Pancreatitele acute – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

PANCREATITELE ACUTE.

După ficat, pancreasul este cea de a doua mare glandă a aparatului digestiv. Inflamaţia pancreasului este numită pancreatită care de cele mai multe ori este cauzată de o alimentaţie greşită, pe fond de oboseală fizică şi psihică.

Sunt afecţiuni ale pancreasului caracterizate prin inflamaţia pancreasului acută sau cronică. Formele acute se întâlnesc mai ales în cazul afecţiunilor microbiene sau virotice sau în litiaze biliare, ulcer duodenal şi mai ales alcoolism.

Debutează prin tulburări digestive: diaree, anorexie, greţuri, dureri în partea stângă, denutriţie şi uneori chiar icter.

În cele mai multe cazuri debutează după o masă copioasă cu multe grăsimi şi consum de alcool sau chiar după consumul alcoolului singur.

Apare durerea profundă, intensă şi semnul crizei sunt vărsăturile.

Catarale: se pot produce în cursul infecţiilor, hepatitei, etc dând manifestări clinice discrete.

Tratament igienico-dietetic: se va face tratamentul bolii respective şi se va adopta o dietă fără multe dulciuri. Se consumă multe legume: ţelină, pătrunjel, fasole verde, dovleac. Se elimină grăsimile din alimentaţie şi neapărat alcoolul.

Tratamentul profilactic: este foarte important, pentru că este mai uşor să previi decât să tratezi o afecţiune deja instalată.

Se vor trata corespunzător toate infecţiile din organism. Se asanează toate focarele de infecţie. În cazul când alte tratamente nu dau rezultat se va încerca tratamentul cu tinctură de propolis, pentru că este un antibiotic de excepţie cu un foarte larg spectru de acţiune.

Tratamentul etiologic: 

Ceaiuri se vor folosi de la plantele medicinale descrise mai jos.

Se asociază obligatoriu tinctura de propolis 30% (de la Apicola), din care se vor lua câte 2 picături de tinctură la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi. Aceste picături se vor pune pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură apoi se înghit. În nici un alt mod nu se pot consuma aceste picături.

Se mai dau multe sucuri de legume şi fructe foarte proaspete (atunci produse- nu cu conservanţi), care conţin foarte multe vitamine.



Se va da obligatoriu ceai de afine (frunze) câte 1-2 pe zi în funcţie de gravitatea afecţiunii. Trebuie cunoscut faptul că frunzele de afine conţin insulină vegetală care este foarte eficientă în aceste afecţiuni.

La diabetici pe lângă tratarea bolii şi respectarea regimului alimentar se va putea suplimenta cu 1-4 ceaiuri din frunze de afine. Acestea vor fi luate perioade lungi de timp.

Hemoragică: se va interna în spital, până la dispariţia hemoragiei, respectându-se cu stricteţe indicaţiile medicului specialist.

Tratament igieno-dietetic: repaus absolut la pat, 2-4 zile, foame absolută, apoi regim cu multe lichide în special sucuri de legume timp de 2-3 zile exclusiv, apoi urmat de un regim alimentar fără grăsimi şi proteine timp de 2-4 săptămâni. Pe abdomen se va pune pungă de gheaţă.

Tratament simptomatic: tratarea intoxicaţiilor şi asigurarea unui regim cu multe lichide care să prevină deshidratarea.

Se va combate durerea chiar cu comprese reci sau chiar gheaţă, precum şi instituirea unui tratament cu propolis sau în cazul în care nu se suportă din cauza alergiei se va lua ceai de muguri de plop negru.

În cazul în care aceste tratamente nu dau rezultat şi durerea este violentă se va recurge la internarea în spital sau chiar la tratament chirurgical.

Alimentaţia trebuie să fie sărac în grăsimi şi bogat în potasiu, un element care are rol în activarea unor hormoni (insulina şi adrenalina) reglând apa în organism şi împreună cu sodiul menţine echilibrul acido-bazic. Dieta trebuie să conţină pâine integrală, multe legume, fructe, crudităţi de sezon: sfeclă roşie, ceapă, fasole verde, usturoi, varză albă, salată verde, spanac, urzici, fructe fierte sau salate, soia, fulgi de porumb sau ovăz, pătrunjel verde sau rădăcină (are potasiu), curmale, gutui, brânză de vaci, caş, urdă, nuci, mere acrişoare oţet de mere, mandarine şi lămâi. Foarte bune sunt şi căpşunile, afinele, etc. Se va consuma de asemenea miere polifloră.

