Prospect Euthyrox

Prospect: Informatii pentru pacient

Cuprins

Euthyrox ® 100

Stimate pacient,
Vă rugăm să citiţi cu atenţie acest prospect, deoarece conţine informaţii importante despre utilizarea medicamentului. Dacă aveţi întrebări suplimentare, vă rugăm adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Comprimate a 100 micrograme

Compoziţie
Un comprimat conţine levotiroxină sodică 100 pg şi excipienţi: lactoză monohidrat, amidon de porumb, gelatină, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu.
 
Grupa farmacoterapeutică
Hormoni tiroidieni
 

Indicaţii terapeutice

Tratamentul guşii benigne eutiroidiene, în special la adulţi, atunci când terapia cu iod nu este indicată;
– Prevenirea reapariţiei guşii după operaţiile de mixedem (profilaxia guşii recidivante) în condiţiile unei funcţii tiroidiene normale, în funcţie de statusul hormonal postoperator;
– Tratamentul de substituţie cu hormoni tiroidieni (completarea deficitelor hormonale) în hipotiroidie;
– în tumorile maligne tiroidiene, pentru supresia proliferării neoplazice;
– Adjuvant în tratamentul antitiroidian al hipertiroidiei.
 
Euthyrox Prospect
Euthyrox Prospect
Contraindicaţii
Când nu aveţi voie să utilizaţi Euthyrox 100?
– Euthyrox 100 nu trebuie administrat în caz de hipersensibilitate la levotiroxină sodică sau la oricare dintre componenţii produsului.
– în cazul unei hiperfuncţii tiroidiene de orice cauză. Excepţie: ca terapie de asociere cu antitiroidiene de sinteză în tratamentul hipertiroidiei, după obţinerea stării de eutiroidie. Nu este indicată această asociere în timpul sarcinii.
– în caz de insuficienţă corticosuprarenaliană netratată şi insuficienţă hipofizară netratată.
– Tratamentul cu Euthyrox nu trebuie iniţiat în infarct acut de miocard, miocardită acută sau pancardită acută (inflamarea straturilor peretelui cardiac).
– Datorită conţinutului în lactoză, bolnavii cu afecţiuni ereditare rare cum sunt intoleranţă la galactoză, deficitul de lactază Lapp sau malabsorbţia glucoza – galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.
Precauţii
Ce măsuri de precauţie trebuie luate?
înainte de iniţierea tratamentului cu hormoni tiroidieni, este necesară excluderea următoarelor boli: cardiopatia ischemică (deficit funcţional al vaselor sanguine ale inimii), angina pectorală, ateroscleroza, hipertensiunea arterială, insuficienţa hipofizară şi corticosuprarenaliană, adenoamele autonome tiroidiene. în cazul unei hipotiroidii provocate de o îmbolnăvire a hipofizei (hipotiroidie secundară), este necesară identificarea cauzei acesteia înainte de iniţierea tratamentului cu hormoni tiroidieni şi, în cazul prezenţei simultane a unei eventuale insuficienţe corticosuprarenaliene compensate, este necesară iniţierea tratamentului corespunzător. Dacă se suspectează leziuni tiroidiene autonome, este necesară efectuarea unui test la TRH (hormon eliberator tiroidian) sau a unei scintigrafii de supresie (explorare radiologică). La pacientele cu hipotiroidie aflate în postmenopauză, care prezintă un risc crescut de osteoporoză (reducerea masei osoase), este necesar un control strict al funcţiei tiroidiene, pentru a se evita creşterea concentraţiilor sanguine de Euthyrox.
Levotiroxină nu trebuie administrată în statusurile hipertiroidiene, cu excepţia cazurilor în care este folosită ca adjuvant în tratamentul antitiroidian al unei hipertiroidii.
în cazul schimbării preparatului în timpul tratamentului cu Euthyrox, este necesară supravegherea parametrilor de laborator şi a răspunsului la tratament, în vederea ajustării la nevoie a dozelor.
Interacţiuni
Ce alte medicamente influenţează efectul Euthyrox 100?
Colestiramina şi colestipolul (utilizate pentru reducerea grăsimilor din sânge) inhibă absorbţia levotiroxinei în organism. De aceea, Euthyrox 100 trebuie administrat după 4-5 ore de la administrarea colestiraminei sau a colestipolului.
Date din literatura de specialitate arată că preparatele pe bază de aluminiu (antiacide, sucralfat), fier şi carbonat de calciu pot diminua efectul Euthyrox 100. De aceea, Euthyrox 100 trebuie administrat cu cel puţin 2 ore înainte de administrarea acestor medicamente. Administrarea concomitentă a următoarelor medicamente poate duce la accentuarea efectului Euthyrox: salicilaţi (analgezice şi antitermice), dicumarol (inhibitor al coagulării sângelui), clofibrat (utilizat pentru reducerea grăsimilor din sânge), fenitoină (anitconvulsivant).
 
