OSTEOPOROZA.
Osteoporoza este o afecţiune care afectează oasele şi se caracterizează prin reducerea treptată a masei osoase. De fapt reducerea aceasta se petrece începând de la vârsta de 20 de ani şi se continuă în mod lent până la vârsta de 50 de ani când femeile prezintă o diminuare masivă a masei osoase.
Acest lucru depinde de cantitatea de calciu înmagazinată în decursul tinereţii care la unele femei este foarte mică şi atunci vor avea mai mult de suferit sau în cazurile în care au fost luate măsuri din timp se vor produce modificări mai mici şi mai puţin dramatice.
Osteoporoza poate interesa întreg sistemul osos şi atunci vorbim despre osteoporoza generalizată. În cazul când este localizată numai la anumite oase, care de obicei se descoperă în urma unei fracturi accidentale.
În cazul osteoporozei generalizate distingem două mari grupe: osteozele primitive care sunt prezente şi nu li se cunoaşte cauza declanşării şi osteoporozele secundare în care se ştie cu certitudine ce anume a produs acea afecţiune.
Dintre cauzele cunoscute putem să enumerăm: în primul rând bolile endocrine care dau cel mai mare număr de asemenea diagnostice. Urmează apoi diferite afecţiuni ale tubului digestiv, care nu a putut să asimileze calciul şi în acest fel se instalează afecţiunea. Apoi, diabetul, administrarea de medicamente diferite între care intră, prednisonul, diprophosul, hormonii, etc.
În mod normal omul pierde din masa osoasă începând de la 20 de ani treptat, astfel la 90 de ani în general se pierde până la 90% sau chiar mai mult.
Simptomele: în general această pierdere se petrece încet şi omul nu simte nici un inconvenient. În acest caz se poate descoperi afecţiunea doar accidental. Simptomele afecţiunii nu sunt prezente până nu apare fractura. Scăderea densităţii osoase nu este dureroasă. Fracturile pot surveni mai frecvent la: încheietura mâinii, vertebre sau şold dar se pot produce şi în alte locuri: bazin, partea superioară a braţului, etc.
Uneori însă se produce o fractură, care se vindecă foarte greu sau chiar nu se mai vindecă, pentru că asimilarea calciului în organism se petrece foarte lent sau în unele situaţii chiar nu se mai petrece. O altă caracteristică a acestei afecţiuni este faptul că se scade în înălţime, spatele se curbează, apar durerile din ce în ce mai mari care fac ca omul respectiv să nu mai poată face mişcări. Ne mai făcând mişcări, boala se agravează tot mai mult ducând progresiv la declin, care merge aşa până la decesul persoanei.
Cele mai dese şi mai grave sunt fracturile care se produc în această perioadă la şold sau coloana vertebrală. Acestea dau cele mai multe cazuri de imobilizare, handicapuri severe, sau chiar deces.
Când estrogenul nu este în echilibru cu progesteronul el poate produce creşterea în greutate, irascibilitate, oboseală cronică, lipsa interesului pentru sex- toate acestea făcând parte din semnele clasice ale sindromului premenstrual.
Estrogenul ajută la dezvoltarea cancerului de sân şi poate declanşa afecţiuni fibrochistice. Poate de asemenea când nivelul estrogenului este prea mare să se producă menstruaţii neregulate, retenţie de apă, hipertensiune, afecţiuni cardiace şi chiar cancer uterin.
În aceste afecţiuni este normal să se caute soluţii de către toate persoanele inclusiv în cadrul medicinei naturiste.
Tratamente:
Se pot folosi următoarele plante medicinale: alge marine, brusture, castan comestibil, coacăz negru, coada calului, in, coada racului, coada şoricelului, fragi, ghimber, Ginseng, lemn dulce, lucernă, mărar, morcov, soia, ţelină, urzică.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Alge marine -se pot folosi orice soi de alge marine care se găsesc la orice magazin naturist. Se pun 1-2 linguriţe la o cană de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni. Se mai pot folosi măcinate şi se ia câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se iau datorită faptului că au iod în compoziţie şi stimulează funcţionarea glandei tiroide.
Brusture (Arctium lapa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută la eliminarea toxinelor din organism şi pot totodată să distrugă o serie de germeni patogeni.
Castan comestibil (Castanea sativa) se consumă castane zilnic în orice cantitate (minimum 200g) în cure de mai lungă durată. Există la magazinele Plafar o serie de preparate care se vor lua însă conform indicaţiilor producătorului.
