Prospect Nitroglicerina – Angina Pectorala- Infarct Miocardic

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Nitroglicerină 0,5 Mg,

comprimate sublinguale

Trinitrat de gliceril

–   Ce este Nitroglicerină 0,5 Mg şi pentru ce se utilize­ază

Trinitrat de gliceril, substanţa activă a medicamentului Nitroglicerină 0,5 mg lărgeşte (dilată) vasele de sânge. El aparţine grupei de medi­camente numite nitraţi.

Nitroglicerină 0,5 mg este utilizată pentru întreruperea sau preveni­rea pe termen scurt a crizelor dureroase cardiace (angină pectorală) şi în situatii cu risc de crize dureroase anginoase (stres sau efort fizic).

Nitroglicerină 0,5 mg poate fi utilizată în atacul de inimă (infarctul miocardic acut), ca terapie vasodilatatoare în unităţile de terapie in­tensivă din spital.

De asemenea, ea este utilizată în insuficienţa cardiacă acută (insufi­cienţa cardiacă stângă) şi în spasmul arterelor coronare determinat de cateterismul din timpul angiografiei coronariene.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–  Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–  Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră.

Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă obser­vaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă ru­găm să-i spuneţi medicului dumneavoastră.

nitroglicerina prospect



nitroglicerina prospect

–    ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI NITROGLICERINĂ 0,5 mg Nu utilizaţi Nitroglicerină 0,5 mg:

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la trinitratul de gliceril sau la alţi nitraţi, sau la oricare dintre celelalte componente ale Nitroglicerina 0,5 mg
  • dacă aveţi tensiune arterială scăzută, cu tensiunea arterială sisto­lică mai mică de 90 mm Hg
  • dacă suferiţi de tulburări ortostatice (scăderi bruşte ale tensiunii arteriale determinate de schimbarea poziţiei corpului – ridicarea în picioare – care poate duce la leşin).
  • în leziuni ale capului şi creşteri ale presiunii intracraniene
  • dacă aveţi glaucom
  • concomitent cu administrarea altor medicamente cum ar fi silde- nafil şi tadalafil
  • dacă suferiţi de anemie severă (număr scăzut de globule roşii)
  • dacă aveţi o creştere a activităţii glandei tiroide cu afectarea infla- matorie a muşchiului cardiac (cardiomiopatie hipertrofică)

Nitroglicerină 0,5 mg nu poate fi utilizată în şoc, in situatie de colaps şi în insuficienţa cardiacă cu presiune de umplere scăzută.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Nitroglicerină 0,5 mg



înainte să începeţi să luaţi Nitroglicerină 0,5 mg, comprimate sublin­

guale, adresaţi-vă medicului dumneavoastră:

  • dacă suferiţi de anumite tipuri de afecţiuni ale inimii cum ar fi car- diomiopatia hipertrofică, afecţiuni inflamatorii cardiace, boli ale valvulelor inimii, disfuncţii ale ventriculului stâng
  • dacă suferiţi de afecţiuni ale rinichilor,
  • dacă suferiţi de afecţiuni ale ficatului,
  • dacă suferiţi de afecţiuni ale glandei tiroide,
  • dacă suferiţi de glaucom (presiunea intraoculara crescută),

Dacă după utilizarea comprimatelor Nitroglicerină 0,5 mg, simpto­mele dumneavoastră de slăbiciune musculară nu se ameliorează sau se ameliorează doar parţial, sau dacă apare oricare altă reacţie adver­să, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Folosirea altor medicamente

Vă-Tugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea concomitentă a sildenafilului sau tadalafilului (utiliza­te pentru tratamentul disfuncţiei erectile) cu Nitroglicerină 0,5 mg este contraindicată. Administrarea concomitentă a medicamentelor utilizate în tensiunea arterială crescută (vasodilatatoare, medica­mente antihipertensive, beta blocanţi, antagonişti ai canalelor de calciu), a medicamentelor neuroleptice (utilizate în tratamentul anu­mitor afecţiuni psihiatrice), a antidepresivelor triciclice (utilizate în tratamentul depresiei) la fel ca şi consumul de alcool scad tensiunea arterială. Nitroglicerina 0,5 mg creşte efectul hipertensiv al dihidroer- gotaminei. De asemenea, Nitroglicerina 0,5 mg poate scădea efectul heparinei, de aceea verificarea testelor de coagulare ale sângelui este necesara.

Utilizarea Nitroglicerină 0,5 mg cu alimente şi băuturi

Comprimatele sublinguale se dizolvă în gură ca atare.

Alimentele şi băuturile nu influenţează efectele Nitroglicerinei 0,5

mg.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru reco­mandări înainte de a lua orice medicament.

Nitroglicerina 0,5 mg se poate utiliza în timpul sarcinii sau alăptării doar cu recomandarea medicului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nitroglicerina 0,5 mg nu are efecte adverse asupra atenţiei pacientu­lui sau asupra capacităţii sale de concentrare.

