Prospect Betaloc Zok – Hipertensiune Arteriala Angina Pectorala

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Betaloc Zok Comprimate cu eliberare prelungită

50 mg; 100 mg; 200 mg

Indicaţii terapeutice

Hipertensiune: reduce tensiunea arterială şi reduce riscul de mortalitate cardiovasculară şi coronariană (inclusiv moarte subită), precum şi riscul de morbiditate. Angină pectorală.

Aritmii cardiace, în mod special tahicardii supraventriculare. Tratament de întreţinere după infarct miocardic. Afecţiuni cardiace funcţionale însoţite de palpitaţii. Profilaxia migrenei.

Dozaj şi mod de administrare

Betaloc ZOK se administrează o dată pe zi şi este preferabil să se administreze odată cu micul dejun. Comprimatul de Betaloc ZOK va fi înghiţit cu lichid. Comprimatele şi diviziunile lor (jumătăţi) nu trebuie mestecate sau sfărâmate. Hipertensiunea arterială

Doza recomandată pacienţilor cu hipertensiune arterială uşo­ară spre moderată este de 50 mg Betaloc ZOK o dată pe zi. La pacienţii care nu au răspuns terapeutic la doza de 50 mg se vor administra 100-200 mg o dată pe zi sau se vor asocia alte pre­parate antihipertensive.

S-a demonstrat că tratamentul prelungit cu doze zilnice de 100-200 mg Betaloc ZOK reduce mortalitatea totală, inclusiv moartea subită de cauză cardiovasculară, accidentele vascu­lare cerebrale, şi evenimentele coronariene la pacienţii hiper­tensivi.

Angina pectorală

Doza recomandată este de 100-200 mg Betaloc ZOK zilnic în priză unică. La nevoie, se poate combina cu alte preparate antianginoase.

Aritmii cardiace

Doza recomandată este de 100-200 mg Betaloc ZOK zilnic în priză unică.

Tratament de întreţinere după infarct miocardic S-a demonstrat că tratamentul oral prelungit cu doze zilnice de 200 mg Betaloc ZOK, reduce riscul de moarte (inclusiv moarte subită) şi de reinfarctizare (inclusiv la pacienţii cu diabetes mellitus).

Afecţiuni cardiace funcţionale însoţite de palpitaţii

Doza recomandată este de 100 mg zilnic în priză unică. Dacă

este necesar, doza poate fi crescută la 200 mg.

Profilaxia migrenei

Doza recomandată este de 100-200 mg zilnic, în priză unică.

Funcţie renală afectată

La pacienţii cu funcţie renală afectată nu sunt necesare rea­justări de doză.

Funcţie hepatică afectată

în mod normal, la pacienţii cu ciroză hepatică nu sunt necesare reajustări de doză, deoarece legarea de proteine a metoprololului este redusă (5-10%) Reajustarile de doza vor fi luate in considerare in caz de semne severe de afectare hepatica (ex.pacienti cu operatie – shunt).

Varstnici

La varstnici nu sunt necesare reajustari de doza.

Copii

La copii experienta referitoare la tratamentul cu Betaloc ZoK este limitata.

Contraindicatii

Bloc atrio-ventricular de gradul II sau III , insuficienta cardiaca decompensata, bradicardie sinusala clinic manifesta , boala de nod sinusal soc cardiogenic, arteriopatii periferice severe.

Metoprololul nu este indicat pacienţilor cu suspiciune de infarct miocardic dacă au un ritm cardiac < 45 bătăi/minut, un interval P-Q > 0,24 sec. sau o presiune sistolică < 100 mmHg. Betaloc ZOK este contraindicat la acei pacienţi cu hipersen­sibilitate la unul din componente sau la alte beta-blocante.

Precauţii

La pacienţii trataţi cu beta-blocante nu se vor administra pe cale intravenoasă antagonişti de calciu de tip verapamil. în general, la pacienţii hipertensivi astmatici, vor fi administrate simultan 02-mimetice (tablete şi/sau aerosoli).

