Prospect Ercefuryl – Antibacterian Intestinal

Indicatii: Acest medicament este un antibacterian intestinal. Ercefuryl 200 mg este indicat in completarea rehidratarii, in tratamentul diareei acute de origine infectioasa, la adulti si copii peste 6 ani.

Tratamentul nu inlocuieste masurile dietetice si rehidratarea, daca aceasta este necesara.

Compozitie

O capsula contine nifuroxazida 200 mg si excipienti: amidon de porumb, zahar, stearat de magneziu, oxid galben de fer E 172, dioxid de titan E 171, gelatina.

Forma farmaceutica

Capsule

Grupa farmacoterapeutica

Alte aniinfectioase intestinale

2. ATENTIE!

IN CE CAZURI NU TREBUIE UTILIZAT ACEST MEDICAMENT?

Acest medicament nu trebuie utilizat in cazul in care ati prezentat reactii alergice la derivati de nitrofuran sau la oricare dintre excipientii produsului.

Daca aveti nelamuriri, cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Prospect Ercefuryl
Prospect Ercefuryl

Interactiuni

Nu se cunosc.

Pentru a evita posibilele interactiuni intre mai multe medicamente, trebuie sa informati intotdeauna medicul dumneavoastra sau farmacistul cu privire la orice alt tratament pe care il urmati.

Atentionari speciale

Trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra daca:

-diareea depaseste 6 scaune lichide pe zi sau persista mai mult de 24 ore sau este insotita de pierdere de greutate; in acest caz, medicul dumneavoastra va determina daca este necesar sa va prescrie un tratament de rehidratare care se poate administra pe cala orala;

-apar febra sau varsaturi;

-apar sange sau mucus in scaun.

Datorita continutului in zahar, acest medicament nu trebuie utilizat la pacientii cu intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie a glucozei sau galactozei sau in caz de deficienta de sucraza-izomaltaza (boli metabolice rare).

Precautii

Acest tratament insoteste masurile dietetice, conform carora trebuie:

– sa beti lichide din abundenta (bauturi sarate sau indulcite), pentru a compensa pierderile determinate de diaree (in medie, necesarul zilnic de apa al adultului este de 2 litri).

Daca medicul dumneavoastra v-a prescris o solutie orala de rehidratare, este foarte important sa respectati modul de reconstituire si instructiunile de utilizare a solutiei orale.

– sa va alimentati in timpul diareei:

-excluzand anumite tipuri de alimente, in special cruditati, fructe, legume verzi, mancaruri condimentate si alimente sau bauturi foarte reci sau cu gheata;

-consumand preferential carne fripta, orez.

Medicul dumneavoastra va stabili daca trebuie sa excludeti laptele si produsele lactate din dieta.

Este foarte important sa urmati recomandarile medicului dumneavoastra in ceea ce priveste alimentatia.

Daca aveti nelamuriri, nu ezitati sa cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Sarcina si alaptarea

Nu se recomanda utilizarea nifuroxazidei in timpul sarcinii. Alaptarea ramane posibila in cazul tratamentului de scurta durata cu acest medicament.

Ca o regula generala, in timpul sarcinii sau in perioada de alaptare, trebuie sa informati intotdeauna medicul dumneavoastra sau farmacistul, inainte de a utiliza orice medicament.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Produsul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

3. CUM TREBUIE SA UTILIZATI ACEST MEDICAMENT?

Doze

Rezervat adultilor si copiilor peste 6 ani.

Adulti: doza recomandata este de 4 capsule Ercefuryl 200 mg (800 mg nifuroxazida) pe zi, repartizate in 2-4 prize.

Copii peste 6 ani: 3 pana la 4 capsule Ercefuryl 200 mg (600 pana la 800 mg nifuroxazida) pe zi, repartizate in 2-4 prize.

Este contraindicata administrarea de comprimate sau capsule la copii sub 6 ani, deoarece pot sa apara accidente la inghitire.

Mod si cale de administrare

Se administreaza pe cale orala.

Capsulele trebuie inghitite cu un pahar cu apa.

Durata tratamentului

Durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 7 zile.

Supradozaj

in caz de supradozaj, adresati-va imediat medicului.

4. REACTII ADVERSE

Ca orice alt medicament, acest produs poate determina, la unii pacienti, aparitia de reactii adverse, de intensitate variabila.Este posibil sa apara reactii alergice, cum sunt eruptii cutanate, urticarie, edem Quincke (umflarea brusca a unei parti a corpului, de obicei a fetei, a limbii sau a gatului) sau soc anafilactic (soc alergic, care poate fi generalizat).