Coacăz negru (Ribes nigrum) se pune la măcinat cu râşniţa de cafea fructele şi se ia câte 1 linguriţă de praf de 3-4 ori pe zi. Se ţine în gură pentru 15 minute, apoi se înghit cu apă. Este foarte indicată această plantă şi în cazurile în care există boli grave în organism sau se face chimioterapie.
Coada calului (Equisetum arvense)- se va măcina cu râşniţa de cafea şi se ia sub formă de praf câte 1 linguriţă sub limbă, apoi se înghite cu puţină apă. Conţine foarte multe substanţe minerale şi este indicat în cazurile de osteoporoză să se folosească perioade lungi de timp. Se poate lua sub formă de praf câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se pune sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Conţine o serie de minerale foarte utile la această afecţiune.
In (Linum usitatissimum)-Se va lua 4 linguri de seminţe de in care se vor măcina doar atunci cu râşniţa de cafea. Nu se admit cele râşnite mai înainte pentru că se oxidează şi nu mai este bun iar tratamentul nu-şi mai atinge ţelul. Cele 4 linguri măcinate se lasă în 750 ml de apă de seara până dimineaţa, când se va bea o cană, după ce se strecoară. Altă cană din acest produs după strecurare se va bea după masa de la amiaz, iar cea rămas se va bea înainte de cină cu 15 minute. Se poate face acest lucru în cură de minimum o lună timp în care se va face acest lucru zilnic.
Coada racului (Potentila anserina) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este o plantă care diminuează şi secreţiile. Este utilă în special atunci când există şi secreţii mai mari în diferite locuri.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită (este mai activă floarea) se pune mărunţită bine la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se poate lua pentru efectul antibiotic, pentru efectul mai mare în cazurile de osteoporoză se indică însă folosirea prafului din flori uscate care se obţine cu râşniţa de cafea, apoi se cerne. În acest caz se iau 4 linguriţe de praf pe zi. Se ţin în gură 15 minute, apoi se înghit cu apă. Se iau întotdeauna înaintea meselor principale cu minimum 15 minute.
Fragi (Fragaria vesca) se pot consuma zilnic în sezon fructele. Frunzele uscate se macină cu râşniţa de cafea şi se cern apoi se pun pentru 15 minute, în gură, după care se înghit cu apă. Sunt foarte utila datorită conţinutului în minerale.
Ghimber (Zinghimber officinalis) se face praf din rădăcină cu râşniţa de cafea, apoi se cerne şi se pune în gură pentru 15 minute. Se înghite apoi cu apă. Se face de 4 ori pe zi cu 15 minute, înaintea meselor. Este foarte util mai ales atunci când există şi greaţa prezentă şi pentru stimularea organismului.
Ginseng (Ginseng panax) se consumă conform indicaţiilor producătorului. Este foarte util în toate cazurile, în special atunci când există şi o degradare a organismului.
Lemn dulce (Glycyrriza glabra) 1 linguriţă de lemn mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate pune praf din acesta obţinut cu ajutorul râşniţei de cafea pe orice mâncare. De asemenea se poate lua câte o jumătate de linguriţă de praf sub limbă, se ţine pentru 5 minute, apoi se înghite. Se poate face de 3 ori pe zi.
Lucernă (Medicago sativa) 1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă 2 căni pe zi. Este contra indicat la cei care au tulburări ale sângelui sau diferite probleme digestive. Planta îşi datorează efectele datorită unui conţinut foarte mare de estrogeni vegetali din frunze, fiind alături de coada calului şi soia unul dintre cele mai utile remedii nu numai în osteoporoză ci în foarte multe alte afecţiuni ale sistemului osos. De asemenea poate preveni creşterea colesterolului rău din sânge.
Mărar (Anthum gruveolens) Seminţe de mărar- o cantitate de un vârf de cuţit se vor lua de trei ori pe zi după ce se macină cu râşniţa de cafea şi se vor ţine sub limbă timp de 10 minute după care se vor înghiţi cu puţină apă. Acest lucru se va face de trei ori pe zi, preferabil înainte de mesele principale.
Morcov (daucus carota) 1 linguriţă de frunze şi inflorescenţe se pune mărunţit la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă de 3 ori pe zi câte 1 cană înainte de mese. Conţine fitohormoni.
Soia (Soja hipoida) -Se mai poate asocia cu consumul de soia în orice cantitate şi oricum preparată, dar mai ales sub formă de tinctură, care este cea mai eficientă.
Ţelină (Apium graveolens) Suc din frunze sau rădăcină se poate consuma câte 20 ml împreună cu alte sucuri de legume sau fructe sau se poate chiar folosi la fiecare masă ţelina pentru gătit sau dacă nu rădăcină fiartă 50 g la 500 ml apă timp de 45 minute. Se strecoară şi se consumă zilnic. Ajută în toate afecţiunile osoase.
