NECROZA LIPOIDĂ.
Necroză= moartea unei porţiuni de ţesut sau organ în organismul viu, care reacţionează izolat, lichefiind, resorbind şi înlocuind porţiunea mortificată, cu ţesut conjunctiv. Necroza se datoreşte suprimării circulaţiei arteriale prin compresiunea exterioară a arterei, îngroşarea ei sau obliterarea ei printr-un cheag de sânge. Poate apare în inimă, rinichi, ficat şi alte organe. În organele interne, fără legătură cu mediul extern, porţiunea necrozată se numeşte infarct. La nivelul organelor în contact cu mediul extern necroza ia aspectul gangrenei: cangrenă uscată sau mumifiere când porţiunea necrozată se usucă, gangrena umedă când porţiunea necrozată se infectează şi supurează; infecţia acestei porţiuni cu germeni anaerobi duce la descompunerea rapidă a teritoriului necrozat cu degajare de gaze (Gangrena gazoasă).
Necroză ce apare ca o complicaţie a diabetului zaharat.
Se vor face băi calde cu sare. Pentru aceasta este nevoie să se pună în cadă 500 g de sare mare care se va dizolva în cadă, unde se va sta timp de 30 minute la temperatura corpului. Băile acestea se vor face zilnic. Înainte de ieşirea din cadă se va face un duş scurt cu apă rece.
Local se mai poate pune zer din lapte sau chiar cataplasme cu brânză care se pot aplica peste noapte cu ajutorul unui pansament.
De asemenea se mai poate pune cataplasmă cu rădăcină de brusture (Arctium lapa) sau tătăneasă (Symphythum officinalis) care se vor ţine de asemenea peste noapte. De fiecare dată după acestea este bine să se aplice pe piele cu ajutorul unui masaj blând apă în combinaţie 1/1 cu suc de lămâie (Citrus lemon).
Se va feri de constipaţie şi este foarte indicat ca în perioada tratamentului să se consume suc de pe varză (Brassicum oleracea) acră (moare).
Se mai poate aplica cataplasmă cu argilă aplicată caldă.
Frunze de varză se strivesc şi apoi se pun într-o tigaie cu puţin ulei. Se lasă să se moaie puţin la căldură aceste foi de varză, după care se aplică calde pe regiunea afectată.
Se întăreşte imunitatea cu Echinaceea sau Gheara mâţei.
Pentru calmarea durerilor este indicat să se taie ceapă felii subţiri care se vor aplica în mai multe straturi local sau eventual se poate folosi Boicil care este preparat din Spânz (Helleborus purpurescens) dar care nu se poate aplica decât dacă pielea este intactă.
De asemenea se poate face masaj cu ulei de sunătoare (Hipericum perforatum), cuişoare (Syzygium aromaticum) sau arnică (Arnica montana).
Se pot face băi sărate cu 500 g sare la o cadă.