Lepicol

LEPICOL

COMPOZIȚIE

Formula originală Lepicol conține fibre solubile de psyllium (69%), inulină (30%), culturi probiotice (1%): Lactobacillus plantarum, L. rhamnosus, L. bulgaricus, L. acidophilus, Bifidobacterium bifidum.

Am ales să NU includem in formula Lepicol fibre insolubile! Fibrele insolubile rețin apa, deci dau volum și scad consistența scaunelor, însă capacitatea lor de a reține apa este net inferioară fibrelor de psyllium. Pe de altă parte, fibrele insolubile au un efect de stimulare a colonului prin iritarea acestuia, similar cu laxativele iritante (senna). Persoanelor care suferă de colon iritabil le recomand să evite fibrele insolubile, de tipul celor din tărâțe de grâu sau secară. Aparent, acestea ajută prin stimularea colonului în episoadele de constipație, dar efectul iritant al fibrelor insolubile asupra peretelui colonului nu face decât să agraveze sensibilitatea acestuia.

De ce 5 culturi probiotice, nu una singură, sau 3, sau 7, sau mai multe? Cele 5 culturi incluse în formula originală Lepicol sunt combinația optimă pentru restabilirea florei bacteriene normale, echilibrate. Sunt peste 400 tipuri bacteriene care populează colonul în mod obișnuit, dar 90% din numărul bacteriilor “prietenoase” este dat de bacteriile din cele 5 tipuri de mai sus. Repopularea colonului cu flora diversificată se produce în timp, iar cele 5 tipuri de bacterii sunt suficiente pentru a asigura și dezvoltarea altor tipuri bacteriene benefice organismului. Există și situații particulare când este necesar un aport de culturi probiotice mai diversificat. Pentru balonarea provocată de excesul de candida, de exemplu, am elaborat o formulă specială, care include 7 tipuri de bacterii.

Lepicol
Lepicol

Fibrele complet solubile de psyllium nu sunt modificate de enzimele digestive, ajungând în colon, unde absorb/fixează o cantitate de apă de 25 de ori mai mare decât greutatea lor. Gelul format prin absorbția apei, amestecat cu reziduurile digestive, măresc volumul și dau o consistență optimă materiilor fecale. În caz de constipație, volumul crescut și consistența moale a conținutului intestinal fac evacuarea ușoară, fără a forța funcționarea colonului, așa cum o fac laxativele (de regulă iritante sau stimulante prin mecanisme chimice, care dau dependență).

Fibrele de psyllium acționează delicat asupra peretelui intestinal “murdar”sau ”îmbâcsit” de plăcile mucoide (formate din mucusul secretat în exces și bacterii potențial patogene), îndepărtîndu-le și permițând repopularea peretelui cu bacterii sănătoase.

Gelul format de fibrele de psyllium este totodată un mediu optim de creștere a culturilor de bacterii “prietenoase”. Formula Lepicol conține atât cele mai importante 5 culturi de bacterii care asigură sănătatea colonului, cît și inulina, “alimentul” de care aceste bacterii au nevoie pentru a se dezvolta. Enzimele digestive ale omului nu acționează în nici un fel asupra moleculei de inulină, însă bacteriile de fermentație benefice organismului conțin enzime care descompun inulina în molecule de glucoză, sursa principală de energie pentru aceste bacterii.

În caz de constipație, primul beneficiu poate apare la câteva ore după prima doză de Lepicol administrată, prin acțiunea imediată a gelului format de fibrele de psyllium, gel care scade consistența reziduurilor din colon și crește volumul acestora. În unele cazuri de constipație severă e nevoie însă de 2-3 zile de administrare de Lepicol pentru a avea o primă golire “normală” ca volum și consistență.

În timp, colonul poate fi „reeducat” pentru a avea contracții peristaltice normale, dar acest efect dispare dacă dieta zilnică nu conține suficiente fibre, iar constipația poate recidiva.

În caz de diaree, conținutul colonului are un exces de apă, iar tranzitul este accelerat, ca urmare a efectului stimulant al factorilor care au produs episodul acut asupra peretelui intestinal. Fibrele de psyllium fixează apa în exces, iar gelul format neutralizează toxinele care au declanșat episodul diareic. Administrarea singulară de probiotice, practicată uneori în cazurile de diaree, în intenția de a repopula colonul cu bacterii “prietenoase”, este ineficientă datorită evacuării prea rapide a conținutului din colon. Asocierea de culturi probiotice cu psyllium și inulina (“aliment” pentru bacteriile benefice organismului) permit restabilirea treptată a vitezei de înaintare a conținutului de-a lungul tubului digestiv și a echilibrului florei bacteriene din colon.

Dacă episodul diareic nu se ameliorează în 24 ore adresati-vă medicului! Sunt situații în care simpla administrare de Lepicol este insuficientă – de exemplu toxiinfecții alimentare grave, care pot evolua până la deshidratare și dezechilibre metabolice severe.

În caz de balonare, cel mai adesea cauza este un dezechilibru al florei intestinale, cu creșterea florei de putrefacție și scăderea florei normale, de fermentație. Este nevoie de 2-3 săptămâni de administrare consecventă a 20g de Lepicol zilnic, pentru a restabili echilibrul bacterian din colon.

