Prospect Dermovate 0,5 mg/g cremă – Inrosirea si mancarimea pielii

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Dermovate 0,5 mg/g cremă

Propionat de clobetazol

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Dermovate şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Dermovate

 3. Cum să utilizaţi Dermovate

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Dermovate

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE DERMOVATE ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Dermovate face parte din grupul de medicamente denumite corticosteroizi topici. “Topic” înseamnă că se aplică direct pe piele. Corticosteroizii topici reduc înroşirea şi mâncărimea care apar în anumite afecţiuni ale pielii. Ei nu trebuie confundaţi cu steroizii “anabolizanţi” care sunt utilizaţi de către anumiţi culturişti şi atleţi.

  Dermovate cremă reduce efectele inflamaţiei în afecţiuni ale pielii, cum sunt eczeme care nu răspund la alte tratamente, psoriazis, lichen plan şi lupus eritematos discoid.

 2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI DERMOVATE Nu utilizaţi Dermovate

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la propionat de clobetazol sau la oricare dintre celelalte componente ale Dermovate;

  • dacă aveţi acnee vulgară sau acnee rozacee (înroşire severă a pielii la nivelul nasului şi în jurul acestuia) sau dermatită periorală (erupţie roşiatică, punctiformă, în jurul gurii);

  • dacă aveţi senzaţie de mâncărime în jurul anusului sau la nivelul organelor genitale; medicamentul nu se utilizează la nivelul zonei perianale sau genitale;

  • pe faţă sau în zonele unde pielea se subţiază uşor, cu excepţia cazului în care medicul v-a recomandat astfel;

  • la copii cu vârsta sub 1 an care au dermatită sau erupţii produse de scutece;

  • dacă aveţi infecţii produse de ciuperci, bacterii sau viruşi (de exemplu, herpes simplex, varicelă) la nivelul pielii;

  • în contact cu ochii.

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Dermovate

  • dacă alăptaţi;

  • dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă;

  • dacă zona afectată trebuie acoperită cu un pansament sau cu un scutec – acestea ajută medicamentul să pătrundă mai uşor în piele;

  • la copiii cu vârsta mai mare de un an;

  • perioade lungi de timp; dacă nu sesizaţi vreo ameliorare a simptomelor după 2 până la 4 săptămâni de tratament, adresaţi-vă medicul dumneavoastră;

  În cazul utilizării la nivelul feţei, dacă tratamentul durează mai mult de 5 zile pielea din zona tratată se poate subţia.

  În cazul utilizării în psoriazis este necesar să fiţi supravegheat cu atenţie de către medicul dumneavoastră.

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rog să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  Sarcina şi alăptarea

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Siguranţa utilizării acestui medicament la gravide sau în timpul alăptării nu a fost stabilită.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Dermovate nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

  Informaţii importante privind unele componente ale Dermovate Dermovate cremă conţine propilenglicol care poate provoca iritaţie cutanată. Clorocrezol poate provoca reacţii alergice.

  Alcoolul cetostearilic din compoziţia medicamentului poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).

 3. CUM SĂ UTILIZAŢI DERMOVATE

  Utilizaţi întotdeauna Dermovate exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dumneavoastră daca nu sunteţi sigur.

  Adulţi şi adolescenţi

  Aplicaţi o cantitate mică de cremă pe zona afectată o dată sau de două ori pe zi.

  Spălaţi-vă mâinile după aplicarea medicamentului, cu excepţia cazului în care acestea reprezintă zona ce a fost tratată.

  Nu utilizaţi o doză mai mare şi nici nu îl aplicaţi pe suprafeţe mari pentru perioade lungi de timp (de exemplu aproape zilnic, mai multe săptămâni sau luni), decât dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru.

  Dermovate cremă este numai pentru utilizare cutanată.

  Cum se aplică crema

  1. Spălaţi-vă pe mâini.

  2. Aplicaţi cantitatea recomandată de unguent pe piele şi masaţi uşor, până la absorbţia completă a acesteia. Puteţi măsura cantitatea de Dermovate cu ajutorul vârfului degetului dumneavoastră. Această imagine vă arată cât reprezintă o unitate de vârf de deget.

   O unitate de vârf de deget

  3. Spălaţi-vă pe mâini din nou după utilizarea cremei, exceptând situaţia când aplicarea se realizează la nivelul mâinilor ca parte a tratamentului.

Aveţi în vedere că:

 • Două vârfuri de deget de cremă sunt suficiente pentru aplicarea la nivelul ambelor mâini sau la nivelul labei piciorului

 • Trei vârfuri de deget de cremă sunt suficiente pentru aplicarea la nivelul unui braţ

 • Şase vârfuri de deget de cremă sunt suficiente pentru aplicarea la nivelul unui picior

 • Paisprezece vârfuri de deget de cremă vor acoperi partea din faţă şi din spate a corpului

Nu vă îngrijoraţi dacă aveţi nevoie de o cantitate puţin mai mare sau mai mică de cremă. Acesta este doar un ghid orientativ.