Administrarea concomitentă a următoarelor medicamente poate duce la diminuarea efectului Euthyrox: propiltiouracil (utilizat în bolile tiroidiene), glucocorticoizi (hormoni corticosuprarenalieni), blocante B-adrenergice (utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale), amiodaronă (reglator al ritmului cardiac).
Din cauza conţinutului său foarte ridicat de iod, amiodaronă (reglator al ritmului cardiac) poate provoca atât o hiperfuncţie, cât şi o hipofuncţie tiroidiană. Este necesară prudenţă în special în guşa nodulară, care poate prezenta arii autonome posibil necontrolate. Sertralina (antidepresiv) şi clorochina/proguanilul (antimalarice) reduc eficacitatea levotiroxinei şi provoacă o creştere a nivelurilor de TSH (hormon stimulator tiroidian).
Barbituricele (somnifere) şi alte substanţe cu efect inductor enzimatic hepatic pot accentua metabolizarea hepatică a levotiroxinei, ducând astfel la diminuarea efectului acesteia.
Cum influenţează Euthyrox 100 acţiunea altor medicamente? Levotiroxină poate accentua acţiunea anumitor substanţe anticoagulante (derivaţii cumarinici) şi inhiba acţiunea insulinei şi a antidiabeticelor orale. In cazul unui tratament concomitent cu astfel de subsanţe şi levotiroxină, medicul dumneavoastră va trebui să controleze, în special la debutul tratamentului, valorile parametrilor coagulării şi ale glicemiei şi să ajusteze, dacă este cazul, doza medicamentelor anticoagulante sau a insulinei şi antidiabeticelor orale.
Va rugăm reţineţi că aceste precizări pot fi valabile şi în cazul în care administrarea acestor medicamente a încetat de scurt timp.
Atenţionări speciale
în prezenţa cardiopatiei ischemice (deficit funcţional al vaselor sanguine ale inimii), a insuficienţei cardiace sau a tulburărilor de ritm cardiac de tip rapid, este obligatorie prevenirea oricărei hiperfuncţii tiroidiene (fie şi uşoară) determinate de levotiroxină.
 
Ce trebuie luat în considerare la copiii şi la persoanele în vârstă?
Euthyrox 100 trebuie dozat cu precauţie la persoanele în vârstă. Trebuie aleasă o doză iniţială mică şi apoi crescută la intervale mai mari, sub controlul repetat al hormonilor tiroidieni.
Ce trebuie să luaţi în considerare în timpul sarcinii si alăptării?
în timpul sarcinii şi alăptării este importantă administrarea cu consecvenţă a hormoni lor tiroidieni. In timpul gravidităţii nu este, însă, indicată asocierea hormonilor tiroidieni cu antitiroidiene de sinteză în tratamentul hipertiroidiei deoarece, asocierea de levotiroxină poate face necesară creşterea dozei de antitiroidiene de sinteză. Faţă de levotiroxină, antitiroidienele de sinteză traversează bariera feto-placentară şi pot provoca la făt o hipofuncţie tiroidiană.
Ce măsuri speciale de precauţie trebuie respectate în ceea ce priveşte capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje?
Euthyrox 100 nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Indicaţiile de mai jos se limitează la cazurile în care medicul dumneavoastră nu v-a prescris în alt mod Euthyrox 100. Vă rugăm să respectaţi instrucţiunile de administrare, deoarece în caz contrar Euthyrox 100 nu poate acţiona corect.
Euthyrox 100 conţine 100 pg levotiroxină sodică. Pentru individualizarea tratamentului, există la dispoziţie comprimate cu un conţinut gradat de 25 pg, 50 pg, 100 pg, 150 pg şi 200 pg levotiroxină sodică, astfel încât administrarea unui singur comprimat pe zi să fie, în general, suficientă.
 