Urzică (Urtica dioica) se preferă vârfurile de la urzici tinere care se pot găti în orice mod. Se poate de asemenea lua câte 1 linguriţă de praf obţinut din plantă uscată. Se ia de 4 ori pe zi cu 15 minute, înainte de mese şi se ţine în gură pentru 15 minute, apoi se înghite. Are şi foarte multe minerale şi contribuie la redresarea organismului.
La aceste afecţiuni se va administra calciu şi anume se va da calciu biologic care este mult mai uşor de asimilat de către organismele acestea.
În plus, fosfor, vitamina D, iar pentru femei se va suplimenta plante care dau fitohormonii estrogen care le-am mai numit la mai multe afecţiuni. De asemenea este foarte importantă mişcarea la această afecţiune, fără de care nu se mai poate produce vindecarea.
Se cunoaşte faptul că dacă se consumă propolis sub formă de tinctură se va asimila mult mai repede calciul de către organism şi vă fereşte de multele infecţii care pot apare în organism., folosindu-se pentru aceasta 2 picături la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi. Se pune pe un miez de pâine şi se mestecă bine în gură, apoi se înghite. Se face o cură de 1-2 ani zilnic la cele care nu au alergie la acest produs.
Să vedem ce se poate spune în acest sens şi care ar fi tratamentul ideal al acestei afecţiuni.
Se va vedea în primul rând ce medicamente se folosesc de persoana în cauză, deoarece este cunoscut faptul că o serie de medicamente pot să genereze chiar această afecţiune. De asemenea unele medicamente pot să producă împiedecarea asimilării calciului de către organism.
Se vor lua după aceia măsuri pentru tratarea afecţiunilor existente cu produse care nu sunt nocive stării de sănătate, adică cu tratament naturist care nu pot să producă agravarea afecţiunii. Deci chiar şi în cazurile în care nu ajută, nu au cum să strice un echilibru care este şi aşa precar la anumite vârste.
După rezolvarea acestui lucru se va face un program de consum de sucuri de legume şi fructe care pot să ofere atât vitaminele necesare cât şi enzimele care pot să ajute la asimilarea acestor substanţe de către cei care le consumă.
În cazul în care întâmplător este vorba şi despre o obezitate atunci se va căuta prin mişcare şi administrarea de sucuri naturale să se reducă cât mai aproape de greutatea ideală omul respectiv. Nimeni nu va avea decât de câştigat dacă face o cură de slăbire în aceste cazuri mai ales cu sucuri de legume şi fructe şi mişcarea potrivită vârstei pe care o are omul respectiv şi în conformitate cu posibilităţile reale pe care datorită afecţiunilor sale.
Deci aceste afecţiuni sunt destul de uşor de tratat dacă există suficientă voinţă. În rest până acum este simplu dar mai vine de abia acum tratamentul propriu zis.
-Se va consuma cel puţin o dată la săptămână conservă din carne de peşte care are suficient calciu.
-Se poate de asemenea să se consume lapte dar numai proaspăt muls, restul laptelui (fiert, pasteurizat, etc) poate fi indigest pentru unele persoane deoarece nu mai are enzimele necesare asimilării lui, acestea distrugându-se la fierbere sau pasteurizare.
-Expunerea la soare este de asemenea necesară, pentru că fără aceasta nu are cum se asimila calciul.
Se va consuma mai mult din: lapte, produse lactate, sardine, piftie, alune, nuci, seminţe de floarea soarelui, fasole uscată, conopidă, varză
-În cazul durerilor este cel mai util să se folosească produsul stupului, Apireven– care este venin de albine şi care este foarte eficient în aceste afecţiuni.
Trebuie de asemenea să fie evitate o serie de alimente care ajută să se formeze osteoporoza prin consumul calciului din organism. Pentru aceasta se vor evita: spanacul care are mult acid oxalic, de asemenea ciocolata. Alcoolul, tutunul, cafeaua, sarea şi chiar proteinele animale sunt de înlăturat din dietă. De asemenea se va evita consumul alimentelor care sunt prea bogate în fosfor, deoarece prea mult fosfor strică prin împiedicarea absorbţiei calciului. Se evită pentru aceasta în special băuturile de tip Cola sau alte băuturi acidulate. De asemenea o mare grijă trebuie să aveţi pentru folosirea vaselor de aluminiu, care vor trebui înlăturate din gospodăria dv. pentru că acesta prin producerea oxizilor contribuie la împuţinarea calciului din organism. Se evită de asemenea o serie de preparate care conţin foarte multe adausuri (faimoasele E-uri).
