Prospect Norflox

NORFLOX – 400

(Norfloxacin)

Comprimate filmate a 400 mg

 Compoziţie:

Un comprimat filmat conţine norfioxacina 400 mg si excipienţi: nucleu – celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal, film – hidroxipropilmetilceluloză, ulei de ricin, alcool izopropilic, ciorhidrat de metilen, dioxid de titan, Sunset Yellow (E110), propilen glicol.

Proprietati:

Grupa farmacoterapeutica: chinolone antibacteriene, fluorochinolone. Cod ATC: J01M A 06.

Norfioxacina este un chimioterapie de sinteza cu proprietati bactericide care face parte din grupa fluorochinolonelor. Acţiunea bactericida se datoreste inhibării AND girazei microorganismelor sensibile, blocând astfel sinteza proteinelor bacteriene. Spectrul antibacterian cuprinde:

–  specii sensibile (CMl£1mg/l)- peste 90% dintre tulpinile speciei sunt sensibiler Escherfchiacoli, Klebst&Ha oxytpca, Pro teus vulgaris, Morganella morganii, tulpini de Staphylococcus aureus sensibile la meticilina, Neisseria gonorrhoeae.

–  specii inconstant sensibile – procentul tulpinilor rezistente fiind variabil, sensibilitatea nu poate fi cunoscuta fara efectuareaantibiogramei; Enterobacter cloacae, Citrobacter freundii, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Providencia sp., Serratia sp., Pseudomonas aeruginosa.

–  Specii rezistente (CMI22 mg/l)- cel puţin 50% dintre tulpinile speciei sunt rezistente; tulpini de Staphylococcus aureus rezistente la meticilina, Streptococcus sp., Enterococcus sp., Acinetobacter baumanii.

Dupa administrarea pe cale orala concentraţia plasmatica maxima se realizeaza in aproximativ 1-2 ore. Concentraţiile plasmatice in platou ale norfloxacinei se realizeaza in a doua zi de tratament.

 

Se distribuie in corticala renala, bila, prostata, tesut cervical si vaginai, lichid amniotic. Norfioxacina se leaga in proporţie de 10-15% de proteinele plasmatice. La adulţii cu funcţie renala normala timpul de injumatatire plasmatica este de 2,3-4 ore. Norfioxacina este metabolizata parţial, iar metaboiitii au activitate farmacologica mai mica decât substanta nemodificata. Se excreta pe cale biliara si urinara, 70% sub forma nemodificata si 30% sub forma de metaboliti. Excreţia renala (35-40% din doza administrata) se realizeaza prin filtrare glomerulara si secreţia tubulara renala. Activitatea bactericida a norfloxacinei nu este influentata de pH-ui urinar. Prin materiile fecale se excreta in proporţie de 60-65%!

 

norflox prospect
norflox prospect

Indicaţii terapeutice:

Tratamentul infecţiilor cu tulpini bacteriene sensibile la norfloxacina cum sunt:

–  infecţii complicate si necomplicate ale aparatului urinar:

–  gastroenterita;

–  infecţie gonococica endocervicala si uretrala;

–  prostatita.

 

Contraindicaţii:

Hipersensibilitate la norfloxacina sau la un alt chimioterapie din grupa chinolonelor sau la oricare dintr-e componenţii produsului; tendinopatie provocata de fluorochinolone in antecedente.

 

Precauţii:

In timpul administrării norfloxacinei hidratarea insuficienta poate produce cristalurie. Norfloxacina trebuie administrata cu precauţie la pacienţii cu accident vascular si boala cerebrovasculara grava in antecedente.

In timpul tratamentului, datorita riscului fotosensibilizarii trebuie evitata expunerea la soare sau la radiaţii ultraviolete, in timpul tratamentului cu norfloxacina pot sa apara foarte rar tendinite, care pot evolua spre ruptura de tendon, indeosebi a celui achilian. Apariţia semnelor de tendinita impun oprirea administrării produsului si instituirea unui tratament adecvat, îndeosebi in timpul tratamentului de lunga durata si/sau in cazul infecţiilor’ nozocomiale se pot selecta tulpini rezistente, in special dintre Staphylococcus si Pseudomonas. Norfloxacina trebuie administrata cu prudenta la pacienţii cu Miastenia Gravis, la cei cu antecedente de convulsii sau in cazul prezentei factorilor care predispun la apariţia convulsiilor.

 

Interacţiuni:

Probenecidul administrat concomitent cu norfloxacina scade excreţia urinara a acesteia.

Nitrofurantoina antagonizeaza efectul antibacterian al norfloxacinei. In cazul asocierii cu norfloxacina concentraţiile plasmatice ale teofilinei cresc, existând risc de supradozaj. Similar celorlalte fluorochinolon« norfloxacina poate creste efectele anticoagulantelor orale, cu risc de hemoragie. Sunt necesare determinarea periodica a concentraţiei de protrombina si adaptarea dozei de anticoagulant oral in timpul administrării concomitente si dupa oprirea tratamentului cu norfloxacina. I Produsele care conţin fier sau zinc,

  • antiacidele sau sucralfatul trebuie adminis- I trate cu o ora inainte sau 2 ore dupa Z norfloxacina,      deoarece         scad
  • biodisponibilitatea fluorochinolonelor prin scaderea absorbţiei datorita chelarii. Norfloxacina creste concentraţiile plasmatice ale ciclosporinei; in cazul administrării concomitente; este necesara scaderea dozelor de ciclosporina.

Acum se mai citeste