Prospect Ferrum Hausmann – Carenta Fier Anemie

Dă Share să știe și altii!!
Shares

  Prospect : Informatii pentru utilizator

Ferrum  Hausmann Prospect

Sirop, 10 mg/ml

Compoziţie

1 ml de sirop conţine fer(lll) 10 mg sub formă de com­plex hidroxid defer(HI) – polimaltoză 35,7 mg şi ex- cipienţi: zahăr, sorbitol soluţie 70% (necristaliza- bil), p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de propil, alcool etilic 96%, aromă (Cream Es- sence), hidroxid de sodiu, apă purificată.

Grupa farmacoterapeutică: Antianemice, prepa­rate cu fier trivalent-preparate orale.

Indicaţii terapeutice

Tratamentul carenţei latente de fer şi a anemiei feri- prive (carenţa de fer manifestă). Profilaxia carenţei de fer în timpul sarcinii. Tratament anemie.

 

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la oricare dintre componenţii pro­dusului.

Cazuri de supraîncărcare cu fer (ex: hemocromatoză, hemosideroză) sau tulburări în metabolismul ferului (anemia saturnină, anemia sideroacrestică, talase- mia, etc.) şi alte anemii care nu sunt determinate de carenţa de fer (ex: anemia hemolitică).

Precauţii

Informaţie pentru diabetici: produsul conţine 0,04 unităţi pâine/ml.

Interacţiuni

Până în prezent nu au fost observate interacţiuni. Deoarece ferul este legat într-un complex este puţin probabil să apară interacţiuni ionice cu componentele din alimente (fitina, oxalaţi, tanin etc.) sau cu medi­camente administrate concomitent (tetracicline, anti- acide).

Ţestul Haemoccult (selectiv pentru hemoglobină) pentru detectarea hemoragiilor oculte nu este influ­enţat, de aceea nu este necesar ca tratamentul cu fer să fie întrerupt.

Ferrum Hausmann, sirop, nu pătează dinţii.

Atenţionări speciale

In cazul anemiei datorată unei infecţii sau unei afecţiuni maligne, ferul substituit este stocat în siste­mul reticulo-endotelial, din care este mobilizat şi uti­lizat numai după tratarea afecţiunii primare.

Sarcină şi alăptare

Studiile privind efectele asupra procesului de repro­ducere efectuate pe animale nu au evidenţiat nici un risc fetal. Studiile controlate efectuate la gravide, după primul trimestru de sarcină, nu au arătat nici o reacţie adversă la mamă sau nou-născut. Nu există dovezi ale unui risc în timpul primului trimestru de sarcină şi este puţin probabil să apară o influenţă ne­gativă asupra fătului.

Laptele matern conţine fer legat sub”formă de lacto- ferină. Nu se ştie ce cantitate din ferul din complex trece în laptele matern. Administrarea Ferrum Haus­mann la mamă este puţin probabil să provoace reacţii adverse la copilul alăptat.

Ferrum Hausmann Prospect
Ferrum Hausmann Prospect

 

In timpul sarcinii şi alăptării Ferrum Hausmann tre­buie utilizat doar după ce a fost analizat raportul beneficiu matern/risc fetal.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Produsul nu are efecte asupra capacităţii de a con­duce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Doza şi durata tratamentului depind de severitatea carenţei de fer.

Anemie feriprivă (carenţa de fer manifestă): trata­mentul durează aproximativ 3-5 luni, până la nor­malizarea valorilor hemoglobinei. După aceea, tratamentul trebuie continuat câteva săptămâni, sau în cazul femeilor gravide, cel puţin pînă la sfârşitul sarcinii, cu un dozaj asemănător celui descris în cazul carenţei latente de fer, pentru re­facerea depozitelor de fer. Carenţa latentă de fer: tratamentul durează apro­ximativ 1-2 luni.

Mod de administrare:

Doza zilnică poate fi divizată sau nu în mai multe prize.

Ferrum Hausmann trebuie administrat în timpul mesei sau imediat după masă. Pentru măsurarea exactă a dozei se utilizează măsura dozatoare. Ferrum Hausmann poate fi amestecat cu sucuri de fructe şi legume sau cu alimentele admi­nistrate cu biberonul. O uşoară coloraţie nu afectează nici gustul, nici eficacitatea. In cazul unor concentraţii ale hemoglobinei mai mici de 90 g/l, pentru substituţia de fer trebuie utilizate preparatele parenterale de fer din care ferul este mai rapid biodisponibil.

Reacţii adverse

Ocazional, pot apărea iritaţii gastro-intestinale: sen­zaţie de plenitudine gastrică, presiune în regiunea epigastrică, greaţă, constipaţie sau diaree. O colorare în negru a fecalelor nu are semnificaţie cli­nică.

Supradozaj

Până în prezent, în caz de supradozaj, nu au fost ra­portate nici intoxicaţie nici supraîncărcare cu fer, deo­arece ferul din substanta activă: complexul polimal- tozat de hidroxid de fer(lll) nu există în tractul gastro- intestinal sub formă de ioni liberi de fer şi nu este ab­sorbit printr-un proces de difuzie pasivă.

Binecunoscutele simptome de supradozare produse de alte medicamente cu fer (de ex: sărurile de fer di- valent) ca : hipotensiune arterială, şoc, acidoză me­tabolică, comă sau convulsii, nu au fost raportate până în prezent.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25 °C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 1 flacon a 150 ml sirop şi măsură dozatoare.

 Producător

Vifor (International) Inc., Elveţia

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Vifor (International) Inc.

37 Rechenstrasse, CH-9001 St.Gallen, Elveţia

Data ultimei verificări a prospectului

Octombrie, 2003

 

Carenţă de fer manifestă clinic

Carenţă latentă de fer

Profilaxie

Copii până la 1 an

2,5-5 ml/zi (25-50 mg fer)

Copii între 1-12 ani

5-10 ml/zi (50-100 mg fer)

2,5-5 ml/zi (25-50 mg fer)

Copii peste 12 ani, adulţi, femei care alăptează

10-30 ml/zi (100-300 mg fer)

5-10 mi/zi (50-100 mg fer)

Gravide

20-30 ml/zi (200-300 mg fer)

10 ml/zi (100 mg fer)

5-10 ml/zi (50-100 mg fer)

(-) Datorită dozelor mici, aceste indicaţii pot beneficia doar de tratament cu fer sub formă soluţie orală în picături (Ferrum Hausmann soluţie orală în picături)

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.