În privinţa medicamentele, este important să se cunoască faptul că antibioticele, antidepresivele, corticosteroizii, medicamentele care se iau contra colesterolului, diureticele şi laxativele. Toate acestea va trebui să fie îndepărtate pentru că acestea pot contribui la pierderea calciului din organism.
Dintre suplimente se pot lua Bor, care ajută la asimilarea estrogenilor, magneziu, zinc, cupru, vitamina D. Şi expuneţi-vă la soare. Consumaţi de asemenea cel mai ieftin medicament natural care este coada calului sub formă de praf care se poate obţine din planta uscată şi măcinată cu râşniţa de cafea. Se ia câte o linguriţă de 3 ori pe zi. Este de multe ori mult mai eficient ca multe medicamente foarte scumpe.
Nu putem încheia însă fără să mai amintim o dată importanţa consumului de sucuri de legume şi fructe care este de o importanţă covârşitoare în orice reuşită, pentru că din nici un aliment nu obţineţi atâtea enzime, vitamine şi minerale ca din consumul acestor sucuri.
Vă dăm şi o reţetă foarte utilă de suc foarte util la această afecţiune şi din care se va consuma un pahar de 200 ml în fiecare zi. Veţi simţi foarte repede cât de bun este şi este foarte util pentru organism. Se va face din: 2 morcovi mai mari, 1 pătrunjel, 1 ţelină de mărime potrivită, 1 bucăţică de ghimbir, salată verde frunze (utile pentru că vă scapă de dureri), o mână, un măr, o ridiche. La toate acestea după ce se storc cu ajutorul storcătorului de fructe se va pune 1 litru de apă. Se amestecă bine şi se va lua în cursul zilei ca orice băutură răcoritoare. Se mai poate adăuga consumul uleiului sau seminţelor de in care vă asigură o defecaţie foarte uşoară şi vă dau încă multe alte lucruri foarte utile organismului.
Puteţi tot cu bani puţini să vă luaţi în zilele cu soare o sticlă în care să puneţi oţet de mere în combinaţie cu apă 1\1 şi să vă ungeţi pe încheieturi, coloană, sau pe toate oasele cu această apă cu ajutorul unui prosop. Ca să fie mai eficient se va pune frunză de Brusture pe spate sau încheieturi şi se lasă să transpiraţi.
Se va schimba apoi frunza şi se unge înainte de aceasta cu oţet de mere cu apă pe locurile dorite. Se poate face acest lucru de 3 ori în aceiaşi zi, cu efect foarte eficient pentru durerile de oase, reumatism, etc. Dacă se face acest lucru timp de 15 -20 de zile de 3-4 ori pe zi, este echivalent cu un tratament la o staţiune de odihnă şi tratament, cu bani mai puţini bine înţeles.
Se fac băi cu flori de fân sau coada calului de şezut zilnic. Pentru aceasta va trebui să puneţi o mână de plantă la 2 litri de apă. Se fierbe apoi timp de 20 minute. Se strecoară şi se va sta cu fundul în această apă timp de 20 minute în fiecare seară- Dacă aveţi şi bufeuri de căldură puteţi să faceţi şi băi reci, la temperatura camerei de doar 2-3 minute. Este bine în toate cazurile ca după baie să terminaţi cu un duş rece de câteva secunde care va pune sângele în mişcare şi vă face foarte bine.
Atenţie la marii consumatori de calciu din organism: alcoolul, cafeaua, sarea, proteinele de origine animală, grăsimile, tutunul, apa distilată, alimentele bogate în acid oxalic( spanac, ciocolată) şi aluminiul (vesele în special de gătit din aluminiu). De asemenea trebuie să aveţi grijă şi de cât fosfor consumaţi pentru că fosforul este şi el un consumator al calciului, pentru că acesta împiedică asimilarea calciului. Cele mai dăunătoare sunt băuturile acidulate de tip cola şi unele alimente procesate.
De asemenea trebuie să cunoaşteţi faptul că există foarte multe medicamente care perturbă asimilarea calciului. În special antibioticele, antidepresivele, barbituricele, medicamentele anticolesterol, corticosteroizi, diuretice, laxative, etc.
Stimulaţi secreţiile gastrice, pentru că atunci când există suficient acid în stomac se asimilează mai uşor calciul. Staţi la soare cel puţin 1 oră pe zi.
Dintre suplimente: borul, cuprul, magneziul, zincul sunt necesare dar acestea sunt în majoritatea legumelor verzi. Atenţie însă la bor pentru că acesta stimulează nivelul estrogenilor şi face să crească densitatea osoasă.
