Prospect Amlodipine | Hipertensiune Angina Pectorala

PROSPECT AMLODIPINE 

5 mg ; 10 mg comprimate

Amlodipină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devin gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este AMLODIPINE Medochemie şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi AMLODIPINE Medochemie

  3. Cum să utilizaţi AMLODIPINE Medochemie

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează AMLODIPINE Medochemie

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE AMLODIPINE MEDOCHEMIE ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   AMLODIPINE Medochemie aparţine grupului de medicamente denumite blocante ale canalelor de calciu. AMLODIPINE Medochemie este indicată în tratamentul:

 • tensiunii arteriale mari;

 • durerilor în piept determinate de îngustarea arterelor coronare ale muşchiului inimii (angină pectorală) sau forma mai rară a durerilor în piept determinate de constricţia arterelor coronare ale muşchiului inimii (angină pectorală vasospastică).

  Dacă aveţi tensiune arterială mare, AMLODIPINE Medochemie acţionează prin dilatarea vaselor de sânge de la nivelul inimii, astfel că sângele trece prin ele cu mai multă uşurinţă.

  Dacă aveţi angină pectorală, AMLODIPINE Medochemie acţionează prin îmbunătăţirea alimentării cu sânge a muşchiului inimii, care apoi primeşte mai mult oxigen şi astfel este prevenită durerea în piept. AMLODIPINE Medochemie nu îndepărtează imediat durerea în piept în cazul anginei pectorale.

  1. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI AMLODIPINE MEDOCHEMIE Nu utilizaţi AMLODIPINE Medochemie

 • dacă aveţi valori foarte mici ale tensiunii arteriale;

 • în stări de şoc;

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă sau la oricare dintre celelalte componente ale AMLODIPINE Medochemie;

 • dacă aveţi insuficienţă cardiacă hemodinamică instabilă, după un infarct miocardic acut;

 • dacă aveţi o îngustare a orificiului valvei aortice (stenoză aortică);

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi AMLODIPINE Medochemie

 • dacă aveţi afectată funcţia inimii (insuficienţă cardiacă);

 • dacă aveţi insuficienţă hepatică;

 • dacă efectuaţi şedinţe de dializă;

 • dacă sunteţi în vârstă şi este necesară o creştere a dozei.

  Din cauza experienţei insuficiente, AMLODIPINE Medochemie nu este recomandată pentru utilizare la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani).

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Întotdeauna spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau vi se administrează unul din următoarele medica- mentele în asociere cu AMLODIPINE Medochemie:

  • ketoconazol, itraconazol (împotriva infecţiilor fungice) sau ritonavir (un medicament pentru SIDA), deoarece acestea pot creşte concentraţia amlodipinei în sânge;

  • rifampicină, deoarece concentraţia amlodipinei în sânge poate fi redusă;

  • remedii naturale care conţin sunătoare (Hypericum perforatum), deoarece concentraţia amlodipinei în sânge poate fi redusă;

  • alte medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale şi diuretice, deoarece AMLODIPINE poate creşte acţiunea lor.

Utilizarea AMLODIPINE Medochemie cu alimente şi băuturi

Puteţi administra AMLODIPINE Medochemie împreună cu alimente şi băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Utilizaţi AMLODIPINE Medochemie numai la indicaţiile medicului dumneavoastră.

Alăptarea

Dacă alăptaţi, nu utilizaţi AMLODIPINE Medochemie.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice me- dicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Utilizarea AMLODIPINE Medochemie poate determina reacţii adverse, cum sunt ameţeli, durere de cap, oboseală sau greaţă, care pot afecta într-o măsură mai mare sau mai mică siguranţa la muncă şi în trafic.

 1. CUM SĂ UTILIZAŢI AMLODIPINE MEDOCHEMIE

  Utilizaţi întotdeauna AMLODIPINE Medochemie exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Adulţi

  Doza uzuală este de 5 mg zilnic. Dacă este necesar, doza poate fi crescută la 10 mg o dată pe zi, după 2-4 săptămâni.

  Vârstnici

  Doza trebuie ajustată. Urmaţi întotdeauna indicaţiile medicului dumneavoastră. Orice creştere a dozei necesită precauţie.

  Pacienţi cu insuficienţă hepatică

  Doza trebuie redusă. Urmaţi întotdeauna indicaţiile medicului dumneavoastră.

   

  Comprimatele trebuie luate cu un pahar cu apă.

  Divizarea comprimatului de 10 mg: ţineţi comprimatul cu ambele mâini, cu linia mediană sub degetul mare. Apăsaţi uşor, pentru a împărţi comprimatul în două părţi egale.

  Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din AMLODIPINE Medochemie

  Dacă din greşeală utilizaţi prea multe comprimate, pot apare următoarele simptome: ameţeli pronunţate şi/sau senzaţie de confuzie, dificultăţi la respiraţie, creştere a frecvenţei de urinare.

