Nervozitate – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Nervozitate.

Stare caracterizată prin pierderea liniştii şi instalarea unei stări crescute de iritabilitate, intoleranţă şi nerăbdare. Se poate observa în situaţii de alertă, în faţa unor emoţii intense, în nevroze, toxicomanii, etc.      Se pot folosi următoarele plante medicinale: cimbru de grădină, ciuboţica cucului, ciumăfaie, coada calului, creţişoară, creţuşcă, levănţică, măr, mentă, narcisă albă, pătlăgeaua vânătă, salvie, schinduf, scorţişoară, şofran, sunătoare, talpa gâştei, tei, valeriană, varză.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Cimbru (Saturneja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, pentru liniştirea nervoasă. Sau 1 linguriţă de rădăcină se pune mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Sau se poate face o tinctură cu care se unge pe locurile afectate pentru a calma local.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, pentru liniştirea nervoasă. Sau 1 linguriţă de rădăcină se pune mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Ciumăfaie (Datura stramonium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 1 cană la nevoie.

Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, aducând organismului o serie de minerale şi ajutând la dezintoxicarea organismului fiind diuretică.

Creţişoară (Alchemilla vulgaris)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la reglarea glandulară. În special se poate folosi tocmai la aceste cazuri. Produce şi o diminuare a secreţiilor.

Creţuşcă (Filipendula ulmaria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la reglarea glandulară.

Levănţică (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 1 cană la nevoie. Este un bun calmant nervos.

Măr (Mallus pumilla) se consumă coaja de măr care se pune 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Mentă (Mentha piperita) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, pentru liniştirea nervoasă. Sau 1 linguriţă de rădăcină se pune mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Narcisă albă (Narcissus poeticus) linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, pentru liniştirea nervoasă.

Pătlăgeaua vânătă (Solanum melongena)  1 linguriţă de plantă mărunţită (leguma) se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, conţine solamină care ajută la calmarea nervoasă.

Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, pentru liniştirea nervoasă. Diminuează secreţiile şi poate ajuta la reglarea glandulară.

Schinduf (Trigonela foenum graecum) este o plantă folosită încă din antichitatea cea mai veche pentru tonifierea organismului şi o serie de afecţiuni nervoase sau metabolice. Se pune 1 linguriţă de seminţe măcinate la 250 ml apă şi se lasă pentru 12 ore la temperatura camerei la macerat. Se pun apoi la fiert şi când dau în clocot se iau de pe foc, se acopere şi se lasă să se răcească. Se strecoară şi dacă se doreşte se consumă îndulcit cu miere. Se pot consuma 2 căni pe zi.

Scorţişoară (Cinnamomum ceylonicum) se pune praf de scorţişoară, până la o linguriţă de praf la orice ceai sau chiar apă caldă. Se pot consuma 3 linguriţe pe zi. Ajută la calmarea nervoasă.

Şofran (Crocus sativus) 1 linguriţă de seminţe mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, pentru liniştirea nervoasă.

Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, pentru liniştirea nervoasă.

Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, pentru liniştirea nervoasă.

Tei (Tylia tomentosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, pentru liniştirea nervoasă.

Valeriană (Valeriana officinalis) se poate folosi cel mai bine tinctura gata preparată care se găseşte la toate magazinele naturiste. Se iau 10 picături diluate cu puţină apă, pentru efectul sedativ puternic. Sau 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se bea câte 1 cană pentru liniştire nervoasă sau în cazul insomniilor.

Varză (Brasica oleracea) se consumă câte 200 ml suc de varză obţinut din frunze proaspete. Se poate de asemenea să se consuma rasă cu puţin oţet de mere.

Tinctura de păducel.

Crataegus oxyycantha.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antifebril, calmant al sistemului nervos, echilibrant al tensiunii arteriale, hipotensiv blând şi eficient, înlătură extrasistolele de orice etiologie, măreşte capacitatea respiratorie, reglator al circulaţiei sângelui şi a ritmului inimii, îmbunătăţeşte gradat circulaţia cerebrală, tonic cardiac puternic (în tratamente de lungă durată), vasodilatator coronarian, diuretic.

Indicaţii.

Intern: tulburări de ritm cardiac (palpitaţii), boli degenerative ale inimii şi scleroză coronariană la persoanele în vârstă, ischemie cardiacă (adjuvant), adjuvant în angină pectorală, arterioscleroză, hipertensiune arterială, tensiune arterială oscilantă, circulaţie periferică deficitară, varice şi hemoroizi, tulburări congestive la menopauză, nevroză, nervozitate la copii şi adolescenţi, surmenaj la bătrâni, celulită, obezitate (adjuvant).

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tinctura de rozmarin.