Biocalciu şi Cagli sunt două preparate care se găsesc la magazinele naturiste şi care sunt foarte eficiente în cazul osteoporozei. Se iau conform indicaţiilor producătorului.
Se pot lua suplimente de la Walmark: Osteostop cu izoflavonoide, Dolomit, Ca-Mg-Zn, Carilaj de rechin, Periodin. De asemenea exerciţii fizice zilnice, preocupare pentru sport şi pentru menţinerea greutăţii corporale în limite normale.
Picături Beres Plus- Beres drops plus.
Soluţie orală în picături.
Producător Beres Pharmaceuticals Co.Ltd Budapesta Szepvolgyi ut. 135.
Picăturile Beres plus conţin minerale şi microelemente indispensabile din punct de vedere fiziologic, care sunt legate de molecule organice. Previne şi tratează bolile cauzate de deficienţa acestor elemente. Are efect imunomodulator.
Compoziţie mg/ml: în 1 ml (18 picături) soluţie: Fier (Fe) ,2,0, Zinc (Zn) 1,1, Magneziu (Mg) =,40, Mangan (Mn) 0,31), Cupru (Cu) 0,25, Molibden (Mo) 0,19, Vanadiu (V) 0,12, Nichel (Ni) 0,11, Bor (B) 0,10, Fluor (F) 0,090, Cobalt (Co) 0,026.
Alte ingrediente: acid ascorbic, acid succinic, acid tartric, tartrat de potasiu şi sodiu, Glicocol, Edetat de sodiu, Glicerină.
Excipienţi: acid sulfuric, apă purificată.
Indicaţii terapeutice:
Pentru complectarea necesarului de microelemente:
-În prevenirea scăderii rezistenţei organismului, în infecţii, în special răceli şi viroze repetate.
-În alimentaţia unilaterală (diete, cure de slăbire, vegetarieni) şi activităţi cu efort fizic susţinut.
-În stări de oboseală, lipsa poftei de mâncare, slăbire fizică, insomnii, precum şi în stări de convalescenţă după boli sau operaţii.
-Convalescenţă după diferite boli sau operaţii.
-În terapii postoperatorii cu citostatice şi radiaţii precum şi în bolile osteo-articulare.
Contraindicaţii: alergie la metale, boala Wilson, acumulări accentuate de fier (hemocromatoză, sideroblastoză, sideroză cauzată de transfuzii), insuficienţă renală acută.
Mod de administrare: timp de 3 luni după următoarea schemă: în primele două luni de tratament se administrează 2-3 picături x20 picături pe zi, începând din luna a treia se administrează 2-3 x 15 picături pe zi. Preparatul se administrează în timpul meselor cu minimum 100 ml lichid (apă, suc de fructe, sirop, ceai slab) întotdeauna cu 50 mg de vitamina C care determină o mai bună absorbţie a substanţelor minerale. Nu se recomandă administrarea preparatului în lapte sau cafea.
Efecte secundare: în cazuri extrem de rare au fost semnalate reacţii de hipersensibilitate (de ex: urticarie, eritem, prurit) tulburări gastrointestinale slabe, care nu necesită întreruperea tratamentului.
Interacţiuni medicamentoase: se evită administrarea împreună cu produsele cu conţinut de fier, alte concentrate cu microelemente, tetraciclină, penicilină şi antiacide (defavorizează absorbţia).
Atenţie: medicamentul Picături Beres Plus se poate administra alături de alte medicamente dar se recomandă 30 minute între cele 2 administrări.
Osteoporoză
* Se-Spirulină (spirulină plus seleniu) – 6 comprimate/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele principale, zilnic, timp de 3 luni.
* Complet antioxidant Hofigal – 3 comprimate/zi (1+1+1), administrate după mesele principale, 20 de zile/lună, timp de 3 luni.
* Coenzima Q 10 în ulei de cătină – 6 capsule/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele principale, timp de 20 de zile; apoi, după o pauză de 10 zile, continuaţi cu 4 capsule/zi (1+2+1), administrate tot cu 30 de minute înainte de mesele principale, 20 de zile/lună, pentru următoarele 2 luni.
* Omega-3 în ulei de peşte – 6 capsule/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele principale, zilnic, timp de 3 luni.
* Gemoderivat muguri de coacăz negru – o monodoză/zi, diluată în 50 ml. de apă plată şi băută în 4-5 înghiţituri mici, cu 15 minute înainte de masa de dimineaţă, zilnic, timp de 3 luni.
* Gemoderivat muguri de viţă de vie – o monodoză, diluată în 50 ml. de apă plată şi băută în 4-5 înghiţituri mici, cu 15 minute înainte de masa de seară, timp de 3 luni.