Prospect Atorvastatină – Statina Colesterol Trigliceride

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Cuprins

Prospect Atorvastatină

10 mg , 20 mg , 40 mg , 80 mg comprimate filmate

Atorvastatină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agraveazǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este ATORVASTATINĂ MYLAN şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi ATORVASTATINĂ MYLAN

  3. Cum să utilizaţi ATORVASTATINĂ MYLAN

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează ATORVASTATINĂ MYLAN

  6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE ATORVASTATINĂ MYLAN ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Atorvastatină Mylan face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub denumirea de statine. Atorvastatină Mylan scade valorile colesterolului şi ale altor grăsimi (trigliceride) din sângele dumneavoastră, atunci când o dietă săracă în grăsimi şi modificările stilului de viaţă nu au fost eficace. Valorile mari ale colesterolului şi trigliceridelor pot creşte riscul de boală cardiacă, deoarece grăsimile pot înfunda vasele de sânge. Dacă prezentaţi risc crescut de boală cardiovasculară (inimă şi vase de sânge), Atorvastatină Mylan poate scădea riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral, chiar dacă valorile colesterolului dumneavoastră sunt normale.

  Medicul dumneavoastră v-a explicat importanţa menţinerii unei diete sărace în grăsimi şi reducerii factorilor de risc cardiovascular, cum sunt fumatul, tensiunea arterială crescută, valori crescute ale zaharului din sânge, greutate crescută şi lipsa exerciţiului fizic.

  Colesterolul este o substanţă care apare în mod normal în organism, fiind necesară pentru creşterea normală. Cu toate acestea, dacă există prea mult colesterol în sângele dumneavoastră, acesta se poate depune pe pereţii vaselor de sânge, care pot fi blocate în cele din urmă. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze de boală de inimă. Este un lucru acceptat faptul că valorile crescute de colesterol determină creşterea riscului de boală de inimă. Alţi factori care cresc riscul de boală de inimă includ hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, greutatea crescută, sedentarismul, fumatul sau antecedentele familiale de boală de inimă.

 2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI ATORVASTATINĂ MYLAN

  Nu utilizaţi ATORVASTATINĂ MYLAN

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la atorvastatină sau la orice altă componentă a medicamentului

  • dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi

  • dacă sunteţi o femeie care poate să aibă copii şi nu utilizaţi o metodă eficientă de contracepţie sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă (vezi pct. „Sarcina şi alăptarea”)

  • dacă aveţi o boală de ficat

  • dacă aţi avut valori inexplicabile anormale ale analizelor hepatice

  • dacă aveţi o boală musculară

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Atorvastatină Mylan

   În cazul în care vă aflaţi în una dintre următoarele situaţii, trebuie să informaţi medicului dumneavoastră:

  • dacă aveţi probleme renale

  • dacă aveţi o reducere a funcţiei glandei tiroide (hipotiroidism),

  • dacă aţi avut dureri musculare repetate sau neexplicate, istoric personal sau familial de probleme musculare

  • dacă consumaţi cu regularitate o cantitate mare de alcool etilic

  • dacă aţi avut anterior probleme musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente pentru scăderea valorii lipidelor (de exemplu alte „statine“ sau „fibraţi“)

  • dacă aţi avut boli ale ficatului

  • dacă aveţi mai mult de 70 de ani,

  • dacă aţi avut recent accident vascular cerebral.

   Dacă oricare dintre acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră, medicul dumneavoastră va trebui să efectueze o analiză de sânge înainte şi posibil în timpul tratamentului cu Atorvastatină Mylan pentru a evalua riscul dumneavoastră de a prezenta reacţii adverse musculare. Este cunoscut faptul că riscul reacţiilor adverse musculare, de exemplu rabdomioliza, creşte atunci când anumite medicamente sunt luate în acelaşi timp cu atorvastatina (vezi pct.2 „Utilizarea altor medicamente”). De asemenea, medicul dumneavoastră vă va efectua analize de sânge înainte şi în timpul tratamentului pentru a verifica dacă ficatul dumneavoastră funcţionează normal.

   Trebuie să informaţi medicul dacă brusc apar durere musculară, sensibilitate sau slăbiciune musculară, împreună cu febră (vezi pct. „Reacţii adverse”).

   Au fost raportate cazuri excepţionale cu privire la o anumită boală la plămâni asociate tratamentului cu statine, în mod special în cadrul tratamentului pe termen lung (vezi pct. 4 „Reacţii adverse posibile”)

   Utilizarea altor medicamente

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală sau unul dintre următoarele:

   • anticoagulante (medicamente utilizate pentru a subţia sângele) cum este warfarina, deoarece va fi necesară ajustarea dozei

   • medicamente utilizate pentru a tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială), cum este amlodipina

   • alte medicamente care scad lipidele, de exemplu gemfibrozil şi alţi fibraţi, colestipol, ezetimibe, niacină (cunoscută şi ca acid nicotinic)

   • ciclosporină, un medicament imunosupresor

   • nefazodona, un medicament antidepresiv

   • antibiotice, cum este eritromicina, telitromicina, claritromicină, rifampicină, acid fusidic (cunoscut şi ca fusidat de sodiu)

