Prospect Nexium

NEXIUM 20 mg,
PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR
comprimate filmate gastrorezistente
NEXIUM 40 mg,
comprimate filmate gastrorezistente
Esomeprazol
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.
– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
– Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
– Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Nexium
Nexium
în acest prospect găsiţi:
1. Ce este Nexium şi pentru ce se utilizează
2. înainte să utilizaţi Nexium
3. Cum să utilizaţi Nexium
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Nexium
6. Informaţii suplimentare
1. CE ESTE NEXIUM Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ
Nexium face parte din grupa medicamentelor pentru tratamentul ulcerului gastro-duodenal şi bolii de reflux gastro esofagian, numite inhibitori ai pompei de protoni.
Cum acţionează Nexium?
Nexium este un inhibitor al secreţiei de acid la nivelul stomacului.
Substanţa care acidifiază secreţia gastrică (acidul clorhi-dric) este pompată din membrana mucoasă a stomacului prin intermediul aşa-numitelor pompe acide. Nexium inhibă aceste pompe, determinând reducerea acidităţii sucului gastric.
Când sucul gastric acid scapă către esofag acesta poate produce arsuri stomacale, regurgitări şi, după o perioadă mai lungă de timp, esofagită de reflux. Nexium vindecă esofagul deteriorat şi ameliorează simptomele deja după primele zile.
Pentru ce se utilizează Nexium ?
Nexium se utilizează pentru tratamentul esofagitei erozive de reflux şi pentru prevenirea recidivelor la pacienţii cu esofagită vindecată.
Nexium se utilizează de asemenea pentru tratamentul simptomatic al bolii de reflux gastroesofagian (BRGE)
Nexium în asociere cu un regim terapeutic antibacterian adecvat, se utilizează pentru vindecarea ulcerului duodenal asociat infecţiei cu Helicobacter pylori şi pentru prevenirea recidivelor ulcerului peptic la pacienţii cu ulcere asociate infecţiei cu Helicobacter pylori.
Nexium se utilizează de asemenea pentru vindecarea ulcerelor gastrice asociate tratamentului pe termen lung cu AINS, precum şi pentru prevenţia ulcerelor gastrice şi duodenale asociate tratamentului cu AINS la pacienţii aflaţi la risc.
Nexium mai este utilizat şi în tratamentul sindromului Zollinger Ellison (afecţiune determinată de o tumoră care creşte producţia de acid în stomac, ceea ce duce la ulcere în stomac şi intestin).
2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI NEXIUM
Nu utilizaţi Nexium
Nu trebuie să utilizaţi Nexium în caz de hipersensibilitate cunoscută la substanţa activă, esomeprazol, la alţi inhibitori ai pompei de protoni similari sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Nexium
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă prezentaţi cel puţin una dintre următoarele manifestări: pierdere în greu-
tate neintenţionată semnificativă, vărsături repetate, disfa-gie, hematemeză sau melenă.
De asemenea, adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi deteriorări severe ale funcţiilor hepatice sau renale sau tulburări ereditare rare, precum intoleranţa la fructoză, malabsorbţia de glucoză-galactoză sau deficienţa de sucra-ză – izomaltază.
O serie de alte medicamente (de exemplu diazepam, citalo-pram, imipramină, clomipramină, fenitoină, cisaprid, warfa-rină) pot interacţiona cu Nexium. Acest aspect trebuie avut în vedere în special în cazul în care Nexium este utilizat „la nevoie”.
în consecinţă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua orice tratament concomitent.
Dacă v-a fost prescris Nexium „la nevoie”, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări dacă simptomele persistă sau îşi modifică caracterul.
Nexium conţine zahăr, de aceea este important să acordaţi atenţie igienei orale şi să vă spălaţi pe dinţi în mod regulat.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Dacă Nexium este luat în acelaşi timp cu alte medicamente, ca de exemplu antimicoticele (ketoconazol şi itraconazol), efectul acestora poate fi afectat. Vezi şi pct. „ Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Nexium”.
Utilizarea Nexium cu alimente şi băuturi
Vezi pct. Cum să utilizaţi Nexium.

Acum se mai citeste

Leave a Reply