Informaţii importante privind unele componente ale Nitrogli­cerină 0,5 mg

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la anumite zaharuri, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte să luaţi acest medicament.

3. CUM SĂ LUAŢI NITROGLICERINĂ 0,5 mg

Luaţi întotdeauna Nitroglicerina 0,5 mg exact aşa cum v-a spus medi­cul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Medicamentul este recomandat pentru adulţi. La începutul durerii cardiace (crizei de angină pectorală) sau cu câteva minute înainte de a planifica o activitate solicitanta (igiena de dimineaţă, servirea me­sei, mersul la servici, caratul greutăţilor, efortul fizic intens, trecerea într-un mediu mai rece, etc.), 1/2-1 comprimat se dizolvă în gură. în cazul insuficienţei cardiace sau atacului de inimă (insuficienţă car­diacă stângă acută sau infarct miocardic acut), 1 – 2 comprimate se dizolvă în gură in timp ce se supravegheaza tensiunea arteriala (ten­siunea arterială sistolică peste 100 mm Hg). Este de asemeni, posibil să sfărâmi tableta in gura, dar nu să o înghiţi. Este recomandat să scuipi resturile de comprimat după ce efectul a apărut. Dacă durerea cardiacă (criza anginoasă) nu cedează , doza poate fi repetată la 10 minute.

înainte de angiografie coronariană, 1-2 comprimate trebuie să se dizolve în gură.





Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Nitroglicerină 0,5 mg

Principalele semne care pot aparea in caz de intoxicaţie acută cu nitroglicerină sunt: tensiune arterială scăzută, dureri de cap, bătăi anormale ale inimii (aritmii) şi dezvoltarea aşa numitei methemoglo- binemii în intoxicaţiile severe.

în cazul supradozajului accidental sau intoxicaţiei cu Nitroglicerină 0,5 mg, întrerupeţi administrarea şi adresaţi-vă imediat medicului.

Dacă uitaţi să luaţi Nitroglicerină 0,5 mg

Acest medicament nu se administrează regulat, ci numai în caz de nevoie.

Dacă încetaţi să luaţi Nitroglicerină 0,5 mg

Acest medicament nu se administrează regulat, ci numai în caz de nevoie.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la Nitroglicerină 0,5 mg, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–      REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Nitroglicerină 0,5 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Au fost raportate următoarele reacţii adverse: Foarte frecvente (incidenţa este mai mare de 10 din 100 pacienţi tra­taţi): cefalee.



Frecvente (incidenţa este de 1 – 10 din 100 pacienţi trataţi): creşte­rea frecvenţei cardiace, scăderea tensiunii arteriale, hipotensiune ortostatică (scădere brusca a tensiunii arteriale determinata de schimbarea poziţiei corpului – ridicarea în picioare, care poate duce la leşin).

Mai puţin frecvente (incidenţa este de 1 – 10 din 1 000 pacienţi tra­taţi): uscăciunea gurii, greaţă, vărsături, scăderea frecventei bătăilor inimii, palpitaţii, colaps cardiovascular, înroşirea feţei, bufeuri, inro- sirea pielii.

Rare (incidenţa este de 1 – 10 din 10 000 pacienţi trataţi): insomnie, tulburări vizuale, ataxia (tulburări de coordonare). Foarte rare (incidenţa este mai mică de 1 din 10 000 pacienţi trataţi): methemoglobinemie (alterare a transportului oxigenului în sânge), cianoză (albăstrirea pielii, buzelor, patului unghial) şi tulburări de re­spiraţie (se produc la doze mari si predominant în supradozaj), der- matită exfoliativă (boală a pielii in care se produce descuamare).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă, sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spu­neţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–     CUM SE PĂSTREAZĂ NITROGLICERINĂ 0,5 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!

Nu utilizaţi Nitroglicerină 0,5 mg după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP (abreviere folosită pentru exprimarea datei de expi­rare). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25° C, în ambalajul original.

Medicamentele-nu-trebuiearuncate pe calea apei menajere sau * reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medi­camentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

–      INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Nitroglicerină 0,5 mg

Substanţa activă este trinitratul de gliceril.

Celelalte componente sunt lactoza anhidra, crospovidona, talc, ste­arat de magneziu.

Cum arată Nitroglicerină 0,5 mg şi conţinutul ambalajului

Comprimate rotunde, de culoare albă, cu margini teşite.



Cutie cu 2 blistere din PVC-PVDC/AI a câte 10 comprimate sublingu­ale

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Zentiva S.A.

B-dulTheodor Pallady nr. 50, Sector 3,032266 Bucureşti, România

Producător

S.C. ZENTIVA S.A.,

Nitrianska 100,92027,Hlohovec, Republica Slovacă

Acest prospect a fost aprobat In

Mai/2007

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close