Va rugam sa semnalati medicului dumneavoastra sau farmacistului orice reactie adversa care nu a fost mentionata in acest prospect.

5. PASTRARE

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Nu sunt necesare conditii speciale de pastrare. A nu se lasa la indemana copiilor.

6. AMBALAJ

Cutie cu 2 blistere a cate 14 capsule.

7. PRODUCATOR

SANOFI WINTHROP INDUSTRIE 6, boulevard de l`Europe 21800 Quetigny – FRANTA

8. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

SANOFI-SYNTHELABO OTC 9, rue du President Allende 94258 Gentilly Cedex FRANTA

9. DATA ULTIMEI VERIFICARI A PROSPECTULUI

Mai 2005

10. EDUCATIE SANITARA

Ce trebuie sa stiti despre antibiotice?

Antibioticele sunt medicamente eficiente in combaterea infectiilor provocate de bacterii. Ele nu sunt eficiente in combaterea infectiilor provocate de virusuri. Medicul dumneavoastra a decis sa va prescrie acest medicament antibacterian, deoarece acesta este tratamentul adecvat pentru cazul dumneavoastra si afectiunea dumneavoastra actuala.

Bacteriile au capacitatea de a supravietui sau de a se reproduce in ciuda actiunii unui antibiotic. Acest fenomen, denumit “rezistenta”, explica de ce anumite tratamente cu antibiotice sunt ineficace. Rezistenta bacteriilor creste prin utilizarea abuziva sau incorecta a antibioticelor.

Dumneavoastra riscati sa favorizati aparitia de bacterii rezistente si, astfel, sa va intarziati vindecarea sau chiar sa faceti inactiv acest medicament, daca nu respectati urmatoarele:

– doza recomandata,

– frecventa administrarii,

– durata tratamentului.

in consecinta, pentru a pastra eficacitatea acestui medicament:

1. Nu utilizati un antibiotic decat atunci cand vi l-a prescris medicul dumneavoastra.

2. Respectati cu strictete prescriptia medicului dumneavoastra.

3. Nu reluati utilizarea unui antibiotic fara o noua recomandare a medicului dumneavoastra, nici daca va ganditi sa combateti o afectiune aparent asemanatoare.

4. Nu dati niciodata antibioticul dumneavoastra altcuiva, deoarece s-ar putea sa nu fie adaptat afectiunii altei persoane.

REPREZENTANTA SANOFI-SYNTHELABO ROMANIA

Diareea acută infecțioasă

Diareea este definită din punct de vedere medical drept o creștere a cantității materiilor fecale (peste 200 g/zi), în condițiile unui aport alimentar sărac în fibre. Totodată, termenul de diaree definește emisia materiilor fecale apoase, nelegate. 

Cauzele apariției acestei dereglări sunt numeroase, de la anumite boli caracterizate prin tulburări ale echilibrului osmotic (precum deficitul de lactază, ingestia de lactuloză, insuficiența pancreatică, ingestia de sorbitol, sindromul de intestin scurt, abuzul de laxative) la afecțiuni inflamatorii ale mucoasei colonice caracterizate prin apariția leziunilor ulcerative sau necrotice pe suprafața mucoasei intestinului gros. Acestea din urmă prezintă etiologie infecțioasă, fiind rezultatul infectării cu diferite bacterii sau virusuri. 

Diareea acută infecțioasă este o tulburare a evacuării intestinale, apărută în cadrul infecțiilor gastrointestinale, cu o durată de minimum 4 săptămâni, apărută în urma infectării cu diferiți agenți infecțioși, caracterizată prin modificarea consistenței scaunelor (scaune de consistență moale) însoțită de pierdere crescută de apă (minim 200 ml/zi) și electroliți.

Epidemiologie

Studiile au arătat că în fiecare an sunt înregistrate aproximativ 4, 6 miliarde de cazuri cu diaree infecțioasă acută. 

Din punct de vedere al frecvenței, diareea acută infecțioasă se află pe locul doi în rândul bolilor infecțioase din întreaga lume, pe locul întâi aflându-se infecțiile acute a căilor respiratorii superioare. 

Incidența bolii este variabilă în funcție de agentul infecțios implicat. Diareea din infecțiile enterale cu Escherichia coli, Campylobacter și agenți virali este mai frecvent întâlnită în rândul sugarilor și al copiilor mici.