  Mergeţi la departamentul de urgenţe al celui mai apropiat spital sau adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

  Dacă uitaţi să utilizaţi AMLODIPINE Medochemie

  Dacă uitaţi să luaţi un comprimat, puteţi să-l luaţi până la 12 ore de la ora dumneavoastră obişnuită de administrare. Dacă au trecut mai mult de 12 ore, nu mai trebuie să luaţi doza uitată, ci să luaţi urmatoarea doză, la ora dumneavoastră obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

  Dacă încetaţi să utilizaţi AMLODIPINE Medochemie

  Tratamentul trebuie întrerupt sau schimbat numai la indicaţiile medicului dumneavoastră.

  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, AMLODIPINE Medochemie poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Reacţii adverse grave

  Reacţii adverse foarte rare (acestea apar la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi, inclusiv cazurile izolate):

  • Reacţii grave la nivelul pielii, ca de exemplu, inflamare a pielii şi ulceraţii ale pielii, umflare a feţei, laringelui, mâinilor, picioarelor şi probleme la respiraţie (angioedem).

  • Durere în piept sau infarct miocardic

  • Îngălbenire a pielii sau a albului ochilor (icter)

  • Febră inexplicabilă, simptome asemănătoare gripei, cum este durere în gât. Acestea pot fi semne ale scăderii numărului de globule albe (leucopenie)

  • Tendinţă crescută de a face vânătăi sau sângerări nazale. Acestea pot fi semne ale scăderii numărului de plachete sanguine (trombocitopenie).

   Dacă apare vreuna dintre aceste reacţii adverse, trebuie să mergeţi imediat la medic.

   Alte reacţii adverse

   Reacţii adverse frecvente (acestea apar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 100 pacienţi): dureri de cap (în special la începutul tratamentului), somnolenţă, ameţeli, greaţă, dureri abdominale, înroşire a feţei însoţită de senzaţie de caldură, umflare a gleznelor şi umflare generalizată (edem), slăbiciune (oboseală).

   Reacţii adverse mai puţin frecvente (acestea apar la mai puţin de 1 din 100 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 1000 pacienţi): creştere a sânilor la bărbaţi, indigestie, uscăciune a gurii, furnicături la nivelul pielii, transpiraţie excesivă, tulburări de vedere, ţiuituri în urechi, sunete în urechi, insomnie, modificări ale dispoziţiei (inclusiv anxietate), depresie, tremor, leşin, bătăi anormale ale inimii (palpitaţii ), durere.

   Tensiune arterială mică, dificultăţi la respiraţie, curgere a nasului, vărsături, diaree, modificare a gustului, constipaţie, erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, cădere a părului, modificare a culorii

   pielii, purpură, crampe, dureri de spate, dureri musculare şi dureri articulare, tulburări ale urinării, urinare în timpul nopţii, creştere a frecvenţei de urinare, impotenţă, creştere în greutate sau scădere în greutate, stare generală de rău

   Reacţii adverse rare (acestea apar la mai puţin de 1 din 1000 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 10000 pacienţi): confuzie.

   Reacţii adverse foarte rare (acestea apar la mai puţin de 1 pacient din 10000, inclusiv cazuri izolate): concentraţie mare de zahăr în sânge, boală nervoasă (neuropatie periferică), creştere a rigidităţii musculare (hipertonie), tuse, inflamare a pancreasului, ficatului sau a mucoasei stomacului, gingii umflate, valori serice mari ale enzimelor hepatice, icter şi hepatită, inflamaţie a venelor, reacţii alergice cu mâncărimi şi erupţii pe piele (uneori forme severe, cu băşici), urticarie, bătăi anormale sau neregulate ale inimii, sensibilitate crescută a pielii la lumina soarelui.

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 3. CUM SE PĂSTREAZĂ AMLODIPINE MEDOCHEMIE

  A nu se lăsa AMLODIPINE Medochemie la îndemâna şi vederea copiilor.

  Nu utilizaţi AMLODIPINE Medochemie după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 4. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine AMLODIPINE Medochemie

 

 • Substanţa activă este AMLODIPINE. Fiecare comprimat conţine 5 mg sau 10 mg a mlodipină (sub formă de besilat de amlodipină).

 • Celelalte componente sunt celuloză microcristalină, hidrogenofosfat de calciu anhidru, amidonglicolat de sodiu (tip A) şi stearat de magneziu.

Cum arată AMLODIPINE Medochemie şi conţinutul ambalajului

 

Comprimatele sunt rotunde şi de culoare albă. Comprimatele AMLODIPINE Medochemie 10 mg au o linie mediană pe una dintre feţe şi pot fi divizate în două părţi egale.

 

AMLODIPINE Medochemie 5 mg: cutie cu 3 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a câte 10 comprimate.

AMLODIPINE Medochemie 10 mg: cutie cu 3 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a câte 10 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Medochemie Ltd.,

1-10 Constantinoupoleos street, 3011-Limassol, Cipru

Fabricanţi

Specifar S.A.,

1, 28 Octovriou str., Ag. Varvara, 123 51 Atena, Grecia

Medochemie Ltd.,

1-10 Constantinoupoleos street, 3011-Limassol, Cipru

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

CZ: AFITEN SK: ACCEL CY: AFITEN

DK: AMLODIPINE – MEDOCHEMIE LV: AMLODIPINE – MEDOCHEMIE LT: AMLODIPINE – MEDOCHEMIE RO: AMLODIPINE MEDOCHEMIE BG: ACCEL

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2011.

Lasati un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close