Rosmarinus officinalis.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antigutos, antireumatic, antiseptic intestinal, antiseptic respirator, antispasmodic, carminativ (reduce gazele intestinale), colagog şi coleretic, stomahic, diuretic, hipocolesterolemiant, stimulent al circulaţiei sanguine, activator al circulaţiei şi oxigenării cerebrale, psihostabilizant, stimulent general, vermifug.

Extern: antiseptic, astringent, cicatrizant, stimulent al circulaţiei pielii capului de unde şi efectul de creştere al părului), revolutiv, vulnerar.

Indicaţii.

Intern: indigestie, atonie digestivă (în special al stomacului), vomă, colici intestinale, congestia ficatului, icter, inflamaţii dureroase, cronice ale vezicii biliare, diabet, valori crescute ale colesterolului, insomnie, ameţeli (vertij), dureri de cap, migrene, nervozitate, stări depresive, stări de slăbiciune după boli şi operaţii grave, slăbirea memoriei, senilitate, palpitaţii, adjuvant în boli de inimă (inclusiv în cele care apar pe fondul emotivităţii exacerbate şi a instabilităţii psihice), amenoree, hidropizie, reumatism articular, celulită, astm, tuse convulsivă, surmenaj fizic şi cerebral, astenie, stări de oboseală cronică foarte accentuată, slăbiciune, convalescenţă, bătrâneţe.

Extern: entorsă, umflături articulare, umflarea gleznelor, dureri reumatice, torticolis, adjuvant în paraplegie spastică, hemiplegie.

Precauţii: intern în cantităţi foarte mari (peste 15 g pe zi) rozmarinul este toxic, producând gastroenterite şi nefrite.

Tinctura de vâsc.

Viscum album.

Produs de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antispasmodic, calmant psihic blând şi eficient, citostatic, imunostimulator bun, purgativ tonic cardiac, hipotensiv, vermifug, diuretic.

Extern: antinevralgic, calmant.

Indicaţii.

Intern: tuse, tuse convulsivă sau spasmodică, astm bronşic, crize astmatice care apar pe fondul de tensiune psihică, adjuvant în epilepsie şi crize nervoase, isterie, nevroză, ameţeli (vertij), hipertensiune arterială (inclusiv formele cu tensiune oscilantă( şi tulburări atribuite hipertensiunii arteriale, arterioscleroză, accidente vasculare (profilaxie, combaterea sechelelor) tulburări de menopauză (mai ales nervoase şi cardio-vasculare), balonări, inflamaţii ale aparatului digestiv, sughiţ, scăderea imunităţii, predispoziţie la viroze, tulburări de imunitate datorate bătrâneţii, leucemie (adjuvant), boala canceroasă (adjuvant), afecţiuni ganglionare, tremurături ale corpului, sterilitate (mai ale cea asociată cu bolile cardio-vasculare sau nervoase), hemoragii uterine, edeme, albuminurie, degerături.

Extern: leucoree, gută, sciatică.

Precauţii: supradozarea vâscului provoacă febră, frisoane, hipotensiune.

Contraindicaţii: vâscul este contraindicat persoanelor hipotensive, hipotone şi celor care sufere de angină pectorală.

Tonic feminin.

Preparat pentru înfrumuseţare, îmbunătăţirea activităţii hormonale, mărirea vitalităţii şi intensificarea proceselor de regenerare la femei. Uz intern.

Preparat de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni: reglator hormonal, stimulent şi reglator al activităţii gonadelor, stimulent şi reglator al glandelor cortico-suprarenale, antidismenoreic, stimulent imunitar, emenagog, estrogen, galactogog, antiacneic (datorită acţiunii sale la nivel hormonal), reglează perioada de somn, îmbunătăţeşte activitatea nervoasă, depurativ.

Indicaţii: pentru stimularea creşterii sânilor, tulburări de ciclu menstrual (amenoree, dismenoree), hirsutism (apariţia unei pilozităţi inestetice la femei, acestea fiind adesea consecinţa unei activităţi hormonale deficitare), dereglări minore ale activităţii nervoase, caracterizate prin insomnie sau din contră somnolenţă, perturbări ale apetitului (în sensul unei creşteri sau descreşteri anormale), menopauză prematură, menopauză cu simptomele asociate ei.

Rezultate remarcabile mai pot fi obţinute în afecţiuni conexe cu disfuncţii conexe cu disfuncţionalităţii la nivel endocrin, dureri de cap de etiologie necunoscută, supra-ponderalitate, nervozitate, frigiditate.

Contraindicaţii. Histerectomie recentă, afecţiuni care au ca substrat producerea în exces de hormoni estrogeni.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.