Cauze și factori de risc

Factorul infecțios este agentul patogen implicat în mod direct în apariția diareelor acute infecțioase. Acesta poate fi reprezentat de: 

 • bacterii: Escherichia coli, Campylobacter (Campylobacter jejunii, Campylobacter coli, Campylobacter pylori, Campylobacter foetus), Vibrio cholerae, Clostridium perfringens, Stafilococul aureus, Salmonella typhi, Shigelladysenteriae, Shigella flexneri, Shigella boydii, Shigella sonnei, Klebsiella oxytoca, Clostridium difficile, Plesiomonasshigelloides, Yersinia enterocolitica, Listeria monocytogenes, Aeromonas hydrophila, Bacillus cereus, Proteus;
 • virusuri: rotavirusuri, coronavirusuri, parvovirusuri (virusul Norwalk), astrovirusuri, calicivirusuri, adenovirusuri, enterovirusuri (virusul ECHO, virusul Coxsackie);
 • paraziți: Entamoeba histolytica, Giardia lamblia, Cryptosporidium, Cyclospora cayetanensis, Balantidium coli;
 • fungi: Candida albicansCryptosporidium;
 • metazoare: Trichiurus trichiura, Trichinella spiralis.

De asemenea, au fost identificați o serie de factori favorizanți care pot facilita apariția diareei acute infecțioase: 

 • nerespectarea regulilor de igienă alimentară prin lipsa educației sanitare; locuințe insalubre, fără apă; familii numeroase;
 • temperaturile foarte ridicate;
 • alimentația parenterală, în cazul bolnavilor internați cu diferite boli cronice, grave;
 • alterarea mecanismelor de apărare aflate pe suprafața mucoasei gastrice cu rol protector împotriva agenților infecțioși (scăderea ph-ului gastric, scăderea nivelului de IgA).

Patogenie

Din cauza igienei deficitare, prin intermediul mâinilor sau obiectelor contaminate, agentul infecțios pătrunde la nivel intestinal prin cavitatea orală și determină apariția unor leziuni inflamatorii la nivelul mucoasei ileonului, jejunului și a intestinului gros. Astfel se produce inflamația enterală (enterocolita). Aceasta determină scăderea capacității de absorbție a mucoasei intestinale pentru grăsimi, carbohidrați, lichide și electroliți ajunse la acest nivel, precum și alterarea mecanismului de control al propulsiei intestinale. Astfel bolul alimentar care avansează spre evacuare prezintă consistență redusă și cantitate crescută.

Mecanismul care duce la apariția diareei acute infecțioase se desfășoară în patru etape evolutive: pătrunderea agentului infecțios la nivel aparatului gastrointestinal prin cavitatea bucală, depășirea mecanismelor de apărare antibacteriană aflate pe suprafața mucoasei gastrice, fixarea agentului infecțios la nivelul epiteliului gastric și declanșarea procesului infecțios. 

 • Pătrunderea agentului infecțios la nivel gastro-intestinal prin cavitatea bucală: apariția bolii diareice infecțioase se realizează la ingestia a 10 milioane de germeni în cazul Escherichia coli, 100 germeni în cazul Shigella dysenteriae, 100 000 de germeni în cazul infecției cu Campylobacter și Salmonella.
 • Depășirea mecanismelor de apărare antibacteriană aflate pe suprafața mucoasei gastrice. Aceste mecanisme de apărare pot fi împărțite în mecanisme imunologice (imunitatea mediată umoral, IgA, imunitatea medicată celular) și mecanisme de apărare neimunologice (ph-ul gastric; saliva, mucina și alte secreții intestinale; motilitatea gastrointestinală și cea colonică, enzimele intestinale și pancreatice; integritatea anatomică a tubului digestiv; peristaltismul intestinal; flora intestinală saprofită; substanțele antibacteriene precum sărurile biliare și lizozimul).
 • Fixarea agnetului patogen la nivelul epiteliului gastric se realizează prin intermediul unor organite (organite reprezentate de adezine, fimbrii, intimine, pili și factorii de colonizare antigenică – CFA).
 • Declanșarea procesului infecțios se realizează prin invadarea celulelor aflate în structura epiteliului gastric de către agenții infecțioși. Acești agenți infecțioși eliberează în spațiul gastric anumite substanțe toxice denumite toxine (enterotoxine, citotoxine). Enterotoxinele stimulează hipersecreția de apă și electroliți la nivelul mucoasei intetinale, fără a determina apariția leziunilor epiteliale inflamatorii. Citotoxinele determină alterarea structurii celulare a mucoasei intestinale prin blocarea sintezei proteinelor cu rol antibacterian.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila