Pneumonie (Aprindere de plămâni).
Pneumonie bacteriană: este o boală caracterizată prin febră, respiraţie dificilă şi dureroasă, tuse cu expectoraţii galben-verzui sau cu sânge, dureri toracice, oboseală. Spre deosebire de cea virală pneumonia cauzată de bacterii este o afecţiune care poate fi fatală dacă nu este tratată la timp şi corespunzător. Deşi remediile naturale pot ajuta (vindecarea apare după două săptămâni), tratamentul cu antibiotice combate infecţia în 3-4 zile. Se preferă deci tratamentele medicamentoase în această afecţiune.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: călţunaşi, ceapă, ciuboţica cucului, coacăz negru, hrean, lichen, muştar negru, nufăr alb, omag, pin, smochin, soc, vinariţă.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Călţunaşi (Bellis perenis) 1-2 linguriţe de suc proaspăt obţinut prin stoarcerea plantei proaspete. Se ia de 3 ori pe zi. Se poate face o tinctură din 50 g plantă şi 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine timp de 15 zile. Se agită zilnic. Se strecoară şi se pune la sticle mai mici la rece. Se ia câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Ajută şi în cazul tusei.
Ceapă (Allium cepa) sucul de ceapă se amestecă în părţi egale cu miere şi se ia câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, contribuind la diminuarea tusei şi la vindecare fiind şi un bun antibiotic.
Ciuboţica cucului (Primulla oficinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni călduţe pe zi, după mesele principale. Se poate folosi şi florile sau planta câte 1-2 linguriţe plantă mărunţită puse la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate îndulci cu miere dacă nu există contraindicaţii (diabet). Ajută şi ca un calmant nervos şi la calmarea tusei.
Coacăz negru (Ribes nigrum) se pot consuma fructe crude în orice cantitate. De asemenea uscate se pot măcina cu râşniţa de cafea şi se iau sub formă de praf câte 1 linguriţă. Se pun în gură şi apoi se înghit cu puţină apă. Ajută organismul datorită faptului că au foarte multe vitamine şi minerale şi acestea contribuie la redresarea şi întărirea organismului. Se poate folosi şi siropul care există la orice magazin naturist şi care se va lua conform indicaţiilor producătorului.
Hrean (Armoracia rusticona) se rade hrean şi se amestecă până la omogenizare cu miere în părţi egale. Se ia din amestec câte 3-4 linguriţe pe zi, contribuind la curăţirea bronhiilor. Este contra indicat în cazul diabetului sau dacă există alergii la unul din componente.
Lichen (Cetraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul antibiotic puternic pe care-l are asupra aparatului respirator.
Muştar negru (Sinapis nigra) se amestecă făină de muştar cu apă şi se pune în strat subţire pe o bucată de pânză care se aplică pe torace. Se ţine în funcţie de toleranţa individuală 10-20 minute, apoi se spală local cu apă călduţă. Contribuie la curăţirea plămânilor
Nufăr alb (Nymphaea alba) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni călduţe pe zi, după mesele principale.
Omag (Aconitus napellus) rădăcina mărunţită se pune 50 g la 250 ml alcool sanitar. Se ţine timp de 10 zile agitând des şi apoi se strecoară. Se aplică pe torace în cazul durerilor mari.
Pin (Pinus silvestris) 1 linguriţă de vârfuri de ramuri sau muguri se pune mărunţită la 500 ml apă şi se fierbe până scade apa la jumătate. Se consumă 3 asemenea ceaiuri pe zi fiind foarte utile în toate afecţiunile pulmonare. Există în comerţ şi siropuri care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului în toate cazurile. Se poate folosi şi de copii.
Smochin (Ficus cariaca) se consumă fructe în orice cantitate.
Soc (Sambucus nigra) 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate servi cu puţin suc de lămâie şi se îndulceşte cu miere după gust dacă nu există contra indicaţii. Se pot consuma 3 căni pe zi. În cazul în care există şi lichid se foloseşte coaja de pe rădăcină ceai.
Vinariţă (Galium odorata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Plantusin- produs de Fares- Orăştie este un preparat naturist din mai multe plante care ajută în cazul afecţiunii mai ales în tusa cu expectoraţie vâscoasă, congestie pulmonară, laringită, traheită acută, catarh respirator. Se poate lua şi de către copii. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.