Fără grăsimi, fără prăjeli, fără carne şi tocături, cu lactate degresate, foarte puţin ulei. Mesele să se ia de 5-7 ori pe zi, în cantitate mică. Nu supuneţi stomacul la digestii grele. Nu combinaţi fructele cu legumele. Mestecaţi încet şi de multe ori mâncarea- ajutându-vă stomacul pentru procesul de digerare. Până şi ceaiurile trebuie să le beţi cu înghiţituri mici. Evitaţi sucurile din comerţ.

Se va putea folosi una din următoarele plante medicinale sau mai multe în amestec: afin, anason, cătină, ceapă, coada calului, coada şoricelului, fasole, lichen, obligeană, orz (suc din mlădiţe tinere), păpădie, pătlăgeaua roşie, pătrunjel, pelin, pufuliţă cu flori mici, schinel, schinduf, siminoc, sunătoare, ţintaură.

Modul de folosire al plantelor medicinale:

Afin (Vaccinum myrtylis) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se consumă 3-4 căni de ceai pe zi. Conţine myrtylină şi este socotită drept o insulină vegetală. Se mai poate folosi şi 2 linguriţe de frunze mărunţite puse seara cu 250 ml apă rece, apoi dimineaţa se strecoară şi se pune 250 ml apă care se va fierbe timp de 5 minute. Se acopere ceaiul acesta şi se lasă să se răcească. După răcire se strecoară peste maceratul obţinut anterior. Se pot consuma 3-4 căni pe zi. De asemenea se mai indică să se facă un praf din frunze uscate şi apoi se va pune în gură pentru 5 minute, după care se va înghiţii cu apă. Se mai pot consuma şi fructele sub diferite forme: proaspete, compot, dulceaţă, sirop, afinată (tinctură). Tinctură se poate face şi fin frunze caz în care se va lua câte 20 picături până la 1 linguriţă diluată cu apă de 3 ori pe zi. Este bine să se ia înaintea meselor.

Anason (Pimpinella anisum) 1 linguriţă de seminţe mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi şi 1 linguriţă de seminţe puse în gură pentru 5 minute, apoi înghiţite cu apă. Este un bun stimulent al funcţionării pancreasului şi are şi acţiune antiseptică.

Cătină (Tamarix ramosissima) Scoarţa ajută la curăţirea arterelor b) Praf de scoarţă se va lua intern între un vârf de cuţit şi o linguriţă. Acesta se va pune sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite. Extern praful se pune pe rană apoi se pansează.

-Tinctură: 50 g de praf de coajă se va pune într-o sticlă cu 250 ml alcool alimentar de 70°. Se ţine timp de 15 zile agitând des, după care se strecoară. Se ia de 3 ori pe zi câte o linguriţă diluată în 100 ml apă. Extern se diluează în funcţie de toleranţă şi se pansează.

Mugurii: se pot folosi de către cei care sunt în vârstă, fiind considerat unul dintre remediile care împiedică îmbătrânirea, mai ales dacă se folosesc sub formă de tinctură, când se folosesc câte 10 picături de 3 ori pe zi în diluţie cu apa. Se mai poate folosi de asemenea de către copii la creştere.

Tinctura de muguri: se face din 50 g de muguri proaspeţi culeşi. Se vor zdrobi şi se vor pune apoi în 250 ml alcool alimentar de 70˚. Se ţine timp de 15 zile la temperatura camerei în vas ermetic închis agitând des. Se strecoară apoi după această perioadă, se filtrează şi se pune in sticluţe mici.





Se va lua câte 3-5 picături de 3 ori pe zi diluate cu apă de către copii şi 10 picături- 1 linguriţă de 3 ori pe zi tot diluate cu apă de către adulţi în funcţie de afecţiunea care se tratează.

Frunzele- Se vor folosi sub formă de infuzie: 2 linguriţe de frunze mărunţite se vor pune la 250 ml apă. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni de ceaiuri pe zi. Este indicat să se consume înainte de mese cu 15 minute.