   • anumite medicamente antivirale, cum sunt nelfinavir, efavirenz

   • medicamente antifungice, cum sunt itraconazol, ketoconazol

   • medicamente pentru afecţiuni ale inimii, cum sunt digoxin, verapamil, diltiaze, amiodarona

   • planta medicinală – sunătoare

   • anticoncepţionale orale

   • antiacide (ce conţin magneziu sau aluminiu), utilizate pentru indigestie

   Utilizarea Atorvastatină Mylan cu alimente şi băuturi

   Nu beţi mai mult de unul sau două pahare mici cu suc de grapefruit pe zi. Sucul de grapefruit poate scădea capacitatea organismului dumneavoastră de a metaboliza atorvastatina, facând ca aceasta să rămână mai mult timp în organism. Aceasta poate determina riscuri severe pentru sănătate, chiar dacă aţi luat doza corectă.

   Sarcina şi alăptarea

   Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

   Nu luaţi Atorvastatină Mylan dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau dacă încercaţi să rămâneţi gravidă. Dacă rămâneţi însărcinată în timpul tratamentului cu Atorvastatină Mylan, întrerupeţi tratamentul imediat şi informaţi medicul. Dacă încercaţi să rămâneţi gravidă, medicul dumneavoastră vă v-a sfătui să întrerupeţi tratamentul cu Atorvastatină Mylan cu aproximativ o lună înainte de data plănuită pentru concepţie.

   Nu luaţi Atorvastatină Mylan dacă alăptaţi.

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   Atorvastatină Mylan nu este cunoscută a afecta capacitatea de a conduce vehicule şi a folosi utilaje. Cu toate acestea, anumite reacţii adverse, cum sunt ameţelile pot apărea ocazional. Nu conduceţi vehicule dacă acest medicament vă afectează capacitatea de a conduce.

   Informaţii importante privind unele componente ale Atorvastatină Mylan

   Atorvastatină Mylan conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

 3. CUM SĂ UTILIZAŢI ATORVASTATINĂ MYLAN

  Luaţi întotdeauna Atorvastatină Mylan exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Adulţi (inclusiv vârstnici)

  Doza uzuală iniţială a tratamentului cu Atorvastatină Mylan este 10 mg o dată pe zi. Dacă este

  necesar, această doză poate fi crescută de către medicul dumneavoastră la intervale de 4 săptămâni sau mai mult până la o doză maximă de 80 mg o dată pe zi.

  Dacă aveţi o boală de ficat sau consumaţi cantităţi mari de alcool etilic, medicul dumneavoastră vă va urmări cu atenţie.

  Copii şi adolescenţi

  Atorvastatină Mylan va fi administrată la copii, doar sub supravegherea specialistului. Siguranţa utilizării Atorvastatină Mylan la copii şi adolescenţi nu este cunoscută.

  Comprimatele trebuie înghiţite cu un pahar cu apă, cu sau fără alimente (vezi pct. Utilizarea cu alimente sau băuturi )

  Excerciţiul fizic regulat şi o dietă bună sunt importante pentru controlul valorilor grăsimilor din sânge. Medicul dumneavoastră vă va recomanda o dietă cu conţinut scăzut de colesterol, pe care trebuie să o respectaţi, în timpul tratamentului cu Atorvastatină Mylan.

  Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Atorvastatină Mylan

  Contactaţi medicul dumneavoastră sau departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră flaconul şi toate comprimatele rămase.

  Dacă uitaţi să utilizaţi Atorvastatină Mylan

  Nu întrerupeţi tratamentul fără a discuta înainte cu medicul dumneavoastră.

  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Atorvastatină Mylan poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Dacă oricare dintre următoarele reacţii adverse apare, întrerupeţi administrarea Atorvastatină Mylan şi informaţi imediat medicul sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital:

  • reacţii alergice cum sunt erupţiile cutanate trecătoare, piele roşie, umflată, cu mâncărime, umflarea feţei sau gâtului, apăsare în piept şi dificultate la respiraţie

  • dureri musculare sau sensibilitate, slăbiciune musculară sau crampe, afectarea tendoanelor, stare de rău, stare febrilă

  • durere abdominală cu greaţă

  • reacţii severe la nivelul pielii ce pot determina băşici, inflamaţii şi ulceraţii

  • probleme cu ficatul, ce pot determina îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, urină închisă, scaun de culoare deschisa

   Aceste reacţii adverse sunt severe. Este posibil să necesitaţi tratament medical de urgenţă.

   Reacţii adverse frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi):

  • durere de cap

  • stare de slăbiciune sau oboseală neobişnuită

  • durere de stomac, indigestie, greaţă, balonare, constipaţie sau diaree

  • probleme cu somnul

  • stare de ameţeală, amorţeli, scăderea sensibilităţii pielii la atingerea uşoară sau la durere

  • durere de torace sau durere în piept

  • umflarea mâinilor sau gleznelor

  • dureri ale încheieturilor

   Anumite statine pot determina tulburări ale somnului, inclusiv coşmaruri, depresie şi, în cazuri excepţionale, probleme cu plămânii. Informaţi medicul dacă apar greutate la respiraţie, tuse şi stare generală de rău (de exemplu stare de oboseală, stare febrilă sau pierdere în greutate).

