o medie de 52,77 mg/dl, în timp ce pacienţii care luau celuloză metabolizau în medie doar 31,36 mg/dl faţă de valorile de referinţă. De asemenea grupul care lua psyllium a mai înregistrat şi o creştere mică a HDL. Autorii studiului au susţinut de altfel că ingerarea fibrelor de psyllium pe termen lung ajuta şi la menţinerea profilului lipidelor în limite de normalitate.

Aşa cum a fost deja arătat de numeroase studii, fibrele de psyllium au fost considerate complet sigure şi foarte bine tolerate.

Fibrele de psyllium, care aparent sunt foarte bine tolerate, au avut un efect benefic pe termen mediu şi lung asupra scăderii nivelului de glucide din sânge prin creşterea capacităţii de metabolizare a acestora la pacienţii cu diabet zaharat de tip II.

Menţinerea unui nivel optim al glicemiei la pacienţii cu diabet zaharat de tip II este foarte importantă având în vedere complicaţiile asociate acestei patologii.

Recomandări

Lepicol combate constipaţia

Dacă suferi de constipaţie înseamnă că materiile fecale rămân în colon o perioadă prea lungă de timp, deoarece tranzitul intestinal este foarte lent. Acest lucru se întâmplă deoarece o cantitate mare de apă se resoarbe de-a lungul colonului, lăsând materiile fecale uscate şi de consistenţă tare.

Dacă timpul de tranzit intestinal creşte treptat, scaunul devine din ce în ce mai dificil de eliminat, iar aceste traume duc în timp la afecţiuni diverticulare şi formarea hemoroizilor.

Aici intervin beneficiile fibrelor de psyllium din Lepicol. Hidratarea delicată a scaunelor cu Lepicol permite eliminarea acestora în mod natural şi uşor, variantă de preferat felului mai agresiv în care acţionează alte tipuri de fibre sau laxativele.

Lepicol combate diareea

Dacă suferi de diaree, iar medical tău specialist a trebuit să intervină medicamentos în timpul acceselor acute, atunci este de aşteptat să fii diagnosticat în urma testelor cu colită, sindrom de colon iritabil sau chiar boala Crohn.

Mecanismele prin care se ajunge la asemenea patologii nu sunt pe deplin cunoscute, însă este recunoscut faptul că acestor afecţiuni le este asociat un nivel foarte scăzut de bacterii “prietenoase”.Din experienţa mea, am combătut simptomele de colon iritabil prin acţiunea combinată a fibrelor de psyllium, inulinei şi probioticelor mult mai eficient decât administrate separat.

Acest fenomen este susţinut de un studiu recent efectuat în Japonia, care arată cum probioticele devin ineficiente, sau efectul lor nu este maxim la pacienţii care suferă de colită (boală inflamatorie a colonului, care se traduce simptomatic prin diaree persistentă).

Totuşi, atunci când probioticele au fost asociate cu fibrele de psyllium, calitatea vieţii pacienţilor care sufereau de boli inflamatorii ale colonului s-a îmbunătăţit considerabil. Cu alte cuvinte, combinarea probioticelor cu fibrele de psyllium a fost mult mai eficientă decât administrarea lor separat.

În secţiunea dedicată fibrelor de psyllium, am explicat felul în care aceste fibre cu proprietăţi unice sunt capabile să cureţe cu delicateţe chiar şi un colon extrem de sensibil. Datorită acestor proprietăţi, fibrele sunt capabile să regleze timpul de tranzit intestinal, să hidrateze scaunele, să ajute la eliminarea lor fără dificultate, permiţând probioticelor să refacă flora intestinală.

Odată ce simptomele dispar, vei experimenta o viaţă fără discomfort şi te poţi îndrepta spre un mod sănătos de viaţă.

Lepicol şi sindromul de colon iritabil

Eşti una dintre persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil şi treci prin episoade alternative de constipaţie şi diaree? Ei bine, dacă este aşa, nu eşti singurul! Această stare patologică este extrem de des întâlnită, medicii diagnosticând-o ca sindromul de colon iritabil.

Această instabilitate a funcţionării aparatului digestiv este cel mai frecvent cauzată de nivelul scăzut de probiotice, ca urmare a unui mare număr de factori aşa cum am menţionat şi mai devreme – antibioticele având o mare culpă.

Ca urmare a modului în care Lepicol combate eficient stările de constipaţie şi diaree în egală măsură, îmbunătăţeşte şi calitatea vieţii acelora care suferă de o formă combinată a acestor simptome. Încă o dată, acest fapt este posibil datorită fibrelor de psyllium care prin efectul lor delicat generează hidratarea optimă şi permite probioticelor să echilibreze flora tractului digestiv. Odată instalat acest efect, echilibrarea florei este un fenomen care va apare în scurt timp.

Acestea au fost şi problemele cu care m-am confruntat şi care m-au determinat să discut cu un număr mare de specialişti în naturopatie din Marea Britanie, ajutându-mă în final să ajung la formula optimă Lepicol. Sinergia unică a celor trei ingrediente din formula Lepicol m-a ajutat să combat chiar de la început simptomele sindromului de colon iritabil.

Aşadar, Lepicol vă ajută să combateţi stările de constipaţie şi diaree într-un mod natural şi delicat.

Lepicol şi laxativele

Laxativele au efect de stimulare artificială. Este indicat să ne gândim că folosirea lor pe termen lung încurajează tranzitul intestinal lent.

Dacă foloseaţi laxative înainte de a lua Lepicol, atunci continuaţi să le luaţi împreună. Acolo unde tranzitul intestinal este foarte lent, Lepicol trebuie administrat cel puţin trei zile înainte de a începe să dea cele mai bune rezultate. Aşadar continuaţi să luaţi laxativele în timp ce introduceţi în cura dumneavoastră Lepicol. După aceea continuaţi să luaţi Lepicol gradual, în funcţie de perioada de instalare a efectelor benefice şi renunţati treptat la laxative. Cât de repede renunţaţi la laxative depinde de cât de repede reacţionaţi sistemic. Nu uitaţi, sistemul digestiv al fiecăruia funcţionează diferit, şi tot aşa există grade de manifestare diferite a simptomelor de tranzit intestinal lent. Puteţi chiar discuta cu un medic specialist această schemă, pentru cele mai bune rezultate.

În cele mai multe cazuri să luaţi Lepicol pentru combaterea tranzitului intestinal lent şi menţinerea sănătăţii tractului digestiv ar trebui să fie suficient. În cazurile particulare, schema de administrare ar trebui să vă permită ajustarea dozelor până la limita de confort. Este perfect sigur să luaţi cantităţi mai mari pentru a combate tranzitul intestinal lent.

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close