Prospect: Klacid – Suspensie Orala – Infectii ORL si Piele

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Pentru ce este folosit Klacid?

Este folosit pentru a trata infecţii cum sunt:

  • infecţii ale gâtului (faringelui) şi sinusurilor;

  • infecţii ale căilor respiratorii inferioare, cum sunt bronşita şi pneumonia;

  • infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi;

  • infecţii ale urechii, în special inflamarea urechii medii (otită medie acută).

KLACID

granule pentru suspensie orală a 125 mg/5 ml

Vă rugăm să citiţi cu atenţie acest prospect înainte de a administra medicamentul copilului dumneavoastră. El oferă un rezumat al informaţiilor disponibile despre medicament. Dacă aveţi întrebări sau nu sunteţi sigur în legătură cu vreun aspect, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

Reţineţi că acest medicament este destinat copilului dumneavoastră. Nu îl daţi niciodată altei persoane. Medicamentul i-ar putea face rău, chiar dacă simptomele sunt asemănătoare.

Ce conţine medicamentul copilului dumneavoastră?

Denumirea medicamentului copilului dumneavoastră este Klacid. O linguriţă dozatoare a 5 ml conţine 125 mg claritromicină, substanţa activă.

Celelalte componente sunt: carbopol, povidonă, ftalat de hidroxipropilmetilceluloză, ulei de ricin, dioxid de siliciu, zahăr, gumă xanthan, aromatizant Fruit Punch, sorbat de potasiu, acid citric, dioxid de titan (E171), maltodextrină.

Klacid, granule pentru suspensie orală are culoare albă până la aproape albă şi este disponibil în flacoane pentru 60 ml, respectiv 100 ml suspensie orală.

Klacid este un antibiotic ce aparţine unei grupe numite macrolide. Acestea opresc creşterea bacteriilor (microbilor) care provoacă infecţii. Utilizarea Klacid este descrisă mai jos.

Înainte de administrarea Klacid

Nu administraţi Klacid copilului dumneavoastră dacă aţi fost informat că acesta este alergic la claritromicină sau la alte antibiotice macrolidice cum sunt eritromicina sau azitromicina.Nu administraţi copilului dumneavoastră comprimate de ergotamină sau dihidroergotamină şi nu-l lăsaţi să folosească preparate de inhalat cu ergotamină pentru migrene atât timp cât i se administrează Klacid.

Nu administraţi copilului dumneavoastră terfenadină sau astemizol (administrate frecvent pentru febra fânului sau alergii) sau comprimate de cisapridă sau pimozidă atât timp cât i se administrează Klacid, deoarece asocierea acestor medicamente poate provoca uneori tulburări grave de ritm cardiac. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru sfaturi privind medicamentele alternative.

În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă orice fel de afectare hepatică sau renală, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a-i administra acest medicament.

Dacă copilul dumneavoastră prezintă diaree gravă sau prelungită în timpul sau după tratamentul cu Klacid, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.

Informaţi-l pe medicul dumneavoastră în cazul în care copilul dumneavoastră utilizează unul dintre următoarele medicamente: digoxină (pentru inimă), warfarină (pentru reducerea vâscozităţii sângelui), ergotamină sau dihidroergotamină (pentru migrene), carbamazepină sau fenitoină (pentru epilepsie), teofilină (facilitează respiraţia), terfenadină sau astemizol (pentru febra fânului sau alergii), triazolam sau midazolam (sedative), disopiramidă (pentru inimă), simvastatină sau lovastatină (pentru reducerea colesterolului crescut), cisapridă (pentru tulburări gastrice), ciclosporină, pimozidă, zidovudină sau rifabutină (pentru tratarea unor infecţii) şi tacrolimus (pentru transplant de organe).

Nu se cunoaşte siguranţa utilizării Klacid în timpul sarcinii şi alăptării. Deoarece Klacid, granule pentru suspensie orală se poate utiliza la fetele aflate la vârsta fertilă, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a administra acest medicament, dacă existenţa sarcinii este cunoscută sau suspectată.

Administrarea Klacid

Dozele uzuale de Klacid sunt indicate mai jos:

Doza calculată în funcţie de greutatea corporală (kg)

Greutate corporală (kg)

Vârstă (ani)

Doză (ml) de 2 ori pe zi

Număr de linguriţe dozatoare a 5 ml de 2 ori pe zi

8-11

1 – 2

2,50

1/2

12-19

3 – 6

5,00

1

20-29

7 – 9

7,50

1 1/2

30-40

10 – 12

10,00

2

Copiilor cu greutatea corporală mai mică de 8 kg trebuie să li se administreze o doză de 0,3 ml/kg de două ori pe zi. Întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist dacă nu sunteţi sigur cum a fost calculată doza pentru copilul dumneavoastră. Medicii pot prescrie uneori doze mai mari sau mai mici decât acestea. Dacă acesta este cazul copilului dumneavoastră, vă recomandăm să discutaţi acest aspect cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Klacid trebuie administrat de două ori pe zi, o dată dimineaţa şi încă o dată seara devreme. Poate fi administrat la orele de masă, dacă aşa este cel mai convenabil. Vă recomandăm să agitaţi energic flaconul înainte de utilizare şi să strângeţi bine capacul după aceea. De regulă, Klacid, granule pentru suspensie orală se utilizează timp de 5 – 10 zile.