Dozajul (32– mimeticelor poate necesita ajustări (creşteri) la începutul trata­mentului cu Betaloc ZOK. Riscul ca Betaloc ZOK să interfere cu receptorii este, oricum, mai mic decât în cazul tabletelor convenţionale de blocante -selective, în timpul tratamentului cu Betaloc ZOK, riscul interferării cu metabolismul glucidic sau mascării hipoglicemiei pare să fie mai mic decât în cazul tratamentului cu tablete convenţionale de blocante -selective şi mult mai mic decât în cazul beta- blocantelor non-selective.

In cazul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă, trebuie să se tra­teze decompensarea atât înainte de, cât şi în timpul tratamen­tului cu Betaloc ZOK.

Foarte rar, o afecţiune preexistentă, de grad moderat a condu­cerii AV, poate fi agravată (putând duce la bloc AV). Betaloc ZOK poate agrava simptomele unor arteriopatii perife­rice, în principal datorită efectului său hipotensor.

Dacă se prescrie Betaloc ZOK unui pacient cu feocromocitom, se va administra concomitent un alfa-blocant. înainte de intervenţia chirurgicală, anestezistul va fi informat că pacientul este tratat cu Betaloc ZOK. Nu se recomandă între­ruperea administrării de Betaloc ZOK la pacienţii ce urmează o intervenţie chirurgicală.

Se va evita întreruperea bruscă a tratamentului. Aceasta se va efectua, pe cât posibil, gradat pe o perioadă de 10-14 zile cu doze scăzânde până la 25 mg pe zi în ultimile 6 zile. în această perioadă, pacienţii cu boală coronariană vor fi ţinuţi sub strictă supraveghere. în timpul întreruperii beta-blocadei poate creşte riscul producerii evenimentelor coronariene, inclusiv a morţii subite.

Se presupune că la bolnavii trataţi cu beta-blocante şocul ana- filactic îmbracă o formă mult mai severă.

Interacţiuni Ale Betaloc Zok

Pacienţii trataţi concomitent cu blocante ale ganglionilor sim­patici, alte beta-blocante (de ex. colire), sau inhibitori de mono- amino-oxidază (IMAO) vor fi supravegheaţi strict, în cazul în care tratamentul concomitent cu clonidină trebuie întrerupt, se va sista administrarea de beta-blocant cu câteva zile înaintea clonidinei.

In cazul administrării concomitente de metoprolol şi antagonişti de calciu de tipul verapamil sau diltiazem, şi/sau agenţi antiarit- mici, se va urmări posibila apariţie a efectelor inotrop şi cro- notrop negative. Nu se vor administra intravenos antagonişti de calciu de tip verapamil la pacienţii trataţi cu beta-blocante. Beta-blocantele pot accentua efectele inotrop şi dromotrop negative ale agenţilor antiaritmici (de tipul chinidinei şi amioda- ronei).

La pacienţii trataţi cu beta-blocante, anestezicele inhalatorii vor accentua efectul cardiodepresor. Inductorii enzimatici şi inhibi­torii enzimatici pot influenţa concentraţia palasmatică de meto­prolol. Concentraţia plasmatică de metoprolol este scăzută de rifampicină şi poate fi crescută de cimetidină, alcool şi hidrala- zină.

Tratamentul concomitent cu indometacin sau alte medicamen­te inhibitoare ale prostaglandin-sintetazei poate scădea efectul antihipertensiv al beta-blocanţilor.

In anumite condiţii, când se administrează adrenalină pacienţi­lor trataţi cu antagonişti ai receptorilor (3-adrenergici, beta- blocantele cardioselective influenţează mai puţin controlul pre­siunii sanguine comparativ cu cele neselective. Doza de antidiabetice orale va fi reajustată la pacienţii trataţi cu beta-blocante.

Administrarea în timpul sarcinii şi al alăptării

Ca majoritatea medicamentelor, Betaloc ZOK va fi administrat în perioada sarcinii şi a alăptării numai în cazurile în care utili­zarea sa este absolut necesară. Ca toţi agenţii antihipertensivi, beta-blocantele pot determina reacţii adverse, de ex. bradi- cardie la făt, nou-născut şi sugar.