Cât de des şi în ce cantitate trebuie să utilizaţi Euthyrox 100?
Doza zilnică individuală trebuie stabilită prin explorări clinice şi de laborator. La pacienţii vârstnici, la cei cu cardiopatie ischemică, precum şi la cei cu hipotiroidie severă sau de lungă durată, este necesară prudenţă la iniţierea tratamentului cu hormoni tiroidieni. Se va începe cu o doză iniţială mică (de exemplu, 12,5 pg levotiroxină sodică pe zi), care va fi apoi crescută lent şi la intervale lungi de timp (de exemplu, doze de câte 12,5 pg levotiroxină sodică la fiecare 14 zile) în condiţiile verificării frecvente a concentraţiei hormonilor tiroidieni.
Experienţa a demonstrat că dozele scăzute sunt suficiente la pacienţii cu greutate corporală mică sau la cei cu guşă difuză mare. Dacă medicul nu prescrie altfel, în general sunt valabile următoarele reguli de stabilire a dozelor:
 
Indicaţie
Guşă benignă eutiroidiană
Prevenirea reapariţiei guşii după operaţiile de mixedem (profilaxia guşii recidivante în condiţiile unei funcţii tiroidiene normale
Tratamentul de substituţie cu hormoni tiroidieni (completarea deficitelor hormonale) în hipotiroidie
La adulţi:
– Doza iniţială
– Doza de întreţinere
Tratamentul de substituţie cu hormoni tiroidieni (completarea deficitelor hormonale) în hipotiroidie La copii:
 
Doza iniţială
Doză recomandată (micrograme levotiroxină sodică pe zi)
75-200 (de exemplu 3/4-2 comprimate Euthyrox 100 zilnic)
75-200 (de exemplu 3/4-2 comprimate Euthyrox 100 zilnic)
25-50 (de exemplu, 1/4-1/2 comprimat Euthyrox 100 zilnic)
100-200 (de exemplu, 1-2 comprimate Euthyrox 100 zilnic)
Doza de întreţinere
In tumorile maligne tiroidiene, pentru supresia proliferării neoplazice
Adjuvant în tratamentul antitiroidian al hipertiroidiei
Administrare în scop diagnostic, în cadrul testului de supresie a funcţiei tiroidiene
A 4-a săptămână înainte de test
A 3-a săptămână înainte de test
A 2-a săptămână înainte de test
în săptămâna dinaintea testului
12,5-50 (de exemplu, 1/2 comprimat Euthyrox 100 zilnic)
100-150 pg/m2 suprafaţă corporală
150-300 (respectiv, 11/2-3 comprimate Euthyrox 100 zilnic)
50-100 (de exemplu, 1/2-1 comprimat Euthyrox 100 zilnic)
2 comprimate Euthyrox 100 pe zi 2 comprimate Euthyrox 100 pe zi
La iniţierea tratamentului se poate recomanda, în funcţie de situaţie, o formă de administrare cu un conţinui mai mic ae substanţă activă.
Cum şi când trebuie să utilizaţi Euthyrox 100? Doza zilnică totală se administrează dimineaţa pe stomacul gol, cu cel puţin 1/2 de oră înainte de micul dejun; comprimatele se înghit întregi, cu suficient lichid (de exemplu, jumătate de pahar cu apă). La sugari, doza zilnică va fi administrată cu cel puţin 1/2 ce oră înainte de prima masă a zilei. Comprimatele vor fi zdrobite în puţină apă, suspensia fină rezultată (care trebuie preparată pe loc pentru fiecare administrare) fiind amestecată apoi cu ceva mai mult lichid.
 