   Reacţii adverse mai puţin frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 de pacienţi):

  • scăderea numărului de trombocite ceea ce creşte riscul de sângerare sau de apariţie a vânătăilor

  • căderea părului

  • modificarea nivelului glucozei serice, determinând apariţia simptomelor de hipoglicemie (nivelurile scăzute de glucoză determină transpiraţii, tremurături, bătăi cardiace rapide) sau de hiperglicemie (nivelurile crescute de glucoză determină sete, stare de oboseală, urinat frecvent, pierderea în greutate)

  • pierderi de memorie

  • amorţeli şi furnicături în degetele de la mâini şi picioare

  • ţiuit în urechi

  • pierderea apetitului, stare de rău

  • impotenţă

  • creştere în greutate

  • stare generală de rău

   Reacţii adverse foarte rare (care afectează mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi):

  • modificări ale gustului

  • modificări de vedere

  • pierderea auzului

  • umflarea sânilor la bărbaţi

  Analizele de sânge pot arăta o creştere a enzimelor de ficat sau o creştere a creatinfosfokinazei (o enzimă care arată afectare musculară).

  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 5. CUM SE PĂSTREAZĂ ATORVASTATINĂ MYLAN

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  A nu se păstra la temperaturi peste 25°C. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.

  Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe eticheta cutiei sau flaconului şi pe blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  A se utiliza în 3 luni de la prima deschidere a flaconului.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Atorvastatină Mylan

Substanţa activă este atorvastatina (sub formă de atorvastatină calcică).

Fiecare comprimat conţine 10 mg, 20 mg, 40 mg, respectiv 80 mg atorvastatină sub formă de atorvastatină calcică.Celelalte componente sunt:

nucleu- dioxid de siliciu coloidal anhidru, carbonat de sodiu anhidru, celuloză microcristalină anhidră, L-Arginină, lactoză anhidră, croscarmeloză sodică, hidroxipropilceluloză, stearat de magneziu;

film – alcool polivinilic, dioxid de titan (E 171), talc, lecitină din soia, gumă Xantan (E 415).

Cum arată Atorvastatină Mylan şi conţinutul ambalajului

Comprimatele filmate sunt ovale şi de culoare albă.

Comprimatele a 10 mg sunt marcate cu „10”; comprimatele a 20 mg sunt marcate cu „20”; Comprimatele a 40 mg sunt marcate cu „40”; Comprimatele a 80 mg sunt marcate cu „80”.

Comprimatele a 20 mg, 40 mg şi 80 mg au o linie mediană pe o faţă pentru a uşura ruperea comprimatelor pentru a fi înghiţite uşor şi nu de divizare în doze egale.

Atorvastatină Mylan este disponibilă în flacoane opace din plastic a câte 90, 100, 200, 250 şi 500 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie disponibile pe piaţă.Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Generics [UK] Ltd Station Close, Potters Bar, EN6 1TL

Marea Britanie

Producătorul

McDermott Laboratories Ltd trading as Gerard Laboratories 35/36 Baldoyle Industrial Estate, Grange road,Dublin 13 – Ireland

Tjoa Pack Hungary Kft 2040 Budaors, Vasut u. 13 Ungaria

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2011

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele nume:

Austria

Atorvastatin Arcana 10, 20, 40, 80 mg – Filmtabletten

Belgia

Atorvastatine Mylan 10, 20, 40, 80 mg filmomhulde tabletten

Bulgaria

Atorgen 10, 20, 40, 80 mg Film- coated tablets

Cipru

Atorvastatin/Generics 10mg film-coated tablets

Republica Cehă

Atorvastatin Mylan 10, 20, 40, 80 mg

Danemarca

Atorvastatin Mylan 10, 20, 40, 80 mg

Finlanda

Atorvastatin Mylan 10, 20, 40, 80 mg

Germania

Atorvastatin dura 10, 20, 40, 80 mg Filmtabletten

Grecia

Atorvastatin/Generics 10, 20, 40, 80 mg film- coated tablets

Ungaria

ATORGEN 10, 20, 40, 80 MG

Irlanda

Atorvastatin Mylan 10, 20, 40, 80 mg

Norvegia

Atorvastatin Mylan 10, 20, 40, 80 mg

Polonia

ATORVAGEN

Portugalia

ATORVASTATINA MYLAN 10, 20, 40, 80

mg

România

Atovastatină Mylan 10, 20, 40, 80 mg

Republica Slovacă

Atorvastatin Mylan 10, 20, 40 mg Filmom obalené tablety

Slovenia

Atorvastatin Mylan 10, 20, 40mg filmsko obložene tablete

Spania

Atorvastatina Mylan 10, 20, 40, 80 mg comprimidos recubiertos con película EFG

Suedia

Atorvastatin Mylan

Olanda

Atorvastatine Mylan 10, 20, 40, 80 mg, filmomhulde tabletten

Marea Britanie

Atorvastatin 10, 20, 40, 80 mg Film-coated Tablets

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close