Totuşi cantitatea de metoprolol preluată prin laptele matern este neglijabilă, iar efectele beta-blocadei asupra fătului sunt minime dacă mama este tratată cu doze de metoprolol aflate în limitele terapeutice normale.

Efecte asupra capacitătii de a conduce si de a manevra  masini

Inainte de a conduce si de a manevra masini, pacientii trebuie sa cunoasca propriile reactii la Betaloc ZOK deoarece pot aparea ocazional ameteala sau oboseala.

Betaloc ZOK
Betaloc ZOK

Reactii adverse

Betaloc Zok este bine tolerat iar reactiile adverse aparute sunt in general moderate si reversibile. S-au raportat urmatoarele evenimente in cadrul studiilorclinice sau a utilizariilor de rutina de Betaloc –comprimate conventionale (metroprolol tartrat). In majoritatea cazurilor nu s-a stabilit o conexiune intre aparitia reactiilor adversesi tratamentul cu Betaloc. S-au utilizat urmatoarele definitii ale frecventei acestora:

Foarte des

(> 10%), des (1-9,9%), izolat (0,1-0,9%), rar (0,01-0,09%) şi foarte rar (< 0,01 %).

Sistemul cardiovascular

Des: bradicardie, tulburări posturale (foarte rar cu sincopă), extremităţi reci, palpitaţii.

Izolat: deteriorări pasagere ale simptomelor insuficienţei car­diace, bloc AV grad I, edem, dureri precordiale.

Rar: tulburări de conducere cardiacă, aritmii cardiace.

Foarte rar: gangrenă la pacienţii cu tulburări severe, preexi­stente ale circulaţiei periferice.

Sistemul nervos central

Foarte des: oboseală.

Des: ameţeală, cefalee.

Izolat: parestezii, crampe musculare.

Sistemul gastrointestinal

Des: greţuri, dureri abdominale, diaree, constipaţie.

Izolat: vărsături.

Rar: uscăciunea gurii. Hematologic

Foarte rar: trombocitopenie. Ficat

Rar: tulburări ale testelor funcţiei hepatice.

Metabolism

Izolat: creştere ponderală. Psihic

Izolat: depresii, tulburări de concentrare, somnolenţă sau in­somnie, coşmaruri.

Rar: nervozitate, anxietate, impotenţă/disfuncţii sexuale.

Foarte rar: amnezie/tulburări de memorie, confuzie, halucinaţii.

Aparatul respirator

Des: dispnee de efort

Izolat: bronhospasm.

Rar: rinită.

Organe senzitive

Rar: tulburări de vedere, absenţa secreţiei lacrimale şi/sau ochi

iritaţi, conjunctivită.

Foarte rar: tinitus, tulburări gustative.

Piele

Izolat: rash (sub formă de urticarie psoriaziformă şi leziuni cuta­nate distrofice), transpiraţii.

Rar: căderea părului.

Foarte rar: reacţii de fotosensibiltate, psoriazis agravat.

Supradozarea

Simptome

Supradozarea cu Betaloc ZOK poate determina hipetenstune- severă, bradicardie sinusală, bloc atrioventricular, insuficienţă cardiacă, şoc cardiogen, stop cardiac, bronhospasm, tulburări ale stării de conştienţă/comă, greţuri, vărsături, cianoză. Ingestia concomitentă de alcool, alte hipotensoare, chinidină sau barbiturice poate agrava starea pacientului. Primele manifestări ale supradozării pot fi observate la 20 minute până la 2 ore după ingestia medicamentului.

Tratamentul supradozării

Inducerea vărsăturilor sau lavaj gastric. în caz de hipotensiune severă, bradicardie, decompensare cardiacă iminentă, se va administra intravenos un β-agonist (de ex. prenalterol) la inter­vale de 2-5 minute sau în perfuzie continuă până se obţine efectul dorit. Dacă β-agonistul selectiv nu este disponibil, se poate folosi dopamină; sau sulfatul de atropină i.v. poate fi utilizat pentru blocarea nervului vag.

Dacă nu se obţine un efect satisfăcător, pot fi folosiţi alţi agenţi simpatomimetici cum ar fi dobutamina sau noradrenalina. Se pot administra şi doze de 1-10 mg de glucagon.

Un pace- maker poate fi necesar. Pentru a combate bronhospasmul se va administra un β2-agonist i.v.

A se observa că dozele de antidot necesare tratamentului su­pradozării cu beta-blocante sunt mult mai mari decât dozele terapeutice recomandate în mod normal. Aceasta rezultă din faptul că receptorii beta sunt ocupaţi de β-blocant.

Proprietăţi farmacodinamice

Metoprolol este un β1-blocant selectiv blocând receptorii β1 la doze mult mai mici decât cele necesare blocării receptorilor β2. Metoprolol are un efect de stabilizare membranară nesemnifi­cativ şi nu prezintă activitate parţial agonistă. Metoprolol reduce sau inhibă efectul agonist al catecolaminelor asupra cordului (eliberate în timpul stress-ului fizic şi psihic). în consecinţă creşterile uzuale ale frecvenţei cardiace, debitului cardiac, contractilităţii cardiace şi ale presiunii sanguine pe care le produce creşterea acută al nivelului de catecolamine, sunt reduse de metoprolol. In conditiile unui nivel ridicat de adrenalina endogena, metoprlol va interfera intr-un grad mult mai redus cu controlulpresiunii sanguine decat beta blocantele neselective.

La nevoie metoprolol poate fi administrat in asociere cu un β2- agonist la pacientii cu simptomele unei boli pulmonare obstructive. Administrat concomitent cu un agonist β2, Betaloc ZOK interfera la dozele terapeutice, intr-un grad mult mai scazut cu bronhodilatatia mediata de agonistul β2 comparativ vu beta-blocantele neselective.

Betaloc ZOK are o concentratie plasmatica si un efect (β1-blocada) constante timp de 24 ore, spre deosebire de celelaltecomprimate conventionale de blocante β1-selective.

Datorită absenţei peak-urilor pronunţate ale concentraţiei plas- matice, -selectivitatea clinică este îmbunătăţită prin formu­larea Betaloc ZOK comparativ cu celelalte comprimate con­venţionale de blocante β1-selective. In plus, riscul potenţial de reacţii adverse (bradicardie, fatigabilitate) asociate peak-urilor de concentraţie plasmatică, este redus.

Interferenţa Betaloc ZOK cu eliberarea de insulină şi cu meta­bolismul glucidic este mult mai redusă decât cea a beta- u blocantelor neselective.

Influenţa Betaloc ZOK asupra răspunsului cardiovascular la hipoglicemie este mult mai scăzută decât cea a beta-blocantelor neselective.

Studii pe termen scurt au descris că Betaloc poate determina:

  • creşteri uşoare ale concentraţiei plasmatice de trigliceride şi scăderi ale acizilor graşi liberi. în unele cazuri s-a observat o uşoară scădere a nivelului fracţiei de lipoproteine HDL, dar într- un grad mult mai redus decât în cazul beta-blocantelor nese­lective. în cadrul unui studiu extins pe parcursul câtorva ani, s-a demonstrat o reducere semnificativă a nivelului seric de colesterol total după tratamentul cu metoprolol. Calitatea vieţii nu va fi compromisă, dar va fi îmbunătăţită pe perioada tratamentului cu Betaloc ZOK. Sub tratamentul cu metoprolol s-a observat creşterea calităţii vieţii la pacienţii care au suferit un infarct miocardic acut şi la cei cu cardiomiopatie dilatativă idiopatică.

Proprietăţi farmacocinetice

Absorbţia şi distribuţia

Betaloc ZOK este absorbit complet după administrarea orală. Ca urmare a unui efect de prim-pasaj extins, biodisponibilitatea sistemică a metoprololului după o doză orală unică, este de aproximativ 50%. în cazul preparatelor cu eliberare controlată, biodisponibilitatea este redusă la aproximativ 20-30%, dar aceasta nu are semnificaţie clinică atât timp cât aria de sub curba efect (AUEC) pentru frecvenţa cardiacă este aceeaşi ca la comprimatele convenţionale. Metoprolol se leagă de protei­nele plasmatice în proporţie de 5-10%.