  

2 unităţi 3 unităţi 6 unităţi faţă şi spate 14 unităţi

Copii

 • Nu utilizaţi crema pentru copii mai mici de 1 an.

 • Cantitatea de cremă de utilizat va scădea cu cât copilul este mai mic

 • Tratamentul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 an şi 12 ani trebuie să se facă sub strictă supraveghere medicală. Doza trebuie să fie adecvată vârstei: de exemplu la un copil cu vârsta de 4 ani se poate utiliza o treime din doza pentru adulţi.

O cură de tratament cu Dermovate la copii nu trebuie să dureze mai mult de 5 zile decât cu excepţia cazului în care medicul recomandă altfel. Medicul poate dori să consulte copilul săptămânal, pe durata utilizării cremei.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Dermovate

Este important să urmaţi instrucţiunile din acest prospect. Dacă, din greşeală, aplicaţi crema de mai multe ori decât vi s-a recomandat, nu trebuie să vă îngrijoraţi dar adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Dermovate

Dacă aţi uitat să utilizaţi Dermovate, aplicaţi cantitatea recomandată imediat ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, aplicaţi-o doar pe aceasta. Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

 1. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele Dermovate poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Când este utilizat în cantitatea şi pentru durata de timp recomandată, la cele mai multe persoane, acest medicament nu determină reacţii adverse.

  Dacă vi se umflă pleoapele, faţa sau buzele întrerupeţi imediat utilizarea Dermovate şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră, deoarece aceasta poate fi o reacţie alergică.

  Dermovate poate fi absorbit prin piele în circulaţia sanguină. Aceasta nu este o problemă dacă utilizaţi cantitatea recomandată şi pentru perioada de timp recomandată. Dacă folosiţi o cantitate prea mare sau pentru o lungă perioadă de timp este posibil să prezentaţi modificări ale pielii cum sunt subţierea acesteia, vizibilitatea vaselor mici de sânge, modificări de culoare sau ale cantităţii de păr.

  Reacţii alergice locale cum sunt înroşirea pielii, erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, urticarie şi senzaţia locală de arsură, pot apărea la locul aplicării şi pot fi asemănătoare simptomelor afecţiunii tratate. Dacă simptomele persistă, întrerupeţi imediat tratamentul şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

  Dacă sunt utilizate cantităţi mari de Dermovate, pentru o perioadă foarte lungă de timp, pot fi observate manifestări de supresie a glandei suprarenale, care includ încetinirea creşterii copiilor, o creştere nejustificată în greutate şi apariţia acneei. Dacă aceste lucruri vă îngrijorează, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În special la copii, chiar în cazul unei durate obişnuite a tratamentului pot să apară o creştere în greutate, rotunjirea feţei şi valori mari ale tensiunii arteriale.

  Absorbţia poate fi crescută dacă Dermovate este utilizat sub pansament oclusiv. La copii aplicaţi cu atenţie cantitatea recomandată de Dermovate deoarece la aceştia se poate absorbi prin piele o cantitate mai mare. Dacă aveţi întrebări sau sunteţi îngrijorat(ă) discutaţi cu medicul dumneavoastră.

  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 2. CUM SE PĂSTREAZĂ DERMOVATE

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  Nu utilizaţi Dermovate după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

  Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 3. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Dermovate

Substanţa activă din Dermovate este propionatul de clobetazol; Un gram de cremă conţine propionat de clobetazol 0,5 mg.

Celelalte componente sunt: monostearat de gliceril 40-55, ester de sorbitan (Arlacel 165*), ceară de albine substituită 6621, alcool cetostearilic, propilenglicol, clorocrezol, citrat de sodiu, acid citric monohidrat, apă purificată.

*) Conţine amestec de monostearat de gliceril şi stearat de polioxietilen.

Cum arată Dermovate şi conţinutul ambalajului

Dermovate 0,5 mg/g cremă se prezintă sub formă de cremă omogenă, de culoare albă până la aproape albă.

Este disponibil în cutii cu un tub din Al a 25 g cremă.Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Glaxo Wellcome UK Limited Glaxo Wellcome House

Berkeley Avenue, Greenford, Middlesex UB6 0NN, Marea Britanie

Producǎtori

GlaxoSmithKline Pharmaceuticals SA

ul. Grunwaldzka 189, 60-322 Poznan, PoloniaGlaxo Operations UK Ltd.

(Trading as Glaxo Wellcome Operations)

Harmire Road, Barnard Castle, Co. Durham, DL 12 8DT, Marea Britanie

Acest prospect a fost aprobat în noiembrie 2009

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close