-Se pune într-un borcan de 5 l, 500g de smochine proaspete şi 10 boabe de ienupăr. Turnaţi peste ele apă până la gura borcanului. Lăsaţi la macerat 7 zile, apoi filtraţi.
Turnaţi lichidul în sticle, pe care le astupaţi bine. Băutura spumantă e bună de băut după ce trec alte 7 zile. Se va consuma câte 1 pahar după fiecare din cele 3 mese principale.
Tinctura de echinacea.
Echinacea purpurea.
Produsă de Dacia Plant.
Acţiuni- Intern: imunostimulator puternic (polizaharidele cu greutate moleculară mare pe care le conţine intensifică fagocitoza), antibiotic, bacteriostatic, antiviral bun, depurativ mediu, analgezic uşor, antioxidant bun.
Extern. Antiseptic, stimulent al imunităţii locale, cicatrizant.
Indicaţii:
Intern: guturai, laringită, traheită, amigdalită, bronşită, pneumonie, gripă, infecţii respiratorii în faza acută, tumori benigne (adjuvant), mastoză, profilaxia bolii canceroase, adjuvant în boala canceroasă, leucemie (adjuvant), inflamaţii ganglionare, infecţii cu stafilococ auriu, reumatism infecţios, eczeme infecţioase recidivante, herpes (adjuvant), hepatită A,B,C,D (adjuvant).
Extern. Răni cu risc mare de infectare, plăgi supurânde, plăgi purulente, eczeme infecţioase şi alergice, cangrenă.
Contraindicaţii: nu se cunosc.
Febrifug.
Aspirina vegetală. Uz intern.
Produs de Dacia Plant.
Acţiuni: febrifug, sudorific, antiinflamator. Antitrombotic (antiagregant plachetar), antialgic mediu, antitumoral slab, antimigrenos.
Indicaţii: stări gripale, viroze respiratorii, guturai, bronşite, pneumonie, afecţiuni însoţite de febre în general, tromboză, tromboflebită, accident vascular (profilaxie), afecţiuni tumorale (adjuvant).
Contraindicaţii: nu se cunosc.
Alte recomandări şi observaţii: tratamentul cu acest preparat spre deosebire de cel cu aspirină de sinteză nu inhibă capacitatea naturală a organismului de a lupta cu infecţiile. De asemenea nu provoacă hemoragii gastrice sau alte tipuri de hemoragie internă (probleme frecvente la persoanele care iau doze mai mari de aspirină).
În bronşite şi gripe se asociază bine cu preparatele IMUNOSTIMULENT şi ANTGRIP, iar în tromboze cu preparatul TONIC VENOS.
Stimulent forte al imunităţii- Uz intern.
Produs de Dacia Plant Sebeş.
Acest remediu este o combinaţie de 6 plante imunostimulente, antibacteriene şi febrifuge destinate să ajute la vindecarea rapidă a infecţiilor acute. La început a fost conceput strict pentru vindecarea gripei şi a combinaţiilor sale, ulterior proprietăţile sale antifebrile, imunostimulente generale şi locale recomandându-l ca adjuvant în tratarea infecţiilor renale, urinare şi genitale, în profilaxia răcelilor de tot felul, mai ales în timpul epidemiilor şi schimbărilor bruşte de temperatură şi umiditate.
Acţiuni: imunostimulent general, imunostimulent local pe segmentul respirator şi uro-genital, antifebril, fluidifiant al secreţiilor bronhice şi expectorant, anticataral, stimulent al centrului respirator din sistemul nervos central, antibacterian puternic, antiviral mediu, antifungic, favorizează refacerea epiteliului respirator, astringent, răcoritor, antiinflamator.
Indicaţii: gripă şi guturai (mai ales în faza incipientă), bronşită cronică şi acută, pneumonie (adjuvant), amigdalită, faringită, traheită, dureri de gât în general, cistită, infecţii renale (adjuvant), uretrită (adjuvant), infecţii genitale (adjuvant), adjuvant în infecţii bacteriene, în herpes cu diferite localizări şi în infecţii cu infrabacterii, zona Zoster (adjuvant), intoxicaţie alimentară (adjuvant).
Contraindicaţii: alergie la propolis, stări de vomă.