Nicturie.
Diureză mai accentuată în timpul nopţii (contrar stării normale).
Tratament.
Se mai pot folosi plantele: anason, angelică, arnică, cârcel, cerenţel, cimbru, coada calului, coada şoricelului, ghinţură galbenă, ginseng, gorun, ienupăr, merişor (frunze), mesteacăn (frunze sau muguri), obligeană, osul iepurelui, pătrunjel, răchită, răsgoace, sclipeţi, sclipeţi, scumpie, sunătoare, tătăneasă, troscot, turiţă mare, urzică, varză.
Băi de şezut cu: coada calului, paie de ovăz, flori de fân, valeriană (rădăcină).
Modul de folosire al plantelor:
Anason (Pimpinella anisum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese.
Angelică (Angelica arhangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ultima la ora 18, pentru a nu fi nevoie de urinat peste noapte şi din această cauză să se strice somnul.
Se poate consuma şi sub formă de praf, obţinut cu râşniţa de cafea. Se pune 1 linguriţă de praf sub limbă, apoi se înghite cu apă. Vin- 10 linguri de rădăcină de angelică mărunţite se pun la 1 litru de vin. Se ţin timp de 10 zile, apoi se strecoară. Se pune în sticle la rece. Se va lua câte 50 ml înainte de mese Angelică tinctură se poate lua câte 20 picături de 3 ori pe zi cu 15 minute înainte de mesele principale. Se vor dilua cu 100 ml apă.
Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Conţine principii amare care refac pofta de mâncare Se poate consuma şi sub formă de praf, obţinut cu râşniţa de cafea. Se pune 1 linguriţă de praf sub limbă, apoi se înghite cu apă.. Vin- 10 linguri de rădăcină de angelică mărunţite se pun la 1 litru de vin. Se ţin timp de 10 zile, apoi se strecoară. Se pune în sticle la rece. Se va lua câte 50 ml înainte de mese. Ajută la refacerea capacităţii vezicii.
Arnică (Arnica montana) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat.
Cârcel (Ephedra distachya)-1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat. Este o plantă cu un puternic efect astringent.
Cerenţel (Geum urbanum)- 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se fac băi de şezut sau spălături vaginale în cazul femeilor. Sunt unele din cele mai eficiente plante în tratarea acestei afecţiuni. Se poate face zilnic de 32 ori. De asemenea intern se poate consuma ceai de salvie împreună cu coajă de stejar câte 2 linguri la 250 ml apă se fierbe timp de 10 minute apoi se consumă în timpul zilei.
Cimbru (Satureja hortensis)-1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat.
Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute. Se strecoară şi se vor consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18. 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat.
Coada şoricelului1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat.
Ghinţură galbenă (Gentiana lutea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat.
Ginseng se va putea lua în funcţie de prospectul care-l însoţeşte. În general se dau 3 caşete pe zi, în cure de lungă durată.
Gorun (Quercus petraea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat. Este o plantă cu efect astringent.
Ienupăr (Juniperus comunis)- se prepară din 100g de bace de ienupăr strivite care se fierb timp de 10 minute în 500 ml apă. Se strecoară prin presare. Se va amesteca cu un sirop concentrat din zahăr ne rafinat (300g de zahăr ne rafinat la 500 ml apă se fierbe până se îngroaşă apoi se pune puţin suc de lămâie. Se beau cel puţin 3 linguri pe zi. Siropul acesta se poate amesteca cu oricare din ceaiurile de mai sus. Are şi un puternic efect antibiotic, dar nu se indică celor cu suferinţe renale grave.
Merişor (Vaccinium vitis-idaeae) (frunze), 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat. Este o plantă care se foloseşte foarte mult şi cu mare succes la această afecţiune.
Mesteacăn (Betula verrucosa) (frunze sau muguri), 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat. Această plantă este şi un bun antibiotic pentru o serie de germeni patogeni.
Obligeană (Acorus calamus) se pune 1 linguriţă de praf la 250 ml apă pentru 8 ore la temperatura camerei, după care se va pune la încălzit până la 40 grade. Se ia, se strecoară şi se introduce într-un termos. Se va consuma apoi în cursul zilei acest lichid cu înghiţituri mici fiind un bun reglator al glandelor care totodată rezolvă şi această problemă în multe cazuri mai ales când este şi obezitate la mijloc. Nu se depăşeşte această doză pe zi.
Osul iepurelui (Ononis spinosa) conţine alfa-onocerina, acid citric, taninuri, fitosteroli, ulei gras, etc. Produce diureză şi are un efect antibiotic destul de puternic. Se va face un ceai din rădăcină. 2 linguri de rădăcină mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se vor acoperi pentru 15 minute după care se strecoară. Se poate consuma în cursul unei zile până la 3 căni pe zi. .
Pătrunjel (Petroselinum crispus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat. Se poate face şi un ceai mai tare. Se pune în acest caz 500g de rădăcină la 2 litri de apă şi se fierbe până apa scade la jumătate. Se strecoară şi se va consuma în cursul unei zile. Produce curăţirea canalelor urinare şi totodată ajută la refacerea sfincterelor. Se poate folosi şi sub formă de suc cu suc de morcovi 150 ml şi suc de pătrunjel 20-50 ml, zilnic dimineaţa la trezire, ajutând la refacerea integrităţii aparatului urinar.
Răchită (Salix fragilis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat. Este o plantă care produce şi un efect de calmare al durerii.
Răsgoace (Chamaenerion angustifolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat.
Sclipeţi (Potentilla erecta)- conţine tanin galic care este un puternic astringent. Se poate folosi şi la metroragii. 1 linguriţă de rizomi se fierb timp de 15 minute. Se strecoară şi se bea întreaga cantitate în cursul unei zile cu înghiţituri rare.
Scumpie (Cttinus coggygria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat. Are şi efect antibiotic.
Tătăneasă (Symphytum officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat. Ajută şi la cicatrizarea anumitor răni care pot exista pe canalele urinare.
Troscot (Polygonum aviculare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat. Utilă şi la calmarea durerilor sau pentru efectul antiinflamator pe care-l are.
Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat. Indicată mai ales la cei cu greutate mai mare decât normal şi care au asociate şi afecţiuni biliare.
Urzică (Urtica dioica) Măcinaţi seminţe de urzică, în fiecare seară câte 2-3 g de pulbere din aceasta. Se pune sub limbă şi se ţine timp de câteva minute, după care se va bea puţină apă. Se poate amesteca cu miere. Se face în fiecare seară Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18 pentru a nu produce perturbări somnului, prin nevoia de urinat.
Foi de varză– se încălzesc puţin la flacăra aragazului, după ce li s-au tăiat nervurile groase şi se aplică în regiunea abdomenului inferior. Se pot lăsa chiar peste noapte.
Infuzii combinate: sunătoare, coada şoricelului şi coada calului în părţi egale. Se infuzează 2 linguriţe în 250 ml apă clocotită timp de 1 minut. Se consumă 1-2 căni de ceai pe parcursul unei zile nu mai târziu de ora 18.
Amestec: coada şoricelului- 7 linguriţe, flori de arnică 1 linguriţă, rădăcină de cerenţel 7 linguriţe, turiţă mare 2 linguri, rădăcină de sclipeţi 1 lingură, 2 linguri pătlagină. Se mărunţesc bine şi din acest amestec se pune 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, ultima la ora 18.