Metabolism şi eliminare

Metoprolol este metabolizat la nivel hepatic prin oxidare. S-au identificat trei metaboliţi principali, dar nici unul nu are efecte beta-blocante cu importanţă clinică.

De regulă, în urină se găseşte 95% din doza orală. Circa 5% din doza administrată va fi excretată pe cale urinară sub formă nemodificată, acest procent putând creşte până la 30% în cazuri izolate. Timpul de înjumătăţire plasmatic al metoprolo­lului este de 3,5 ore (extreme: 1-9 ore). Clearance-ul total este de aproximativ 1 litru/minut.

La vârstnici nu se produc modificări semnificative ale farmaco-cineticii metoprololului. Biodisponibilitatea sistemică şi eliminarea de metoprolol sunt nemodificate la pacienţii cu tulburări funcţionale renale. Totuşi, excreţia de metaboliţi este redusă. La pacienţii cu o rată de filtrare glomerulară (RFG) mai mică de

5 ml/min s-a observat o acumulare semnificativă de metaboliţi. în orice caz, această acumulare de metaboliţi nu va accentua blocada receptorilor beta.

Datorită legării reduse de proteinele plasmatice, farmacocine- tica metoprololului va fi puţin afectată de tulburările funcţiei hepatice. Totuşi, la pacienţii cu ciroză hepatică severă şi şunt porto-cav, biodisponibilitatea metoprololului poate fi crescută, iar clereance-ul total poate scădea. Pacienţii cu anastomoză porto-cavă au un clearance total de circa 0,3 ml/min şi valori ale ariei de sub curba concentraţie plasmatică-timp (AUC) de cateva  ori mai mari decât cele la subiecţii sănătoşi.

Compoziţie Betaloc Zok

Betaloc ZOK comprimate filmate cu eliberare prelungită 50 mg

Un comprimat filmat cu eliberare prelungită conţine 47,5 mg metoprolol succinat corespunzător la 50 mg metoprolol tartrat şi excipienţi: etilceluloză, hidroxipropilceluloză, hidroxipropil- metilceluloză, celuloză microcristalină, parafină, propilen glicol, dioxid de silicon, stearil fumarat sodic şi dioxid de titan (E 171).

Betaloc ZOK comprimate filmate cu eliberare prelungită 100 mg

Un comprimat filmat cu eliberare prelungită conţine 95 mg metoprolol succinat corespunzător la 100 mg metoprolol tartrat şi excipienţi: etilceluloză, hidroxipropilceluloză, hidroxipropil- metilceluloză, celuloză microcristalină, parafină, propilen glicol, dioxid de silicon, stearil fumarat sodic şi dioxid de titan (E 171).

Betaloc ZOK comprimate filmate cu eliberare prelungită 200 mg

Un comprimat filmat cu eliberare prelungită conţine 190 mg metoprolol succinat corespunzător la 200 mg metoprolol tartrat şi excipienţi: etilceluloză, hidroxipropilceluloză, hidroxipropil- metilceluloză, celuloză microcristalină, parafină, propilen glicol, dioxid de silicon, stearil fumarat sodic şi dioxid de titan (E 171).

Grupa farmacoterapeutică: medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, beta-blocante.

Pastrare

– Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect Betaloc Zok, deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

– Utilizați întotdeauna acest medicament exact așa cum este descris în acest prospect Betaloc Zok sau așa cum v-a spus medicul sau farmacistul.

– Păstraţi acest prospect Betaloc Zok. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

– Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, lucruri neclare, privind continutul acestui prospect Betaloc Zok, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

– Acest medicament Betaloc Zok a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.

– Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect Betaloc Zok .