Tinctura: făcută din praf de frunze uscate obţinute cu râşniţa de cafea sau din frunze tăiate foarte mărunt proaspete. Se vor pune 50 g de frunze uscate (praf) sau 100 g frunze proaspete la 250 ml alcool alimentar de 70˚. Se vor ţine timp de 15 zile închise ermetic în sticle care se vor agita des. Se strecoară apoi ţi se filtrează. Se poate lua câte o linguriţă de 3 ori pe zi, înainte de mese cu 15 minute.

Praf de frunze uscate: se macină frunzele cu râşniţa de cafea apoi se cern. Se va lua 1 vârf de cuţit de 3 ori pe zi. Se va pune sub limbă pentru 10 minute, apoi se înghite cu puţină apă.

Fructele- Mod de preparare: în primul rând se pot consuma fructe proaspete sau congelate. Se vor lua minimum 4-5 linguriţe de 3 ori pe zi. Cu cât se vor consuma însă mai multe cu atât va fi mai vizibilă în tratament.

Suc din fructe; se ia minimum 20 ml de 3 ori pe zi.

Fructe uscate 2 linguriţe de fructe zdrobite sau măcinate se vor pune la 250 ml apă şi se vor fierbe timp de 15 minute. Se strecoară apoi. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Praf de fructe râşnite, apoi cernut praful prin sită se va pune sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite cu puţină apă de 3 ori pe zi. Se ia cu 30 minute înainte de mese.

Tinctură din suc- se iau fructele şi se zdrobesc, apoi se pun în storcătorul de fructe (dacă aveţi) dacă nu într-o pândă tare şi se strâng pentru a stoarce sucul. Sucul din fructe se pune într-o sticlă în care se va pune aceiaşi cantitate de alcool alimentar de 70˚ cât suc este. Se pune dop şi se ţine la rece. În mod normal se aşteaptă 15 zile apoi se poate consuma câte o linguriţă diluată de 3 ori pe zi cu puţină apă. Se poate însă consuma şi imediat ce s-a făcut.



Tinctură din praf de plantă. (FRUCTE) este mai complexă pentru că la această tinctură se folosesc şi seminţele din fructe. De fapt se macină fructul cu râşniţa de cafea cu sâmbure cu tot. La 50 g de praf de fructe se pune 250 ml alcool alimentar de 70˚. Se închide ermetic şi se agită zilnic. Se ţine la temperatura camerei. Se strecoară după 15 zile şi se filtrează. Se pune în recipiente mai mici. Se va lua câte o linguriţă de 3 ori pe zi diluată în 100 ml apă.

Vin: la 1 kg de fructe zdrobite se va pune 1 kg de zahăr şi 10 g drojdie împreună cu 5 litri de apă. Se pun într-un vas timp de 7 zile agitând des. După această perioadă se va pune un dop care are un furtun de cauciuc introdus în el. Capătul furtunului de cauciuc se pune într-un borcan cu apă. Se lasă cât timp fermentează 5-6 săptămâni să fermenteze.

După fermentare se va scoate cu grijă uleiul de la suprafaţă fiind foarte util la multe tratamente. Vinul se trage apoi cu un furtun într-un vas mai mic şi se umple până la gură, să nu mai rămână aer. Se pune un dop care se pune ceară sau se parafinează. Se ţine timp de 30 de zile când se mai filtrează o dată luându-se de pe depunerile care s-au aşezat la fundul sticlei. Se pune în sticle şi se parafinează sau ceară. Este un vin foarte bun la tratamente şi totuşi un vin gustos. Peste fructele din vas se mai poate pune zahăr şi apă şi se mai face o dată vin, însă nu medicinal ci pentru un vin de masă.

Ceapă (Alium cepa) se consumă cu orice mâncare zilnic.

Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută la stimularea pancreasului şi la eliminarea toxinelor din organism.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) o linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 astfel de ceaiuri pe parcursul unei zile. Proprietăţile majore ale produsului se datorează uleiului volatil şi proazulenelor- stomahic, tonic amare, bronhodilatator, antiseptic, expectorant, antiseptic bronhic, inflamaţii gastro-intestinale, dezinfectant şi calmant gastric şi intestinal, hemostatic, stomahic, antiseptic şi calmant al mucoasei anorectale, antispasmodic al căilor biliare, bronhodilatator, diminuează secreţiile gastrice, carminativ, decongestiv hemoroidal analgetic, antihelmitic.

Fasole (Phasoleum vulgaris) 1 linguriţă de teci de fasole se pun la 250 ml apă seara şi dimineaţa se vor fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se poate consuma zilnic 2 căni de ceai perioade lungi de timp.

Lichen (Cetraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute. Se strecoară se pune o linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar şi se pot consuma 3 căni pe zi. Stimulează funcţia pancreatică şi este şi antibiotic. Se poate face o tinctură din 25g muşchi de piatră sau lichen (este aceiaşi plantă) peste care se pune 100ml alcool alimentar de 70 grade. Se lasă apoi la macerat pentru 15 zile, agitând des pentru omogenizare. Se filtrează apoi se ia dimineaţa între orele 9-11 câte 10 picături diluate la 100 ml apă.

Obligeană (Acorus calamus) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute. Se strecoară şi se consumă în cursul zilei. Se poate de asemenea macera la rece 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune cu 50 ml apă pentru 10-12 ore. Se filtrează şi apoi se consumă dimineaţa la trezire zilnic.

Pătrunjel (Petroselinum crispus) 2 linguri de rădăcină se pun la 500 ml apă şi se fierb până scade la jumătate apa. Se strecoară şi se consumă 2 căni pe zi, pentru stimularea activităţii pancreasului.

Pelin (Artemisia absinthum)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Ajută la stimularea pancreasului.



Orz (Hordeum vulgare) -Suc de orz verde- se spală planta tânără în mai multe ape, apoi se toacă mărunt şi se pune în centrifugă. Se consumă câte 50 ml dimineaţa amestecat cu suc de mere înainte cu 30 minute de a mânca şi seara cu 30 minute înainte de cină. Se mai poate folosi şi cu suc de morcov sau de fructe de pădure. În cazul unei afecţiuni mai grave se va folosi de 3 ori pe zi. Se pot face cure oricât de lungi pentru că cu cât se continuă cura mai multe zile cu atât va fi mai bine pentru organism.

Sunătoare (Hipericum perforatum) o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi timp de 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi.

În 500 ml ulei se va pune 50 g plantă mărunţită care a stat timp de 8 ore în 100  ml alcool alimentar de 70°. De aici se pot face 2 procedee:

  1. se pun plantele cu alcoolul şi uleiul pe baia de apă şi se fierbe timp de 2-3 ore, după care se strecoară. Se va pune la întuneric, în sticle bine închise.
  2. Se lasă la soare o perioadă de 4 săptămâni după care se strecoară.

În ambele cazuri după strecurare este bine să se ţină ferite de razele soarelui.

Se va lua câte o lingură de ulei după fiecare masă în dischinezii biliare, pancreatite acute, etc. Datorită hipericinei şi pseudohipericinei, uleiului volatil şi taninurilor este: antiinflamator hepatic şi intestinal, astringent, antidiareic, coleretic, antiseptic, antibiotic, diminuează procesele inflamatorii hepatice şi tulburările motilităţii căilor biliare, cicatrizant, împiedică infiltrarea grasă a ficatului, împiedică degenerarea celulei hepatice, cicatrizant. Extern- trofic şi calmant, antiinflamator gingival, cicatrizant.

Ţintaură (Centaurea cyanus) o linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se va consuma în trei reprize înaintea meselor principale. Este stomahic, eupeptic amar, măreşte contracţia vezicii biliare, diuretic, sudorific, stimulează pofta de mâncare prin stimularea secreţiilor gastro- intestinale, măreşte circulaţia sângelui, prin stimularea lui, scade febra. Regenerează sângele.

Amestec- se amestecă în părţi egale teci de fasole, coada calului, mentă şi urzică. Se pun apoi 3 linguri din acest amestec la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se bea zilnic câte 1 litru din acest ceai.

Lăptişor de matcă- 5-6 drajeuri pe zi timp de 20 zile.

Se face de 3 ori pe săptămână clismă cu infuzie de rostopască )Chelidonia majs) făcută din 6 linguri de plantă la 3 litri de apă clocotită. Apoi după 10 minute strecurată.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close