În cazul unui colon iritabil, Lepicol redă consistența normală a scaunelor atât în perioadele de constipație, cât și în timpul episoadelor diareice. Mai mult, gelul format din fibrele de psyllium hidratate curăță delicat colonul, fără a-l irita, așa cum se poate întâmpla în cazul fibrelor insolubile. Amestecul de inulină și culturi probiotice din gelul rezultat după administrarea Lepicol vor restabili echilibrul bacterian, protejând colonul de agresiunea germenilor potențial patogeni.

Recomandări de administrare

În primul rînd, este important de reținut că Lepicol este un produs natural și efectele benefice pot apărea după un timp mai îndelungat (câteva zile). Pe de altă parte, răspunsul fiecărui organism la administrarea concomitentă de fibre și culturi probiotice este extrem de variat, deci doza eficace diferă destul de mult de la un individ la altul; severitatea și vechimea problemelor digestive este de asemenea un factor care pot influența răspunsul organismului lai administrarea Lepicol.

Recomandarea noastră este să începeți cu 10g (2 lingurițe sau un plic) seara, urmată de aceeași cantitate în dimineața zilei următoare. Dacă nu apare vreo îmbunătățire, măriți temporar doza la 15 g (3 lingurițe sau un plic și jumătate) începînd cu a doua seară, până aveți un scaun matinal normal, două zile consecutiv, după cate reveniți la doza obișnuită (10g de două ori pe zi).

Este important să știți, de asemenea, că o cură de “epurare” a colonului, cu eliminarea completă a plăcilor mucoide și reechilibrarea florei intestinale este un proces de durată (1-2 luni pentru “curățare” și aproximativ o lună pentru stabilizarea florei sănătoase). Dacă opriți administrarea Lepicol volumul scaunelor va scade după câteva zile, iar dacă păstrați alimentația săracă în fibre și bogată în proteine și grăsimi (carne de porc, vită, oaie, brânzeturi fermentate etc.) problemele digestive vor reapare treptat.

Lepicol poate fi administrat o perioadă îndelungată fără riscuri și fără a produce dependență. Pentru refacerea florei colonului sau pentru o cură de detoxifiere completă este recomandată administrarea de Lepicol timp de 3 luni, câte 20 zile în fiecare lună, urmate de o pauză de 10 zile. Dacă aveți un episod de constipație sau diaree izolat, e suficientă administrarea a 1-3 doze de Lepicol (2 lungurite a câte 5 g), însoțite de o dietă adecvată, pentru a restabili tranzitul intestinal normal.

HIDRATAREA este esențială pentru actiunea eficientă a Lepicol. De aceea este recomandat să consumați 250 ml de apă (sau suc de fructe, deși personal recomand apa) pentru fiecare linguriță (5g) de Lepicol, iar consumul zilnic de apă să fie de minim 2 litri.

Lepicol se administrează cu 20-30 de minute înainte de masă.

Ca mod de preparare, amestecați 10g de Lepicol (2 lingurițe sau un plic) cu un pahar cu apă sau suc de fructe, după care beți restul de apă sau suc până la cantitatea recomandată de 500 ml.

O alternativă la amestecul cu apă este laptele sau iaurtul. Puteți prepara dimineața un shake cu lapte, sau amestecați Lepicol cu cereale și lapte. Gustarea astfel pregatită este de preferat să o consumați cu 20-30 de minute înaintea mesei propriu-zise.

Consideraţii ale unor renumiţi nutriţionisti (de notorietate mondială)

‘Considerăm ca digestia dificilă şi evacuarea lentă este consecinţa obiceiurilor alimentare moderne, ca urmare, cele mai multe dintre aceste probleme pot fi prevenite’

‘Majoritatea populaţiei adulte au intre 1,5 şi 7 kg de materii fecale parţial digerate în colon. Deşeurile înmagazinate în colon au o toxicitate ridicată, putând provoca depresie imunitară, balonare şi constipaţie, cu scăderea dramatică a unor nutrienţi şi încetinirea metabolismului’

‘Afecţiunile cronice sunt consecinţa evoluţiei intr-o perioadă lungă de timp. Circa 80% din pacienţii care se adresează medicului au afecţiuni cronice. Societatea Americană pentru Cancer afirmă că sunt necesari 20 de ani pentru producerea unui unui cancer până la apariţia semnelor clinice. Ce produc oamenii de azi în intestinul gros? Nu subestimaţi niciodată importanţa unui colon curat.’

Eşti ceea ce mănânci. Poate veţi spune că e doar o veche zicală, dar, ca mai toate zicalele, are şi un sâmbure de adevăr. Aparatul nostru digestiv este esenţial prin capacitatea sa de a transforma alimentele în substanţe necesare organismului. Mai mult, un aparat digestiv sănătos este vital pentru starea generală de bine. O serie intreagă de afecţiuni, de la boli cronice precum cancerul până la multe din alergiile moderne, pot avea un punct de plecare din aria digestivă.

Mulţi experţi consideră că impactul reziduurilor alimentare în colon se poate accentua de-a lungul timpului, afectând tranzitul prin colon şi limitând cantitatea de substanţe nutritive care poate fi absorbită din alimentele ingerate.

Constipaţia e o problemă a stilului de viaţă occidental. În prezent, la fel sunt colonul iritabil, diverticulita, dependenţa de laxative, fisurile anale, hemoroizii, tranzitul intestinal lent, oboseala cronică, balonarea etc. E doar o coincidenţă? Educaţia, înţelegerea şi folosirea cunoştinţelor dobândite ne pot ajuta să depăşim problemele digestive cu care ne confruntăm zi de zi.

Acum se mai citeste