Păstrati prospectul Betaloc Zok şi toate comprimatele rămase pentru a le arăta medicului pentru viitoarele vizite la medic.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele pe care nu le mai utilizaţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Depozitare

A se depozita la temperaturi sub 30 °C.

Producător

AstraZeneca AB

S-151 85 Sodertălje, Suedia

Data ultimei verificări a prospectului Betaloc Zok Iulie 1997

Remedii naturiste pentru Angina Pectorală

Angina este o problemă foarte gravă şi necesita vizita la medic pentru tratament, dar pot fi urmate si unele metode naturiste pentru a sprijini tratamentul.

1. Lamaia. Multi oameni considera ca sucul de lamaie este un tratament eficient pentru angina pectorala. Acest lucru se datorează faptului că sucul de lămâie opreşte si elimina acumularea de colesterol în vasele de sânge.

2. Usturoiul ajută în tratamentul eficient al unei varietati de probleme de sănătate, inclusiv angina pectorala. Acest aliment minimizează efectul unui atac de angina pectorala.

3. Grapefruitul. Acest tonic natural imbunatateste functiile inimii. Mulţi oameni includ grapefruitul în dieta lor pentru a ajuta la vindecarea anginei.

4. Busuiocul. Multe remedii naturiste contin frunze de busuioc ca un ingredient major. Frunzele de busuioc pot fi, de asemenea, folosite ca un remediu pentru angina pectorala. Aceste frunze sunt masticabile şi pot fi luate dimineaţa pentru a ajuta un suferind de angina sa minimizeze efectele acestei tulburari.

5.Lamaia cu miere. La un pahar de apa calda se stoarce o jumătate de lamaie si se adauga o lingurita de miere. Se amestecă împreună şi se bea dimineaţa pe tomacul gol.

6. Ceapa. Sucul de ceapa este, de asemenea, foarte eficient pentru persoanelecare suferă de angina pectorala. Consumat dimineata, acests suc reduce colesterolul rau din sange si ajuta la o alimentare corespunzătoare a inimii cu sânge.

7. Ceaiul de patrunjel.Consumul de ceai de patrunjel sau de suc de radacina de sfeclă de zahăr de două ori într-o zi este foarte eficient in tratamentul anginei pectorale.

8. Schimbarea dietei. Cresterea aportului de fructe şi legume în dieta de zi cu zi este esenţiala pentru a evita orice tip de boli cardiovasculare.

Plante medicinale indicate in angina pectorala

Plante medicinale ca : coada-soricelului, vasc,  tinctura de paducel, roinita, talpa-gastei, cimbrisor, menta si soc.  
Medicii naturisti recomanda sa se consume, alternativ, ceai de coada-soricelului si ceai de vasc, cate 2 cani de zi. Si ceaiul din paducel si ceaiul de roinita este foarte benefic pentru sanatatea inimii. Cele 2 plante se folosesc in combinatie, cate o lingura din fiecare pentru o cana de ceai, iar in timpul tratamentului trebuie se bea o cana de ceai dimineata si una seara.

O alta combinatie de ceaiuri, benefica in tratamentul pentru angina pectorala, este formata din ceaiul talpa-gastei,   ceaiul de menta, ceaiul de cimbrisor, ceaiul de roinita si ceaiul de soc.  Din aceste plante se face ceai in proportii egale, si se beau 2-3 cani pe zi.

De asemenea, naturistii recomanda sa se puna 20g de tinctura de paducel , luandu-se 15 picaturi de 3 ori de zi.

Persoanele care sunt la risc de angina pectorala:

– Barbatii de peste 55 de ani

– Femeile de peste 65 de ani

– Obezii sau supraponderalii

– Fumătorii de ţigări

– Personanele cu hipertensiune arterială

– Personele cu niveluri ridicate de colesterol

– Personanele inactive fizic

– Persoanele cu boli de rinichi

– Persoanele cu diabet zaharat

– Persoanele cu antecedente familiale de boli cardiovasculare premature (bărbaţi care suferă de boli de inima sub 55 de ani sau femei care sufera de aceeasi boala inainte de varsta de 65 de ani).

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.