Mefloquina
Actiune terapeutica: Antimalaric
Categorie de risc pentru sarcina: C
MOD DE ACTIUNE
Poate creste pH-ul intravezicular în veziculele acide ale parazitului. Are o activitate deprimanta miocardica, de aproximativ 20% din activitatea antifibrilatorie a chinidinei si 50% din cresterea intervalului PR observat la administrarea chininei. T ½: 13-24 de zile (în medie 3 saptamâni). Se leaga 98% de proteine plasmatice si se concentreaza în eritrocitele sangvine.
INDICATII
Malaria acuta usoara sau moderata cauzata de tulpini susceptibile la mefloquina de Plasmodium falciparum (atât tulpinile susceptibile cât si cele rezistente la cloroquina). Nu sunt disponibile date privind eficacitatea tratamentului P. ovale sau P. malarie.
Profilaxia infectiilor cu P. falciparum si P. vivax, inclusiv profilaxia infectiilor cu tulpini rezistente la cloroquina. Pacientii cu malarie acuta data de P. vivax au risc crescut de recidiva deoarece mefloquina nu elimina parazitii exoeritrocitari (hepatici). De aceea acesti pacienti trebuie tratati cu primaquina.
S-a demonstrat ca tulpinile de P. falciparum sunt rezistente la mefloquina.
CONTRAINDICATII
Hipersensibilitate la mefloquina sau alti compusi asemanatori. Utilizarea în scop profilactic în caz de antecedente de depresie, anxietate, psihoze, schizofrenie, alte tulburari psihiatrice majore sau istoric de convulsii.
PRECAUTII
Evitati administrarea medicamentului în timpul lactatiei. Evitati administrarea la cei cu tulburari psihiatrice. În terapiile cu o durata mai lunga de 1 an monitorizati testele hepatice functionale si efectuati examene oftalmologice. Utilizati cu precautie la cei cu boli cardiace severe, la cei cu disfunctie hepatica, epilepsie (poate creste riscul convulsiilor).
Vaccinurile cu bacterii vii atenuate trebuiesc administrate cu cel putin 3 zile înainte de prima doza de mefloquina.
EFECTE ADVERSE
Când este utilizat în tratamentul malariei acute. G&V, diaree, dureri abdominale, pierderea apetitului, ameteala, febra, cefalee, oboseala, convulsii , mialgii, frisoane, rash cutanat, tinitus, bradicardie, caderea parului, astenie, prurit.
Când este utilizat pentru profilaxia malariei . Sincopa, encefalopatie idiopatica, varsaturi, extrasistole.
Supraveghere posttratament. SNC: vertij, confuzie, insomnie, anxietate, depresii, halucinatii, cosmaruri, convulsii , neuropatie motorie si senzoriala. CV: hipertensiune, hipotensiune, tahicardie, palpitatii, durere toracica, bradicardie, extrasistole, bloc atrioventricular. Dermatologic: urticarie, rash, sindrom Stevens-Johnson , exantem, eritem, prurit, edem, caderea parului. Musculoscheletal: slabiciune musculara, crampe musculare, mialgii, artralgii. Diverse: tulburari vizuale, tulburari vestibulare, dispnee, astenie, oboseala, febra, frisoane, dispepsie, pierderea apetitului.
DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE
COMPRIMATE
Malaria usoara sau moderata determinata de tulpini susceptibile de P. falciparum si P. Vivax
Adulti: 1,250 mg (5 tablete) ca doza unica administrat cu cel putin 200 mL apa (nu se administreaza pe stomacul gol). Copii peste 6 luni: 20-25 mg/kg în doua doze. Dozele se administreaza la intervale de 6-8 h. Daca apar varsaturi în mai putin de 30 de min, se administreaza si a doua doza. Daca varsaturile apar în 30-60 min dupa administrare, se poate administra înca o jumatate de doza.
Profilaxia malariei
Adulti: 250 mg/saptamâna. Se începe cu 1 saptamâna înaintea plecarii în zone endemice si se continua saptamânal în timpul sederii în zona endemica. Se continua 4 saptamâni dupa plecarea din zona. Se administreaza cu alimente si un pahar de apa. Copii peste 3 luni: 3-5 mg/kg/sapt. Copii cu greutatea peste 45 kg: 250 mg/sapt. Copii de 31-45 kg: ¾ comprimate/sapt. Copii de 21-30 kg: ½ tableta/sapt. Copii de 5-20 kg: ¼ tableta/sapt. Se administreaza cu alimente si apa. Se poate zdrobi si se poate amesteca cu apa.
OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE
Nu luati medicamentul pe stomacul gol; luati-l cu cel putin un pahar de apa. Evitati activitatile care necesita atentie sporita pâna la epuizarea efectului medicamentului. Anuntati orice efect secundar neobisnuit, S&S de infectie, modificari ale statusului mental sau tulburarile de vedere. Efectuati controlul oftalmologic periodic.
Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.