Cât timp trebuie să utilizaţi Euthyrox 100?
Durata administrării: de obicei, toată viaţa în hipotiroidie, după intervenţiile chirurgicale de extirpare a unei tumori maligne tiroidiene şi pentru prevenirea reapariţiei guşii după operaţiile de mixedem (profilaxia guşii recidivante) în condiţiile unei funcţii tiroidiene normale.
Durata tratamentului adjuvant în hipertiroidii este condiţionată de durata administrării tratamentului antitiroidian. în guşa benignă eutiroidiană, este necesar un tratament cu durata între 6 luni şi 2 ani. Pentru evitarea reapariţiei guşii, se recomandă o profilaxie cu iod în doze mici (100-200 pg pe zi) după reducerea volumului guşii.
Durata tratamentului va fi stabilită de către medic. Reacţii adverse
Ce reacţii adverse pot să apară în timpul tratamentului cu _ Euthyrox 100?
; în condiţiile administrării conform recomandărilor, nu sunt de j aşteptat reacţii adverse în timpul tratamenului cu Euthyrox 100. în situaţii individuale, dacă doza nu este tolerată sau în caz de supradozaj, în special dacă doza este crescută rapid la începutul
tratamentului, pot să apară semnele tipice ale unei hiperfuncţii tiroidiene, de exemplu creşterea frecvenţei cardiace, palpitaţii, tulburări de ritm cardiac, dureri retrosternale de tip anginos, dureri de cap, slăbiciune şi crampe musculare, intoleranţă la căldură, febră, vărsături, tulburări menstruale, tremurături, nelinişte, insomnie, transpiraţii abundente, pierdere în greutate, diaree. Vă rugăm informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul în cazul apariţiei oricărei reacţii adverse chiar şi dintre cele care nu sunt prezentate în acest prospect.
Ce măsuri pot fi luate pentru combaterea reacţiilor adverse? După prezentarea la medic, doza zilnică poate fi redusă sau administrarea comprimatelor poate fi întreruptă pentru câteva zile. Imediat după remiterea reacţiilor adverse, tratamentul poate fi reluat sub supravegherea atentă a dozelor.
Supradozaj
Ce este de făcut în cazul în care aţi utilizat Euthyrox 100 în cantităţi prea mari (supradozaj intenţionat sau involuntar)? în caz de supradozaj, pot să apară semnele şi simptomele tipice ale unei hiperfuncţii tiroidiene: palpitaţii, anxietate, agitaţie şi mişcări
involuntare (hiperkinezie).
în cazul apariţiei acestor simptome, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
 
Cum trebuie să procedaţi în cazul în care aţi utilizat o cantitate prea mică sau ati omis o doză de Euthyrox 100?
Dacă aţi utilizat prea puţine comprimate la o administrare, sau dacă aţi omis o doză, nu utilizaţi doza omisă la următoarea administrare, ci respectaţi ritmul prestabilit. în nici un caz tratamentul stabilit de medic nu poate fi modificat sau întrerupt fără avizul acestuia.
Cum trebuie să procedaţi în cazul unei întreruperi temporare sau renunţării premature la tratament?
Succesul tratamentului impune administrarea regulată de Euthyrox 100 în dozele prescrise. întreruperea sau renunţarea prematură la tratament poate avea ca rezultat reapariţia simptomelor de boală, în funcţie de particularităţile fiecărei afecţiuni preexistente.
Păstrare
Cum trebuie păstrat Euthyrox 100?
Vă rugăm păstraţi Euthyrox 100în ambalajul original, la temperaturi sub 25°C.
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Ambalaj
Cutie cu 4 blistere din PP/AI a câte 25 comprimate Cutie cu 4 blistere din PVC/Al a câte 25 comprimate
Producător
Merck KGaA, Germania
Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă
Merck KGaA
Frankfurter Str. 250, D-64293 Darmstadt, Germania
Data ultimei verificări a prospectului Februarie 2005
Chimimportexport Plurimex SRL
Reprezentanţa MERCK HSEE pentru produse farmaceutice Agent, importator unic pentru România al medicamentelor firmei Merck KGaA Germania DEPOZIT FARMACEUTIC
Str. Tunari, nr. 26, sector 2, Cod poştal – 020527, Bucureşti, Tel.: 210.76.87, 211.85.68, 210.44.69, Fax: 210.74.21, 210.12.59, Program depozit: Luni-Vineri, orele 8.00-17.30
Citeste acum...
Prospect Cimetidina

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila