Pitiriazis rubra pilar.
Este foarte rară. Are papulă cornoasă foliculară roză sau roşie. Papulele sunt izolate în plăci eritemato- scuamoase, uneori acestea au aspect psoriaziform.
Se localizează pe faţa dorsală a mâinilor sub formă de conuri cornoase negricioase, pe dosul primelor falange sau sub formă de keratodermie palmară şi plantară, striaţiuni unghiale, la coate şi genunchi iau aspectul de plăci psoriaziforme, iar la faţă leziuni eritematoase şi fin scuamoase. Deci pete roşii ce apar pe degetele de la mâini sau pe genunchi. Sunt produse de ciuperca Microsporon furfur.
În pielea capului găsim pitiriazis difuz.
Evoluţia este cronică, uneori cu regresiuni spontane după cure heliomarine.
La debut poate fi cu febră. Nu este prurit dar uneori există arsuri.
Tratament:
Suc de morcovi (Daucus carota) care se va obţine din legume proaspete stoarse pe loc chiar înainte de a fi consumate. Se vor consuma zilnic de 3 ori minimum 100 g o dată.
Cel mai sigur şi simplu tratament este consumul sucului de varză (Brasica oleracea) de pe varza acră. Zilnic câte 2-3 pahare.
Suplimentar se vor lua tratamente din plante pentru sedare nervoasă : levănţică, păducel, talpa gâştei, valeriană.
Modul de preparare al plantelor.
Levănţică (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea o cană la nevoie.
Păducel (Crataegus monogyra) 1-2 linguriţe de flori şi frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma şi 2-3 căni pe zi.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma şi 2-3 căni pe zi. Este unul dintre cele mai puternice calmante.
Valeriana (Valeriana officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, se strecoară şi se va consuma la nevoie.
Tincturi: 50 g de plantă mărunţită se pune într-un recipient care se poate închide ermetic cu 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des pentru omogenizare. Se strecoară şi apoi se introduce într-o sticlă la rece. Se poate folosi imediat sau după 6 zile se mai poate lua partea de la suprafaţă separându-se de depuneri. Se va putea lua 20 picături până la 1 linguriţă diluată cu 100 ml apă. Se foloseşte de 2-3 ori pe zi, sau doar la nevoie.
Se poate face şi tratamentul acesta şi neapărat intern tinctură de propolis 30% o perioadă de 3 luni de zile. Se va pune câte 2 picături la fiecare 5 kg corp pe un miez de pâine, care se mestecă bine în gură apoi se înghite. Se ia de 3 ori pe zi.
Se unge cu suc de rostopască proaspăt de mai multe ori pe zi.