Instrucţiuni privind pregătirea produsului medicamentos în vederea administrării şi manipularea sa

Pentru constituirea suspensiei, peste granulele din flacon adăugaţi apă (fiartă şi răcită în prealabil) până la semn. Agitaţi energic. Completaţi din nou cu apă până la semn. Concentraţia de claritromicină din suspensia constituită este de 125 mg/5 ml.

Dacă uitaţi să-i daţi copilului dumneavoastră o doză de medicament, administraţi-i una imediat ce vă aduceţi aminte. Nu îi daţi copilului mai mult Klacid într-o zi decât v-a spus medicul dumneavoastră.

Nu încetaţi să-i administraţi copilului acest medicament pentru că acesta se simte mai bine. Este important să-i administraţi medicamentul atât timp cât v-a recomandat medicul, altfel boala poate reveni.

În cazul în care administraţi în mod accidental copilului dumneavoastră mai mult Klacid decât v-a recomandat medicul dumneavoastră sau în cazul în care copilul dumneavoastră înghite accidental mai mult medicament, solicitaţi de urgenţă asistenţă medicală. O supradoză de Klacidpoate provoca vărsături şi dureri de stomac.

Ce probleme poate provoca Klacid?

Klacid poate provoca uneori tulburări digestive cum sunt greaţă, vărsături, dureri de stomac sau diaree. De asemenea, copilul dumneavoastră poate prezenta amorţeli sau senzaţie de

„înţepături”. În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă diaree gravă sau prelungită în timpul sau după tratamentul cu Klacid, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră. De asemenea, s-au semnalat dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare sau pierderi de ţesut muscular.

Copilul dumneavoastră poate simţi un gust ciudat în gură sau o modificare a simţului gustului şi al mirosului în timpul tratamentului cu Klacid. Totuşi, acestea sunt doar efecte trecătoare şi nu trebuie să încetaţi administrarea suspensie din cauza lor. Foarte rar se pot produce decolorări ale dinţilor, dar în majoritatea cazurilor această situaţie poate fi remediată prin curăţare dentară stomatologică. De asemenea, s-au semnalat cazuri în care Klacid a provocat umflarea sau înnegrirea limbii, stomatită şi apariţia candidozei bucale.În cazul în care copilului dumneavoastră i se face o analiză a sângelui în timpul tratamentului cu Klacid, se pot observa valori serice crescute ale enzimelor hepatice. Acestea revin de obicei la normal şi copilul dumneavoastră este improbabil să manifeste simptome de orice fel. Cu toate acestea, Klacid poate provoca, rareori, icter şi alte tulburări hepatice, aşa că, în cazul în care copilul dumneavoastră are o stare generală de disconfort sau dacă i se îngălbenesc pielea şi/sau ochii, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră. De asemenea, au fost semnalate tulburări renale, inclusiv valori crescute ale proteinelor excretate în mod normal prin rinichi şi, rareori, insuficienţă renală. Ocazional, o analiză a sângelui poate indica, de asemenea, număr mic de leucocite.

În cazul tratamentului cu Klacid, granule pentru suspensie orală, s-au semnalat reacţii alergice cum sunt erupţii cutanate. În cazuri foarte rare pot să apară dificultăţi de respiraţie, leşinuri şi umflarea feţei şi gâtului, care pot necesita tratament de urgenţă. Erupţiile alergice pot varia în gravitate de la erupţii uşoare pe piele ce provoacă mâncărimi până la o condiţie mai rară şi mai severă, numită sindromul Stevens-Johnson (care provoacă îmbolnăvire gravă cu ulceraţii ale gurii, buzelor şi pielii) sau necroliză toxică a epidermei (care provoacă îmbolnăvire gravă şi formarea de cruste pe piele).

De asemenea, s-au raportat câteva cazuri de ameţeli, „zgomote” în urechi, tulburări ale somnului, halucinaţii, coşmaruri, confuzie, modificarea simţului realităţii şi panică. Aceste efecte sunt de scurtă durată şi dispar rapid. Foarte rar, s-au semnalat leşinuri datorită zahărului mic din sânge şi tulburări de comportament şi ale dispoziţiei, care în cazurile grave au necesitat spitalizare. Foarte rar, la unii pacienţi pot să apară contuzii neaşteptate şi timpul de coagulare al sângelui poate fi mai mare după tăieturi cutanate. De asemenea, rareori, s-au semnalat modificări ale ritmului cardiac, inflamarea pancreasului şi convulsii.

Rareori, s-au raportat pierderi de auz în timpul utilizării claritromicinei, efecte temporare, reversibile, de regulă, după întreruperea tratamentului.

Informaţi-l pe medicul dumneavoastră în cazul în care copilul dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste manifestări sau orice alte simptome neaşteptate sau neobişnuite.

Cum trebuie păstrat Klacid?

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25C, în ambalajul original.

A se păstra la temperaturi sub 25C, timp de cel mult 28 zile după constituirea suspensiei. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.Ambalaj

Cutie cu un flacon din polietilenă de înaltă densitate conţinând granule pentru 60 ml suspensie constituită şi o linguriţă dozatoare a 2,5 ml/5 ml.

Cutie cu un flacon din polietilenă de înaltă densitate conţinând granule pentru 100 ml suspensie constituită şi o linguriţă dozatoare a 2,5 ml/5 ml.

Producător

Abbott SpA, Italia

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Abbott SpA

Via Pontina Km. 52, 04010 Campoverde, Italia

Data ultimei verificări a prospectului

August 2004

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close